A Miami rekordot döntött, a Cleveland „csak” beállított

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.04.21. 09:58
null
A Los Angeles Clippers a negyedik negyedben döntött a Portland Trail Blazers ellen (Fotó: Reuters)
Nem történt meglepetés az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának ma hajnali játéknapján, mindhárom párharcban 2–0-ra módosult az eredmény és a hazai csapatok megőrizték pályaelőnyüket. A Heat az első félidőben hihetetlen százalékkal dobott a Hornets ellen, a Cleveland húsz triplát pörkölt be a Detroitnak, a Clippers viszont remekül záró védekezésének és cserepadjának köszönhetően ismét megverte a Portlandet. Íme, a részletek!

Miami Heat–Charlotte Hornets 115103

Hiába a javulás. Az első meccshez képest nagyot javult támadásban a vendég együttes és ezt különösen az első félidőben bizonyította – Kemba Walker 21 pontnál járt a nagyszünetben, a cserepadról beszálló Al Jefferson pedig 16-ot szórt csak a második negyed során. Ez azonban kevésnek bizonyult, mert védekezésben tehetetlenek voltak, azt csináltak a Heat-játékosok, amit akartak – így gyakorlatilag végig futott az eredmény után a Hornets és 0–2-ről folytathatja a párharcot hazai pályán. Ha ez nem lenne elég, a hajrában megsérült Nic Batum bokája, azonnal bement az öltözőbe, nem tért vissza, Al Jefferson pedig úgy fogalmazott, hogy szerinte véget ért a francia játékos szériája.

Elképesztő támadójáték. Az első találkozón is nagyon extra formában dobtak a hazaiak, most viszont erre is rátettek még egy lapáttal – az első félidőben 72 pontot szereztek 29 sikeres dobással 74.4 százalékos mezőnymutatóval. Mindhárom adat franchise-rekord a rájátszást tekintve, a második negyedben mindössze három dobást hibázott Erik Spoelstra csapata, így a gyengébb védekezés ellenére végig kézben tartotta a találkozót. Dwyane Wade 28 pontig és 8 gólpasszig jutott, Hassan Whiteside minden mezőnykísérletét értékesítette, így a floridai alakulat magabiztosan, 2–0-s előnyből várhatja a folytatást – igaz, Spoelstra szerint ott már védekezniük is kell...

A Heat legjobb dobói: Wade 28, Dragic 18/9, Whiteside 17
A Hornets legjobb dobói: Walker 29/3, Jefferson 25, Lee 12

A párharc állása: 20 a Heat javára.


Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 10790

Triplaeső. Ugyan védekezésben akadtak gondok a Cavsnél, főleg az első félidőben, ezt már ekkor is ellensúlyozták támadásban – a fordulás után aztán el is döntötték a találkozót. JR Smith 7/11, Kyrie Irving 4/7, Kevin Love 3/7 triplát süllyesztett el, az együttes összesen húsz alkalommal talált be kintről, amivel beállította a liga playoff-rekordját. Ez a harmadik negyedben már 14 pontos, magabiztos előnyt eredményezett, az agresszíven, lendületesen játszó Cleveland pedig innen nem engedte ki a kezéből a győzelmet – 2–0-ra áll a párharc, így költöznek át a felek Detroitba.

Egy félidőt bírt a Pistons. A vendégcsapat igyekezett nyugodt és kiegyensúlyozott maradni, bár Stanley Johnson szerint zavaró volt, hogy a teljes Cavs-kispad beszélt, LeBron James pedig keményen le is ütközte az újoncot, amikor nem volt játékban a labda. A második félidőben már kissé megtört a Detroit és bár a nagyszünetig még működött a kiegyensúlyozott támadójáték, onnantól elöl-hátul gondban voltak. Végül csupán négy (!) triplát süllyesztettek el, ami a Cavshez képest borzasztóan kevés, gyengébben is dobtak és Andre Drummond 12 kihagyott büntetője sem segített az ügyükön... A helyzetük nem reménytelen a 0–2 ellenére sem, de van min javítaniuk, ha szorossá akarják tenni a párharcot saját közönségük előtt.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/6, Irving 22/12, Smith 21/21
A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Jackson 14, Caldwell-Pope 13/6, Harris 13

A párharc állása: 20 a Cavaliers javára.

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 10281

A cserepad döntötte el. Három negyeden keresztül szorosan alakult a találkozó, egyik csapat sem tudott kibontakozni, jól működött mindkét védekezés – ebben azért főleg a Clippers járt elöl, de nagy előnyt nem tudott kiépíteni. A záró etap elején aztán megvillant a második sor, Jamal Crawford, Austin Rivers és Wesley Johnson tolta meg a hazaiak szekerét, egy 14–4-es futást bemutatva megléptek a Blazers elől és innentől már nem volt kérdés a győztes kiléte. Chris Paul végül 25 ponttal zárt és bár a Griffin-Jordan páros dobásait elvette a Portland (viszont ketten együtt 27 lepattanóval, 9 gólpasszal és négy blokkal zártak), 2–0-ról folytatódhat ez a párharc is.

Elöl még javulni kell. Védekezésben képes volt váltani Terry Stotts csapata az első meccshez képest, jól megfogták a Clippers magasembereit és a periméteren sem dolgoztak rosszul – azonban mindez nem elég a győzelemhez, ha ennyire gyengén játszanak elöl. Damian Lillard 6/22-es mezőnymutatót szenvedett össze és négy blokkot kapott, CJ McCollum is csak az első meccshez képest javult, egyedül Plumlee teljesítménye (17 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz) dicsérhető – összességében 34.1 százalékkal dobtak mezőnyből és 19.2 százalékkal tripláztak. Bár a végeredmény ismét húsz pont körüli vereség lett, összességében szorosabb volt ez a találkozó, de hazai pályán muszáj lesz kategóriákat javulnia a Portlandnek támadásban, ha nem akarja nagyon hamar lezárni ezt a sorozatot.

A Clippers legjobb dobói: Paul 25/6, Redick 17/9, Griffin 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Plumlee 17, Lillard 17, McCollum 16/6

A párharc állása: 20 a Clippers javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik