A Memphis a Jazz vendégeként, a Hornets pedig Washingtonban nyert

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.11.23. 10:09
null
A Phoenix Suns sorozatban 13. alkalommal nyert – ezúttal a San Antonio Spurs ellen (Fotó: Getty Images)
Brutális első félidőt teljesített a Bucks, továbbra sem lassít a Suns és a Nets, otthon betlizett a Bulls, nyert a Wolves, a Hawks és a Celtics, a Sixers pedig Sacramentóból távozott győztesen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Cleveland Cavaliers–Brooklyn Nets 112–117

Ehhez Cam Thomas is kellett.
Meg kellett küzdenie a sikerért a Brooklynnak, a vendégek az első félidőben kicsit demotiváltnak tűntek valamilyen okból kifolyólag, lassan, körülményesen játszottak, nem nagyon nyertek párharcot, a védekezésük és az agresszivitásuk hiányzott – a látottak alapján nem meglepő, hogy 12 pontos hátrányba kerültek. A harmadik negyedben azonban sikerült felpörögniük, amelyhez nagyon kellett az újonc Cam Thomas, aki előző este még a klub G-League-ben szereplő csapatában villogott, most pedig egymaga nyolc pontot szórt ebben az időszakban, amellyel kicsit felrázta „megsüllyedt” csapatát. A belendülő társaság végül 32–19-re nyerte a játékrészt és megfordította a meccset, majd a végig kiélezett záró etapban a maguk javára tudták eldönteni a küzdelmet. Sosem volt nagyobb előnyük öt pontnál, kétszer is előfordult, hogy hátrányba csúsztak, de aztán az utolsó három és fél percet 15–7-re nyerték meg Kevin Durant nyolc pontjával, Patty Mills clutch triplájával, LaMarcus Aldridge támadópattanójával és James Johnson közelijével. Durant egyébként 27 pontot dobott 6 lepattanóval, 9 gólpasszal és 3 blokkal kiegészítve, James Harden a 14 pontja mellett 14 gólpasszt osztott ki, Aldridge 21 ponttal és 11 lepattanóval ismét évekkel ezelőtti önmagát idézte, de a 11 pontos Thomast is többen kiemelték, hiszen 15 perce alatt +11-ben volt a gárda. A Nets ezzel 13–5-re javult és most Bostonba látogat.

Némi plusz tűzerő hiányzott. Most már azért alakul a nemrég még teljesen kiürült clevelandi keret, az utóbbi meccsek alatt Kevin Love, Lauri Markkanen és ezúttal már Jarrett Allen is visszatért, ráadásul mindhárman jól is játszottak most: Love 8 pontot és 12 lepattanót hozott bő negyedóra alatt, Markkanen 22 pontig és 8 lepattanóig jutott, Allen pedig kicsit sem volt rozsdás, rögtön 20 pontot és 15 lepattanót tett a közösbe. Melléjük jött még Darius Garland (24 pont, 11 gólpassz) remeklése és Isaac Okoro 15 pontja, így volt bennük fantázia és nem véletlenül tudtak ennyire kiélezett meccset játszani a Brooklynnal úgy, hogy jórészt ők vezettek – 11-gyel több büntetőt harcoltak ki és a lepattanózást is simán nyerték, korábbi erényeiket csillogtatták. Egy dolog azonban hiányzott, ez pedig a megfelelő tűzerő, hiszen végül 40% alatt maradtak mezőnyből, nem tudtak könnyedén kosarakat szerezni, a végén is a legrosszabbkor fagytak le, ezt pedig kihasználta a Nets – támadásban még vannak korlátaik, de ez a meccs már abszolút biztató teljesítmény volt tőlük.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 24/6, Markkanen 22/6, Allen 20
A Nets legjobb dobói: Durant 27/3, Aldridge 21, Mills 17/15

Washington Wizards–Charlotte Hornets 103–109

Megint a Hornets nyert.
Egy héten belül másodszor verte meg az egyik keleti topcsapatnak számító Washingtont a Charlotte, ezzel ismét jelezte, hogy számolni kell vele annak ellenére, hogy a korábbi hullámvölgye miatt kisebb lépéshátrányba került. A gárda ezúttal vendégként remekelt, kőkemény védekezéssel szívta el a levegőt a Wizards periméter-sztárjai elől, közben pedig a túloldalon pedig egyrészt LaMelo Ball (28 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) újabb remeklésével, másrészt Terry Rozier 32 pontos szezoncsúcsával egyszerűen túldobták ellenfelüket. Főleg a második negyedben villogtak, így kilenc ponttal vezettek a nagyszünetben, de voltak 17 pontos fórban is, bár a vége szoros lett: az utolsó percekben feljött a Wizards és Miles Bridges kihagyott alley-oopja után 103–105-nél a vezetésért támadhatott. A kulcspillanatban azonban Ball ellopta a labdát Harrelltől, majd jött Rozier, aki 14 másodpercnél elsüllyesztett egy visszalépős hármast, ezzel eldöntötte a találkozót – az irányító így 8/11 triplával zárt, az ő kinti dobásaira most nem volt ellenszer. A Hornets ezzel a megnyert rangadóval közelebb lopózott a keleti élmezőnyhöz és a Washingtonhoz képest például már csak egy meccs a hátránya.

A brutális lepattanózás sem volt elég. Szenvedett a támadójátékával a Washington, Bradley Beal és Spencer Dinwiddie párosa 7/29-et erőlködött össze mezőnyből, csapatszinten is 40 százalék alatt maradtak és kintről is veszélytelenek voltak, ráadásul nyolccal több labdát is eladtak, mint ellenfelük. Mindezt azonban kis híján ellensúlyozták egyetlen dologgal, a félelmetes lepattanózásukkal: 65–36-ra nyertek ezen a téren, támadópattanóból pedig 20-6-ra múlták felül a Charlotte-ot – ezeknek köszönhették a festékbeli magabiztos győzelmüket. Montrezl Harrell (24 pont, 18 lepattanó) volt a csapat motorja, de a 23 lecsorgót megkaparintó Kuzma-Gafford páros is kitett magáért, a küzdőszellemükre, akaratukra nem lehetett panasz, egyszerűen a fő playmakereik nem találtak fogást a Charlotte-on és nem estek be a dobásaik, ezért kaptak ki – otthon még csak másodszor a szezon során.

A Wizards legjobb dobói: Harrell 24, Beal 18/6, Caldwell-Pope 17/6
A Hornets legjobb dobói: Rozier 32/18, Ball 28/9, Hayward 16/6

Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 113–101

Tovább menetel a Hawks. Zsinórban ötödik győzelmét könyvelhette el Nate McMillan csapata, amely a harmadik negyedben dűlőre vitte a dolgot: az első félidő után hat ponttal járt előrébb, majd a gázra lépett és húsz egység fölé növelte a különbséget, főleg védekezésben emelt a fordulatszámon. Az OKC-nek erre nem volt válasza, ugyan a záró etapban jelentősen kozmetikáztak a végeredményen a vendégek, de ennél többet most nem remélhettek, a Hawks igazából kérdés nélkül pipálta ki ezt a kötelezőnek számító sikert. Trae Young ismét kitett magáért (30 pont, 6 gólpassz, 5/9 tripla), Clint Capela dupla-duplázott, John Collins öt blokkot osztott ki, hatan is kétszámjegyű pontterméssel jelentkeztek és a harmadik negyedben bemutatott védekezésükért is megérdemlik a dicséretet – ezzel otthon 8–1-re javultak, összességében pedig ismét visszazárkóztak 50 százalékra. A következő feladat az lesz, hogy idegenben is bizonyítsanak, mert mennek San Antonióba, majd Memphisbe.

Ennyi volt az OKC-ben. Shai Gilgeous-Alexander nélkül lépett pályára a Thunder, a vezér hiányában pedig nem nagyon tudtak reagálni arra, amikor a Hawks összekapta a védekezését: a harmadik negyedben 4/25-öt dobtak, közben pedig Young szétszedte őket a túloldalon, ott nem voltak egy súlycsoportban ellenfelükkel. Az első félidő még rendben volt, addig tudták tartani magukat, aztán érvényesült a papírforma, ebben a formában nem volt bennük a bravúr – most fogadják a Jazzt és a Washingtont, majd oda-vissza megmérkőznek a Houstonnal.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/15, Bogdanovics 13/9, Huerter 13/3
A Thunder legjobb dobói: Dort 15/9, Giddey 15, Jerome 15/6

Boston Celtics–Houston Rockets 108–90

Papírforma. A Boston is a harmadik negyedben döntötte el ezt a mérkőzést, ott egy kicsit több akaratot tett bele az estébe a hazai alakulat és abban a játékrészben rövid időn belül le is rendezte a dolgokat - a félidőben öt ponttal vezetett, a harmadik negyed végén pedig több mint hússzal, nem volt kérdés. Jayson Tatum 30 pontja mellett az este legfontosabb története számukra Jaylen Brown visszatérése volt, aki nyolc kihagyott találkozó után állt újra rendelkezésre és alig 23 játékperc alatt rögtön 19 ponttal, valamint 3/6 triplával jelentkezett, nem volt rozsdás. Más esemény nem történt, kötelező volt megverniük a sereghajtót, ezt nagy gond nélkül meg is tették, a Rocketsnél pedig egyedül a padról érkező, 5/8 triplát elsüllyesztő Armoni Brooks jutott tíz pont fölé, ez mindent elárul róluk – zsinórban 15. vereségüket szenvedték el, összességében 1–16-ra, idegenben pedig 0–11-re állnak jelenleg.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/3, Brown 19/9, Schröder 18/3
A Rockets legjobb dobói: Brooks 17/15, Martin Jr. 10/3, Gordon 9/6, Green 9

Chicago Bulls–Indiana Pacers 77–109

Offnight.
A back-to-back második felén úgy mozgott a Chicago, mintha a játékosok teljesen elkészültek volna az erejükkel és bár a második negyedben megpróbálták megfeszíteni magukat és javult is a teljesítményük, de egyrészt ott is jobb volt náluk a Pacers, másrészt a 15 ponttal elvesztett első játékrész után már eleve elég nehéz helyzetben voltak. Végül teljes csődöt mondtak, Lonzo Ball például 0/7-et dobott mezőnyből, a kispad is közel értékelhetetlen teljesítményt nyújtott és bár a DeRozan-LaVine páros most is igyekezett, de ezúttal esélyük sem volt – csak a második negyedben jutottak 16 dobott pont fölé, most nagyjából semmit sem csináltak jól. A kiütéses hazai vereség után Billy Donovan csak annyit mondott, hogy csapata „megállt” a rossz kezdés után és mintha el is engedte volna az estét, ezért lett ekkora a különbség - így is másodikak Keleten, most pedig mennek Houstonba és Orlandóba, ezeken a meccseken abszolút lesz esélyük javítani.

Egyoldalú meccs volt. A Pacers tökéletesen használta ki ellenfele problémáit, nagy lendülettel, koncentráltan kezdett, védekezésben végig pörgött, elöl pedig Domantas Sabonis és Malcolm Brogdon játékára építve hozta a kötelezőt. A nagyszünetig bedobott 67 pont jelezte, hogy a vendégek kifejezetten jó formában vannak, szépen járatták a labdát, megtalálták a legjobb megoldásokat, nem vállaltak rossz dobásokat, remekül tripláztak, uraltak a lepattanózást, minden téren messze a Bulls fölé nőttek. A második félidőben már „csak” arra figyeltek, hogy ne hagyják elszabadulni a hazaiakat és a nagyszünet után összesen 31 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, így tükörsima győzelmet arattak – idegenben még csak harmadszor nyertek idén, de szépen közelítenek a középmezőnyhöz.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 18, LaVine 17/9, Jones Jr. 8
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 21, Brogdon 16/6, Holiday 14/12

Milwaukee Bucks–Orlando Magic 123–92

Történelmi első félidő.
77–36 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben, ez pedig a Bucks történetének legnagyobb első félidei előnyét, egyúttal a Magic történetének legnagyobb első félidei hátrányát jelentette – ráadásul a különbség egy ponton 51 egységnyi is volt, amelyre az idei szezon egyetlen meccsén sem volt még példa. Egyébként a bajnok semmi „extrát” nem csinált, csak letisztultan, pontosan, jó ritmusban játszott, kiemelkedően dobott, közben pedig védekezésben minden egyes játéknál megvolt a szükséges intenzitás az elöl teljesen padlóra kerülő Orlandóval szemben. A brutális kiütés miatt egyébként a kulcsemberek bőven pihenhettek is, csak 19–24 percet játszott a kezdő, tizenketten léptek pályára és mindegyikük legalább 13 percet töltött parketten, úgyhogy Mike Budenholzer figyelt a játékosok egészségére is. A címvédő ezzel már zsinórban negyedszer nyert és bár két kezdője még mindig hiányzik Lopez és DiVincenzo révén, de idén még veretlen a csapat akkor, amikor a Giannis-Middleton-Holiday trió mindegyike bevethető. Ami pedig a Magicet illeti: Cole Anthony nélkül „érvénytelen” produkcióval rukkolt elő a gárda és igazából már az első negyedben eldőlt, hogy semmi esélyük a bravúrra, vagy a szoros meccsre, utána pedig úgy tűnt, hogy kedvük sincs már az estéhez, ezért is lehetett ekkora a különbség. A negyedik negyedben a cserék csatájában azért sokat kozmetikáztak a végeredményen, hogy ötven pont azért mégse legyen...

A Bucks legjobb dobói: J. Holiday 18/6, Connaughton 17/15, Allen 14/6, Nwora 14/6
A Magic legjobb dobói: M. Wagner 18/9, Hampton 14/3, Mudler 13/9, Lopez 13

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 96–110

Továbbra is jó formában van a Minnesota. Idei legjobb szériáját futja a Wolves és zsinórban negyedszer nyert, méghozzá összességében egyértelműen, jó teljesítményt nyújtva. A második negyed volt a döntő, a vendégek ott sorra szerezték a labdákat, azokból a kosarakat, Karl-Anthony Towns pedig megállíthatatlannak bizonyult és 23 pontot szórt a nagyszünetig – ott 16-tal vezetett a Minny, kézben tartotta a meccset. A harmadik negyed elején még rátett egy lapáttal a társaság és bőven húsz pont fölé növelte a különbséget, onnantól pedig nem volt más feladat, mint ezt szépen beosztani és elvinni a győzelmet - ezt meg is tették, úgyhogy szinte egálban vannak a Lakers-Nuggets-Blazers sorral. Sikerük kulcsa egyébként az ellenfél 23 eladott labdájából szerzett 28 pont, valamint a 21 támadópattanó és az abból dobott 26 pont volt, ezekben a kulcsfaktorokban verték meg nagyon a Pelicanst – következőleg a Miamit fogadják, majd idegenben jön egy Hornets-Sixers back-to-back.

Magához képest sem volt jó a Pelicans. Két fontos játékostól hiányzott a jó teljesítmény a hazaiaknál, egyrészt Brandon Ingram szörnyű napot fogott ki és 9 ponttal, valamint 6 eladott labdával zárt, másrészt Jonas Valanciunas faultgondokba került, emiatt pedig csak 19 percet töltött parketten és abban sem volt sok köszönet, ennyi idő alatt 26 ponttal kaptak ki. Willie Green magára vállalta a vereséget, a vezetőedző szerint nem volt meg a harcos mentalitásuk, nem álltak készen a játékra, ennek biztosítása pedig az ő feladata és felelőssége, de ígérete szerint javulni fognak a folytatásban...

A Pelicans legjobb dobói: Hernangomez 19, Alexander-Walker 14/6, Valanciunas 13, Hart 13
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/6, Edwards 18/9, Vanderbilt 16

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 111–115

Ezt is megoldotta a Suns.
A back-to-back második felén, idegenben pályára lépni sosem egyszerű, de a liga legjobb formában lévő csapata ezt a feladatot is kipipálta: a Phoenix ezúttal sem botlott és sorozatban 13. győzelmét is behúzta. A vendégek 51 százalékkal dobtak mezőnyből és 44 százalékkal tripláztak és bár a kezdőben többeken látszott némi fáradtság, valamint tompaság, de az extrát játszó kispad ezt kijavította: velük a pályán +10–18-ban volt a társaság, Payne 20 pontot dobott, Shamet 5 gólpasszt és 3/5 triplát tett hozzá, McGee pedig 14 ponttal és 8 lepattanóval segített be alig negyedóra alatt. A kezdőben Ayton és Booker azért hozta magát és az első félidőben még a védekezésük is egyben volt, vezettek is 18 ponttal, igazából csak a negyedik negyedre fogytak el kicsit, ott közelített vészesen a San Antonio – 100–95-nél azonban megrázta magát a tavalyi nyugati bajnok és egy 10-0-val válaszolt, innentől pedig már nem volt érdemi esélye a Spursnek. A 14–3-as vendégcsapat most Clevelandbe látogat, majd jön egy Knicks-Nets back-to-back idegenben, ezt pedig egy hazai, GSW elleni csúcsrangadó követi, úgyhogy izgalmas folytatás elé néznek Chris Paulék.

Nem tud nyerni a Spurs.
Zsinórban ötödször, összességében tízből nyolcadszor kapott már ki a San Antonio, így jelenleg a franchise történetének második legrosszabb rajtját produkálja és ezúttal is végig csak futott az eredmény után a hazai pálya és a frissebb lábak ellenére. A fő problémát az elmaradó és kimaradó triplák jelentették, összesen ötször találtak be kintről a texasiak, de az 50 százalékos büntetőzés sem segített – a negyedik negyedben érezhetően feljebb kapcsoltak, kétszer is rohamoztak, de ez már késeinek bizonyult, fordítani nem maradt idő. Gregg Popovich szerint nem tudnak érdemi tripladobó helyzeteket kialakítani az erre szakosodott játékosaiknak, ezen pedig sürgősen változtatniuk kell, mert így akadozik a játékuk – most még sorozatban három hazai meccsük jön a Hawks, a Celtics és a Wizards ellen, igazából mindegyik esetben bravúr lenne a győzelem.

A Spurs legjobb dobói:
White 19/3, Murray 18, Vassell 17/9
A Suns legjobb dobói: Booker 23/12, Ayton 21, Payne 20/6

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 118–119

Jackson Jr. döntött a végén. Egy szörnyű, 43 pontos vereség és egy 90 perces csapatmegbeszélés után szedte össze magát erre a meccsre a Grizzlies és a jó formában lévő, egyébként is topcsapatnak számító Jazz otthonában egy szoros, kiélezett találkozó végén bravúrgyőzelmet tudott aratni. A vendégek egyszer csúsztak bele egy 11 pontos hátrányba, de egyébként végig egálközelben tudtak lenni, majd a hajrában Bojan Bogdanovics két clutch triplája után 118–112-re megint a Jazz vezetett bő egy perccel az órán. Itt azonban a Memphis óriási védekezéseket bemutatva négy büntetővel visszajött 118–116-ra, majd jött a kulcsjelenet: Jaren Jackson Jr. megnyert egy feldobást Rudy Gobert-rel szemben 12 másodperccel a vége előtt. Itt a vendégek nem is kértek időt, hanem rögtön felálltak a figurához, Ja Morant betört, majd kiosztotta a labdát Jacksonnak, aki hidegvérrel, könyörtelenül bebombázta a meccsnyerő triplát. A Jazznek ugyan volt még egy dobása, de Donovan Mitchell azt elrontotta, így Jackson lett a nyerőember, a Memphis pedig óriási győzelmet aratott idegenben – ez a megfelelő reakció az említett 43 pontos vereség után...

Túl sok hiba. Rudy Gobert fogalmazott úgy, hogy egy perccel a vége előtt hat ponttal vezettek, erre sorozatban három támadást rontottak el, majd jött a feldobás, aztán a kapott tripla, végül az utolsó kihagyott dobásuk - mint mondta, ennyit nem hibázhat egy olyan rutinnal és tapasztalattal felvértezett csapat, mint az övék. A francia center egyébként jól mozgott (23 pont, 13 lepattanó, 5 blokk, 9/10 mezőnyből), Bogdanovics 24 ponttal és 7/11 triplával zárt, de a csapatvédekezésük most kevésbé volt szoros és Donovan Mitchell 5/20-as mezőnymutatója nem fért bele, főleg hogy a hátvéd a végén is bátran eldobálta a helyzeteket. Jó formába lendültek, volt zsinórban három magabiztos sikerük, ez a meccs viszont megint emlékeztette őket arra, hogy mi történik, ha nem elég koncentráltak és nem jól hajtják végre a tervet...

A Jazz legjobb dobói:
Bogdanovics 24/21, Gobert 23, Conley 19/9
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 32/9, Bane 28/12, Jackson Jr. 26/12

Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 94–102

Nagy győzelem. Embiid és Green mellett Harris és Curry sem jászott a Sixersnél, így a vendégcsapat gyakorlatilag a teljes kezdője nélkül állt ki, ha Ben Simmonst is beleszámítjuk - ha nem, akkor is csak egy "előléptetett" játékos maradt az első sorból. A mérkőzés végig hullámzó volt, hol a Philly tudta kicsit összeszedni magát, hol a Kings erősített, majd az utolsó negyedben ez a hullámvasút a vendégek javára dőlt el, azt a játékrészt 25–12-re húzta be Doc Rivers alakulata. Az utolsó negyedben Tyrese Maxey, Shake Milton és Georges Niang együtt 18 pontot pakolt fel a táblára, Andre Drummond (23 lepattanó, 3 blokk) vezetésével megszállták a festéket és elöl-hátul lejátszották ellenfelüket – az is nagy dolog, hogy hét eladott labdával szezoncsúcsot döntöttek, nagyon ott voltak fejben ezen az estén. A rengeteg problémájuk ellenére fontos idegenbeli sikert könyvelhettek el, úgyhogy 10–8-cal még mindig nem állnak rosszul, igaz, következőleg a Warriors ellen kell bizonyítaniuk.

Nem hozott csodát az edzőváltás.
Nem sokkal a meccs előtt köszönték meg Luke Walton munkáját Sacramentóban és nevezték ki átmenetileg Alvin Gentryt a vezetőedzői posztra, de bár általában az ilyen változtatások rövidtávon sikert hoznak, ezúttal ez nem történt meg. A Sactónak volt esélye nyerni, de borzasztó hullámzóan játszott és pont a negyedik negyedre esett szét ismét a társaság, nem tudtak eljutni a festékbe, kimaradtak a dobásaik, a bizonytalankodásból pedig komoly hibák következtek védekezésben is. Az utóbbi kilenc meccsükből ez volt a nyolcadik vereségük, kíváncsian várjuk, hogy sikerül-e kimászniuk ebből a gödörből – Gentry nem volt elégedett, szerinte nyerniük kellett volna a Philly keretét elnézve, úgyhogy sok munka vár rájuk.

A Kings legjobb dobói:
Fox 23/3, Hield 21/15, Holmes 18
A 76ers legjobb dobói: Maxey 24, Milton 16/6, Thybulle 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 111–115
Cleveland Cavaliers–Brooklyn Nets 112–117
Washington Wizards–Charlotte Hornets 103–109
Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 113–101
Boston Celtics–Houston Rockets 108–90
Chicago Bulls–Indiana Pacers 77–109
Milwaukee Bucks–Orlando Magic 123–92
New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 96–110
Utah Jazz–Memphis Grizzlies 118–119
Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 94–102

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik