A Hawks szépített a Miami ellen, erődemonstrációt tartott a Bucks

Vágólapra másolva!
2022.04.23. 11:48
null
Trae Young (jobbra) duplája döntött Atlantában (Fotó: Getty Images)
Az Atlanta Hawks tizenhat pontos hátrányból (68–84) felállva 111–110-re legyőzte otthon a Miami Heatet az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Keleti főcsoport-negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel 2–1-re szépített az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban. A hazaiak győztes dupláját a csapat legeredményesebb játékosa, a 24 pontig jutó Trae Young dobta, 4.4 másodperccel a mérkőzés vége előtt. A Milwaukee Bucks fölényes, harmincpontos győzelemmel vette vissza a pályaelőnyét a Chicago Bullstól (111–81).

 

Atlanta Hawks–Miami Heat 111–110

A kispad megalapozta, Young befejezte. Az Atlanta továbbra is Clint Capela nélkül lépett pályára, és a kezdőötös továbbra sem igazán találta a játékát, a rossz triplázást nem tudták megoldani: Kevin Huerter 0/8-cal, Trae Young és De'Andre Hunter 2/6-tal célzott, viszont Young most már elég jól vigyázott a labdára, az előző meccs 10 labdaeladása után most csak háromszor vesztette el a játékszert. A nagyobb probléma a védekezéssel volt, Nate McMillan a Gallinari, Collins párossal nyitott a palánk alatt, ami nem volt rossz ötlet, de elég hamar ráérzett a Miami, mit kell játszani ellenük – végül mindketten mínusz 20-as plusz-mínusz mutatóval zártak. A Hawks szerencséjére az előző meccsen 29 pontot szóró Bogdan Bogdanovic most is jól teljesített a pálya mindkét oldalán (18 pont, 4/9 tripla, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 1 blokk), mellé pedig ezúttal fellépett a 4/4-es mezőnnyel, 6 lepattanóval és 2 blokkal záró Okungwu, illetve a 6/6-tal dobó Delon Wright is, ez a trió pedig hatalmas pluszt adott a Hawksnak a második és a negyedik negyedben. Bár a harmadik-negyedik negyed fordulóján többször is 14-16 ponttal vezetett a Miami, ők nem adták fel, 80–94-es állásnál a Hawks következő 18 pontját a cseretrió dobta, Bogdanovic például három triplával jelentkezett. A végjátékra így közel egállal mehettek a csapatok, itt pedig megérkezett Trae Young is, aki egy 2+1-es játékkal és egy hármassal visszavette a vezetést, majd Okungwu 2+1-e után két büntetővel 109–107-re módosította az állást. PJ Tucker triplája után itt még vezetett a Miami, de a slusszpoén újra Youngé volt, aki az utolsó másodpercekben Butler rossz tempója után nem kért időt, hanem végigrobogott a pályán és megszerezte a győztes kosarat – utána már „csak” Butler kifordulós tripláját kellett levédeni, az Atlanta pedig szépített a párharcban, ráadásul jó esélyekkel indulhat a negyedik meccsen.


Kyle Lowry sérülése nagyon nem jött jól a Heatnek. A Miami jól kezdte a meccset, Jimmy Butler tarthatatlan volt, Adebayo is jól dolgozott, de leszakítani nem tudták az Atlantát, amikor pedig elkezdtek rotálni a csapatok, abból sokkal jobban jött ki a Hawks. A hazaiak már 10 pont feletti előnyt is kidolgoztak, amiből hét megmaradt a nagyszünetre - a vendégek triplái szinte semmilyen veszélyt nem jelentettek, ha Max Strus és Tyler Herro nem kezd el betalálni, itt komoly gondba kerülhettek volna. A nagyszünet után viszont hamar összeállt a csomag, 68–63 után egy 21–0-s (!) futást mutatott be a Miami, amit Kyle Lowry és PJ Tucker vezényelt le, de a Herro-Strus-Adebayo trió is remekül dolgozott. A nagy rohanás után vezetett 16 egységgel a Heat, ám ekkor megsérült Lowry combhajlítója, így kivált a meccsből. Már itt azonnal közelebb tudott jönni az Atlanta, és bár az első rohamot még visszaverték Robinsonék, ezt követően fokozatosan omlottak össze, az idegbajos végjátékban pedig túl sok hibát követtek el. A következő meccsre újra kell kalibrálniuk a játékukat, mert Lowry ugyan csak hat pontot, 5 gólpasszt és 4 lepattanót jegyzett, de vele kiválóan működött a gárda, nélküle viszont gyengén – tragédia nyilván nem történt, továbbra is 2–1-re vezetnek, de a Hawks kezd megérkezni a párharcba.

A Hawks legjobb dobói: Young 24/6, Bogdanovic 18/12, Hunter 17/6.
A Heat legjobb dobói: Herro 24/12, Strus 20/15, Butler 20/3.
A párharc állása: 2–1 a Miami javára

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 81–111

Kijózanító pofont osztott ki a címvédő. A párharc második meccsét elcsípte a Bulls, ráadásul Khris Middleton térdsérüléssel kidőlt a párharc további részére, azonban a Bucks nem esett kétségbe és azonnal visszaült a lóra. A vendégek magasították a csapatot, egyszerre kezdett Adetokunbo, Portis és Lopez, akiket Holiday és Matthews egészített ki, a taktika pedig fényesen bevált. Védekezésben borzasztó sűrű lett a festék környéke, amivel gyakorlatilag lenullázták DeMar DeRozan játékát, elvették a Bulls kinti dobásait, és már az első negyedben közel jártak a 20 pontos előnyhöz, majd egy 13–0-s futást gyorsan össze is raktak a második negyedben. A második félidő elején is nagyon megnyomták, itt elég hamar kialakult a 30 pont körüli különbség, így a vége felé már kicsit lehetett pihentetni is a húzóembereket. Adetokunbo 29 perc alatt kacérkodott egy tripla-duplával (18 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), Bobby Portis lubickolt (18 pont, 16 lepattanó, 4/8 tripla), Holiday és Lopez is hozta magát, Matthews pedig főként védekezésben volt nagyon hasznos. A padról ráadásul Grayson Allen 5/7 hármassal és 22 ponttal, Pat Connaughton 11 ponttal segített, ezekkel az extrákkal pedig a végén kiütéses győzelmet aratott a Milwaukee, visszaszerezve a pályaelőnyt.

Nehéz feladványt kapott a Bulls. A hazaiak ünnepre készültek, de hamar rémálommá változott a mérkőzés: DeRozan nem jutott rendes dobóhelyzetekhez, LaVine-ék nem tudták megbontani a Bucks nagyon masszív falát, azzal pedig bőven együtt élt a Bucks, hogy Nikola Vucevic beszórjon pár hármast. Most nagyon hiányzott Lonzo Ball betörés-kiosztás játéka, Patrick Williams például 0/9-es mezőnymutatót szenvedett össze, ráadásul a kispadról is már csak akkor villogtak a többiek, amikor eldőlt a meccs - és még akkor sem nagyon. A támadás ráadásul csak az egyik gond volt, a túloldalon bekaptak 15 hármast, miközben megverték őket a festékben (30–46) és gyorsindításokban (5–15), illetve természetesen lepattanózásban (43–55) is föléjük kerekedett a Milwaukee. Valamit nagyon ki kell találniuk a negyedik meccsre, mert egyelőre nagyon nem áll jól a szénájuk – ha ott is kikapnak, akkor gyakorlatilag elúszik a playoffjuk.

A Bulls legjobb dobói: Vucevic 19/9, LaVine 15/6, DeRozan 11
A Bucks legjobb dobói: Allen 22/15, Portis 18/12, Adetokunbo 18
A párharc állása: 2–1 a Milwaukee javára

New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 111–114

Chris Paul megint fellépett a negyedik negyedben. Devin Booker combhajlító-sérülése miatt, ráadásul a pályaelőnyt elvesztve érkezett a Suns New Orleansba, és a Pelicans igyekezett mindenkit rátenni Chris Paulra, sokáig úgy tűnt, hogy a dobásait sikerül is elvenni. A játékszervezését azonban csak időszakosan sikerült, végül 14 gólpasszal zárt, azonban ha nincs Deandre Ayton és JaVale McGee, akkor ez valószínűleg nem lett volna elég a győzelemhez. A magasemberek azonban óriási pusztítást végeztek a festékben: Ayton 13/20-as mezőnnyel szórt 28 pontot, mellette 17 pattanót kapott le, McGee pedig 7/8-as mezőnymutatóval zárt, ezzel pedig elérték, hogy Jonas Valanciunasnak túlságosan tele legyen velük a keze. A második negyedben sikerült is bevinni egy komoly ütést, aminek köszönhetően a nagyszünetben 11 ponttal jártak előrébb, a fordulás után viszont nagy szükség lett volna még egy jó labdázó emberre, itt a Pelicans újra fel tudott pörögni, és a negyedik játékrészbe majdnem egálról mentek a csapatok. Itt aztán jött a szokásos CP3-show: csapata első 23 pontjából 15-öt szerzett, végül csak ebben a 12 percben 19 ponttal zárt a veterán irányító, erre az extrára pedig már nem tudott hasonló ütős választ adni a New Orleans - a végén Mikal Bridges 4/4 jó büntetője tartotta távol a Pelicanst, akik ebben az időszakban nem tudtak már feljönni egy labdára, CJ McCollum dudaszós hármasa alakította ki a végeredményt.

Jaxson Hayes fegyelmezetlensége nagyon sokba került. 10 játékperce után egy flagrant-2-vel állíttatta ki magát a Pelicans magasembere, ez pedig az Ayton-McGee parádét látva végül meccset eldöntő momentumnak bizonyult. Ezt követően vette át a Suns az irányítást a második negyedben, Valanciunas teljesen eltűnt támadásban (végül hat pontig jutott 1/5-ös mezőnymutatóval), hátul pedig borzasztóan hiányzott Hayes atletikus játéka Aytonék ellen. A harmadik negyedben azért összekapta magát a Pels, a végig kiválóan játszó Brandon Ingram (34 pont, 11/19 mezőnyből, 7 lepattanó) és CJ McCollum (30 pont, 11/23 mezőnyből, 7 gólpassz) vezetésével visszajött a meccsbe és a végjátékban is ott loholt Paulék nyomában, de itt már nem engedte el a gyeplőt a liga egyik legrutinosabb játékosa. A Pelicans igazán nem is tud mivel készülni a negyedik meccsre, hiszen Hayes-szel alapvetően rendben lévőnek tűnt a játékuk, Herb Jones, Devonte' Graham és Jose Alvarado is jól mozgott – Hayes most megtanulhatta, hogy ilyen fegyelmezetlenségek nem férnek bele a rájátszásban.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/9, McCollum 30/12, Graham 12/9, Jones 12
A Suns legjobb dobói: Ayton 28/3, Paul 28/3, McGee 15
A párharc állása: 2–1 a Phoenix javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik