A Memphis megfogta a Denvert, nyert a Lakers és a Raptors

Vágólapra másolva!
2018.11.08. 09:28
null
LeBron James, Brandon Ingram (14) és Josh Hart (3)a Lakers-meccs befejezése után (Fotó: Los Angeles Lakers Twitter)
Csak 87 pontot tudott dobni Memphisben az addig egyetlen vereséggel álló Nuggets az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) csütörtök hajnali programjában, ez pedig nem volt elég a győzelemhez, megvédték a hazai pályájukat Marc Gasolék. Nyerni tudott a Minnesota ellen a Lakers és a Kings ellen a Raptors, hosszú negatív szériát tört meg a Sixers, a Pelicans és a Pistons, kikapott Miamiban a Spurs, javítani tudott a Utah és a New York, Russell Westbrook nélkül győzött az OKC.

 

Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 86–95

Westbrook nélkül is nyert az OKC. Nem tudott pályára lépni a vendégek MVP-je, a Cavs pedig jól össze is rakta a védekezését erre az esetre, lebontotta a Thunder játékát, de végül megoldotta a helyzetet Billy Donovan csapata. Csapatszinten csupán tíz gólpasszal zártak, de Dennis Schröder (28 pont, 11/19 mezőnyből) és Paul George (18 pont, 7/16 mezőnyből) egy-egyei elégnek bizonyultak a támadásban pocsék Clevelanddel szemben, az első félidőt egy 9–0-val zárták, a másodikat pedig egy 8–0-val nyitották, így magabiztos előnyt építettek ki. A záró etapban aztán jött az a hullámvölgy, amitől Donovan nagyon tartott, rohamozott a Cavs, eltüntette a különbséget, sőt a vezetést is átvette, de Westbrook nélkül is sikerült átlendülniük ezen a vendégeknek. Megállították ellenfelüket, a túloldalon pedig néhány kulcsfontosságú dobással visszavették az irányítást – zsinórban hatodik győzelmüket szerezték, következőleg a Houstont fogadják.

Újabb sérülések. Kevin Love és Sam Dekker után most a meccs előtt George Hill is kidőlt sérüléssel a Cavsnél, a sokat kritizált újonc, Collin Sexton kezdett a helyén, Cedi Osman pedig a négyes posztot kapta meg, de utóbbi is megsérült alig hat perc után, addig játszották azt, amit Larry Drew elképzelt. Onnantól mást kellett csinálniuk, de a támadójátékuk 48 percnyi szenvedést jelentett ezen az estén, senki sem nyújtott jó teljesítményt náluk elöl, így hiába védekeztek jól és hiába erőlködött az OKC is, nem volt valódi esélyük nyerni – megvan az idei tizedik vereségük is, hétvégén Chicagóba látogatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 15/3, Smith 13/9, Hood 11/6, Clarkson 11/3
A Thunder legjobb dobói: Schröder 28, George 18/3, Grant 12/6

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Orlando Magic–Detroit Pistons 96–103

A Pistonsé lett a futások estéje. Óriási hullámzások voltak ezen a találkozón, az első negyedben 15, a harmadikban 11 pontos hátrányba kerültek a vendégek, közte a második játékrészt ők nyerték meg 12 egységgel és a végén is az ő futásuk jelentette az utolsó szót. 94–93-as detroiti vezetés után bedeszkázták a gyűrűt Blake Griffinék, és egy 9–0-s etappal eldöntötték a küzdelmet. A Magic legközelebb 15 másodperccel a vége előtt talált a gyűrűbe, így ha óriási hullámvölgyek után is, de megtört a jég, és zsinórban öt vereség után ismét meccset tudott nyerni a társaság. Dwane Casey azt mondta utána, hogy számára Andre Drummond volt a találkozó legjobbja, aki 23 ponttal és 19 lepattanóval dupla duplázott, az első félidőben dominált, a másodikban pedig a lepattanókra és a zárásokra koncentrált, hatalmas munkát végzett – mellette még Griffin és Reggie Jackson sem mozgott rosszul, de most a center tette hozzá a legtöbbet.

Borzalmas volt a Magic kispadja. „Whoa" – így reagált Steve Clifford, az Orlando vezetőedzője arra a kérdésre, hogy mit gondol csapata cseresorának mai teljesítményéről. Terrence Rosst leszámítva a többiek 1/14-es mezőnymutatót és 11 eladott labdát tudtak felmutatni a kispadról, és a fent említett hullámzás miatt nagyrészt ők voltak a felelősök: a kezdők +15 körüli +/-t produkáltak, a cserék pedig –20 alattit, nem is érdemes ezt tovább ragozni. Ezen most konkrétan elúszott egy meccs a hazaiak számára, így két győzelem után megint kikaptak, nem tudtak közeledni az 50 %-os mérleghez, pedig minden esélyük megvolt rá.

A Magic legjobb dobói: Fournier 27/9, Augustin 16/9, Gordon 15/3, Ross 15/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 23/3, Griffin 20/3, Jackson 15/3

Atlanta Hawks–New York Knicks 107–112

Hardaway visszatért. Kisebb sérülése után ismét játékra jelentkezett a Knicks vezére, és azonnal meg is látszott a jelenléte a támadójátékon, kézbe vette a dolgokat, és rengeteget vállalt: ugyan a 8/22-es mezőnymutató nem az igazi, a 2/11 tripla kifejezetten rossz, viszont kiharcolt 20 büntetőt (!), amelyből 16-ot a gyűrűbe is küldött, így 34 ponttal állt csapata élére. Ez nagyon kellett a New Yorknak, és mellette a többiek is könnyebben dolgoztak, Kanter (17 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) és Trier (16 pont, 5/9 mezőnyből) is eredményes tudott lenni, de összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, és ez a csapásszám, ez az agresszivitás a második félidőben már az eredményben is megmutatkozott. Ezzel megszerezték idei második idegenbeli győzelmüket is, és 4–8-ról folytathatják majd a szezont, Kanter szerint jó hangulatban.

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben még közel voltak egymáshoz a felek, tartani tudta a lépést az Atlanta, aztán a harmadik negyedben valami szétcsúszott a hazaiaknál, nem tudtak mit kezdeni a Knicks agresszívebb felfogásával, eladták a labdákat, blokkokat kaptak, ezekkel pedig ritmusba hozták ellenfelüket – Hardaway itt dobott egymaga 15 pontot és 35–18-re vitték el ezt a játékrészt a vendégek. Ebből a pofonból már nem tudtak felállni Prince-ék, Omari Spellmanen kívül igazából nem is volt senki, aki jól dobott volna, védekezésben pedig a belendülő Hardawayjel már nem tudtak mit csinálni, úgyhogy bár közelítettek és csökkentették a távolságot, fordítani már nem volt erejük.

A Hawks legjobb dobói: Spellman 18/9, Bazemore 16/3, Prince 16/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 34/6, Kanter 17, Trier 16/3

Miami Heat–San Antonio Spurs 95–88

Whiteside brutális volt. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezt a győzelmet az ihletett napot kifogó center szállította a Heatnek, hiszen egészen félelmetes teljesítményt nyújtott: az egy dolog, hogy 29 pontjával (10/18 mezőnyből, 9/11 büntető) messze ő volt csapata legeredményesebb támadójátékosa, de amit a saját palánkja alatt csinált, az volt igazán extra. Leszedett húsz lepattanót, és aminek ennél is nagyobb hatása volt, az a kilenc (!) kiosztott blokk, amely idei szezoncsúcs az egész ligát tekintve – gyönyörűen védte a gyűrűt, leradírozta LaMarcus Aldridge-et (2/14 mezőnyből, 6 pont), vezetésével csak 24 pontot engedélyezett ellenfelének a festékből a Miami, és a San Antonio 30% alatt dobta a kétpontosait, ebben is óriási szerepe volt Whiteside-nak. Pedig a Heatnél sokan hiányoztak, köztük Dwyane Wade és Goran Dragic is, a második félidőben már csak nyolc játékost forgatott Erik Spoelstra, de a védekezésen nem lazított a gárda, így gyenge támadójátékkal is megverte a Spurst, ami már csak azért is nagy dolog, mert zsinórban kilencszer kapott ki ezelőtt a texasi együttestől.

Elnyomták a Spurst. Aldridge szerint előfordulnak ilyen meccsek, amikor semmi sem sikerül, csak remélhetik, hogy nem sűrűn lesz ilyen estéjük – Gregg Popovich sem tudott mit tenni, hiába cserélte le a teljes kezdő ötöst elég hamar, hiába próbált változtatni, most semmi sem működött úgy, ahogyan kellett volna. A fáradó Heat ellen a negyedik negyedben azért még visszajöttek a meccsbe, 19 pontos hátrányból felkapaszkodtak ötre az utolsó percben, de ezúttal ez volt tőlük a maximum, úgyhogy sorozatban másodszor is kikaptak és 6–4-re rontották a mérlegüket.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 29, Ellington 20/18, Winslow 16/3
A Spurs legjobb dobói: Mills 20/12, Bertans 19/12, DeRozan 18/3

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 94–100

Az első. A mérkőzés előtt mind az öt idegenbeli meccsét elvesztette a Philly idén, méghozzá átlagosan 15 ponttal, Indianában öt és fél éve nem tudott nyerni, legutóbb pedig 25 pontos verést kapott Brooklynban – ennek ellenére most összeszedte magát a gárda, és a találkozó nagy részében kontrollálta a játékot, majd meg is törte a jeget és megszerezte első idegenbeli sikerét a szezonban. Joel Embiid ugyan saját bevallása szerint gyengén játszott (20 pont, 10 lepattanó, 3 blokk…), de ezúttal egyben volt a védekezésük és nem voltak nagy leolvadásaik, sőt, kulcspillanatokban inkább ők tudtak rohanni – jobban kezdtek, a harmadik negyedet egy 6–1-gyel zárták, a negyediket pedig egy 16–7-tel nyitották, ez volt az az ütés, amelyből már nem tudott felállni az Indiana. Ben Simmons szerint eddig kissé túlgondolkodták a dolgaikat, most rájöttek, hogy mi a gond, úgyhogy kíváncsian várhatjuk, hogy hogyan mennek tovább, következőleg a Charlotte-ot fogadják.

Elöl még mindig kevés a Pacers. Védekezésben ezúttal is egyben voltak a hazaiak, senkit sem engedtek megőrülni, kordában tartották Embiidet, nem hagyták magukat szétdobni, nem lehetett rajtuk átrohanni, de a túloldalon képtelenek voltak komoly támadójátékot bemutatni – Thad Young mondta azt a meccs után, hogy hiába kapnak csak 100 pontot, ha rendszeresen 90-100 között dobnak, akkor nagyon nehéz lesz győzelmeket szerezniük. Ezúttal Victor Oladipo one man-show-ját nézhettük, a hátvéd a remek első félideje után kicsit túlpörgött a másodikban és bár dobott 36 pontot, de ehhez el is vállalt 14/30 dobást mezőnyből közte 4/14 triplával, miközben mellette Darren Collison például pontot sem szerzett, így azért nehéz elvárni, hogy sokan felnőjenek mellé – csapatszinten 40% alatt maradtak mezőnyből és mindössze 25,8%-kal tripláztak, ennél többre lesz szükségük a továbbiakban.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 36/12, Sabonis 16, Bogdanovic 13/9
A 76ers legjobb dobói: Embiid 20/3, Saric 18/12, Simmons 16

Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 89–87

Most kevés volt a jó védekezés. Több ehhez hasonló meccset megnyert már idén a Nuggets, amikor akadozott a támadójáték, de remek védekezéssel és a végjátékban jó döntésekkel, vagy éppen némi szerencsével behúzták a győzelmet, ez az este azonban másképp alakult számukra. Nikola Jokics konkrétan 0 mezőnykosárral és 6 eladott labdával, Paul Millsap 2 ponttal, Jamal Murray 6/21-es mezőnymutatóval zárt, amik jól jelzik a problémák komolyságát, a jó kezdés (29–22-re megnyert első negyed) után nem tudtak mit kezdeni a Memphisszel, az utolsó negyedben már csak 17 pontot tudtak dobni és most a végjáték sem mentette meg őket: ugyan 17 másodperccel a vége előtt kiegyenlítettek, a Grizzlies még válaszolt, az utolsó dobást pedig Jokics elrontotta. Így egy komolyabb sikerszéria után, szoros meccsen szenvedték el idei második vereségüket, következőleg a Brooklynt fogadják.

A Memphis diktálta a tempót. A hazaiak kontrollálták a találkozó ritmusát, az ő lassú játékuk érvényesült, ami nagyon nem ízlett a Denvernek, de olyan határozottan védekezett és olyan türelmesen támadott a Grizzlies, hogy nem tudtak mit tenni a vendégek. Mike Conley szerint tudnának ők 130 pontokat is dobni, de ez a védekezés és ez a ritmus az, ami a legjobb esélyt adja nekik a sikerekre és ez most is megmutatkozott, az eddigiek alapján a liga top3 csapatát verték meg egy olyan meccsen, amely a szezon eddigi legkevesebb pontját hozta. Az utolsó támadásukat is szépen lejátszották odáig, hogy Marc Gasol büntetőzhessen, a 20 pontig jutó center be is verte mindkettőt és bár a Nuggets végül még nyerhetett volna, az a dobás kimaradt, így a Memphis továbbra is veretlen saját közönsége előtt. Érdemes még kiemelni az újonc Jaren Jackson Jr. játékát, aki egyre jobban ráérez erre a stílusra, 20 pontja mellett három labdaszerzést és három blokkot is fel tudott mutatni, gyakorlatilag lejátszotta Millsapet.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 20/3, Jackson 20/6, Anderson 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Harris 20/9, Lyles 16/6, Murray 15/6

New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 107–98

Ez nagyon kellett már a New Orleansnak. A remek szezonkezdetre sokan felkapták a fejüket és nagyobb elvárásokat fogalmaztak meg a Pelicansszel kapcsolatban, azóta azonban a sérülések miatt gyengélkedett a gárda és zsinórban hat mérkőzést veszített el. Ez a találkozó most minden szempontból hatalmas kötelező volt számukra és ha nem is kezdtek túl jól, végül elbírták ezt a nyomást és szállítani tudták a győzelmet, a második negyedben kicsit meg tudtak már lépni, a harmadikban pedig volt már 18 pontos előnyük is, mielőtt a Bulls kozmetikázni tudott az eredményen. Ahogy a csapatnak, úgy Anthony Davisnek is kellett már egy ilyen este, az utóbbi találkozókon sokat bizonytalankodott, gyengén dobott és most is 1/5-tel kezdett mezőnyből, de aztán elkapta a fonalat, zsinórban nyolc dobást értékesített és végül 32 ponttal, 15 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 blokkal zárt, talán ő is lezárta magában az elmúlt időszakot.

Fred Hoiberg nem elégedett. A vendégek vezetőedzője szerint nem jó hozzáállással játszották végig a találkozót, csak a mérkőzés vége felé találtak rá valamire és nagyon sok dolguk van még támadásban, illetve védekezésben is, nem elégedett a látottakkal. Hátul összességében azért nem voltak rosszak, de elöl nem tudtak ehhez mit hozzátenni, most Zach LaVine dobásai sem ültek (9/26 mezőnyből, 22 pont) és csak a két kezdő magasember, Jabari Parker (20 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz), valamint az újonc Wendell Carter Jr. (17 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) hozott jó számokat - ez kevésnek bizonyult, így nem tudták borítani a papírformát.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 32/6, Jr. Holiday 17, Johnson 12/6, Randle 12/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 22/6, Parker 20, Carter Jr. 17/3, Ju. Holiday 17/9

Utah Jazz–Dallas Mavericks 117–102

Hamar eldőlt. Ezúttal nem adott esélyt ellenfelének a Jazz, összeállt a kellően kemény védekezés, jól járatták a labdát támadásban és remekül választották ki a dobásaikat is – Donovan Mitchell 23 ponttal tért vissza bokasérülése után és vezetésével nagyon hamar meglépett a hazai alakulat. Már pár perc után megvolt a közte tíz, a második negyed közepére pedig a közte húsz is meglett, 45-21-nél gyakorlatilag le is zárult az összecsapás érdemi része, bár a második félidőben már kiengedett a gárda és emiatt szorosabb lett a vége, mint ahogy arra az első félidőben gondolhattunk. Gobert-ék győzelme azonban így sem forgott veszélyben, magabiztos játékkal, legfőbb erényeiket csillogtatva nyertek, ezzel az idei szezonban először tudtak győzni saját közönségük előtt – szombat hajnalban rangadót rendeznek ebben a csarnokban, a Bostont látják majd vendégül.

Rémes Mavs. Az első negyedben már hét, összesen 25 labdát adott el a vendégcsapat, 48–30-ra kikapott a festékben és a nagyszünetig hárommal kevesebb gólpasszt jegyzett, mint a túloldalon Ricky Rubio egymaga – nem voltak egy súlycsoportban a felek, bár a végén a Dallas egyszer még benézett tíz pont alá is. Igazából csak Luka Doncic az, aki dicsérhető náluk, 24 pontját 50%-os mezőnymutatóval és 3/4 triplával szerezte, de az 5 eladott labdája neki is megvolt és ő sem tudott segíteni csapatán - egy biztató győzelem után így egy komolyabb vereség következett számukra, idegenben továbbra sem tudnak mérkőzést nyerni.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/9, Burks 18/12, Gobert 17
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/9, Barnes 14/6, Matthews 13

Sacramento Kings–Toronto Raptors 105–114

Kawhi Leonard visszatért. Sikeresen kikúrálta lábsérülését a Raptors vezére, és rögtön egy 25 pontos, 11 pattanós estével jelentkezett, az ezúttal alacsony szerkezetben kezdő vendégeknél lubickolt Serge Ibaka (14 pont, 14 pattanó, 3 blokk) és Pascal Siakam is (21 pont 8/11-es mezőnymutatóval), Kyle Lowry majdnem dupla-duplázott (16 pont, 8 gólpassz), erre az alapra már tudtak építkezni. A második vonal is hozzátette a magáét, Valanciunas dupla-duplázott, Anunoby és VanVleet is veszélyes volt a gyűrűre, a második negyedtől kezdve pedig nyílt az olló, a negyedik játékrészre már 16 pontos előnnyel fordultak. A végjátékban volt egy kis probléma, hét pontra zárkózott a Kings, de Leonard gyorsan bevert egy lélekölő triplát, lezárva a kérdéseket – a Toronto 11-1-es mérlegével vezeti a ligát!

Lepattanózás nélkül nem megy. Igazán egyszer sem tudott rendesen felpörögni a Kings a liga egyik legkellemetlenebb védekezése ellen, ugyanakkor hátul igyekeztek felvenni a kesztyűt, beszédes adat a Toronto 17 gólpassza – azonban az 53:31-es lepattanóarány is az, mindkét gyűrű környékét uralták Ibakáék. A Sacramentónál folyamatosan nőtt is a feszültség, a vezetőedző Joerger és Nemanja Bjelica is technikait kapott, ám ez nem segített a gondjaikon. A végjátékban azért ismét megmutatták potenciáljukat, és összességében továbbra is kellemes meglepetést jelentenek idén, ráadásul annak is örülhetnek, hogy Marvin Bagley IIII ismét 10 pont fölé jutott, illetve Bogdan Bogdanovic végre elkezdhette a szezont.

A Kings legjobb dobói: Hield 24/9, Cauley-Stein 24, Fox 20/6.
A Raptors legjobb dobói: Leonard 25/6, Siakam 21, Lowry 16/6.

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 114–110

Derrick Rose megint majdnem csodát csinált. A láncaitól megszabadult egykori MVP a Lakers ellen is villogott, kezdőirányítóként 31 pontot szórt, közte tőle még mindig szokatlan módon hét triplát – ebből kettőt a végjátékban, amikor egymaga majdnem megfordította a meccset hétpontos hátrányból, és egyébként hátul is jól teljesített, Lonzo Ballt többször is bevitte az erdőbe. Mellette Jimmy Butler (24 pont, 5-5 gólpassz és lepattanó, 3 szerzett labda) is nagyon igyekezett, hogy hetedik idegenbeli meccsén végre nyerjen a Wolves, sőt ezúttal Wiggins és Gibson (16 pont, 13 lepattanó) is parádézott. Most is volt azonban egy-két gyenge pont, ami miatt a vendégek igazán egyszer sem tudták átvenni a játék irányítását: Towns (5/16 mezőnyből, 9 pattanó, 3 blokk, 6 eladott labda) támadójátékát szinte teljesen elvette McGee és Chandler, illetve a kispadról mindössze 7 pont érkezett. A Minny úgy sem tudta megszerezni első idegenbeli sikerét, hogy 20 (!) hárompontost bombáztak be…

A kispad besegített. A Lakersnél James továbbra sem villogott a meccs nagy részében, de a negyedik negyedre feltámadt és kilenc pontot szerzett, összességében azért jó alapot adott csapatának, közel járt karrierje 75. tripla duplájához (24 pont, 10 pattanó, 9 gólpassz). A show-t azonban kicsit ellopta a Kuzma-Ingram páros és JaVale McGee (16 pont 8/10-es mezőnnyel), no meg természetesen a cseresor. Josh Hart 5 triplát szórt be és hatból hat büntetőt küldött a helyére, Rajon Rondo 10 gólpasszt osztott ki, a frissen csatlakozott egykori Év Védője, Tyson Chandler pedig rögtön kilenc lepattanóval, közte a végjátékban két hihetetlenül fontos támadópattanóval jelentkezett. A Lakers a gyenge szezonrajt után azért most már éledezik, ha Sacramentóban is nyernek, akkor elérik az 50 százalékos mérleget.

A Lakers legjobb dobói: James 24/9, Hart 21/15, Kuzma 21/12, Ingram 20/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Rose 31/21, Butler 24/15, Wiggins 19/9.

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 86–95
(20–23, 20–25, 24–23, 22–24)
Orlando Magic–Detroit Pistons 96–103 (31–26, 20–32, 29–20, 16–25)
Atlanta Hawks–New York Knicks 107–112 (26–26, 29–26, 18–35, 34–25)
Miami Heat–San Antonio Spurs 95–88 (27–20, 23–22, 25–22, 20–24)
Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 94–100 (23–29, 27–21, 21–28, 23–22)
Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 89–87 (22–29, 28–18, 20–23, 19–17)
New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 107–98 (29–26, 29–24, 27–22, 22–26)
Utah Jazz–Dallas Mavericks 117–102 (30–18, 38–27, 31–38, 18–19)
Sacramento Kings–Toronto Raptors 105–114 (26–29, 25–35, 27–30, 27–20)
Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 114–110 (30–32, 35–35, 21–21, 28–22)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik