A Thundert megmentette nagy hajrája, a Knickset nem

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.05.06. 09:32
null
Kevin Durantnek a sérült Russell Westbrook helyett is tündökölnie kellett – nem esett nehezére (Fotó: Reuters)
Két mérkőzéssel el is rajtolt az NBA rájátszásának második köre, ahol előbb a tavalyi finalista Oklahoma City Thunder gyűrte le hatalmas nehézségek árán a Memphis Grizzliest Kevin Durant vezérletével, majd az Indiana Pacers, végig uralva a találkozót, elvette a New York Knicks pályaelőnyét. Mindkét fronton látszott, hogy a jobban védekező csapat szabhatja inkább az adott párharc stílusát, ütemét, ami azért érdekes, mert mindkét esetben a hátrébb rangsorolt gárdáról beszélünk. Nézzük is, hogyan alakult a két, igen hasonló forgatókönyvvel induló, majd teljesen máshogy záruló csata!

 

Oklahoma City Thunder (1.)–Memphis Grizzlies (5.) 93–91 (14–16, 33–30, 17–27, 29–18)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Oklahoma City javára

Nem sokat pihenhettek a felek, miután két nappal korábban hat-hat mérkőzés után legyűrték első körös riválisaikat, a Houstont, illetve a Los Angeles Clipperst. Ahogy azt várni lehetett, a jobb formában lévő és ebben a formában Russell Westbrook hiánya miatt jobban össze is rakott Memphis szája íze szerint alakult a derbi igen sokáig, bár a 7-0-ás rajtot követően összeszedte magát a 35 pontos, 15 lepattanós, 6 gólpasszos Kevin Durant húzta OKC és megtalálta azt a támadást, mellyel meccsben tudott maradni. A második félidőben a Marc Gasol (20 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 2 blokk), Zach Randolph (18 pont, 10 lepattanó) benti játékára építő Grizzlies többször is ellépett két számjegyű előnnyel, de jobban nem szakadt le Scott Brooks együttese, melyben a veterán Derek Fisher megint remekül fogta össze fiatal társait, Kevin Martin pedig 25 ponttal segített be a kispadról beállva.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Kevin Durant, aki megint kis túlzással egyedül pótolta a kieső Russell Westbrookot, és nagyszerű vezére volt az OKC-nek. 35 pontot szórt, 15 lepattanót kapott le és 6 gólpassz fűződött a nevéhez, a meccset eldöntő kosarat pedig hidegvérrel értékesítette a Memphis ellen.

A nap lúzere: Mike Conley, aki kulcspillanatban többször is rossz döntést hozott és egy már megnyerte meccset hagyott elveszni a Memphisnek Oklahoma Cityben.

A hajrában kicsit fáradni látszott a Memphis, a hazai alakulat pedig lépésről lépésre küzdötte fel magát, az utolsó percekre pedig teljesen nyílttá vált a csata. A győzelem bebiztosítása mégis a vendégek kezében volt, ám kevesebb, mint 20 másodperccel a végső dudaszó előtt a gyenge napot kifogó Mike Conley egy pontos előnynél eladta a labdát, Durant pedig futtából vágott be egy tempót, amivel megszerezte a vezetést az első kiemeltnek. Maradt még 11 másodperce az ötödik rangsoroltnak, de egy rossz passz után Conley kidőlve a pályáról újfent eladta a labdát, a menetrendszerű szabálytalanságot követően Durant két büntetővel tolta közelebb a cél felé övéit, így egy esélye maradt már csak a Memphisnek. A harmadik negyed végén még egy majd félpályás tempót is értékesítő Pondexter viszont hiába harcolt ki tripladobás közben faultot, az első kísérletét kihagyta a vonalról három egységnyi differenciánál, majd a harmadikat direkt rontotta el, a lepattanót pedig elütötte a hazai gárda, így nem volt már időben helyzete a vendég alakulatnak, megőrizte tehát pályaelőnyét az OKC. Folytatás két nap múlva ugyanitt, Oklahoma Cityben.
A Thunder legjobb dobói: Durat 35, Kev. Martin 25, R. Jackson 12
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 20, Z. Randolph 18, Conley, Pondexter 13-13

New York Knicks (2.)–Indiana Pacers (3.) 95–102 (27–22, 19–30, 19–29, 30–21)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Indiana javára.

A Knicks ugyan beküzdötte magát a második körbe a Boston Celtics kiütésével, de a New York-iak több hajmeresztő dolgot is csináltak az utóbbi három mérkőzésükön, ma pedig nem igazán tudtak ebből a hullámvölgyből kilábalni, a nyugodtan, nyomás nélkül, de céltudatosan küzdő Pacers pedig gyönyörűen kihasználta a hazaiak erőlködését és egy magabiztos győzelemmel vette el a Woodson-legénység pályaelőnyét. Bár a 20 pontos David West vitte a prímet a vendégeknél, a különbséget mégis DJ Augustin jelentette, aki a kispadról beállva úgy termelt 15 pontot 5-ből 4-es triplázással, hogy arra jószerivel senki sem számított a csereirányító statisztikailag elég gyenge alapszakaszát követően. Carmelo Anthony 28 mezőnydobásából csak 10-et juttatott a gyűrűbe, ráadásul egész végig faultgondokkal küszködöt, JR Smith (14-ből 5 mezőnyből) pedig még őt is alulmúlta, saját izolációs játéka tehát kivégezte ma a második kiemeltet, mely 16 pontos hátrányba került a harmadik etapban, s onnan már nem is volt számára visszaút.

Az Indiana az Év Legtöbbet Fejlődött Játékosától, Paul George-tól (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is igen sok segítséget kapott, George Hill (11 pont, 13 lepattanó) pedig a fontos pillanatokban újfent igazi vezér volt, ezen felül csapatként 44-30-ra verte lepattanózásban Frank Vogel együttese a Nagy Alma kedvenceit, ami szintén döntőnek bizonyult. Folytatás két nap múlva ugyanitt, Carmelo Anthonyékon hatalmas lesz a nyomás a második derbin az elvesztett pályaelőny miatt.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 27, Felton 18, JR Smith 17
A Pacers legjobb dobói: Hibbert 20, George 19, Augustin 16

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Oklahoma City Thunder (1. kiemelt)–Memphis Grizzlies (5.) 93–91
(14–16, 33–30, 17–27, 29–18)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Oklahoma City javára

KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
New York Knicks (2.)–Indiana Pacers (3.) 95–102
(27–22, 19–30, 19–29, 30–21)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Indiana javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik