A Nuggets és a Suns ment tovább, kiesett a Lakers és a Blazers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 08:35
null
Először történt meg, hogy LeBron James csapata már az első körben búcsúzott a rájátszásban (Fotó: Getty Images)
Devin Booker parádéjával és összességében sima vereséggel ért véget LeBron Jamesék címvédő hadjárata, a Denver pedig az utolsó bő egy negyedben fordított Portlandben.

 

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 115–126

Több maradt a végére a Nuggetsben. Igaz ez az egész szériára és erre a mérkőzésre is, hiszen ugyan Michael Porter Jr. szenzációs teljesítményével és hat bedobott triplájával kezdte a meccset a Denver, de utána átvette az irányítást a Portland és az első negyed hajrájától végig előrébb járt – hol csak két-három, hol nyolc-tíz ponttal, majd a harmadik játékrész második felében 13-14 egység is volt a távolság. A Nuggetsben azonban volt még egy fokozat, beindult Nikola Jokics, aki gyorsan dobott hét pontot és kiosztott egy gólpasszt, majd Monte Morrisnak is beesett egy buzzer tripla a negyed zárásaként, amellyel 101–98-ra jöttek fel. A záró etap elején is megmaradt a lendület, 106–102 után ismét Morris és Jokics villant, hosszú idő után vették vissza a vezetést és itt bevitték a döntő ütést: öt perc alatt egy 17–2-t (!) rohantak a Jokics-Morris-Rivers hármasra építve, ezzel a futással pedig eldöntötték a küzdelmet. A hajrának már ők mentek neki 11 pontos fórral, Jokics elsüllyesztett még egy clutch kettest, majd dobatott egy triplát Gordonnal, aki az utolsó percben ezzel a dobással végleg romba döntötte a maradék portlandi reményeket. Jokics végül 36 ponttal, 8 lepattanóval és 6 gólpasszal zárta az estét, Porter Jr. 26 pontig jutott, Morris 22-t szórt a padról, de még Gordon és Millsap is elérte a tízes határt – csapatszinten 50% feletti mezőnyözéssel és 44%-os triplázással operáltak, a lepattanózást is behúzták, az utolsó bő egy negyed remeklésével pedig megnyerték a párharcot, 2–2 után 4–2-vel jutottak tovább.

Nem ért végig a Blazers. Ahogy írtuk is, sokáig a Blazers vezetett, Damian Lillard (28 pont, 13 gólpassz) mellett CJ McCollum (21 pont 21 dobásból) is igyekezett, nagyon hasznos volt Carmelo Anthony, dupla-duplázott Rob Covington, 17-et dobott Norman Powell, 3/3 triplát Anfernee Simons – ezek így együtt alapvetően meghozhatták volna a sikert, de a hajrára teljességgel szétestek, így végül vereséget szenvedtek. Már a harmadik negyed utolsó perceiben volt egy olyan időszakuk, amikor sorozatban három támadást fejeztek be eladott labdával és az utolsó szűk öt percben egyáltalán nem dobtak mezőnykosarat, csak büntetőből éltek, majd a záró etapban jött az igazi megtorpanás: ott még Anthony próbálta húzni övéit, de aztán 2/8-at dobtak mezőnyből két eladott labdával, közben pedig a végig harmatos védekezésüket szétszedte a Denver. Ugyan 119–113-nál még lehetett volna esély a csodára, labdájuk volt ahhoz, hogy visszajöjjenek három pontra, de ezúttal kimaradtak a kulcsfontosságú triplák, a Nuggets pedig könyörtelennek bizonyult – nem sikerült a bravúr, ez a szezon is az első körben ért véget számukra.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/9, McCollum 21/6, Powell 17/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 36/6, Porter Jr. 26/18, Morris 22/9

A párharc végeredménye: 4–2 a Nuggets javára.

 

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 100–113

Ennyit tudott a Lakers. Anthony Davis ugyan visszatért a bajnoknál, de összesen öt percet tudott játszani, majd újra megsérült, úgyhogy tulajdonképpen ezt a mérkőzést is nélküle kellett (volna) megoldania a gárdának, a teljességgel botrányos első negyed pedig eldöntötte, hogy ez nem fog sikerülni. Már ott, pár perc alatt előbb tíz, majd a játékrész végére húsz ponttal égett a Lakers, volt közte 29 (!) is, földbe döngölte a Vogel-legénységet a Suns, innentől pedig már csak az volt a kérdés, hogy mikor dől el véglegesen a küzdelem. Nos, erre azért a hajráig kellett várni, az esélytelen első félidő után óriási tűzzel, akarattal jöttek ki a szünetről a hazaiak és megnyomták a harmadik negyedet, visszajöttek tíz pont környékére, de ennél több most egyszerűen nem volt, nem lehetett bennük – négy perccel a vége előtt 104–93 volt az állás, de aztán rövid időn belül két Crowder-tripla végleg eldöntötte a párharcot. A Lakersnek összességében csak a második-harmadik meccs sikerült, ott volt egy egészséges, jó formában lévő Davise, vezetett is 2–1-re, ám a következőn AD sérülésével a továbbjutási esélye is elszállt és végül két elég egyértelmű vereséggel ért véget a címvédő hadjárat – így LeBron James (29 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk, 41 perc) karrierje során először esett ki az első körben.

Megcsinálta a Suns. Volt mélyen is ebben a párharcban a Phoenix, amikor Chris Paul sérülten játszott és 2–1-es hátrányba kerültek, de Paul összeszedte magát, a legutóbbi újrasérülését is kimozogta és végül frissebbnek, energikusabbnak bizonyult a csapat, mint a szemlátomást térden járó Los Angeles. Ezen az utolsó mérkőzésen Devin Booker parádézott és egyedül cipelte a phoenixi támadójátékot, végül 47 pontos PO-karriercsúccsal zárt úgy, hogy 15/22-t dobott mezőnyből, 8/10-et a triplavonalon túlról és 9/9-et büntetőből – elképesztő extra, ami tökéletesen kiegészítette a végig stabil csapatvédekezést, amely 42%-os mezőnymutatón és 30% alatti triplán tartotta a Lakerst. Paul kiosztott 12 gólpasszt, Crowder bevert 6/9 triplát, ebből két nagyon fontosat a végén, az első negyed remeklése után kisebb hullámzásokkal, de összességében végig kézben tartották a meccset és elmondhatják magukról, hogy ők az elsők, akik egy rájátszás ilyen korai szakaszában kiejtették Jamest – most vár rájuk a Denver, addig még jobban össze kell drótozni Pault.

A Lakers legjobb dobói: James 29/9, Schröder 20/6, Caldwell-Pope 19/9
A Suns legjobb dobói: Booker 47/24, Crowder 18/18, Bridges 10/3, Johnson 10/6

A párharc végeredménye: 4–2 a Suns javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik