A Spurs és a Heat menetel a főcsoportdöntő felé

Vágólapra másolva!
2014.05.09. 08:46
null
Kawhi Leonard remekül játszott a Portland ellen (Fotók: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hajnali játéknapján egyik tavalyi nagydöntős alakulat sem hibázott, így egyaránt 2–0-s előnyről folytathatják majd két idegenbeli összecsapással. A Spurs már az első félidőben eldöntötte a meccset a bizarr öltözői kalandon áteső Trail Blazers ellen, amelyben LaMarcus Aldridge csak szenvedett. A Heatnek valamivel nehezebb dolga volt a Netsszel, de a továbbra sem száz százalékon pörgő címvédőnek így sem okozott gondot a fáradtnak tűnő Brooklyn legyűrése.

 

Miami Heat–Brooklyn Nets 94–82

Közelített a Brooklyn, de ez még kevés volt.
Legutóbb sansz nélkül kaptak ki, most nyerték az első negyedet, sőt, félidőben is vezettek még egy ponttal. Teletovic öt triplát szórt be a nagyszünetig, miközben a Miami szenvedett a kinti dobásokkal, de aztán a hajrában Ray Allen beindult, beszórt három triplát, a harmadik negyed végén átvették a vezetést, majd a záró etap közepén egy 8–0-s futással le is lépték a vendégeket. A végén egy könnyed James-kosárral meglett a közte tíz, itt el is dőlt a meccs – fáradtnak tűntek a vendégek, főleg hátul.

James megnézte, milyen az első sor felülről
James megnézte, milyen az első sor felülről
Még mindig nem kellenek az extrák. James 22 pontja volt a legtöbb a Heatnél, de Wade továbbra is inkább a szervezéssel és a védekezéssel törődik. Bosh most azért eljutott 18-ig, de mellettük Chalmers és Allen is tíz pont fölé jutott, 49 százalékkal céloztak csapatszinten, a 1/8-as nyitánnyal együtt is 41 százalékkal kintről, a Brooklyn védelme nem nehezíti meg különösebben a dolgukat. Az idősödő sztárok és egy „pióca” hiánya meglátszik Kidd csapatán, így pedig nem kell erőlködnie senkinek a címvédőtől – ha ez nem változik, könnyedén fog tovább jutni a Miami. Két dologban fejlődött a Nets, a festékből szerzett pontokat egálra hozta, a lepattanózást pedig megnyerte.


Egyet előre, kettőt hátra? A Brooklyn védekezése egy negyednyit működött, bár ehhez a Miami gyenge triplázása is kellett – úgy gondolhattuk, hogy előrelépés történt, de a folytatásban már nem tudták ezt hozni. A támadójáték viszont romokban, még Ray Allen is hasznosnak mondható a Heat védekezésében, a Nets klasszisai pedig nem találják magukat. Ma Teletovic hármasain és Livingston nehéz kosarain kívül reménytelen volt az előrejáték, Johnson és Pierce 13 pontig jutott, előbbi 0/4-es triplamutatóval – Deron Williams pedig egyenesen kosár nélkül zárt. Ezen a téren, ha lehet, még ott sem tartanak, mint két nappal ezelőtt, márpedig ha a következőt nem nyerik a Barclays Centerben, a nyakukra kerül a kés.

A Heat legjobb dobói: James 22, Bosh 18/3, Wade 14
A Nets legjobb dobói: Teletovic 20/18, Livingston 15, Pierce, Johnson 13/6-13

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 114–97

Újra az első félidő döntött.
A Spurs a Dallas elleni hetedik, illetve a Portland elleni első meccs után ismét a nagyszünet előtt épített fel tekintélyes előnyt (zsinórban harmadszor dobtak 55 százalék felett ebben a szakaszban) – ezúttal a második negyedben beszórt 41 pont volt a döntő. Diaw, Leonard, Green és Belinelli húzták ekkor a Spurs szekerét, majd a félidő előtt közvetlenül Tony Parker rámolt be 8 egységet. 70 pontnál állt ekkor a hazai csapat, a vendégek még próbálkoztak a felzárkózással, de 8-9 pontnál közelebb sosem jöttek.

Kawhi Leonard nagy estéje. Egyetlen rontott dobással, 4/4-es triplamutatóval zárt a San Antonio fiatal mindenese, aki emellett 5 pattanót, illetve 2-2 blokkot és labdaszerzést tudott felmutatni alig 28 perc alatt. Tony Parker (16 pont, 10 gólpassz) és Tiago Splitter (10 pont, 10 pattanó) is dupla duplázott, a kispadról pedig sorjáztak a jobbnál jobb dobóteljesítmények (Diaw, Belinelli, Mills) – Ginóbili pedig nagyon sokoldalú játékkal (16 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdalopás) jelentkezett.

LaMarcus Aldridge eltűnt, a Portland játéka összeomlott. Tim Duncan vezetésével a Spurs magasemberei leradírozták a pályáról a vendégek alapemberét (16 pont, 6/23 mezőnyből, 10 pattanó, 4 eladott labda), gyakorlatilag teljesen kiszorítva ezzel a csapat játékát a periméterre. Itt sem brillíroztak Lillardék, mindössze 7 triplát szórtak be – ráadásul a csapat messze leghasznosabb cseréje, az irányító Mo Williams ágyékhúzódás miatt mindössze bő nyolc percet játszhatott. Ha ő nem épül fel, akkor gyakorlatilag keresztet vethetnek a továbbjutásra – amelynek esélye persze már így is nagyon távolra került tőlük.

Kígyókaland a Trail Blazersnél. Két órával a kezdés előtt, miközben a vendégjátékosok elfoglalták a helyüket az öltözőben, Thomas Robinson felfedezett egy fiatal csörgőkígyót – szerencsére nem történt komolyabb baj, mindenkit ki tudtak menekíteni, és befogták az állatot. Az AT&T Centerben nem ez volt az első ilyen kaland, emlékezhetünk, hogy pár éve Manu Ginóbili puszta kézzel hatástalanított egy eltévedt denevért – meccs közben.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 20/12, Ginóbili 16/6, Parker 16.
A Trail Blazers legjobb dobói: Batum 21/9, Lillard 19/3, Aldridge 16.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

Miami Heat–Brooklyn Nets 94–82
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Heat javára

NYUGATI FŐCSOPORT
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 114–97
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Spurs javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik