A Dallas eddigi legnagyobb győzelme - Portlandben!

ZSIVERA GÁBOR, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDO5.HU)ZSIVERA GÁBOR, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.12.08. 12:11
Mára virradóra kilenc mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, melyek közül kettőn is óriási izgalmak után dőlt csak el a győzelem sorsa. A Dallas Monta Ellis győztes kosarával túlélte a Portland hajráját, a Sacramento pedig csak hosszabbítás után tudta legyűrni a Utah-t. A liga eddigi két legjobb csapata, a San Antonio Spurs és az Indiana Pacers is megmérkőzött egymással ezen a játéknapon, a Memphis és a Golden State rangadója viszont unalomba fulladt. A Clippers újabb kínos vereséget szenvedett Keleten, ugyanakkor a Detroit erősen feljövőben van, hasonlóan a végre nagy skalpot begyűjtő Clevelanddel egyetemben. Jöjjön az összefoglaló!

Monta Ellis mindent eldöntő kosara (Fotó: Action Images)
Monta Ellis mindent eldöntő kosara (Fotó: Action Images)
Monta Ellis mindent eldöntő kosara (Fotó: Action Images)
Monta Ellis mindent eldöntő kosara (Fotó: Action Images)
Monta Ellis mindent eldöntő kosara (Fotó: Action Images)

 

PHILADELPHIA 76ERS–DENVER NUGGETS 92–103

Vissza a helyes útra. A Nuggets kiválóan kezdte keleti túráját, majd a minap zsinórban másodszor bukott, Bostonban ráadásul elég simán kapott ki Brian Shaw Gallinari nélküli legénysége. Philadelphiában viszont sikerült javítani a 20-at szóró Nate Robinson főszereplésével, pedig most Ty Lawson sem öltözött be a denverieknél.

Michael Carter-Williams nélkül nem megy. A Sixers a kiváló újonc távolléte esetén a legritkább esetben nyer csak meccset, így ma hiába dobott 20-at a helyén kezdő Tony Wroten, nem sok sansza volt a sikerre a 14 pontos, 8 lepattanós, 2 blokkos Spencer Hawes fémjelezte vendéglátónak.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 20, Hawes 14/4, T. Young 14
A Nuggets legjobb dobói: N. Robinson 20/3, J. Hamilton 13/9, Foye 13/3

CLEVELAND CAVALIERS–LOS ANGELES CLIPPERS 88–82

Irving 20-szal többet dobott, mint legutóbb. A Cleveland fiatal irányítója élete legrosszabb, nulla pontos produkciója után most vállaira vette a Brown-legénységet és egy 20 pontos, 6 gólpasszos performansszal nem csak megnyerte a Chris Paul (13 pont, 7 lepattanó, 15 gólpassz, 3 szerzett labda) elleni dobópárbajt, de győzelemre is vezette a még mindig pocsékul álló hazaiakat.

Nem megy a Clippersnek a keletiek ellen. Ebben a szezonban egész elképesztő módon dominálnak a nyugati csapatok a keletiek ellen, viszont a JJ Redick távollétében nagyon gyengén teljesítő Los Angeles-i alakulat négy próbálkozásából még egyszer sem nyert az ellentétes konferencia gárdái ellen...

Andrew Bynum újra formában. Talán nem elhamarkodott kijelentés, hogy a Lakers korábbi all-starja újra meghatározó játékos képes lenni, ma is 18 ponttal, illetve 6 lepattanóval bizonyította, hogy érdemes volt belé energiát és időt fektetnie a clevelandi stábnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 20/3, T. Thompson 20, Bynum 18
A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 19/6, Paul 13/3, Jordan 12

CHICAGO BULLS–DETROIT PISTONS 75–92

Óriási chicagói hullámzás. Derrick Rose kiesése óta óriási amplitudóval játszik a Bulls, mely legutóbb verte a bajnok Miamit, majd most hagyta magával feltörölni a padlót saját közönsége ellen a 33 pontos Brandon Jennings irányította Detroittal szemben.

Rose, Butler és Deng hiánya már sok volt. Azért persze érthető indoka is volt a Thibodeau-tanítványok összeomlásának, hiszen ezen a találkozón már Luol Dengre sem számíthatott a hazai gárda a korábban kieső két kezdő mellett, igaz a Pistons eddigi elsőszámú csere-pontszerzőjét, Rodney Stuckey-t vesztette el menet közben.

Már 50 százalékon a Detroit. Elég döcögősen indult a szezon a nyáron nagyon megerősödő Pistonsnak, de az utóbbi hetekben ritmust váltott Mo Cheeks csapata és újabb komoly fegyverténynek számító idegenbeli diadalt aratott a 36 lepattanót szerző Drummond, Monroe, Smith belső trió fémjelezte Detroit.

A Bulls legjobb dobói: T. Gibson 21, Dunleavy 16/6, Boozer 13
A Pistons legjobb dobói: Jennings 33/15, Singler 12/6, Harrellson 10/6

MEMPHIS GRIZZLIES–GOLDEN STATE WARRIORS 82–108

Már negatív tartományban a Memphis. Úgy fest, nagyon nem jön ki jól a Grizzlies a Marc Gasol nélküli időszakból, ráadásul most már napok óta nincs Tony Allen sem, a védelem két oszlopának kiesésével pedig nem ugyanaz a csapat az egyébként sem túl produktív cseresorral rendelkező tavalyi Főcsoport-döntősnél.

Curry és Thompson megint elintézték. A Splash Brothers újra lecsapott és összesen öt triplát értékesítve, valamint 52 pontot a közösbe téve vezette diadalra a GSW-t a ma megállíthatatlan hátvédsor, ráadásul David Lee (23 pont, 11 lepattanó) is dupla duplázott.

A Grizzlies legjobb dobói: M. Miller 16/6, Leuer, Z. Randolph 15-15
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 30/9, D. Lee 23, Curry 22/6

MINNESOTA TIMBERWOLVES–MIAMI HEAT 82–103

Ennyit számít Kevin Love?! A Minnesota vezére szomorú családi okok miatt nem volt jelen, távollétében pedig óriási verést kapott otthon a Minnesota a 21 pontos, 14 lepattanós, 8 gólpasszos LeBron James húzta Miamitól, amiben nem kis szerepe volt Ricky Rubio (1 pont, 6 gólpassz) gyengélkedésének is.

Wade megint megsérült. A Heat második számú vezére újra pályán volt, de most is megfájdult a lába, ám vissza tudott térni és a maga 19 pontjával, 5 lepattanójával és 4 asszisztjával kulcsemberként tündökölt.

A Timberwolves legjobb dobói: Kev. Martin 19/3, Pekovics 18, C. Brewer 13/6
A Heat legjobb dobói: L. James 21, Wade 19, R. Allen 11

MILWAUKEE BUCKS–BROOKLYN NETS 82–90

Brook Lopez alapozta meg a sikert. A Nets centere egyre jobb formába lendül sérülése után, és a Bucks ellen ez már elég volt a győzelemhez. Az első félidőben csapata 39 pontjából 20-at szerzett, majd a 3. negyedben felzárkózott mellé Joe Johnson és Alan Anderson is, az ekkor megszerzett pár pontos előnnyel már jól gazdálkodott a Brooklyn. Lopez végül 32 pontig (11/13 mezőnyből, 10/11 büntető), 7 lepattanóig, 4 gólpasszig és 2 blokkig jutott.

A Bucksban nem volt átütő erő. Palánk alatt John Henson magára hagyatva küzdött a vele nem egy súlycsoportban lévő Lopezzel, Larry Sanders és Zaza Pachulia hiányában nem volt más alternatívája a csapatnak – így viszont felborult a Milwaukee támadójátékának amúgy is törékeny egyensúlya, és a kulcspillanatokban nagyon kiszámíthatóvá vált a gárda: vagy OJ Mayo, vagy Brandon Knight próbálta megoldani a nehéz helyzeteket, egyre gyengülő hatékonysággal.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 22/6, Henson 18, Knight 10/6.
A Nets legjobb dobói: Lopez 32, Johnson 15/6, Anderson 13/6.

SAN ANTONIO SPURS–INDIANA PACERS 100–111

Nem volt szoros. A két élcsapat randevúja végül nem hozta a várt kiélezett csatát, a Pacers Paul George nagyszerű dobóformájára (28 pont, 9/14 mezőnyből, 4/4 tripla) és a palánk alatti fölényre (West 20 pont, Hibbert 12, Scola 12) építve a két középső negyedet 67-37-re nyerte meg, a végén csak a kozmetikázásra volt lehetősége a Spursnek. Az Indyben hét játékos ért el legalább 10 pontot, ezúttal is nagyon kiegyensúlyozott volt a gárda.

Gondban a Spurs. A brazil center, Tiago Splitter a vádlijával bajlódik már egy ideje, és a sérült testrész ma alig 8 perces bevetést engedélyezett a palánk alatti védekezés alapjának. Kiválása nagyban meghatározta a mérkőzés alakulását, hiányában a San Antonio védekezése szó szerint összeomlott.

Tim Duncan keserédes mérföldköve. A San Antonio legendája csak 10 pontig jutott ma, de átlépte a 24000 pontos határt – 21. játékosként a liga történetében. A győzelem nem sikerült, többek között azért nem, mert a Spurs összesen hat büntetőt harcolt ki – ebből négyet a veterán nagyember. Ugyanez az adat a túloldalon: 28 kísérlet, 26 bedobott büntető.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 18/6, Ginobili 16/12, Parker 13/3.
A Pacers legjobb dobói: George 28/12, West 20, Stephenson 15/6.

UTAH JAZZ–SACRAMENTO KINGS 102–112 – hosszabbítás után

Majdnem meglett az ötödik. A Jazz Derrick Favors nélkül is tisztességesen tartotta magát, de az újonc Ben McLemore beverte az egyenlítő triplát, így jöhetett a ráadás, melyben a 26 pontos Thomas és a 28-cal jelentkező Cousins már bevitték a célba a Kingst.

A tandem most elég volt. A Sacramento mostanság két emberre támaszkodik támadásban, s ahogy feljebb említettük, a csereként folyamatosan extrákat hozó Thomas megint megszórta magát, Cousins pedig stabilitást adott bent (7 lepattanó, 3 blokk), így McLemore kulcsfontosságú triplájával együtt mindene megvolt a sikerhez a vendég együttesnek.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/6, Burke 19/6, Burks 19/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, I. Thomas 26/3, McLemore 15/3

PORTLAND TRAIL BLAZERS–DALLAS MAVERICKS 106–108

Micsoda végjáték! A Nowitzki (28 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) húzta Dallas úgy festett, le tudja zárni a meccset a hajrában, de fél perc alatt eltüntette hat egységnyi hátrányát a Lillard (32 pont, 5 gólpassz) irányította Blazers a másodéves irányító triplája után, így Monta Ellisre maradt a döntés. A 22-őt szóró hátvéd nehéz helyzetben el is vállalta a döntő dobást és a dudaszó pillanatában megnyerte a meccset a Mavs-nek!

Most nem jöttek a triplák. A tegnapi, fantasztikus triplamutató (23-ból 17) után ma csupán 30-ból 9-szer talált be a hazai gárda kintről, amivel persze így is majdnem győzött, de távolról 50 százalékkal célzó texasiak most jobbak voltak ebben a kategóriában.

A Blazers legjobb dobói: Lillard 32/15, Batum 22/12, Aldridge 19
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 28/9, Ellis 22/6, Blair, Calderon 12-12

NBA, ALAPSZAKASZ
Utah Jazz–Sacramento Kings 102–112 – hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 82–90
San Antonio Spurs–Indiana Pacers 100–111
Chicago Bulls–Detroit Pistons 75–92
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 82–108
Minnesota Timberwolves–Miami Heat 82–103
Cleveland Cavaliers–Los Angeles Clippers 88–82
Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 92–103
Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 106–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik