A Király esélye – késve bár, de rajtol az NBA-idény

Vágólapra másolva!
2020.12.22. 12:03
null
Különösebben nem lepődnénk meg, ha jövő nyáron ismét a Los Angeles Lakers ünnepelhetne (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga 2020–2021-es idénye gond nélkül zárulhat címvédéssel, ám a Los Angeles Lakers városi riválisa és több keleti élcsapat is igen jól fest.

Helyi idő szerint kedd este, a magyar szerint szerda hajnali egy órakor a Brooklyn Nets–Golden State Warriors találkozóval rajtol az NBA 2020–2021-es idénye, amelyet a Los Angeles Lakers kezd címvédőként, s bizony nem kizárt, hogy ezúttal sem tudja felülmúlni senki.

AHOL JAMES, OTT A SIKER

Hiszen az előző évad volt a legutóbbi tízből a kilencedik, amelyben a nagydöntő egyik résztvevője LeBron James csapata volt. A „Király” negyedik aranygyűrűjét szerezte a Miami Heat elleni fináléban, természetesen őt választották meg a legértékesebb játékosnak és kiváló kollégája, Anthony Davis is úgy döntött, minden csábításnak ellenállva, további öt esztendőre aláír az aranysárga-lilákhoz. Akik az érkezési oldalon a városi rivális Clipperstől elcsaklizott legjobb hatodik embert, Montrezl Harrellt üdvözölhetik, no meg a német irányítót, Dennis Schrödert, aki bizonnyal ponterősebb az Atlanta Hawkshoz ballagó Rajon Rondónál, viszont utóbbi az elmúlt másfél évtized egyik legkiválóbb játékmestere. Megcsípték még a spanyol Marc Gasolt, ugyanakkor elbúcsúzhattak Dwight Howardtól és JaVale McGee-től – vasárnap bejelentették, hogy Kyle Kuzma újabb három évig marad, szóval nincs mitől félnie Frank Vogel alakulatának.

A Los Angeles Clippers talán a legnagyobb favorit volt tavaly, ezúttal nem lesz az, a Denver Nuggets elleni főcsoport-elődöntős betli Doc Rivers állásába került, őt a korábbi segédedző, a Cleveland Cavaliersszel 2016-ban aranygyűrűt szerző Tyronn Lue váltotta. Az idei orlandói buborékban enyhe depresszióval küzdő Paul George hosszabbított, az észak-amerikai profiliga egyik legnagyobb zsenije, Kawhi Leonard is rendelkezésre áll, s bár Harrell elment, jött Serge Ibaka – ha a két klasszis teljesítménye feljavul és Lue valahogy felpörgeti a brigádot, bármi lehet. Mivel a Nuggets magja együtt maradt, Nikola Jokics társaival ezúttal is sokra hivatott, főként, hogy kilenc hónap után visszatért köreikbe Will Barton.

ENNÉL TÖBB KELL A GÖRÖGTŐL

Minden idők legértékesebb kontraktusával kötötte magát a Milwaukee Buckshoz a kétszeres MVP, a „Görög Szörny”, vagyis Jannisz Adetokunbo. A fregoliember zsenialitásához sok kétség nem fér, de ahhoz sem, hogy a gyilkos ösztön eddig hiányzott belőle a rájátszásban. Kíváncsian várjuk, a New Orleans Pelicanstől érkező Jrue Holiday hogyan találja majd meg a közös hangot Adetokunbóval, segít-e neki a felsőfokú diploma után eljutni a doktori címig...

Jannisz Adetokunbo megszolgálhatja a bizalmat (Fotó: AFP)
Jannisz Adetokunbo megszolgálhatja a bizalmat (Fotó: AFP)
NS-SZAKÉRTŐ
Zsivera Gábor, a Sport Tv szakértője: – A korábbi években népszerű téma volt, mennyivel erősebb az egyik vagy a másik konferencia. Nem szerettem ezzel foglalkozni, nem volt nagy jelentősége, inkább tavaly volt jelentős rendeződés, bár Kevin Durant és Kyrie Irving felépülése miatt a keleti Brooklyn Nets új csapatnak tekinthető. A fő bajnokesélyes a nyugati parton található, a címvédő Los Angeles Lakers. Ha egy csapat bajnok tudott lenni a veterán játékosaival, lehetett volna prioritás, hogy összetartják a gárdát, ám a vezetők nem így gondolkodtak. Nem szokványos a toldozás-foldozás, de akár még jobbak is lehetnek az aranysárga-lilák. Lehet számolni a Los Angeles Clippersszel, és a belső fejlődés miatt látok perspektívát a Denver Nuggetsben is – a Houston Rockets nem lesz annyival erősebb, hogy valódi kihívást jelentsen. Az új edző, Tyronn Lue bajnok volt, megfelelően illeszkedhet a Clippers keretéhez, elfogadott szakember és egómenedzselésben is jó, ráadásul megvan az a helyzeti előnye, hogy másodedzőként közelről látta a csapatot. Keletről nehezebb megtippelni, melyik együttes juthat döntőbe: egyelőre nem merem a Milwaukee Buckst mondani, meglepetést sejtek. A Boston Celticsre gondolok, de nem tartom esélytelennek a Philadelphia 76erst, a Brooklyn Netst és fekete lóként a Toronto Raptorst sem. A Nets élére kerülő Steve Nashtől sokat várok, de extrém nehéz szituációba került. Nagyon sokat segíthet neki a jó szakmai stáb, de – elsősorban Irving személyisége miatt – olyan emberi és intelligencia-problémák hátráltathatják, amelyekkel sokkal nagyobbá válik a bukás lehetősége, mint a magas elvárás teljesítése. A Miami Heat a radaron kívülről érkezett az idei nagydöntőbe, nem látom esélyét, hogy ezzel a társasággal megint ilyen messzire jusson Erik Spoelstra.

Lesznek azért kihívói Mike Budenholzer legénységének a keleti trónért vívott csatában, rögtön a legutóbbi döntős Miami Heat, amelynél az egyik legprímább edző, Erik Spoelstra dolgozik, a játékoskeret jobbára változatlan, a korösszetétel elsőrangú, ami probléma lehet, hogy most már mindenki odafigyel majd a franchise-ra, nem slisszolhat előre a sort megkerülve.

A Boston Celtics talán nem bánja, hogy Gordon Hayward a Charlotte Hornetset választotta, a csapategységen biztos nem ront ez a lépés, míg a Brooklyn Nets szereplése a legnagyobb talánya lesz az előttünk álló hónapoknak. A játékosként korszakos Steve Nash élete első vezetőedzői megbízása alkalmából minden idők egyik legkiválóbbikát, Kevin Durantet és a nehezen kezelhető sztárt, Kyrie Irvinget kapta a nyakába, ami átok és áldás egyszerre. A kiegészítő emberek bombasztikusak, nem lesz könnyű nyerniük a látogatóknak a Barclays Centerben.

RÓLUK IS SZÓLNI KELL

Vannak még olyan együttesek dögivel, amelyek biztató teljesítményre képesek, de a bajnoki cím elnyerésére feltételezhetően nem. Nyugaton ilyen az új edzővel operáló Houston Rockets, a klub elvesztette Russell Westbrookot, ám megkaparintotta a rengeteg időt kihagyó, mégis nagyszerű John Wallt. A Dallas Mavericksnek is helye van a playoffban, Luka Doncic esélyes az alapszakasz MVP-címére, míg a Golden State Warriors az előző katasztrofális évad után visszakapta Stephen Curryt, de újra elvesztette Klay Thompsont, szóval Steve Kerr edzőfejedelemnek elő kell varázsolnia valamit a kalapból. Impozáns a Portland Trail Blazers névsora, a Utah Jazz jól kitömte Donovan Mitchellt és Rudy Gobert-t, a Phoenix Suns megszerezte Chris Pault.

Keleten jól néz ki a tavalyi bajnok Toronto Raptors és megint nekidurálhatja magát a folyvást nagy dobásra készülő Philadelphia 76ers.

Így vagy úgy, de imádni fogjuk ezt a szezont – is!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik