A Minnesotától is kikapott a GSW, oda a rekord?

Vágólapra másolva!
2016.04.06. 10:12
null
Vajon meglesz a rekord? – Stephen Curry (Fotó: nba.com/warriors)
Hosszabbítás után ismét vereséget szenvedett a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal a Minnesota nevéhez fűződik a bravúr – így már nem kaphatnak ki többet Curryék, ha rekordot szeretnének dönteni. A Spurs győzni tudott a Jazz otthonában, simán nyert a Cleveland és az OKC, remekelt a Heat, hozta a kötelezőt az Atlanta, a Bulls viszont tükörsimán maradt alul Memphisben, így valószínűleg nem lesz ott a rájátszásban.

 

Philadelphia 76ers–New Orleans Pelicans 107–93

Menekülés a történelem elől. Bár inkább egy D-League-mérkőzésre hajazott az összecsapás, az eredmény a fontos mindenki számára. Az első negyedet leszámítva – meglepő módon – irányította a játékot a 76ers, a két középső játékrészben 67 pontot termelt a hazai csapat, s itt alapozta meg későbbi sikerét. 12 vesztesen megvívott találkozó után nyert újra a 76ers, melynek utóbbi 27 mérkőzéséből ez volt a második sikere, s ezzel elkerülte, hogy negatív értelemben kerüljön be a liga történelmébe.

A C-csapatnak nem ment. A rengeteg hiányzó tudatában ezúttal is úgy festett, hogy harmadik sorával állt ki a találkozóra a Pelicans. Ezzel együtt Babbitt (7/16 mezőnyből, 8 lepattanó) és Ajinca (6/12, 10 lepattanó) tevékeny közreműködésével jól kezdett a vendég gárda, de a folytatásban szinte teljesen becsődölt a védekezésük, s erősen akadozott a támadó oldalon mutatott teljesítmény is. A sok pontatlanság (17 eladott labda) alaposan megbosszulta magát a találkozó végére, s tükörsima vereségbe szaladt bele a New Orleans.

A 76ers legjobb dobói: Landry 22/6, Canaan 16/12, Thompson 13/9, Stauskas 12/6
A Pelicans legjobb dobói: Cunningham 19/9, Babbitt 16/6, Ajinca 12, Frazier 12

 

Toronto Raptors–Charlotte Hornets 96–90

Kiszenvedett siker. Szolidabb kezdés után rájött arra a hazai csapat, hogy miként tudja megfogni ellenfelét, a Lowry, DeRozan, Valanciunas tengely 79 pontot szorgoskodott össze, s különösen a második negyedben mutatott nagy futásból vették ki részüket tevékenyen. Masszív, 19 pontos előnyt épített ki a vendéglátó, melyet biztosan tartott a folytatásban. DeRozan fizikális játékából jól profitál a Raptors, ugyanis amikor legalább tíz büntetővel kísérletezhet a hátvéd, akkor 15–4-es mérleggel rendelkezik a Toronto, mely harmadszor nyert legutóbbi négy fellépéséből.

Ha nem jön a Walker-faktor. A második negyed végéhez közeledve szinte lelépett a parkettről a vendég együttes, sorra kapta a kosarakat a Hornets és döcögött a támadógépezet is. Mezőnypontosságuk alig érte el a 35 százalékot, ám ennél is nagyobb baj volt, hogy Walker (4/16 mezőnyből, 1/8 tripla) csak próbált, de nem tudott ma este vezér lenni. A fordulás után rengeteget hibázott a Hornets irányítója, csapatának pedig akkor sikerült a tetemes különbség lefaragása, amikor már esély sem volt az egyenlítésre.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26/3, Lowry 21/9, Valanciunas 12
A Hornets legjobb dobói: Lin 21/12, Williams 15/9, Walker 11/3, Lee 11

 

Miami Heat–Detroit Pistons 107–89

A Miami akarata érvényesült. A hazai alakulat kiegyensúlyozott támadójátékkal és agresszív periméter-védekezéssel jelentkezett, a második negyedben bemutatott 23–6-os futással pedig gyakorlatilag el is döntötte a találkozót. Az itt kiépített tekintélyes előnyt végig megtartották Wade-ék, akik elvették a Pistons fő fegyvereit, elöl 50% felett dobtak és 64.3 százalékkal tripláztak – Dragic 4/4, Richardson 4/5 hármast pörkölt be.

Erőtlen volt a Detroit. Stan Van Gundy szerint a Miami minden téren jobb volt náluk és csapata nem játszott megfelelő energiával. Andre Drummond nem volt igazán faktor a gyűrű alatt, Reggie Jackson sem villogott (6/18 mezőnyből, 3 gólpassz), így a gárda csak 40 százalékkal dobott, nem ültek a triplák sem (5/21), eközben a túloldalon nem tudtak mihez kezdeni a Heat lendületes játékával – így is két meccs az előnyük a Bulls előtt, de a Pacersszel szemben lépéshátrányba kerültek.

A Heat legjobb dobói: Dragic 22/12, Richardson 16/12, Wade 16
A Pistons legjobb dobói: Harris 21, Jackson 21/3, Drummond 12

 

Atlanta Hawks–Phoenix Suns 103–90

Fokozatosan fogyott el a Suns. Az első negyedben még óriási energiával játszottak a vendégek, gyorsak, lendületesek és pontosak voltak, dobtak 38 pontot és vezettek is tíz egységgel. A folytatásban aztán ez a lendület egyre inkább eltűnt (Booker szerint kevesebbet kommunikáltak, fejben fáradtak el), a harmadik negyed közepétől pedig már a Hawks irányított: Teague-ék egy 47–17-es etapot futottak és az utolsó percekben nem adtak esélyt a Sunsnak. Az említett Booker 34 ponttal állt a vendégcsapat élére, de összesen bőven 40 százalék alatt dobtak, 24 labdát adtak el és a festékben is súlytalannak bizonyultak.

Kihasználta a hibákat az Atlanta. A hazaiak nem csináltak semmi különöset, csupán megbüntették a Suns gyengeségeit. A festékben egyértelműen domináltak Millsapék (48–26-ra nyertek innen), leindításból pedig 27 pontot szereztek, ami rengeteg – annak ellenére, hogy ők sem játszottak jól, az utolsó bő egy negyedben lemosták ellenfelüket a pályáról. Ezzel a győzelemmel tartják harmadik helyüket, fél meccsel megelőzve a Bostont és a Miamit.

A Hawks legjobb dobói: Teague 20/9, Bazemore 17/6, Horford 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 34/12, Price 14/12, Teletovic 12/9

 

Memphis Grizzlies–Chicago Bulls 108–92

Becsődölt a Bulls. A Pistons veresége miatt itt volt az esély a Chicago számára, ám Gasolék gyakorlatilag tehetetlennek bizonyultak a Memphis védekezésével szemben. Jimmy Butler három negyeden keresztül nem szerzett pontot, Rose is csak erőlködött, egyedül a padról 6/9 triplával beszálló Mirotic tudta kicsit tolni a Bulls szekerét – esélyük azonban így sem volt, a második negyedtől a Memphisé volt a meccs. Érthető módon Fred Hoiberg és Rose is csalódottan nyilatkozott – ezzel a vereséggel gyakorlatilag eldőlt, hogy lemaradnak a playoffról.

Mindenkit meglepett a Grizzlies. Lance Stephenson sem lépett pályára a sérültek mellett, a gárda azonban hatalmasat védekezett Tony Allen vezérletével – teljesen elvették a Bulls játékait és húsz eladott labdába hajszolták bele Butleréket. Támadásban Zach Randolph (27 pont, 10 lepattanó) volt a főkolompos, de Vince Carter, Matt Barnes és Jordan Farmar is hozzátette a magáét – a Memphis így továbbra is őrzi nyugati ötödik helyét.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 27, Carter 17/6, Barnes 16/6
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 20/18, Gasol 17, Portis 12, Rose 12

 

Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 80–109

Hamar lerendezte a Cleveland. Remek formában van a keleti listavezető, ezúttal már az első negyedet 14 ponttal nyerte és innentől végig irányította a találkozót – elöl-hátul parádésan játszottak Jamesék. Remekül működött a csapatjáték, járt a labda, kijöttek a figurák és be is dobták az üres helyzeteket, így 18 hármast pörköltek be 50 százalékkal – ebből JR Smith 7/11-et vállalt, a kezdőcsapat pedig a negyedik negyedet már a kispadról figyelte. A Cavs meglehetősen domináns estével jelezte, hogy ne írjuk le őket...

Esélytelen volt a Bucks. Az első percektől kezdve érezhető volt, hogy más kategória a két csapat, a Middleton nélkül felálló hazaiak csak asszisztálni tudtak a Cleveland előadásához. Giannis Antetokounmpo azért most is villogott (22 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz), de ez nem sokat segített csapatán – rajta kívül senki nem játszott jól, ez pedig újabb vereséghez vezetett.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/6, Parker 19, O'Bryant 12
A Cavaliers legjobb dobói: Smith 21/21, Love 17/9, James 17/3

 

Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 102–124

Westbrook Magic nyomdokain. Idei 17. tripla-dupláját jegyezte az OKC irányítója (13 pont, 14 lepattanó, 12 gólpassz), amelyre utoljára Magic Johnson volt képes az 1988–1989-es szezonban – neki és a 26 pontos, 8 gólpasszos Kevin Durantnek köszönhetően már a második negyedben eldőlt a meccs. Ekkor egy 23–2-es rohamot mutattak be a vendégek, innen pedig már nem volt visszaút – könnyedén, a játékosok perceit leszorítva hozta a meccset a Thunder.

Többen is eltűntek a Denvernél. A kezdőcsapatból Jokics, Faried és Sampson is gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult, a padról általában extrát hozó Will Bartonnak sem ment, így nem meglepő, hogy simán kikaptak a hazaiak. Harris és Mudiay igyekezett, illetve Augustint és Lauvergne-t is érdemes még kiemelni, de a teljes második félidőt az esélytelenek nyugalmával játszhatta le a gárda – nem tudták megnehezíteni az OKC dolgát.

A Nuggets legjobb dobói: Harris 17/9, Mudiay 15/3, Augustin 15/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 26/9, Ibaka 18/6, Waiters 18/9, Kanter 18

 

Utah Jazz–San Antonio Spurs 86–88

Leonard segítette történelmi sikerhez Duncant. A San Antonio egy 19–2-es futással lépett meg a második negyedben, de a Jazz nem tört meg és végig látótávolságon belül maradt – sőt, a negyedik negyedben felzárkózott és ki is egyenlített. Az utolsó percben is ment az adok kapok, majd 4,9 másodperccel a vége előtt Kawhi Leonard (18 pont, 8 lepattanó) elsüllyesztett egy tempót, amely győztes kosárnak bizonyult – Rodney Hood triplakísérlete kimaradt a dudaszó pillanatában. Ez volt Tim Duncan 1000. győzelme az alapszakaszban, amellyel a harmadik ilyen játékos lett a liga történetében Kareem Abdul-Jabbar és Robert Parish után - de az első, akinek mindez egy franchise színeiben jött össze.

A cserepadok között nagy különbség volt. A hazaiak nem nagyon tudtak a második sorhoz nyúlni, innen csak Ingles (3/3 tripla) tett hozzá érdemben, míg a túloldalon Ginobili, Anderson és West is jól szállt be a cserék közül – a kispadok csatáját 40–26-ra nyerték a vendégek. Ennek ellenére Rodney Hood talált magában még egy sebességi fokozatot (23 pontjából 13-at szerzett a negyedik negyedben), amellyel majdnem nyerni tudott a Jazz, de végül egy kosár hiányzott az üdvösséghez – az előnyük fél meccsre csökkent a Houstonnal szemben...

A Jazz legjobb dobói: Hood 23/3, Mack 13/3, Ingles 13/9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 18, Aldridge 14, Ginobili 14/6

 

Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 107–115

A második félidőben tarthatatlan volt a hátvédpáros. Nem jött könnyen a Blazers-siker, de ez nem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy hogy az ezt megelőző tíz idegenbeli meccséből csak egyet tudott megnyerni a gárda. A fordulás után azonban CJ McCollum (30 pont, 11/20 mezőnyből) és Damian Lillard (22 pont, 8 gólpassz) diktálta a tempót, nem nagyon tudott velük mit kezdeni a Kings – innentől ők irányították a meccset és az utolsó percekben megőrizték előnyüket. Ezzel a sikerrel továbbra is fél meccs a hátrányuk a Memphis mögött.

Elöl jól működött a Sacramento. A palánk alatt DeMarcus Cousins (30 pont, 9 lepattanó, 3 blokk), a periméterről pedig a tripla duplázó Rajon Rondo (27 pont, 10 pattanó, 12 gólpassz), valamint Seth Curry (17 pont, 3/5 tripla) volt hatékony, erre a trióra pedig remekül fel lehetett húzni a támadójátékot. A gond inkább a túloldalon volt, hiszen egyrészt nem tudták lelassítani a Portland két hátvédjét (plusz a 20 pontos, 16 pattanós Harklesst sem), ráadásul 19 (!) támadópattanót engedtek – ez döntőnek bizonyult, így a hajrában végül vereséget szenvedtek.

A Kings legjobb dobói: Cousins 30/9, Rondo 27/9, Curry 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/15, Lillard 22/9, Harkless 20/6

 

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 117–124 – hosszabbítás után

SZAVAZÁS

A Golden State Warriors megdönti a Chicago Bulls 72–10-es alapszakaszbeli rekordját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az ifjú titánok megmutatták. Bár az első negyedben rögtön 9 pontos hátrányba került a Wolves, nem estek össze, és végig ellenfelük nyomában maradtak. Andrew Wiggins (32 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz, 6 szerzett labda) és Karl-Anthony Towns (20 pont, 12 pattanó, 2 blokk) mellé a cseresorból felnőtt Shabazz Muhammad, aki 75 százalékkal tüzelt mezőnyből és 17 (!) büntetőt harcolt ki – egyértelműen a csere-kiscsatár volt a szükséges plusz. Ők és Zach LaVine (16 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) döntő szerepet játszottak a 4. negyedbeli egyenlítés során és a hosszabbításban is, így a Wolves az idei szezon talán legvalószínűtlenebb győzelmét aratta.

Ezt a Big3 rontotta el. Jól kezdett a GSW, de szokásuktól eltérően a két középső negyedben nem tudták végleg leszakítani ellenfelüket, akik vérszemet kaptak és a végén kiegyenlítettek. Curry borzasztóan célzott (7/25 mezőnyből), és bár kiosztott 15 gólpasszt, ezzel nem sokra ment csapata, míg Thompson jól dobott (12/22), de a végjátékban és a ráadásban már nem volt hasznos. A legrosszabbul Draymond Green teljesített, a rendes játékidő utolsó percében 2 labdát is eladott (összesen 23-at szórt el a címvédő), a ráadásban pedig ki is pontozta Muhammad. Így hiába játszott extrát Harrison Barnes és tért vissza hosszú sérüléséből Andre Iguodala, a mai vereség azt jelenti, hogy a hátralévő négy meccsüket meg kell nyerniük a 73–9-es rekordhoz. Nem lesz egyszerű, mert kétszer találkoznak a San Antonióval...

A Warriors legjobb dobói: Thompson 28/12, Curry 21/12, Barnes 20/12.
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 35/6, Wiggins 32/6, Towns 20.

 

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 103–81

„Idegenben” nem megy Bryantnek. Ha 2016-ban ránézünk a legjobb dobók listájára és az a Lakersnél Metta World Peace-szel kezdődik, sejthetjük, hogy nem volt jó napjuk a lila-sárgáknak. Még az első félidő valamennyire elment, de már ekkor feltűnt Bryant indiszponáltsága (6 pont, 2/12 mezőnyből), de igazán nem lógott ki a Lakers többi kezdője közül, akik együtt 8/39-et gurítottak mezőnyből. A harmadik negyedben a maradék remény is elszállt, a különbség hamar 20 pont fölé ment, és jöhettek a cserék. 24 óra múlva a két csapat újra összecsap (akkor a Lakers lesz „otthon”), kérdés, hogy Kobe fel tudja-e szívni magát úgy, mint pár napja a Heat ellen.

Egy erősebb edzés. A Clippers kezdői közül DeAndre Jordan volt messze legtöbbet a pályán, de ő sem érte el a 29 percet, a mérkőzés alakulása kifejezetten lehetővé tette, hogy Blake Griffint fokozatosan építsék vissza – ma szűk 17 percet kapott, maradjunk annyiban, hogy nem rajta múlt a győzelem. Sokkal inkább Chris Paulon (25 pont, 8 gólpassz 23 perc alatt!), illetve a Jeff Green (21 pont) vezette cseresoron, akiktől összesen 54 pont érkezett. Mind a 13 benevezett játékos szerzett legalább egy mezőnykosarat – holnap egyébként visszatér sérüléséből Paul Pierce, így az utolsó Bryant–Pierce találkozóra is sor kerülhet.

A Clippers legjobb dobói: Paul 25/6, Green 21/3, Redick 9/3.
A Lakers legjobb dobói: World Peace 17/6, Russell 12/6, Kelly 12.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik