A Denveré a Clippers elleni rangadó; Irving sikerrel tért vissza

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.13. 09:53
null
A Denver nyerte a Clippers elleni rangadót (Fotó: Getty Images)
A meccs nagy részét uralta a Nuggets a Clippers ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és bár Kawhi Leonardék a végén szorosabbá tették az állást, de Nikola Jokicsék nem adták ki a kezükből a fontos győzelmet. Nagy hátrányból nyert a Spurs Torontóban, a Knicks ellen is kikapott a Miami, sorozatban kilencedszer győzött a Jazz, ötödször a Grizzlies.

 

Washington Wizards–Utah Jazz 116–127

Mitchell hiánya is belefért. Kihagyta a meccset a Utah fő pontszerzője és védelembontója, ez pedig valamelyest meg is borította a vendégcsapat játékát az első félidőben, nem igazán találták a ritmust - érdekes, hogy nem is feltétlenül támadásban, inkább védekezésben voltak bizonytalanok, elöl a többet vállaló Bogdanovic azért hozta a pontokat. Akárhogy is, de 15 pontos hátrányba kerültek, innen kezdték el visszaépíteni magukat a fordulás után, egyrészt sikerült rendezniük a védekezésüket, másrészt támadásban is több lábra álltak: Jordan Clarkson például 17 egységet szórt a harmadik-negyedik negyedben és csapata az ő vezérletével egy 21–3-as rohanással fordított. A záró etapban ez a lendület aztán már kitartott, ott magabiztosabbá tette a különbséget a Jazz, futott egy 14–5-öt, majd a végén Rudy Gobert zsákolásaival eldöntötte a küzdelmet – a 31 pontos Bogdanovic és a 23-mal záró Clarkson mellett a francia center (21 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), valamint Joe Ingles (20 pont, 9 gólpassz) is villogott, ráadásul a Mitchell helyén kezdő Mudiay is hozzátett 14 pontot, valamint 5 gólpasszt. A Utah ezzel sorozatban kilencedik győzelmét aratta és tovább száguld előre, a Clipperst is megelőzte és a Denverrel holtversenyben második-harmadik Nyugaton.

Pedig szállingóznak vissza a sérültek. Bertans után ezen az estén már Beal és Bryant is visszatért a Washingtonnál és bár még mindig többen hiányoztak, de a korábbiakhoz képest jelentősen javult a helyzet – hiába dobott azonban 25 pontot (perclimiten) Beal és 18-at a több csapat által is kerülgetett Bertans, ez most nem volt elég. Az első félidőben még működött a gyors játékuk és a hazai pálya támogatásával 60 pont fölé jutottak a nagyszünetig, de ezt követően már érvényesítette a papírformát a Utah – onnantól, hogy lelassultak a hazaiak és elkezdtek kimaradni a dobások, kicsit eltűnt a ritmus, már a vendégek kezében volt a meccs. Baj persze nincs, a jelenlegi Jazztől sokkal jobb csapatok is kikapnának 11 ponttal, következőleg Chicagóban lehet javítani.

A Wizards legjobb dobói:Beal 25, Bertans 18/12, McRae 16
A Jazz legjobb dobói:Bogdanovic 31/6, Clarkson 23/3, Gobert 21

New York Knicks–Miami Heat 124–121

Ezt elrontotta a Miami. A brooklyni vereség után most sem játszott igazán jól a Heat, de azért a meccs nagy részében vezetett és volt 14 pontos előnyben is, mielőtt a végén érthetetlen módon kifulladt – az utolsó negyedben 40 pontot kaptak a vendégek és a magabiztos előny ellenére vereséget szenvedtek. Hiába hozott jó számokat Jimmy Butler (25 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és hiába voltak mellette még hasznos teljesítmények másoktól is, ha védekezésben nem ütötték meg az elfogadható szintet, ráadásul a végjátékot ismét borzasztóan kezelték, ahogy legutóbb is. Ezúttal hét pont volt az előnyük még bő négy perccel a vége előtt, az utolsó két percen belül is vezettek még 117–116-ra, ám gyakorlatilag minden védekezésükből pontokat kaptak, majd a legvégén már Butler is hibázott: 21 másodpercnél kihagyta az egyenlítőnek szánt büntetőt, utána 121–123-nál kihagyott egy ziccert, majd bár visszakapták a labdát, de a Heat vezére nem tudott vele mit kezdeni, három másodperccel a vége előtt eladta, ezzel a Miami elvesztette a mérkőzést. Valami félrecsúszott náluk a New York-i túrán, hiszen mindkét itteni csapattól kikaptak egy szoros meccsen, úgyhogy már vissza is csúsztak a Boston mögé a keleti harmadik helyre…

Randle nehéz helyzetben lépett elő. A hét korábbi szakaszában hunyt el Julius Randle nagymamája, nem is érezte úgy, hogy készen áll a mérkőzésre, de végül vállalta a játékot és konkrétan ő lett a döntő faktor: az utolsó öt percben egymaga 11 pontot szerzett, volt clutch labdaszerzése és triplája, illetve fél perccel a vége előtt ő dobta a New York utolsó mezőnykosarát is. Végül 26 pontig jutott 8 lepattanó és 4 gólpassz mellett, rajta kívül az újonc RJ Barrett (23 pont, 7/10 mezőnyből) is kiemelendő, de a Knicksnél most többen is hozzátették a magukét, heten érték el a tízpontos határt, a záró etapban pedig igazi csapatmunkával jöttek vissza a kétszámjegyű hátrányukból – nagy hajrával arattak megérdemelt bravúrgyőzelmet, Randle szerint pedig az egész csapat átérezte az ő fájdalmát, ez is végig érezhető volt az este folyamán.

A Knicks legjobb dobói:Randle 26/3, Barrett 23/3, Knox 17/6
A Heat legjobb dobói:Butler 25, Nunn 20/6, Johnson 19/9

Toronto Raptors–San Antonio Spurs 104–105

Nagy hátrányból nagy győzelem. Az első három negyedben kicsit sem a Spursről szólt ez a mérkőzés, a vendégek elöl-hátul bajban voltak, már a nyitó etapot elvesztették hét ponttal, onnantól pedig végig hátrányban játszottak – égtek 18-cal is és még bő tíz perccel a meccs vége előtt is 14 volt közte. Itt azonban varázsütésre megtáltosodtak és nem egészen négy perc alatt egy 17–0-s (!) rohammal megfordították a találkozót, semmissé tették az addig történteket, egyúttal lendületbe kerültek – ezzel még nem nyerték meg a derbit, de közel kerültek hozzá, két és fél perccel az órán kilencpontos előnyben voltak. Ez azonban még nem volt elég, a Toronto is feltámadt és 100–100-nál kiegyenlített, sőt, 101–100-ra a vezetést is visszavette, ám az utolsó percben Marco Belinelli bevert egy clutch triplát, egy jó védekezés után pedig két DeRozan-büntetővel mégis behúzta a találkozót a vendégcsapat. A Spurs így óriási küzdelemben aratott nagyon fontos idegenbeli győzelmet egy keleti élcsapat ellen, ráadásul a Torontóból tavaly „érdekes” körülmények között elcserélt DeRozan számára is jelentett némi elégtételt ez a meccs...

Elrontott visszatérés. Egyaránt 11 kihagyott meccs után léphetett újra pályára Pascal Siakam és Norman Powell, úgyhogy két nagyon fontos láncszem tért vissza a Raptorsba és bár Gasol, valamint VanVleet révén két másik továbbra is hiányzott, de azért sokat javult a helyzet az utóbbi hetekhez képest. Powellre nem is lehetett panasz, 20 ponttal, 4 gólpasszal, 4/7 triplával jelentkett, Siakam kicsit még rozsdásan mozgott (15 pont 17 dobásból), de a szoros végjátékban ő is betalált és vele a pályán +6-ban volt a Toronto – mégsem tudtak nyerni, a negyedik negyedben egyszerűen elvesztették a fonalat. Hiába tartották kézben az összecsapást szűk 40 percen keresztül, egy rövidzárlat, illetve nagyjából két clutch hiba miatt elúszott a meccsük, végül egyébként alig 40 százalékos mezőnymutatóval zártak, rengeteg dobást hibáztak el az utolsó játékrészben – karácsony óta 4–6-ra állnak, amivel tökéletesen beleillenek a botladozó keleti élmezőnybe.

A Raptors legjobb dobói:Ibaka 21/9, Powell 20/12, Lowry 16/12
A Spurs legjobb dobói:DeRozan 25, Gay 15/6, White 13

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 122–102

Nem lassít a Memphis-expressz. Sorozatban ötödik győzelmét aratta a Grizzlies, amely természetesen az idei leghosszabb sikerszériát jelenti a csapat számára, ezt a meccset pedig úgy húzta be, ahogy egy magabiztos esélyeshez illik: szolidabb első félidő után megnyomta a harmadik negyedet, azzal pedig el is döntötte a küzdelmet. Ebben nagy szerepe volt a tarthatatlan Jonas Valanciunasnak, akivel nem tudott mit kezdeni a Warriors, 31 pontos, 19 lepattanós dupla-duplát gyártott, alig rontott dobást és végig dominálni tudott, de mellette 21 pontot szórt Jaren Jackson Jr., dupla-duplázott Ja Morant, a padról pedig hárman is elérték a tízpontos határt. Az egyetlen ponttal megnyert első félidő után 35–17-re húzták be a harmadik játékrészt, ott elöl-hátul feljebb kapcsoltak, ennyi pedig elég is volt a sima, végül kereken húszpontos sikerükhöz – szerda hajnalban a Houstont fogadják, ott bemutathatják, hogy nagycsapatok ellen is lehet-e velük számolni.

Hiába tért vissza Russell. Hat kihagyott meccs után játszhatott újra D'Angelo Russell és ha már pályára léphetett, akkor nem is tétlenkedett, 34 ponttal tolta meg a GSW szekerét – 50 százalékkal dobott mezőnyből, volt 5/9 triplája és 4 gólpassza is, nem rajta múlt a vendégek veresége. Sokkal inkább a festékben kaptak ki, ahol Valanciunast még faultolni sem nagyon tudták és végül brutális különbséggel, 62–26-ra (!) kaptak ki ezen a területen, egyértelműen itt vesztették el a meccset – illetve a gyorsindításokból kapott pontokkal, amely téren 37–14-re maradtak alul. Ezeket nem lehetett mivel ellensúlyozni, egy félidőn keresztül tudták tartani magukat, aztán kijött a két csapat közötti különbség, úgyhogy Steve Kerr alakulata sorozatban nyolcadik vereségét is kénytelen volt elkönyvelni.

A Grizzlies legjobb dobói:Valanciunas 31, Jackson 21/9, Morant 11/3, Jones 11/3, Allen 11/9
A Warriors legjobb dobói:Russell 34/15, Burks 13/3, Poole 13/12

Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 108–86

Irving visszatért és remekelt. Két hónap kihagyás után léphetett ismét pályára Kyrie Irving, a Brooklyn irányítója és bár egyelőre csak 20 percet töltött a parketten, rögtön megmutatta, hogy mire képes: 10/11 dobása beesett és 21 pontot szerzett ilyen rövid idő alatt is – ez a 10/11 egyébként karrierje legjobb dobószázalékának számít. A mellette kezdő Spencer Dinwiddie most abszolút háttérbe húzódott (7 pont, 8 gólpassz), a padról érkező LeVert nem dobott jól, de így sem volt kérdés a hazai győzelem, hiszen a Nets 21ponttal nyerte az első negyedet és végig tetemes előnyben játszotta le a meccset, volt 39 pontos fórban is. A takaréklángon hozott győzelem pont jól is jött Irving visszatérésére, nem kellett aggódni, vagy túljátszatni az irányítót, a csapat is megnyugodott, a közönség is ünnepelhetett, minden rendben volt számukra ezen az estén – sorozatban második sikerükkel úgy néz ki, hogy talán visszataláltak a helyes útra, bár következőleg a Jazzt fogadják, ami nem lesz egyszerű...

Újra szétesett a Hawks. Néhány jobb, de eredménytelen meccs után most ismét a padlón van az Atlanta, a washingtoni vereség után most nem számíthatott Trae Youngra és újfent olyan játékot produkált a gárda, amely nem üti meg az NBA szintjét – csapatként semmiképp, de több esetben egyénileg sem nőttek fel ehhez a feladathoz. A kiütéses vereség hamar egyértelművé vált és csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége, a 22 pontos különbség még nem is mondja el teljesen, hogy mennyire reménytelenek voltak ezen a meccsen – továbbra is ligautolsók, 8-32-vel állnak, semmilyen pozitívumot nem tudunk találni a szezonjukban.

A Nets legjobb dobói:Irving 21/3, Prince 14/12, Jordan 13, LeVert 13/3
A Hawks legjobb dobói:Reddish 20/12, Bembry 12/6, Len 10

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 114–104

Ez egy másik Nuggets volt. A back-to-back második felén, Paul Millsap nélkül lépett pályára a Denver úgy, hogy előző este szörnyű játékkal szenvedett kínos vereséget, most pedig az egyik legnagyobb riválisát fogadta és teljesen más arcát mutatta. A hazai csapat minden védekezésnél harapott, támadásban tudatosan, élesen kosárlabdázott, 44 százalékkal triplázott és több fegyvert is rendszeresen elsütött, nem egy játékosra támaszkodott – ennek megfelelően 15 ponttal nyerte a második negyedet és kereken hússzal is vezetett a későbbiekben. A kézben tartott meccset aztán majdnem elrontotta a gárda, az utolsó bő hat percben már egyáltalán nem dobtak mezőnykosarat az elfáradó hazaiak, a Clippers vissza is jött hat pontra, de a büntetővonalról végül sikerült kimozognia a helyzetet a Nuggetsnek, úgyhogy borzasztó fontos győzelmet aratott. Ehhez pedig mindenki hozzátette a magáét, a kemény védekezést kapó Nikola Jokics (20 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) mellett Jamal Murray 19 pontot szórt, Gary Harris végre elöl is jól mozgott és 15 egységig jutott, Jerami Grant kétszer is betakarta Kawhi Leonardöt, de a kispadról is hárman jutottak tíz pont fölé – a Denver ezzel ott van a nyugati második helyen, következőleg pedig a Hornets elleni hazait kell megnyernie.

Ehhez kevés volt a Clippers. Elöl-hátul elmaradt a fáradtabb ellenfele szintjétől a Paul George-ot nélkülöző Clippers, ugyan Kawhi Leonard (30 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Montrezl Harrell (25 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és a kezdőbe kerülő Lou Williams (26 pont, 4 gólpassz) is remek számokkal zárt, de egy ilyen idegenbeli rangadón a hármójuk ponterős játéka nem volt elég az üdvösséghez. Igazából simán vesztették el a meccset, annyi, hogy a hajrában szorossá tették az eredményt, de amikor már úgy tűnt, hogy talán mégis lehet valamennyi keresnivalójuk, Beverley faultolta Jokicsot, Doc Rivers pedig addig reklamált, amíg két technikaival ki nem állíttatta magát – így közte hatnál, bő egy perccel az órán négy denveri büntető következett, mind a négy a gyűrűben is landolt, úgyhogy nem volt miről beszélni. Ehhez a szinthez kevés volt most a Clippers minden tekintetben, még bőven van min dolgozni náluk a folytatásban, ráadásul most két hazai meccs után jön egy ötös idegenbeli túra, amelyet a Lakers elleni újabb rangadóval zárnak majd le, így fordulnak rá februárra.

A Nuggets legjobb dobói:Jokics 20/9, Murray 19/3, Harris 15/6
A Clippers legjobb dobói:Leonard 30/6, Williams 26/9, Harrell 25

Phoenix Suns–Charlotte Hornets 100–92

Megint a védekezés és a szoros végjáték. Az előző mérkőzésen is a remek védekezésével tudott nyerni az alapvetően a látványos támadójátékáról ismert Suns és ezúttal is hátul tudott ellenfele fölé kerekedni a gárda. A hazaiak vezére most Kelly Oubre Jr. volt, aki 25 ponttal, karriercsúcsot jelentő 15 lepattanóval, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal jelentkezett, a második félidőben már egyértelműen ő állt a csapat élére, Devin Booker ugyanis pocsék napot fogott ki (12 pont 12 dobásból, 9 gólpasszra 7 eladott labda) és Ricky Rubio sem tudott dominálni. A egálról induló utolsó negyedben aztán ők tudták érvényesíteni az akaratukat, a végjátékban éles helyzetben Deandre Ayton villant egy nagyon fontosat, majd Oubre is zsákolt egyet az utolsó percben, az itt kialakított hatpontos különbség pedig már elégnek bizonyult a sikerhez – ha így, hát így, nyilván Phoenixben is kevésbé bánják a szenvedő támadójátékot, ha közben egymás után kétszer nyernek úgy, hogy mindkétszer száz pont alatt tartják ellenfelüket.

Nem megy a Hornetsnek. Sorozatban negyedik, összességében tizenkettőből tizedik vereségét szenvedte el a Charlotte, egyszerűen nem működik a csapat, különösen támadásban – zsinórban másodszor álltak meg 92 dobott pontnál, így nem nagyon tudnak meccset nyerni. Rozier 1/10, Washington 1/6, Biyombo szintén 1/6, Batum 1/5 dobást tudott a gyűrűbe küldeni, ez vállalhatatlan produkció és bár Bacon 24 pontja, vagy Graham 22 pontja és 8 gólpassza valamelyest ellensúlyozta ezt, de nem eléggé – ugyan az első és a harmadik negyedet is meg tudták nyerni, de a végén kijött, hogy a Sunsban több energia és több tűzerő van, úgyhogy újabb vereség lett a vége. Következőleg Portlandbe utaznak, ott folytatják idegenbeli túrájukat, de egyre messzebb vannak a playoff-helyektől és ha nem javulnak fel sürgősen a következő időszakban, akkor az All-Star utáni heteknek már nem lesz sok értelme számukra.

A Suns legjobb dobói:Oubre Jr. 25/6, Ayton 18, Booker 12/3
A Hornets legjobb dobói:Bacon 24/6, Graham 22/12, Zeller 15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik