A Pacers és a Thunder már az első mérkőzésen bukta a pályaelőnyt

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.05.06. 08:29
null
Drew Gooden (90) és a Washington ilyen elánnal harcolt Indianapolisban (Fotó: Reuters)
Megkezdődött az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második köre, és a csapatok ott folytatták, ahol az első körben abbahagyták: meglepetés meglepetés hátán. A Thundert szó szerint a földbe döngölte a karriercsúcsot döntő Chris Paul vezette Clippers, a Wizards pedig az első kör után a másodikban is idegenbeli győzelemmel kezdett – ráadásul a vesztes Pacersnél még abba sem kapaszkodhatnak, hogy egy-két problémát megoldották a Hawks elleni párharchoz képest.

 

 

Indiana Pacers–Washington Wizards 96–102

Stabilan jobb volt a Washington. Már az első negyedet 13 ponttal nyerték úgy, hogy csak 15-öt szerzett a Pacers, és bár a harmadik játékrészben ők sem igazán tudtak kosarat dobni, a negyedikben pótolták. A különbség állandó volt, a záró negyedben George 2+1-ével hatra zárkóztak a hazaiak, de innentől hét percig nem tudtak pontot szerezni, közben Beal és Gooden révén újra elhúztak a fővárosiak, innen már nem volt visszaút.

Ariza és Beal szétdobta a Pacerst. Az Indianának bőven elege lehet már a triplákból – az Atlanta legnagyobb fegyvere is ez volt, és a Wizards is jól megszórta őket. Az első félidőben Ariza húzta a vendégeket 5/5 hármasával (6/6-tal zárt), majd a gyengébb harmadik negyed után az utolsóban Beal lépett elő, és 25 pontjából 14-et dobott ekkor. A Washington 62.5 százalékkal tüzelt kintről, és bár összességében nem dobtak jobban, mint a hazaiak, erre nem lehetett válasz.

Bent is a fővárosiak uralkodtak. Nem elég, hogy kintről rendkívül hatékonyak voltak, a festékben sem volt esélye a Pacersnek. Innen is több pontot szerzett a Washington, de az igazán meglepő az 53–36-os szám a lepattanóknál – ebből 17–6 a támadók aránya. Gortat és Gooden is dupla-duplázott, együtt 28 lecsorgót kaparintottak meg (13 támadó), ráadásul 8 blokkot is kiosztottak csapatszinten.

Újra gyenge volt az Indiana. A fentiek mellett egyénileg is több gyenge teljesítmény akadt a hazaiaknál, kezdve az ismét pont és lepattanó nélkül záró, viszont pillanatok alatt 5 faultot összeszedő Hibberttel, folytatva az együtt 31 százalékkal dobó George, West párossal (de ilyen hatékonysággal dolgozott Stephenson is) – egyedül Hill és a rotációba visszakerülő Scola dicsérhető, de ők sem tudtak faktorrá válni.

A Pacers legjobb dobói: Hill 18/9, George 13/3, West 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 25/9, Ariza 22/18, Nene 15

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 105–122

Chris Paulra nem volt ellenszer. Az első hat percben 5 triplát (karriercsúcs-beállítás) hintett be a Clippers klasszisa, végül nyolcig jutott, 32 pontot termelt, és adott 10 gólpasszt – vezetésével 39–25-re nyerte az első negyedet a vendéggárda. A LAC később sem lassított, félidőben 69, a harmadik negyed végén 104 pont állt a neve mellett, 26 pontos előnyben várhatta a negyedik negyedet, ahol már javarészt a cserék játszottak.

Chris Paul (3), a Clippers vezére nem rettent meg Serge Ibaka termetétől – sem (Fotó: Reuters)
Chris Paul (3), a Clippers vezére nem rettent meg Serge Ibaka termetétől – sem (Fotó: Reuters)

 

Nagyon koncentrált volt a Clippers. 26 gólpasszt osztottak ki egymás között, amire mindössze 9 eladott labda jutott (ezek a túloldalon: 17 assziszt, 18 eladott labda!), 50 százalék felett dobtak mezőnyből és a triplavonal mögül is. Az egyetlen fekete pont a büntetődobásért járt (17/30), köszönhetően DeAndre Jordan 1/8-as szabaddobásainak, viszont ez számított a legkevésbé.

Kétszemélyes csapat. Kevin Durant (25 pont, 9/19 mezőnyből, 5/8 büntető, 4-4 gólpassz és lepattanó), valamint Russell Westbrook (29 pont, 9/14 mezőnyből, 9/10 büntető, 4-4 gólpassz és pattanó, 6 eladott labda) az idei playoffban talán először volt egyszerre hatékony támadásban, azonban társaik nem akadtak. A két húzóember végül 32, illetve 30 percet kapott, a végén nem volt értelme játszatni őket, mivel sem Caron Butler, sem Reggie Jackson nem tudott érdemben hozzátenni sem védekezésben, sem támadásban, Serge Ibakát pedig szokás szerint nem igazán foglalkoztatták – pedig 6/9-es mezőnnyel dolgozott.

A perimétert sürgősen rendbe kell tennie a Thundernek. Chris Paulra egyszerűen nem volt opció hazai oldalon, és ha nem képesek már a következő meccsen kicsit is limitálni, akkor rögtön 2–0-s hátrányba kerülnek, ami ez ellen a Clippers ellen nem fog beleférni. Gyors változtatás kell tehát, mert ha Paul pörög, akkor az egész Los Angeles pörög, aminek az az eredménye, amit ma láthattunk – túldobni őket pedig elég nehéz vállalkozás, pláne úgy, ha a próbálkozó a palánk alatt is teljesen súlytalan.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/6, Durant 25/6, Ibaka 12
A Clippers legjobb dobói: Paul 32/24, Griffin 23, Crawford 17/9

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
Indiana Pacers–Washington Wizards 96–102
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Washington javára

NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 105–122
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Clippers javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik