A Pats-dinasztia kezdete, a londoni csata és a Rams hajnala – a kör bezárul?

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 14:29
null
2002 februárjában hatalmas meglepetésre a Patriots legyőzte a favorit Ramset (Fotó: AFP)
Már csak egyet kell aludni, és az 53. Super Bowlban összecsap egymással a New England Patriots és a Los Angeles Rams. A vasárnap éjjeli, magyar idő szerint hétfő hajnali mérkőzést megelőzően pontosan 17 évvel a két csapat sorsfordító meccset vívott egymással, most pedig bezárulhat a kör.

MINDEN AZ 53. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

A TÖRÉSPONT

2002. február 3-át írtak az Egyesült Államokban, nálunk már 4-ére ugrott a naptár, amikor kezdetét vette az akkor még St. Louisban székelő Rams és a New England Patriots összecsapása.

Az erőfölény egyértelműnek tűnt, a két évvel korábban drámai döntőt nyerő Kosok 14(!) pontos favoritként várták az összecsapást, soha ilyen sima Super Bowlt nem vártak még a bukik. Minden idők tán legnagyszerűbb támadógépezetéről tegnap már értekeztünk emitt, a túloldalon az akkor még inkább kiváló védelmére építő New England leginkább áldozati báránynak tűnt a gyakorlatilag újonc Tom Brady vezetésével (első évében összesen három passzkísérlete volt, a következőben Drew Bledsoe sérülése után került a csapatba, de hát ezt már jól ismerjük, ezt sem ragozzuk, oldalt látható keretesünkben ezt úgyis megtettük már).

Az is közismert, hogy a legendás John Madden élő adásban értetlenkedett, hogy a 17–3-as előnyét leadó Hazafiak az utolsó másfél percben időkérés nélkül nem a hosszabbításra játszottak, hanem tovább próbálkoztak előrenyomulni. A végét már tudjuk, Brady elvezette az ellenfél térfelére csapatát, Adam Vinatieri pedig 48 yardos mezőnygóljával eldöntötte a meccset, így a Patriots megszakította az Amerikai főcsoport Keleti divíziójának vesszőfutását: egyhuzamban elveszített nyolc döntő után először nyert AFC East-gárda. A Dolphins 1974 januári sikere után a Dolphins 1983-ban és 1985-ben, a Patriots 1986-ban és 1997-ben, a Bills pedig 1991 és 1994 között sorozatban négyszer maradt alul a nagydöntőben. Mindegyik fináléhoz a lejátszás szerinti naptári évet írtuk, nem az idényt.

A 36. SUPER BOWL ÖSSZEFOGLALÓJA (a teljes meccs itt!)



A PATRIOTS-DINASZTIA


Bár a két csapat első négy meccséből háromszor is a Patriots nyert, 1989 decemberétől kezdve sorozatban négyszer is a Rams győzött, így 5–3-ra vezetett a párharcban a 2002 februári meccs előtt. Innentől kezdve viszont csak a New England örülhetett (többek között a londoni összecsapáson is, lásd lejjebb), és jelenleg 8–5-re a Hazafiak vezetnek.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 53. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mint ismert, Bradyék azóta is rendre a liga legjobbjai között szerepelnek, bár 2002-ben a 9–7-es mérleg kevés volt a rájátszáshoz, a 2003-as és a 2004-es idényben is bajnok lett a gárda, majd a következő években a konferencia-elődöntő, a konferencia-döntő, majd a 16–0-s alapszakasz után a Super Bowl jelentette a végállomást.

A 2002 óta csupán egyszer, a 2008-as idényben nem jutott be a rájátszásba, amikor Brady az első meccsen kidőlt az egész évre súlyos térdsérülésével, de még így is összejött egy 11–5-ös mérleg. Viszonyításképpen: ezúttal a 11–5-ös mutató még a pihenőhéthez is elég volt!

Amióta Brady a kezdő irányító, 17 teljes idényéből 16-szor jutott be a rájátszásba, 13-szor a konferenciadöntőbe, kilencedszer a Super Bowlba – mint ismert, ezzel egyedül több nagydöntős szereplése van, mint a másik 31 csapatból bármelyiknek!

Az első fináléja idején nem volt túlságosan tapasztalt, 14 meccsen kezdett, 11-szer nyert, 2843 yardot passzolt és 18 TD-t. 17 évvel később, a mostani finálé előtt 267 meccsnél, 207 győzelemnél (1. az örökrangsorban), 70 514 yardnál (4.) és 517 TD-nél (3.) jár. Fontos még megjegyezni, hogy ezek mind alapszakaszbeli statisztikák, a rájátszást lásd lejjebb!


Aaron Donald lett nálunk az év legjobb védője (Fotó: Getty Images)
Aaron Donald lett nálunk az év legjobb védője (Fotó: Getty Images)


A RAMS KÖRFORGÁSA


Az azóta már újra Los Angelesben játszó Rams viszont 2002 februárja óta eddig hiába várt az újabb Super Bowlra. Két évvel később egy dupla hosszabbításos meccsen kaptak ki a Kosok a Pantherstől a főcsoport elődöntőjében – a Carolina a fináléban a Patriotscal szemben maradt alul –, majd a rá következő idényben a wild card körön még túljutott a csapat, de az NFC-elődöntő ismét soknak bizonyult.

(Forrás: EA Sports)
(Forrás: EA Sports)
Már a 2004-es idényben is csak 8–8-as mérleg jött össze, 2017-ig pedig ennél jobb egyszer sem! A legfájdalmasabb évek talán a Jeff Fisher alatt eltöltöttek voltak, hiszen a rájátszásra nem volt valós esély, de annál lényegesen jobb volt a csapat, hogy legalább jó draftjogokat szerezzen: a 6–10 és 7–9 közötti középszerűségben szenvedett a gárda.

Az ebből kitörésre tett kísérlet 2016-ban manifesztálódott, amikor a franchise Los Angelesbe költözött, majd draftjogok tömkelegét feláldozva felment az 1/1-es helyre Jared Goffért. Bár a csapat még gyengébb volt, mint a korábbi években, és csupán 4–12-vel végzett, Sean McVay kinevezésével magára talált, és előbb 11–5, majd most 13–3-as mérleggel zárt. Tavaly épp a fiatal trénert választották meg a legjobb edzőnek, Aaron Donaldot az Év védőjének, Todd Gurleyt pedig az Év támadójának, és utóbbi kettőnek kifejezetten jó esélye van az ismétlésre, Donald győzelmét konkrétan borítékolni lehet.

Míg a felek első találkozása során a Patriots-irányító volt lényegesen tapasztalatlanabb, mostanra fordult a helyzet – lásd az oldalsó képen.

Jared Goffnak
eddig a pályafutása során 26 győzelme, 10323 passzolt yardja, 67 TD-passza és hat meccsnyerő támadósorozata volt. Bradyének 29 győzelme, 10917 yardja, 73 TD-passza és 12 meccsnyerő drive-ja. Csak a rájátszásmeccseken!

Goff egyszer játszott a Patriots ellen, újoncidényében New Englandben a Patriots 26–10-re nyert, úgy hogy a Kosok 75 másodperccel a vége előtt, 26–3-as hátránynál szerezték meg egyetlen touchdownjukat.

A két irányító eddig egyszer találkozott, 2016-ban Goff gratulálhatott Bradynek a mérkőzést követően (Fotó: AFP)
A két irányító eddig egyszer találkozott, 2016-ban Goff gratulálhatott Bradynek a mérkőzést követően (Fotó: AFP)

SZUBJEKTÍV – A LONDONI ÜTKÖZET

A két csapat 2012 októberében Londonban csapott össze, és volt szerencsém ezt a találkozót a helyszínen megtekinteni. Már bőven a mérkőzés előtt elárasztották a Wembley környékét a különböző NFL-csapatok mezébe öltözött szurkolók, és bár hivatalosan az akkor még St. Louis-i együttes volt a házigazda, azért jól érezhetően az ebben az időszakban lényegesen sikeresebb Patriotsot támogatták többen a zsúfolásig megtelt lelátókon.

A felvezetést a Train – no meg persze a cheerleaderek – előadása tette még élvezetesebbé, majd felhangzott az amerikai és az angol himnusz is, és indulhatott a show. Az ebben az év(ek)ben rendre egy-egy nagyobb passzjátékot benéző Patriots-védelemmel szemben jól is kezdtek a Kosok, Sam Bradford passzából Chris Givens szerzett 50 yardos touchdownt, így két és fél perc után 7–0-ra a Rams vezetett.

És kis túlzással eddig is volt érdekes a meccs. Még az első negyedben Brady Brandon Lloyddal közösen hozott össze 19 yardos touchdownt, a nagyszünetig pedig Shane Vereen és Stevan Ridley egyyardos futásai között Rob Gronkowski is feliratkozott az eredményjelzőre (7–28). Túl sok minden a második félidőben sem változott, Lloyd és Gronkowski újabb TD-t szerzett Brady passzából, közte még Stephen Gostkowski is rúgott egy 26 yardos mezőnygólt, így a Patriots fölényesen nyert (7–45).

Az ilyen sima mérkőzéseken az Egyesült Államokban már a végéhez közeledve erőteljesen elkezdenek kiürülni a stadionok, de Londonban erről szó sem lehetett (már csak azért sem, mert ebben az időben még csak évi egy mérkőzést rendeztek meg a kontinensünkön), ennek természetesen egy masszívabb meccs végi sorban állás lett a következménye – no nem mintha ez bárkit is érdekelt volna...

A LONDONI MECCS



NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. január 5. – január 6.)
AFC
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.)
7–21
Baltimore Ravens (4.)–Los Angeles Chargers (5.) 17–23
NFC
Chicago Bears (3.)–Philadelphia Eagles (6.) 15–16
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. január 12. – január 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Indianapolis Colts (6.) 31–13
New England Patriots (2.)–Los Angeles Chargers (5.) 41–28
NFC
New Orleans Saints (1.)–Philadelphia Eagles (6.) 20–14
Los Angeles Rams (2.)–Dallas Cowboys (4.) 30–22
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. január 20. – január 21.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–New England Patriots (2.) 31–37 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (1.)–Los Angeles Rams (2.) 23–26 – h. u.
SUPER BOWL 53 (2019. február 4.)
New England Patriots (2.)–Los Angeles Rams (2.) 0.30
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik