A Detroit a Denvert, a Kings a San Antoniót szedte szét

GOBODICS TAMÁS (kezdo.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo.hu)
Vágólapra másolva!
2019.02.05. 09:00
null
A detroiti Andre Drummond csak a harmadik negyedben 14 pontot szerzett (Fotó: Twitter)
A nyugati második Nuggets simán kikapott a palánk alatt domináló Detroit otthonában, míg a San Antonio sacramentói vereséggel kezdte meg hosszú idegenbeli túráját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A listavezető Milwaukee Brooklynban sem botlott, szoros meccsen nyert a Pacers, James Harden 44 pontot szórt Phoenixben, míg az Atlanta újfent bizonyította, hogy érdemes rá figyelni, ezúttal Washingtonban tudott győzni.

 

Detroit Pistons–Denver Nuggets 129–103

Most megtört a Denver. Gary Harris és Jamal Murray mellett ezúttal Paul Millsap személyében egy harmadik kezdőjátékos is hiányzott a vendégeknél és bár ez korábban nem mindig jelentett problémát, most valahogy nem volt ott fejben a társaság – rengeteg volt a koncentrációhiányból eredő probléma, puhák voltak, főleg védekezésben, nem figyeltek a lepattanókra, Mike Malone vezetőedző szerint nem nehezítették meg a Pistons dolgát. Pedig jól kezdtek, vezettek is az első negyedben, aztán a másodikban már szétestek és tíz pont feletti hátrányt szedtek össze, a harmadikban pedig továbbra is csak erőlködtek, úgyhogy a záró etapban sokat már nem láttunk a kezdőkből – Nikola Jokics például csak 26 percet játszott, de magához képest azt is pocsékul (16 pont, 7/17 mezőnyből, 3 lepattanó, 4 gólpassz), igaz, a cseresorral csak tovább nyílt az olló. A társaság ezúttal nagyon rossz napot fogott ki, úgyhogy sorozatban hat győzelem után szenvedett egy sima vereséget és ismét lépéshátrányba került a Golden State-tel szemben.

Drummond és a Detroit irányított. Elsősorban a palánk alatti keménységével nyerte meg ezt a találkozót a Pistons, amellett, hogy az egyedül maradó Jokicsot gyakorlatilag leszedték a pályáról, vagy legalábbis önmagához képest sokkal kevésbé hatékonnyá tették, a túloldalon is parádéztak ezen a poszton. Andre Drummond járt ebben az élen, csak a harmadik negyedben 14 pontot és 8 lepattanót jegyzett, végül 27 pontos szezoncsúccsal, 12 lepattanóval és 3 blokkal zárta 26 játékpercét, a negyedik negyedben ugyanis már nem lépett pályára, ahogy más sem a hazaiak kezdőötöséből – összességében 53-32-re nyerték a lepattanózást, Blake Griffin 23 perc alatt 7, Zaza Pachulia 19 perc alatt 8 lecsorgóba kapaszkodott bele. A kicsit talán váratlanul nagyarányú győzelemmel másfél meccsre megközelítették a keleti nyolcadik Miamit és következőleg kötelező nyerniük a Knicks ellen, úgyhogy karnyújtásnyira vannak a rájátszást jelentő helyektől.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 27, S. Johnson 21/12, Galloway 18/9
A Nuggets legjobb dobói: Lyles 20/6, Morris 18/6, Jokics 16, Beasley 16/9

Washington Wizards–Atlanta Hawks 129–137

Nem fárad az Atlanta. Egy idegenbeli túra hetedik állomásához érkezett a Hawks, de ahelyett, hogy fáradtan, tompán, „menjünk már haza" stílusban játszott volna, idei egyik legpontosabb támadójátékát és leghalálosabb dobóformáját kapta elő: kereken 20 triplát bombázott be a gárda 49%-os hatékonysággal, összességében is 50%-kal dobott mezőnyből és meg tudott nyerni egy pontpárbajt ebben a helyzetben, a Washington vendégeként. Ez így nagyon komoly fegyverténynek számít ettől a csapattól, azt is elbírták, hogy a parádézó (17 perc, 15 pont, 11 lepattanó) John Collins sérülés miatt kidőljön a meccs közben, így is volt kilenc (!) olyan játékosuk, aki eljutott legalább tíz pontig, a 15 egységgel megnyert első negyed után pedig végig ők vezettek hol jobban, hol kevésbé – a záró etapban is csak négy-öt pontra jött vissza a Wizards, de a hajrában Taurean Prince-nek volt két clutch triplája, úgyhogy megőrizte az előnyt a vendégcsapat. A társaság ezzel 4-3-mal hozta le hosszú túráját, most lesz két szabadnapja, aztán fogadja a Torontót.

Nem érte utol ellenfelét a Washington. Nagyon belealudt a meccs elejébe a hazai alakulat, amellett, hogy 0/10-zel kezdett a gárda kintről, védekezésben is csak nyomozta a labdát és talán kicsit meg is lepődött azon, hogy milyen lendületesen, pontosan nyitott az Atlanta – a pillanatok alatt beszedett komolyabb hátrány pedig meghatározta az estéjüket, innentől végig futottak az eredmény után. Hiába játszott azonban jól Bradley Beal (27 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz), Jeff Green (26 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz), vagy Trevor Ariza (25 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), illetve hiába hozott a pad végéről 20 pontot Jordan McRae, a gyengébb triplázás, az elvesztett lepattanózás és a nem létező védekezésük miatt egyszerűen nem tudták utolérni ellenfelüket – az Atlanta nagyobb hullámvölgyek nélkül lehozta a meccset, nagyon mély volt a kispadja és amikor kellett, mindig hozzászólt valaki, úgyhogy a Washington az utóbbi öt meccséből negyedszer is kikapott és kijelenthető, hogy gödörben van.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/12, Green 26/6, Ariza 25/9
A Hawks legjobb dobói: Prince 21/15, Huerter 19/15, Spellman 16/12, Carter 16/12

Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 94–113

Újabb sima győzelem. Ellenállhatatlan formában zárta le ötmeccses túráját a Milwaukee, a vendégcsapat ismét jól védekezett, támadásban pedig kihozta magából, amit kellett, úgyhogy az első három negyed során folyamatosan növelte előnyét és a záró etapot már 20 pont feletti fórral kezdhette meg – ez elég volt ahhoz, hogy Mike Budenholzer pihenőt is adjon a kulcsembereknek, a kezdőben csak Giannis Antetokounmpo játszott 30 perc felett, a többiek 22-27 percet töltöttek parketten. A görög viszont ki is használta a játékidejét és feltöltötte a statlapot (30 pont, 12/19 mezőnyből, 15 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk) és bár csapatszinten végül gyenge dobóstatisztikákkal zártak (42% mezőnyből, 25% tripla), mégsem forgott veszélyben a győzelmük egy pillanatig sem – zsinórban negyedik sikerükkel két meccs az előnyük a Torontóval szemben, következőleg pedig a Washingtont fogadják.

Így nem lehet nyerni. Már legutóbb is nagyon gyenge napot fogott ki a Brooklyn támadásban, ezt pedig most még alul is múlta, hiszen 1/20 (!) triplával nyitott és 5/42-vel (12%) zárt az együttes, összességében 32%-kal dobott mezőnyből, úgyhogy mintha bedeszkázták volna számára a gyűrűt, most már otthon is – hiába a 28 kiharcolt büntető, a 16 támadópattanó, ez csak arra volt elég, hogy vállalható különbségű maradjon a vereség. Érdekesség, hogy december 7-e óta ez a két csapat volt Kelet két legjobbja, a Nets 20-8-at, a Bucks 22–6-ot hozott attól számítva, de a hazaiaknál most már túl sok a sérült ahhoz, hogy ezen a szinten maradjanak: LeVert, Dinwiddie, Harris, Dudley és Crabbe sem léphetett pályára, úgyhogy sorozatban harmadszor is kikaptak, otthon egy kilences sikerszériát törtek meg, ilyen mély gödörben pedig ősz óta nem volt a társaság.

A Nets legjobb dobói: Russell 18/6, Napier 15, Pinson 10/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Brogdon 16/6, Bledsoe 15/3

New Orleans Pelicans–Indiana Pacers 107–109

A Pacersé lett a szoros végjáték. Kilencpontos előnnyel vághatott neki az utolsó negyednek a vendégcsapat és bár a Pelicans visszajött egyetlen egységre, az utolsó két percben az Indiana csinálta meg a clutch játékokat. Darren Collison (22 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) lépett elő vezérré ebben az időszakban, 102-103 után bebombázott egy nagy triplát, majd emberről egy középtávolit, plusz egy büntetőt is, de Aaron Holiday támadóhibáját követően a New Orleansnak maradt még öt másodperce arra, hogy kiegyenlítsen 106-109 után. Itt viszont nem voltak szívbajosak a vendégek, Cory Joseph odaütött, Jrue Holiday büntetőzhetett és bár a másodikat direkt kihagyta, a lepattanót nem tudták összeszedni a hazaiak, úgyhogy jól menedzselt végjátékkal aratott újabb győzelmet Nate McMillan alakulata. Emeljük még ki Domantas Sabonis játékát (23 perc, 16 pont, 13 lepattanó, 7/9 mezőnyből), de Young, Bogdanovic és Turner is tíz pont fölé jutott, a hullámvölgy után zsinórban másodszor nyertek Evansék és jelenleg egálra állnak a Bostonnal, valamint a Philadelphiával is.

Nem sok hiányzott. Közel állt a győzelemhez a továbbra is a fél keretét (méghozzá annak első felét...) hiányoló Pelicans, Jahlil Okafor remekelt a Pacers egyébként jó magasai ellen (25 pont, 13 lepattanó, 11/16 mezőnyből), Jrue Holiday is igyekezett (19 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz), Darius Miller 16 ponttal és 4 triplával jelentkezett, a kispadról pedig Ian Clark 18 ponttal, míg Cheick Diallo 12 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával szállt be – mindenki próbált hozzátenni és közel is tudtak maradni ellenfelükhöz. A végjátékban aztán túl sok volt a hiba és hiába az 55-43-ra megnyert lepattanózás, a 24%-os triplázás végül nem fért bele – a hajrában több dobást is elrontottak kulcshelyzetben, ezek a hibák eredményezték a vereségüket. A kérdés persze az, hogy a két nap múlva esedékes deadline-ig mi történik velük, de Alvin Gentry vezetőedző azt mondta, hogy szerinte következőleg már visszatérhetnek a hiányzó alapembereik és kiegészülhet a keretük.

A Pelicans legjobb dobói: Okafor 25, Holiday 19, Clark 18/6
A Pacers legjobb dobói: Collison 22/9, Sabonis 16, Turner 15

Phoenix Suns–Houston Rockets 110–118

Harden folytatja. Chris Paul visszatért, de Clint Capela mellett most Eric Gordon hiányzott a Houston kezdőjéből, James Hardent viszont ez sem zavarta meg és egy újabb szenzációs estével folytatta a sorozatát – zsinórban 27. alkalommal jutott el legalább 30 pontig és idén már 20. alkalommal dobta meg a 40-et, amire a szezon ezen szakaszáig korábban csak Wilt Chamberlain, Michael Jordan és Rick Barry volt képes. Harden most 44 egységet szórt jó hatékonysággal (15/26 mezőnyből, 5/13 tripla, 9/11 büntető), leszedett 8 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt, hátul pedig három labdaszerzéssel és egy blokkal szólt hozzá – újfent parádésan kosárlabdázott és az ő vezetésével hozta is a kötelező győzelmet a Rockets. A vendégek az első félidőben még nem tudták dűlőre vinni a dolgot, aztán a harmadik negyedben húszpontos előnyt építettek ki, ott úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, ám mielőtt nagyon hátradőlhettek volna, a Suns még egyszer visszatáncolt, csak hogy Mike D'Antoni ne ültethesse ki a sztárjait - azonban amikor igazán kellett, akkor Harden mindig hozzászólt és a houstoni siker nagyon azért nem forgott veszélyben. A társaság ezzel visszavette a nyugati ötödik helyet a San Antoniótól, következőleg pedig Sacramentóban játszik fontos mérkőzést.

Nincs meglepetés. A TJ Warrent továbbra is nélkülöző hazaiak leginkább csak asszisztáltak a Rockets győzelméhez és komoly nyomás alá azért nem tudták helyezni ellenfelüket, bár voltak náluk jó egyéni teljesítmények – Devin Booker kicsit hátrébb húzódott (19 pont, 7/12 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 0 eladott labda), Deandre Ayton sem vállalta túl magát (15 pont, 7/11 mezőnyből, 11 lepattanó, 3 gólpassz), a 25 pontos Josh Jackson és a 23-ig jutó Kelly Oubre Jr. viszont megszórta a Houstont. Mindez azonban nem volt elég a bravúrhoz, hiába az 53,6%-os mezőnymutató, a Rockets jobbnak bizonyult, úgyhogy Igor Kokoskov alakulata sorozatban tizenegyedik vereségét is elkönyvelte, ezzel továbbra is a liga második legrosszabb mérlegével „büszkélkedhet".

A Suns legjobb dobói: Jackson 25/3, Oubre 23/9, Booker 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 44/15, Paul 18/6, Faried 17

Sacramento Kings–San Antonio Spurs 127–112

Elsöpörte a Spurst a Kings. A hazaiak néhány kisebb hullámvölgytől eltekintve végig érvényesíteni tudták a stílusukat és ráerőltették akaratukat a San Antonióra, úgyhogy a találkozó túlnyomó részében vezettek is – az első negyedet már megnyerték 12 ponttal és bár később a SAS visszakapaszkodott, Dave Joerger alakulata mindig tudott válaszolni és mindig volt kihez nyúlni. Csapatszinten az 55%-os mezőnymutató és a 40%-os triplázás mellett a leindításból szerzett 35 pont is jól mutatja, hogy mennyire élt a társaság, egyénileg pedig többen is kiválóan teljesítettek – De'Aaron Fox (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) mellett a 31 pontos, 14 lepattanós, 11 gólpasszos Hield-Shumpert duót, a 7/7 jó dobással, közte 4/4 triplával beszálló Yogi Ferrellt, valamint a 24 pontos karriercsúccsal (12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) jelentkező újonc Marvin Bagley-t is ki kell emelnünk. A Sacramentónak ez volt sorozatban a hetedik győzelme hazai pályán, ilyen hosszú szériára pedig utoljára a 2005-2006-os szezonban volt náluk példa, amikor legutóbb bejutottak a rájátszásba - most is van erre esélyük, hiszen fél meccsre megközelítették a nyugati nyolcadik Clipperst.

Rosszul kezdte a túrát a Spurs. Az éves nyolcmeccses kirándulására indult el a San Antonio, ez volt az első állomása, de a jó hazai széria után azért meglátszott, hogy idegenben más a helyzet – főleg hogy Derrick White el sem utazott velük, a DeRozan-Forbes páros pedig most nem igazán tudta irányítani az együttest. Ennél is nagyobb baj volt persze a védekezéssel, az atletikus, villámlépű és jól is dobó hazaiakkal nem tudták tartani a lépést, voltak ugyan olyan időszakok, amikor közelítettek, a záró etapban is visszajöttek néhány pontra, de huzamosabb ideig képtelenek voltak limitálni ellenfelüket, úgyhogy összességében végig ők voltak „alul" – nem jó egy ilyen hosszú túrát egy ilyen vereséggel kezdeni, ráadásul Popovich szerint White-ra „egy ideig" nem számíthatnak, nem lesz túl kellemes így átutazni a Warriors otthonába…

A Kings legjobb dobói: Bagley 24/3, Fox 20/3, Ferrell 19/12
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 24, Aldridge 22, Forbes 12/6, Mills 12/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Denver Nuggets 129–103
(34–36, 34–19, 29–28, 32–20)
Washington Wizards–Atlanta Hawks 129–137 (20–35, 37–26, 32–38, 40–38)
Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 94–113 (17–23, 25–28, 22–36, 30–26)
New Orleans Pelicans–Indiana Pacers 107–109 (20–25, 30–28, 24–30, 33–26)
Phoenix Suns–Houston Rockets 110–118 (28–32, 29–31, 23–31, 30–24)
Sacramento Kings–San Antonio Spurs 127–112 (37–25, 26–34, 35–27, 29–26)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik