A Thunder állította meg a Denvert, megint bukott a Memphis is

Vágólapra másolva!
2023.01.23. 11:31
null
LeBron James a vasárnapi meccsen (Fotó: Getty Images)
Címkék
Mindkét nyugati topcsapat vereséget szenvedett, legyőzte a GSW-t a Nets, Dallasban nyert a Clippers, Portlandben a Lakers: a legutóbbi NBA-játéknap eseményei.

 

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 98–112

A Clippers tudott sebességet váltani. Alacsony színvonalú játékot hozott az első félidő, és nem is igazán bírtak egymással a csapatok, nem alakult ki nagy különbség, a szünetben a Mavericks vezetett öt ponttal. A fordulást követően viszont sebességet váltott a Los Angeles, az addigi 40% alatti mezőnymutató helyett bőven 50% feletti hatékonysággal célzott a társaság, és rátalált a maga tempójára, sokkal dinamikusabban játszotta le a figuráit, és sokkal agresszívebben indult el a jó védekezései után. A harmadik negyed végéig ez még "csak" egyenlítést ért, aztán a negyedik játékrészben lerohanta ellenfelét a gárda: Norman Powell gyorsan bevert kilenc pontot, egy 11-4-gyel kezdtek, onnantül pedig már ők maradtak lendületben, és az utolsó öt perchez érve már megvolt a közte tíz pont is a javukra. Egyénileg Kawhi Leonard (30 pont, 9 lepattanó, 10/18 mezőnyből, 3/4 tripla) újabb remek meccsel húzta csapatát, de Paul George és Norman Powell is igyekezett, a védekezésük összességében megfogta Luka Doncicot és a Mavst, úgyhogy nagyon fontos idegenbeli győzelmet arattak - Tyronn Lue vezetőedző büszkén mutogatta a kettest a derbi után, hiszen egy hónap után tudtak újra egymás után két meccset is megnyerni...

Nem jó a Dallas. A Mavericks nem tudott elmozdulni az elmúlt hetekben látott szintről,, ugyan sokáig partiban volt a gárda, de támadásban az egész meccs során szenvedett, a védekezés pedig a második félidőre lyukas lett - főleg a negyedik negyedben nyílt szét az olló, azt 33-19-re bukta el a társaság. Luka Doncic sem játszott jól (29 pontjához 9/21-es mezőnymutató és 8/13 büntető kellett, 4 gólpasszára 4 eladott labda jutott), és más sem tudta őt kisegíteni, ugyan a második félidőben már ők is jobban dobtak, de nem javultak akkorát, mint a LAC, főleg a tripláik nem ültek, ráadásul tizenegy büntetőt is kihagytak, ami nem fért bele. Ötből negyedszer és nyolcból hatodszor kaptak ki, következőleg a Wizards ellen sem lesz könnyű dolguk, ha nem tudnak javulni.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/9, Hardaway Jr. 22/15, Dinwiddie 21/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 30/9, George 21/3, Powell 19/6

 

Miami Heat–New Orleans Pelicans 100–96

Fontos Heat-győzelem, tovább zuhan a Pels. A továbbra is tartalékos vendégek kezdték jobban a találkozót és kilenc ponttal nyerték az első negyedet, illetve 16-tal is vezettek már, de aztán felkeményedett a Heat védekezése, és a folytatásban már nagyon nehezen tudott kosarakat szerezni a New Orleans. Viszont a Miami sem boldogult ezzel könnyebben, összességében nem volt túl magas a támadójáték színvonala, a második negyedet például 18-15-re húzta be a Heat, és még a záró etapot is a Pelicans kezdhette hárompontos előnyből. Ott viszont megoldották a helyzetet a hazaiak, 81-82 után egy 7-2-es futással fordítottak, majd ugyan a NOP nagy lendülettel támadott a hajrában (egy-két pontra jött vissza folyamatos nagy dobásokkal), de Kyle Lowry sorozatban három támadásból dobott clutch kosarat, így elöl tudtak maradni - a végén mindkét gárda elrontotta a meccslabdát (oda-vissza eladták a játékszert), majd hat másodpercnél Victor Oladipo büntetői állították be a végeredményt. Összességében hektikus, szenvedős (a két gárda együtt 45 labdát szórt el és bőven 30% alatt triplázott) meccsen, a pocsék szezont futó Lowry clutch játékaival izzadta ki ezt a fontos győzelmet a Miami, amivel fellépett a keleti hatodik helyre a New York elé, míg a Pelicans sorozatban negyedszer és tizenkettőből kilencedszer kapott ki, tovább folytatódik a vesszőfutása.

A Heat legjobb dobói: Herro 26/12, Butler 18, Adebayo 18
A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 17/6, Valanciunas 14, McCollum 13/6

 

Toronto Raptors–New York Knicks 125–116

Ismét Raptors. Egy hete is jó meccset játszottak a felek New Yorkban, akkor hosszabbításban tudott nyerni a Raptors, most Torontóban pedig szintén izgalmas csatát vívtak a csapatok, de ezúttal egy kicsit előbb tudták dűlőre vinni a kanadaiak. A vendéglátó parádésan kezdett és 15 ponttal nyerte az első negyedet, de aztán óriási energiákat mozgósított a Knicks, a nagyszünetig bejött tízen belülre, a harmadik negyedben pedig teljességgel átvette az irányítást, és már vezetett is - az utolsó felvonás egálról indult, minden adott volt egy újabb szoros végjátékhoz. Ott azonban elrohant a Toronto: a hazaiak egy 11-0-s futást vezényeltek le, amely során hét pontot dobtak büntetőből, másfél perc alatt lett a 88-88-ból 99-88, a Knicks pedig innen már nem tudott visszajönni - négy perccel a vége előtt már 16 pont volt a távolság, ott zárult le a találkozó érdemi része. A Raptorsnál OG Anunoby nem játszott, de visszatért és remekül mozgott Fred VanVleet (28 pont, 4/8 tripla), akit Pascal Siakam (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Gary Trent Jr. (24 pont, 6/10 tripla) mellett Precious Achiuwa dupla-duplával, Scottie Barnes 19-7-6-tal, Chris Boucher pedig 14-7-tel támogatott meg. Összességében a 17 támadópattanó és az alig nyolc eladott labda alapozta meg a sikert, de a korábbi rossz szokásokkal ellentétben most sikerült egy 39 pontos negyedik negyedet is produkálni, így javítottak a Boston elleni vereséget követően.

Megint lefelé mozog a Knicks. Talán az egész liga leghullámzóbb szezonját produkálja a New York, most éppen zsinórban negyedszer kapott ki a társaság, lassan ismét ideje lesz megfordítani a trendet és sikerszériát összerakni. Ezen a mérkőzésen RJ Barrett (30 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4/8 tripla) remek játéka mellett Jalen Brunson (21 pont, 5 gólpassz, 4/7 tripla) és Julius Randle (23 pont, 19 lepattanó, 8 gólpassz) is hozta, amit kell, csapatként 49%-kal céloztak mezőnyből, 18 triplát dobtak be jó hatékonysággal, illetve szétosztottak 30 gólpasszt, de két rossz időszakkal megverték magukat - az első negyedben nagy hátrányba kerültek, majd a záró etap említett másfél perce megpecsételte a sorsukat. Tom Thibodeau vezetőedző szerint alapvetően most is jól játszottak, de nem tudnak stabilak lenni 48 percig mostanában, ezen pedig sürgősen változtatniuk kell, következőleg az előttük járó Cleveland ellen bizonyíthatnak.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 28/12, Siakam 24/9, Trent Jr. 24/18
A Knicks legjobb dobói: Barrett 30/12, Randle 23/6, Brunson 21/12

 

Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 99–101

SGA megnyerte, tovább bizonyít az OKC. A liga legjobb formában lévő csapata, egyben Nyugat listavezetője ellen nyerni mindig nagy dolog, különösen idegenben, az elmúlt időszakban viszont olyan szintre jutott a Thunder, hogy ez benne volt a pakliban. A vendégek remekül kezdtek, 18 ponton tartották a Denvert az első negyedben és vezettek már tizenegy egységgel is, majd onnantól ezt a különbséget menedzselték, keményen védekeztek, és bár fogyott az előny, de nagy hullámvölgybe nem kerültek. A negyedik negyedet még hétpontos fórral kezdték, de aztán a hajrában rohamozott a Nuggets, 92-96 után két nagy dobással, két blokkal, majd Zeke Nnaji két büntetőjével kiegyenlítettek a hazaiak - alig 30 másodperccel a vége előtt kapta vissza a labdát az OKC. Egy elrontott játék után még oldalról jöhettek a vendégek, Shai Gilgeous-Alexandert találták meg, aki a támadóidő lejárta előtt, alig kilenc másodperccel a nagy órán dobta be a győztesnek bizonyuló kettest Aaron Gordon felett - az időkérés után a Nuggets utolsó játékából nem lett kosár, így SGA dobása jelentette a Thunder sikerét. Az irányító egyébként is 34 ponttal, 5 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, a főleg a védekeésről szóló mérkőzésen ő jelentette azt a pluszt támadásban, amivel jobb tudott lenni az OKC - nagy győzelem ez tőlük ismét, folyamatosan bizonyítják, hogy számolni kell velük a playoff-harcban.

Megtört a jég. Összességében kilenc, hazai pályán pedig 16 győzelmet aratott sorozatban a Denver, ezek a szériák törtek most meg ezzel a vereséggel, de mentségükre szóljon, hogy Nikola Jokics és Michael Porter Jr. is kiülte a találkozót sérülés, illetve személyes indok miatt. Védekezésben így is nagyot kapartak, és az elrontott első negyed után felszívták magukat, a végén pedig két jó játékra voltak csak a győzelemtől, de hiába Jamal Murray 26 pontja és 9 gólpassza, ezúttal nem volt szerencséjük. Bones Hyland sem szerzett pontot, a Jokics-Porter páros nélkül ez már megoldhatatlan feladatot jelentett a többiek számára támadásban, pont a legfőbb erényük veszett el ezen a meccsen, amiben persze a Thunder atletikus, szigorú védekezése is benne volt. Baj azért nincs, így is másfél meccsel vezetik Nyugatot, holnap New Orleansban pedig ismét ők lesznek az esélyesebbek.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 26/3, Gordon 15/3, Brown 14/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 34/3, Giddey 18, K. Williams 11/9

 

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 112–110

Simázott, majd majdnem elrontotta a Suns. Leoktatta a magasabban jegyzett Memphist a Phoenix, a hazaiak 32-18-ra nyerték az első negyedet, 62-39-re vezettek egy félidőt követően, a harmadik negyed elején pedig már 72-43 volt az előnyük - földbe taposták a Grizzliest két és fél játékrészen keresztül. Aztán valami történt, magára talált a vendégcsapat, és már a harmadik negyed végéig visszajött 15 pontra, majd a záró etapban is folyamatosan közeledett, a Suns csak menekült előre - 110-106-ig, majd fél perccel a vége előtt 110-108-ig jöttek vissza a vendégek, de egyszerűen elfogyott az idő, Dario Saric két büntetője után nem volt lehetőség egyenlíteni. A Sunsnál Chris Paul visszatért és rögtön jól is játszott (22 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz), Mikal Bridges, Torrey Craig és az említett Saric is remekül mozgott, de még mindig hiányzott Booker, Payne és nem tudott pályára lépni Deandre Ayton sem - továbbra is erősen tartalékosak voltak a hazaiak, de így is szenzációs győzelmet arattak. Monty Williams vezetőedző persze nem örült a nagy leolvadásnak, de úgy fogalmazott, hogy minden csapatban ott vannak az ilyen rohamok, ő annak örül, hogy az ő csapata nem esett össze ettől, hanem pont annyi ellenállást mutatott, hogy meglegyen a győzelem - gálából és kiütésből körömrágás lett, de a lényeg az, hogy megvertek egy topcsapatot. A Grizzlies a legutóbbi veresége után megint szívhatja a fogát, két és fél negyeden keresztül botrányosan gyenge volt a társaság annak ellenére, hogy minden kulcsembere ott lehetett a parketten, majd jött a nagy futás, amibe Ziaire Williamstől egy egészpályás buzzer is belefért, de későn ébredtek, így a nagy sikerszéria után sorozatban két vereséggel tértek vissza a valóság talajára.

A Suns legjobb dobói: Bridges 24/12, Paul 22/9, Craig 20/12
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 27/3, Bane 24, Williams 16/9

 

Golden State Warriors–Brooklyn Nets 116–120

A második félidő a Netsé volt. Az újra teljes hadrendben kiálló GSW kezdett jobban, az első félidő végén 12 pont volt a hazai csapat előnye, de volt már 17 egység is a vendéglátó javára - 72 pontot dobtak Curryék két negyed alatt, nem úgy tűnt, hogy bajba kerülhetnek. A Nets viszont másképp gondolta, Kyrie Irving a legutóbbi 48 pontos extrája után most 38-at szórt (7 lepattanó, 9 gólpassz, 5/7 tripla), az ő újabb mestermunkája mellett pedig összekapták a védekezésüket is: a második félidőt 60-44-re nyerték, az addigiak után nagyon megfogták a Warriorst, így pedig a negyedik negyedben fordítani tudtak. A GSW egészen a hajráig menekült előre, majd szűk két perccel a vége előtt Joe Harris triplájával törte meg a jeget és egyenlített a Brooklyn, fél perccel később Irving 2+1-ével pedig már vezettek is a keletiek. Erre Steph Curry még válaszolt két büntetővel (116-115), de 28 másodperccel az órán Irving megtalálta Royce O'Neale-t, aki bevágta a meccsnyerő hármast - az ellentámadásból Klay Thompson triplája kimaradt, így Irving két büntetővel beállíthatta a végeredményt. A vendégek az utolsó szűk hét percet 27-10-re (!) nyerték meg, megcsinálták a clutch játékokat, és újabb nagy győzelmet arattak Kevin Durant nélkül - ezzel stabilizálták a helyüket a keleti élmezőnyben. A GSW viszont továbbra is gyenge, ugyan Curry dobott 26 pontot, és a kispadról is jól szállt be Kuminga, Looney, valamint DiVincenzo is, de a második félidei lefagyásuk és az ismét gyenge védekezésük ezúttal hazai pályán is bajba sodorta őket - csak tizedikek Nyugaton, utolérte őket az OKC, egyelőre tragikus, amit bemutatnak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 26/12, Kuminga 20, Poole 17/9
A Nets legjobb dobói: Irving 38/15, Claxton 24, O'Neale 16/12

 

Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 112–121

A hullámzások meccse volt. Őrült fordulatokat hozott a találkozó, ugyanis a Lakers remeklésével és 33-26-ra megnyert első negyedével indult, majd jött a Portland, és a második játékrészben megsemmisítette ellenfelét: 45-13 (!) lett a negyed vége, a Blazers 25 ponttal is vezetett már, az aréna tombolt. A Los Angeles azonban felállt a padlóról és valószínűtlenül nagy második félidővel mégis elvitte a győzelmet: a harmadik negyedet 40-20-ra nyerte a gárda, a második félidőt összességében 75-41-re húzta be, a negyedik játékrész közepén átvette a vezetést, és 103-100 után elrohant a meccsel. Egyik csapatnak sem volt magyarázata az este végén erre a hullámzásra, Damian Lillard sem tudta megmondani, hogy hogyan adták le a 25 pontos előnyt, és LeBron James sem állt elő komoly válasszal arra, hogy mi történt - csak annyit mondott, hogy a nagyszünetről nagy lendülettel jöttek vissza, jól hajtották végre a játékaikat elöl-hátul, elkezdett csökkenni a különbség, ez pedig meghozta az önbizalmukat is. James egyébként 37 ponttal pont is klasszisteljesítményt nyújtott, mellette Thomas Bryant 31 ponttal, 14 lepattanóval és 4/5 triplával váratlan extrát tett hozzá, Dennis Schröder 24 ponttal, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal villogott, így Anthony Davis hiánya mellett Russell Westbrook betli meccse is belefért. A Blazersnél a 31 pontos Anfernee Simons vitte a prímet, Lillard csak 5/17-et dobott mezőnyből, és ez végül nem bizonyult elégnek - érthetetlen összeomlást produkált a társaság, amely így éppen a Lakers mögé csúszott be a tabellán.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 31/21, Lillard 24/9, Grant 19/6
A Lakers legjobb dobói: James 37/6, Bryant 31/12, Schröder 24/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik