A Suns nyerte a csúcsrangadót a GSW ellen

Vágólapra másolva!
2021.12.01. 09:56
null
James Harden (kékben) 34 pontig jutott
Devin Booker sérülése ellenére verte meg az eddigi listavezető Warriorst a tavalyi nyugati bajnok, amely parádésan védekezett a második félidőben, különösen Steph Curryn. A Brooklyn egylabdás meccsen gyűrte le a New Yorkot, a Lakers egy óriási futással győzött Sacramentóban, nyerni tudott a Portland és a Memphis.

Brooklyn Nets–New York Knicks 112–110

Johnson büntetőivel nyert a Nets. Óriási küzdelmet és izgalmas végkifejletet hozott a New York-i városi derbi annak ellenére, hogy az esélyek inkább a Brooklyn mellett szóltak. A hazaiak a parádésan játszó (34 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) James Harden vezetésével meg is tudtak lépni és a billegő első félidő után a harmadik negyedben vezettek már 16 ponttal is és úgy tűnt, hogy a kezükbe vették a dolgokat, de a Knicks nagyot harcolt és már abban a játékrészben visszajött négy egységnyire, hogy aztán a záró etapban végig fej-fej mellett haladjanak a felek. Hol egyik, hol másik fél vezetett a hajrához közeledve, majd 105–105-nél, másfél perccel az órán Kevin Durant (27 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) szerzett három pontot, aztán Julius Randle zsákolása után még kettőt, de Evan Fournier nagy triplája után mégis egálról indult az utolsó 17 másodperc. Itt Durant kapta a labdát, de a Knicks jól duplázta be, ki kellett adnia a kezéből az ilyen helyzetben általában "kevéssé keresett" James Johnsonnak, aki megindult vele a gyűrű irányába, a játékvezetők pedig faultot fújtak Mitchell Robinsonra – 2.2 másodperccel az órán Johnson hidegvérrel elsüllyesztette mindkét büntetőjét, ezzel pedig meg is nyerte a meccset a Netsnek. Fournier még futtából elengedett egy dobást félpályáról, de nem ért vele sikert, így izgalmas csatában, 30 százalék alatti triplázással is győzött a Brooklyn, ezzel pedig megőrizte első helyét Keleten.

Nem érheti kritika a New Yorkot sem. Az újabb vereség ellenére most volt tartása a Kemba Walkert és Taj Gibsont a várakozásoknak megfelelően nélkülöző Knicksnek és támadásban is megütötte azt a szintet, amit idén sokszor nem tudott elérni, úgyhogy nem lehetnek elégedetlenek a "vendégek" sem. Julius Randle remekelt (24 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), Alec Burks (25 pont, 5 gólpassz, 4/10 tripla) is sokat tett hozzá, a padról pedig 16 pontot és 9 gólpasszt jegyzett Derrick Rose, a felzárkózásban és a negyedik negyedben is komoly szerepet vállalt magára. A végén egy játék, egy fújás ellenük döntött, így kikaptak, de nagyjából ennyin múlt az, hogy megverjék a keleti listavezetőt – nincs más feladat, ezt a szintet kell állandósítani és akkor sokkal szebbé tehetik az eddig játékban kissé csalódást keltő szezonjukat.

A Nets legjobb dobói: Harden 34/9, Durant 27, Thomas 12/6
A Knicks legjobb dobói: Burks 25/12, Randle 24, Rose 16/6



Toronto Raptors–Memphis Grizzlies 91–98

Újabb győzelem Morant nélkül. Back-to-back sikert aratott legjobb játékosa elvesztése óta a Grizzlies, hiszen a több hétre kidőlő Ja Morant hiányában ezúttal is talált megoldást arra, hogy nyerjen, méghozzá idegenben. Ennek alapját a remek védekezés adta, amellyel lebontotta a Toronto akadozó játékát, az első negyedet rögtön meg is nyerte a gárda 25–18-ra, a nagyszünetig tovább növelte a különbséget, vezetett már 17 ponttal is és egyetlen másodpercig sem volt hátrányban az este folyamán. A támadójáték nem volt az igazi Morant nélkül, de Jaren Jackson Jr. és Desmond Bane együtt bevert 48 pontot és 9/16 triplát, ez pedig ilyen védekezés mellett elégnek bizonyult – ugyan 40 százalék alatt dobtak mezőnyből és 30 százalék alatt távolról, de 18 támadópattanót szedtek le, győztek a festékben és a Raptorst még jobban le tudták limitálni. A váratlanul magabiztos sikerrel jelenleg a holtversenyes 5-7. helyen állnak Nyugaton, kíváncsian várjuk, hogy legjobbjuk nélkül meddig tudják magukat a víz felett tartani, állandósítható-e ez a forma.

Otthon nem megy. Zsinórban ötödször kapott ki saját csarnokában a Raptors és csak 2–8-ra áll idén hazai pályán, érthetetlenül gyenge Nick Nurse csapata, mióta visszatérhetett Kanadába. Ezúttal is egészen pocsék támadójátékkal rukkolt elő a gárda, Pascal Siakam (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Scottie Barnes (19 pont, 2 labdaszerzés, 4 blokk) részsikereinek ugyan lehet örülni, de sok más pozitívumot nem tudunk kiemelni velük kapcsolatban – végig hátrányban voltak és futottak az eredmény után a legjobbját nélkülöző, egyébként pedig szezonszinten a liga egyik leggyengébb védekezésére képes Memphis ellen, úgyhogy nincs miért örülniük. Nyilván benne van ebben OG Anunoby hiánya is, de tény, hogy megint gyenge formába kerültek és már csak három csapatot előznek meg Keleten...

A Raptors legjobb dobói: Siakam 20/3, Barnes 19/9, VanVleet 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 25/12, Bane 23/15, Brooks 17/3



Phoenix Suns–Golden State Warriors 104–96

Booker megsérült, de így is jobb volt a Phoenix.
A liga két legjobb csapatának csúcsmeccsén az első félidő nem alakult jól a Suns számára, ugyanis egyrészt kilencpontos hátrányba került a gárda a második negyedben, másrészt 15 perc játék után elvesztette a combhajlító-sérülést szenvedő Devin Bookert, aki nem is tért már vissza a parkettre. Azonban még a nagyszünet előtt sikerült visszakapaszkodniuk a hátrányból, majd a fordulás után abszolút átvették az irányítást, már ők vezettek kilenc ponttal és bár a GSW ebből még visszajött egálra, de a záró etapban még csavartak egyet a védekezésükön, majd 92-91 után egy 10–1-es rohammal eldöntötték a küzdelmet a hajrában – Crowder két kosara mellett egy Shamet-tripla is nagyon kellett ehhez. Egyébként az iszonyatosan agresszív és hatékony periméter-védekezésük jelentette a kulcsot, folyamatosan labdaeladásokba hajszolták a Warriorst és akkor is rengeteg passzba, labdavezetésbe belenyúltak, amikor megszerezni éppen nem tudták a játékszert, gyakorlatilag nem volt tőlük nyugta a Warriorsnak. Ezt tetézte Chris Paul rendkívül higgadt és hatékony játéka (15 pont, 11 gólpassz, 5 labdaszerzés), valamint Deandre Ayton remeklése (24 pont, 11 lepattanó, 2 blokk), de védekezésben ki kell emelnünk a Curryn óriásit dolgozó és négy labdát is szerző Mikal Bridgest is. Összességében egy rendkívül színvonalas, jó meccsen győzött a pontosabban dobó, a részletekre jobban figyelő és ezúttal határozottabban védekező hazai csapat, amely Booker nélkül is jobbnak bizonyult ellenfelénél és így utolérte a Warriorst: most mindkét fél 18–3-mal áll és hivatalosan már a Suns vezeti a tabellát.

Curry offnightja nem fért bele. Jordan Poole nagyot játszott a Warriorsnál és már az első negyedben 16 pontot dobott, végül 28-cal és 6/12 triplával zárt, a padról 16 ponttal és 4/8 hármassal szállt be Otto Porter Jr., de nagyot ment Gary Payton II. is, akivel +17-ben voltak a vendégek. A győzelem végül mégsem jött össze, ennek pedig Andrew Wiggins haloványabb napja mellett elsősorban Steph Curry szörnyű produkciója volt az oka: az MVP-címért is harcban lévő irányító 4/21-et szenvedett össze mezőnyből, 3/14-gyel triplázott, több dobása még a gyűrűt sem érte el, de közben szervezni sem tudott – nem véletlen, hogy a futásaikat akkor intézték, amikor ő a padon ült. Az eddig szenzációs szezont futó Curry offnightja nem férhetett bele egy ilyen rangadón úgy, hogy Thompson és Wiseman mellett Lee és Iguodala sem léphetett pályára–ráadásul a 23 eladott labda sem segített a dolgon, egyszerűen nem tudtak így mit kezdeni a Phoenix agresszív periméter-védekezésével. Hiába az 51–35-re megnyert lepattanózás és a szintén jó védekezés, annyira elvesztek támadásban, hogy a negyedik negyedben felőrölte őket a Suns – most két napot pihenhetnek, aztán otthon jöhet a visszavágó.

A Suns legjobb dobói: Ayton 24, Paul 15/3, Crowder 14/12, Johnson 14/9
A Warriors legjobb dobói: Poole 28/18, Porter Jr. 16/12, Curry 12/9

Portland Trail Blazers–Detroit Pistons 110–92

Tartalékosan nyert a Portland.
A back-to-back második felén Damian Lillard, Norman Powell és Nassir Little sem játszott a hazaiaknál, a kezdőbe Anfernee Simons és Tony Snell került be, a padról pedig sok lehetőséget kapott Ben McLemore – a csapat váratlanul egészen jól nézett ki és simán nyerte a Pistons elleni meccset. A Blazersnél elsősorban a védekezés állt össze, az első három negyed alatt teljességgel leszedték a pályáról ellenfelüket, megvolt a kellő akarat és fizikalitás, elöl pedig CJ McCollum (28 pont, 6 gólpassz) vezetésével hozták a kötelezőt – McLemore 18 perc alatt 17 ponttal jelentkezett, de összesen öten jutottak náluk tíz pont fölé, míg a 28 perces határt csak ketten érték el. A döntő ütést a harmadik negyedben vitték be, vezettek már 26 ponttal is és igazából nem forgott veszélyben a sikerük, kérdés nélkül nyertek – Chauncey Billups vezetőedző is elégedetten értékelt, főleg úgy, hogy éppen az általa korábban bajnoki címig vezetett Detroit ellen ünnepelhetett győzelmet.

Cunningham tripláit lehet kiemelni. Gyengén játszott a Detroit, úgy sikerült elérniük a 90 pontos határt a vendégeknek, hogy az utolsó negyedben harmincat dobtak és igazából csak Cade Cunningham 5/7 tripláját, illetve maximum Isaiah Stewart lepattanóit (összesen 14-et, támadóból 6-ot húzott le) tudjuk pozitívumként említeni. Az 1/1-es Cunningham végül 26 pontot szórt és agresszívnek bizonyult, de egy gólpasszára hat eladott labda jutott és bár volt 7 lepattanója, valamint 3 blokkja is, de óriási fordulatot ő sem tudott hozni - teljesen esélytelenül kaptak ki, több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, pocsékul dobtak, szinte mindent rosszul csináltak. A 4–17-re romlott mérlegükkel jelenleg csak a Magicet előzik meg fél meccsel, következőleg pedig Phoenixbe látogatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/12, McLemore 17/12, Nurkic 13
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 26/15, Stewart 15, Grant 14

 

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 92–117

Egy nagy futással nyert a Lakers.
Az egészségügyi protokoll alá kerülő LeBron James nélkül tudott győzni a Los Angeles, ami nagy szó a gárda helyzetét és eddigi szezonját ismerve, de az első félidőben most sem úgy tűnt, hogy nekik áll a zászló: a nagyszünetben kilenc pontos hátrányban voltak, de égtek már 14-gyel is, mielőtt felszívták magukat. 66-52 után ugyanis belendült Frank Vogel alakulata és Russell Westbrook (23 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Malik Monk (22 pont, 4 gólpassz, 6/10 tripla), valamint Anthony Davis (25 pont, 7 lepattanó) remeklésével hihetetlen fordítást mutatott be: a Kings 1/18-at dobott mezőnyből ebben a periódusban és a záró etap elejéig átívelő időszak egy 40–8-as (!) Lakers-futást eredményezett bő tíz perc alatt. Innentől pedig már nem volt miről beszélni, a 14 pontos hátrányból magabiztos előnybe kerültek a vendégek, akik a hátralévő időszakban még egy lapáttal rátettek a dologra és kiütötték a Sacramentót – a második félidőt végül összességében 67–33-ra nyerték meg és nagyarányú győzelmet arattak. Vogel annyit mondott a meccs után, hogy játékosainak most hallaniuk kellett a kritikát, úgyhogy ő elég "hangosan" adta a tudtukra, hogy mennyire nem védekeznek a leindítások és a pick-and-rollok ellen – ez hatott, Davisék felpörögtek és megmutatták, hogy azért van bennük potenciál. Péntek este a Clippersszel találkoznak, de a következő időszakban megint James nélkül kellene alkotniuk...

Gentry elnézést kért. "Szeretnék bocsánatot kérni minden Kings-szurkolótól, mert nem ezt érdemelték. A második félidő kínos és szörnyű volt. Ezt nem csinálhatjuk, a szurkolók nem ezt érdemlik" – reagált a csúfos vereségre a hazaiak vezetőedzője, Alvin Gentry. A bő egy félidőig tartó jó játék végül semmire sem lett nekik elég, Richaun Holmes (27 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 12/13 mezőnyből) estéjét nem tudták eredményre váltani és felesleges is statisztikákkal alátámasztani azt, hogy mennyire szörnyűek voltak, egyszerűen mindenféle akarat és koncentráció hiányzott belőlük a Lakers-futás elrajtolása után. Ők egyelőre továbbra sem találnak ki a gödörből, már csak 8–14-re állnak és bár úgy tűnt, hogy az edzőváltás talán felrázza a társaságot, most már nem így tűnik...

A Kings legjobb dobói: Holmes 27, Fox 17/3, Metu 14
A Lakers legjobb dobói: Davis 25, Westbrook 23/3, Monk 22/18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik