A Miamit is legyőzte a Bucks, túlóra döntött New Yorkban

Vágólapra másolva!
2023.02.05. 09:16
null
Kipihente betegségét Jalen Brunson (jobbra), ő volt a Knicks motorja (Fotó: Getty Images)
Dudaszós meccsmentő kosárral, hosszabbításban győzte le a Knickset a Clippers, kikapott New Orleansban a Lakers, sztárjai nélkül, Cam Thomas 44 pontjával nyert a Nets, 153-at dobott az OKC, tovább menetel a Denver, megsérült Steph Curry: a szombati NBA-játéknap eseményei. LeBron James már csak 36 pontra van attól, hogy megdöntse Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját.

 

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 131–126

Megkaptuk a Davis-Ingram csatát. Mindig érdekes, amikor Anthony Davis és Brandon Ingram egymás ellen lép pályára, elvégre egymásért cserélték el őket, ráadásul most mindkét sztár nemrégiben tért vissza egy-egy sérülésből. Ezen az estén egyikükön sem látszódott már meg a rozsda, Ingram 35 ponttal, 5 lepattanóval és 4 gólpasszal húzta a Pelicanst, amire Davis 34 ponttal, 14 lepattanóval és 3 gólpasszal felelt, de ahogyan ezt a külön meccset, úgy a mérkőzést is a hazaiak húzták be. Ingram mellett még négyen értek el legalább 18 pontot, CJ McCollum 23 ponttal és 7 gólpasszal, Trey Murphy III 21 ponttal és 5 lepattanóval, Jonas Valanciunas (18 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) palánk alatti erős jelenléttel segített be, míg a padról Jose Alvarado hozott lendületet 18 ponttal, így sorozatban 10 vereség után tudott ismét nyerni a Pelicans.

 

Most nem a Lakers hajrázott jól. Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy a Lakers egy rossz kezdés után remek hajrával jött vissza egy meccsbe, ezúttal viszont nem ez volt a forgatókönyv. Félidőben 11 ponttal jártak előrébb a vendégek, de a nagyszünet után Davis mellett csak LeBron Jamesben volt komolyabb pontmennyiség, miközben a túloldalon Ingram mellé Murphy és Alvarado is fel tudott lépni. James most is eljutott 27 pontig, 9 lepattanóig és 6 gólpasszig, így már csak 36 pontra van attól, hogy megdöntse Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját, másnak viszont nem igazán örülhetett ezen az estén, most nem igazán működött a Lakers első sora a két sztár mellett, és hiába nyerték meg 43-30-ra a második sorok csatáját, ez sem tudta ellensúlyozni azt, hogy ellenfelük 52 százalékkal dobott mezőnyből az este folyamán. A Lakers ezzel 2-3-mal zárta le az ötmeccses idegenbeli túráját, legközelebb a közvetlen rivális Thunder ellen próbálhatnak meg javítani.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 35, McCollum 23/6, Murphy III 21/12
A Lakers legjobb dobói: Davis 34/6, James 27/3, Westbrook 15/6

 

Brooklyn Nets–Washington Wizards 125–123

Nem kellenek a sztárok, itt van Cam Thomas. A Nets először lépett pályára azt követően, hogy Kyrie Irving cserét kért, és nem meglepő módon az irányító ki is hagyta ezt az összecsapást, bár hivatalosan vádlifájdalmak miatt nem tudta vállalni a játékot. A hazaiaknál Kevin Durant továbbra is maródi, Ben Simmons és T.J. Warren is sérült, míg Seth Curry és Markieff Morris a meccs közben dőlt ki, de a Nets annak ellenére is nyerni tudott, hogy szinte minden ellenük szólt. A mérkőzés hőse Cam Thomas lett, aki karriercsúcsot jelentő 44 pontot szórt 16/23 jó dobással és 8/9 büntetővel, emellett 5-5 lepattanót és gólpasszt is betett a közösbe, és a végén is lehetett rá számítani, 12 másodperccel a vége előtt az ő 2+1-es játékával alakult ki a végeredmény. Thomas mellett Edmond Summer is előlépett, ő is betett a közösbe 29 pontot, míg Nic Claxton (15 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) most is elvégezte a tőle megszokott nagy munkát a palánkok alatt, és ez végül győzelmet ért.

Elszórakozta a Wizards. Az első negyedet 44-25-re nyerte meg a Wizards és volt már 23 pont is az előnyük, amit azzal együtt is illett volna beosztaniuk a mérkőzés végéig, hogy Bradley Beal nem lépett pályára, míg Kyle Kuzma csak 11 percet játszott. Az egyéni extrák náluk is megvoltak, Kristaps Porzingis 38 ponttal és 5 lepattanóval zárt, a padról Deni Avdija (23 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés) sokoldalú játékkal szállt be, Monte Morris (18 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) pedig jól járatta a labdát, de a negyedik negyedben mégis nyílt sisakos küzdelem alakult ki. A záró játékrészben Porzingis hiába dobott 13 pontot, nem tudta ellensúlyozni Thomas 19 pontját, de a Wizardsnak ezzel együtt is lett volna esélye minimum a hosszabbításra, ugyanakkor Corey Kispert kihagyott egy triplát 11 másodperccel a vége előtt, majd Daniel Gafford támadólepattanója után Morris hagyott ki két büntetőt 7,1 másodperccel az órán, és több esélye nem akadt a vendégeknek a legvégén.

A Nets legjobb dobói: Thomas 44/12, Summer 29/6, Claxton 15
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 38/12, Avdija 23/12, Morris 18/6

 

Detroit Pistons–Phoenix Suns 100–116

Hozta a kötelezőt a Suns. Úgy tűnik, hogy kezd kimászni a gödörből a Suns, az elmúlt 10 meccsükből a nyolcadikat nyerték meg, és a Pistons ellen is esélyeshez méltóan játszottak, jól kezdték az első és a második félidőt is, és összességében magabiztos győzelmet arattak. A pontjaik jelentős része a kezdőktől jöttek, a 13/15 dobását elsüllyesztő Deandre Ayton 31 ponttal és 16 lepattanóval dominált a festékben, a Bridges-Johnson kettős is hatékonyan tett be a közösbe 44 pontot, Torrey Craig bevágott 4/4 triplát, így az is belefért, hogy Chris Paul (2 pont, 4 lepattanó, 14 gólpassz) elrontotta mind a hét mezőnykísérletét. A hazaiaknál leginkább Saddiq Bey (25 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és a 23 pontos Bojan Bogdanovic felelt a támadójátékért, Isaiah Stewart (17 pont, 9 lepattanó) közel járt egy dupla-duplához, de neki és a mezőnyben eléggé elvesző Jalen Durannek is túl nagy falat volt Ayton lassítása, akinek a vezetésével 56 százalékkal dobott a Suns. Noha a különbség járt 22 pontnál is, a Pistons a 16 bedobott triplájának köszönhetően ideig-óráig látótávolságon belül tudott lenni, de egy pillanatig sem vezettek az este folyamán, nem volt komolyabb esélyük.

A Pistons legjobb dobói: Bey 25/12, Bogdanovic 23/12, Stewart 17/9
A Suns legjobb dobói: Ayton 31, Bridges 24/9, Johnson 20/9

 

New York Knicks–Los Angeles Clippers 128–134 – hosszabbítás után

Batum mentette meg a Clipperst. A mérkőzés túlnyomó részében jól, sőt ellenfelénél jobban játszott a Los Angeles, a vendégcsapat nyolc ponttal nyerte az első negyedet, majd nyolccal a harmadikat is, és abszolút kontrollálta a találkozót, megvolt a szükséges energia, folyt a labda, ültek a dobások, minden a helyén volt. A negyedik negyed elején 17 ponttal vezetett Tyronn Lue együttese, majd jött egy váratlan és nagyon csúnyára sikerülő leolvadás, a Knicks egy 21-6-os rohammal visszajött, az utolsó percbe lépve az este során először átvette a vezetést, majd Kawhi Leonard kihagyott dobása után Jalen Brunson megint betalált, így összességében egy 10-0-s futással 115-112-es előnybe került a vendéglátó. A Clippers utolsó támadásából Paul George vállalt triplát, de az kimaradt, Ivica Zubac viszont leszedte a támadópattanót és Nic Batum a dudaszó pillanatában vágta a gyűrűbe a meccsmentő hármast. A francia hatalmas dobásával így életben maradt a LAC, jöhetett a hosszabbítás, ahol újra kézbe vette a dolgokat a kaliforniai gárda, gyors négy ponttal meglépett, Kawhi Leonard 8/8 büntetőt dobott be csak ekkor, és ott már ismét nem voltak hátrányban, csak előnyben – 19-13-ra nyerték azt az öt percet, és végül mégis elvitték a győzelmet. Tehát három és fél negyednyi jó játék és teljes kontroll után jött a leolvadás, már a Knicks kezében volt a győzelem, de Batum mentőöve után sikerült újraindítania magát Lue csapatának, és nyernie – nagy meccset húzott be a gárda, így már negyedik Nyugaton, alig másfél mérkőzéssel lemaradva a Kingstől.

Brunson remekül tért vissza. Kipihente betegségét Jalen Brunson: a New York irányítója legutóbb nem tudott pályára lépni, most viszont ismét ő volt csapata motorja – 41 pontot dobott 14/19-es mezőnymutatóval és 5/7 triplával, az 5 lepattanó és 7 gólpassz már csak ráadás, szenzációs hatékonysággal dolgozott. Mellette Julius Randle (28 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) is nagyot játszott, a Grimes-Toppin-McBride sor bedobálta a hármasokat, a bajt RJ Barrett (6/21 mezőnyből, 1/8 tripla) és Immanuel Quickley (3/12 mezőnyből) dobóformája mellett a védekezés jelentette – az említett felzárkózást leszámítva nem nagyon tudtak mit kezdeni a Clippers játékával, hiába támadtak jól ők is. A Los Angelesnél Kawhi Leonard (35 pont, 12/12 büntető, 4 labdaszerzés) és Paul George (30 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 5/9 tripla) mellé a 24 pontos Norman Powell is felnőtt, Morris, Mann és Batum is 10+ pontot szerzett, Zubac 13 lepattanót húzott le, mindenki tette a dolgát – ők jó formában vannak, a Knicks viszont tízből hetedszer kapott ki, és nem tudta kihasználni a Miami vereségeit.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 41/15, Randle 28/6, Barrett 14/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 35/3, George 30/15, Powell 24/6

 

Chicago Bulls–Portland Trail Blazers 129–121

A Bulls nyerte a dobópárbajt. Látványos, érdekes mérkőzést vívtak a felek, de a védekezés szerelmesei aligha élvezték ezt a küzdelmet – abból nem sokat láthattunk, inkább a rohanás, tüzelés, és a nagy egyéni teljesítmények találkozója volt ez. A Bulls kezdett jobban, hét ponttal nyerte az első negyedet, aztán jött a Blazers válasza és a második játékrészben legyalulta ellenfelét, így a nagyszünetben már 59-70 állt az eredményjelzőn. A fordulás után viszont ismét a Chicago időszaka következett, a harmadik negyedet 33-17-re húzta be a vendéglátó, és onnan már nem ingott meg többször, az akkor megszerzett párpontos előnyével elért a meccs végéig. A döntő ütés a negyedik negyed közepén érkezett, amikor 105-104 után egy 12-0-t repesztett a Bulls Nik Vucevic hét pontjára építve, innen pedig már nem talált vissza a Portland, beoszthatta előnyét a Chicago, hiszen a kosárszerzéssel ezt követően sem volt gondja. Zach LaVine (36 pont, 5/10 tripla, 5 gólpassz), DeMar DeRozan (27 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és Nik Vucevic (23 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével 60%-os mezőnymutatóval zárta az estét a társaság, amely 46%-os triplázással és 32 gólpasszal párosult, így túl tudták dobni a Blazerst: a vendégeknél Damian Lillard (40 pont, 12/21 mezőnyből, 5 gólpassz) és Anfernee Simons (27 pont, 5 gólpassz, 5/12 tripla) most is tette a dolgát, de ketten végül kevésnek bizonyultak a Chicagóval szemben. A jó formában érkező Blazers így kapott egy pofont, míg a Bulls egyre inkább utoléri a keleti középmezőnyt, csak két meccs a hátránya a hetedik New Yorkkal szemben.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 36/15, DeRozan 27/3, Vucevic 23
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/15, Simons 27/15, Grant 13/3, Hart 13

 

Milwaukee Bucks–Miami Heat 123–115

Jól játszott Adetokunbo és a Bucks. Készült a Miami agresszív védekezésére a Milwaukee, a vendéglátó társaság nagyon tudatosan kereste azokat a helyzeteket, amikor Janisz Adetokunbo magára húzott több védőt, és a megfelelő ütemben érkező passzokból a társaknak kellett büntetni – nagyon készültek erre, és meg is tudták csinálni, amit kellett. Adetokunbo szenzációsan játszott, mert 11 gólpasszt osztott ki, elvégezte a munkát, közben pedig a maga helyzeteit is megtalálta: 13/19-et dobott mezőnyből és 35 pontig jutott, egyáltalán nem volt rá ellenszer. Végül 15 lepattanóval kiegészítette a tripla-dupláját, és egyedül a hét kihagyott büntetője az, amit kicsit bánhat, de mivel a győzelem meglett, így talán nem foglalkozik vele túl sokat. A mérkőzés három negyeden keresztül kiélezetten alakult, a Bucks játéka ugyan érvényesült, de a Miami mindig variált, igazított, változtatott valamit, többször is meg tudta törni a meccs ritmusát, egy-két dologgal tudott formálni rajta, így közel tudott maradni, és a negyedik negyed úgy indult kétpontos hazai előnnyel, hogy Khris Middleton dudaszós triplát dobott. Ott viszont pillanatok alatt egy 8-0-t repesztett a gárda, Grayson Allen és Jevon Carter dobásai egymás után vágódtak a gyűrűbe, és onnantól már kontrollálták a találkozót – fontos helyzetben janisznak volt egy 2+1-e, Middletonnak egy középtávolija, és amikor szűk három perccel az órán 117-106-ra módosította az eredményt Jrue Holiday hármasa, akkor eldőlt a küzdelem. Mike Budenholzer vezetőedző nagyon elégedetten értékelte a látottakat, a Bucks sorozatban hetedszer is nyert, és egyetlen mérkőzésre megközelítette a keleti éllovas Bostont.

A tűzerő hiányzott. A Lowryt és Oladipót nélkülöző Heatnél egész egyszerűen a támadópotenciál hiányzott most: már a 44,6%-os mezőnymutató is kevés, de főleg az alig 26%-kal elsüllyesztett nyolc tripla az, ami nem lehet elég egy ilyen rangadón. Persze ahogy feljebb írtuk, ezúttal a csapatvédekezés sem működött a megszokott szinten, egyáltalán nem tudták lebontani és lelassítani a Milwaukee-t, pedig ez az erősségük, ezzel nyerik a fontos meccseket, támadásban nem szoktak brillírozni. Ugyan Jimmy Butler (32 pont, 11/21 mezőnyből, 0 eladott labda) és Tyler Herro (24 pont, 6 gólpassz) mellett Bam Adebayo (16 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) és Caleb Martin (17 pont, 9 lepattanó) is jó számokkal zárt, de ez csak átmeneti részsikerekre és összességében egy szoros küzdelemre volt elég a keleti második helyezett otthonában. Erik Spoelstra vezetőedző szerint csalódottak lehetnek, mert nem használták ki a lehetőségeiket, és bár nehéz idegenben nyerni, de kicsit jobb munkával megtehették volna – most mehetnek haza, egyúttal pihenhetnek, mert legközelebb szerdán fogadják az Indianát.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 35, Middleton 24/3, Allen 19/12
A Heat legjobb dobói: Butler 32/3, Herro 24/6, Martin 17/6

 

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 153–121

Kamatostól adta vissza az OKC. Legutóbb csalódottan távozott Houstonból a Thunder, hiszen kikapott a nyugati sereghajtótól, ezen az estén viszont ilyesmi nem fordulhatott elő, rendkívül nagy motivációval, energiával lépett pályára a társaság. Az első negyedet 38-19-re, a félidőt 79-54-re nyerte a gárda, de a fordulás után sem vett vissza, csak a harmadik negyedben 44 pontot tett fel a táblára, és már 45 (!) egységgel is vezetett, mielőtt a végén kicsit kiengedett. Ezzel a 153 ponttal túlszárnyalták a Bostonnak múlt hónapban dobott 150-et, és felállították az új franchise-rekordot, Mark Daigneault vezetőedző és Shai Gilgeous-Alexander is arról beszélt, hogy ez volt most az ő válaszuk a legutóbbi gyenge teljesítményre, egyszerűen nem kegyelmeztek a tartalékos Houstonnak. SGA egyébként már az első negyedben 20 pontot dobott és végül 42-ig jutott úgy, hogy egyetlen hármast sem süllyesztett el, a társak viszont 21-szer is bezörgettek kintről – nem érdemes túlragozni, több lépcsőfoknyi különbség volt most a csapatok között, és földbe döngölte ellenfelét a tomboló Thunder.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 42, Muscala 19/15, Joe 18/15
A Rockets legjobb dobói: Christopher 20/6, Washington 20/6, Eason 18/3

 

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 119–113

Curry sérülése is belefért a Warriorsnak. A Luka Doncic (és Christian Wood, valamint Davis Bertans) nélkül érkező Mavericks nem tudta megtörni saját szériáját, továbbra is nyeretlen, ha nem játszik a szlovén szupersztár, míg a GSW sok lábon állva, kiegyensúlyozott játékot bemutatva, viszonylag simán nyerte meg a találkozót. A címvédő 40-23-ra hozta az első negyedet, amivel megalapozta a folytatást, a masszív előnyt menedzselte onnantól, a nagyszünetben 15, a harmadik negyed végén 16 pont volt közte, vezetett 23 egységgel is Steve Kerr alakulata, és bár a Mavs egy kicsit közelebb jött az utolsó felvonásban, de nem tudta nyomás alá helyezni ellenfelét – csak az utolsó három percben jött be tíz pont alá, de hatnál közelebb nem tudott férkőzni. A Warriorsnál a magabiztos győzelmet beárnyékolja Steph Curry sérülése: a tavalyi döntő MVP-je 26 perc alatt 21 pontot, 6 lepattanót és 7 gólpasszt tett hozzá remek hatékonysággal, eladott labda nélkül, de a harmadik negyedben lábsérülést szenvedett, be kellett mennie az öltözőbe, és többször nem láttuk – a röntgen negatív lett, ma megy MRI-re, utána tudhatunk többet a sérülés komolyságáról. Mindenesetre heten is kétszámjegyű ponttermést jegyeztek náluk, Draymond Green kis híján tripla-duplázott (17-9-9), a kispad nagyon energikusnak bizonyult, és csapatszinten 55%-os mezőnymutatóval, 40%-os triplázással, valamint 33 gólpasszal zártak így is. Bár a vége a kényelmesnél szorosabb lett, de így sem lehetnek elégedetlenek, a többi pedig majd Curry sérülésétől függ – míg a Mavsnél nem történt meglepetés, reális sansz nélkül kapott ki a Doncic nélküli társaság.

A Warriors legjobb dobói: Curry 21/6, D. Green 17/9, Thompson 14/6, J. Green 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Dinwiddie 25/9, Hardaway Jr. 22/15, Finney-Smith 18/9

 

Denver Nuggets–Atlanta Hawks 128–108

Tovább menetel a Denver. Michael Malone csapata ismét meggyőző teljesítménnyel, magabiztosan hozta a hazai győzelmet, ezzel 37-16-ra áll összességében, 25-4-re saját közönsége előtt, és a kisebb hullámvölgye után megint már sorozatban három sikernél tart – így 4,5 meccsel vezeti Nyugatot, ráadásul ezzel a győzelemmel utolérte a liga élén a Bostont, immár holtversenyben vezetik a tabellát. Ezúttal még inkább Jamal Murray felé tolódott a hangsúly a befejezéseket tekintve, Nikola Jokics természetesen újabb tripla-duplát gyártott (14 pont, 18 lepattanó, 10 gólpassz), de csak 5/8-at dobott mezőnyből, keveset vállalt, míg az irányító 41 ponttal (!) beállította a szezoncsúcsát. Murray 15/24-et hajított mezőnyből, 5/8 tripláját elsüllyesztette, nem hibázott büntetőt, hét gólpasszára pedig csak egy eladott labda jutott – zsinórban harmadszor dobott 30 pont felett és az elmúlt hét találkozóján 8,1 gólpasszt átlagol, mostanában tényleg a legszebb időszakát idézi. A Nuggets rájuk építve nem is kérdezett sokat, a nagyszünetben már 70-52-re, 18 ponttal vezetett, és onnantól kézben tartotta az eseményeket – az Atlanta a harmadik negyedben még közelített, de a záró etapban érkezett a válasz, és volt már közte 23 is a hazaiak javára. A Hawksnál megint nem játszott Trae Young és Clint Capela, így Dejounte Murray (28 pont, 10 gólpassz) vette a kezébe az irányítást, de Denverben ennél sokkal több kell, ha valaki nyerni akar, így a vendégek ismét visszasüllyedtek 50%-os mérlegre. A Nuggets sikerét egy dolog árnyékolja be, Kentavious Caldwell-Pope sérülése: a kezdő kettesnek a második negyedben ment ki a bokája, és nem tért már vissza, egyelőre nem tudni többet az állapotáról.

A Nuggets legjobb dobói: J. Murray 41/21, Porter Jr. 23/9, Gordon 15
A Hawks legjobb dobói: D. Murray 28/9, Hunter 20/6, Griffin 15/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik