A Dallas a bajnok, Dirk Nowitzki a döntő legjobbja

Vágólapra másolva!
2011.06.13. 06:45
null
Miamiban szerezte meg a bajnoki címet a Dallas (Fotó: Reuters)
A Dallas Mavericks 105–95-re győzött a Miami Heat otthonában az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének magyar idő szerint hétfő hajnalban lejátszott hatodik mérkőzésén, így 4–2-es összesítéssel megnyerte a párharcot, és fennállása során először elhódította a bajnoki címet. A döntő legértékesebb játékosának (MVP) a dallasi Dirk Nowitzkit választották meg.

A Dallas Mavericks kosarasai elégtételt vettek az öt évvel ezelőtt történtekért: a döntő utolsó három meccsét megnyerve ugyanúgy ellenfelük parkettjén hódították el a bajnoki címet, ahogyan Dwyane Wade és társai tették akkor az ő kárukra.

AZ NSO AJÁNLJA
AZ NBA BAJNOKAI, 1947-

A szereposztás persze nem volt teljesen ugyanaz, hiszen LeBron James és Chris Bosh tavaly nyári igazolásával a Miami Heat világverőnek remélt – és egyszer talán annak is bizonyuló – Nagy Hármast épített, azaz megalapozottan várta a duplázás reményében, sőt pályaelőnnyel a „visszavágót". Csakhogy ami elég volt a keleti korona megnyeréséhez, az kevésnek találtatott a rendkívül jól összerakott, a bajnoki gyűrűkre régóta áhítozó, rutinos kosarasokkal megpakolt Dallas ellen.

Nowitzki, a legjobb
Nowitzki, a legjobb

A semleges szurkoló nem mondhatja, hogy rossz helyre került a Larry O'Brien-trófea. A 38 éves Jason Kidd, a 32 éves Dirk Nowitzki és a 33 éves, az utolsó meccs legjobbjaként nagyot alakító Jason Terry – a Mavs három legfontosabb játékosa – kellően csillogó karriert futott be ahhoz, hogy méltóvá váljék a bajnoki gyűrű viselésére. A hadvezér, Rick Carlisle sem akárki: mától mindössze a 11. olyan kimagasló alakja a ligának, aki immár edzőként és játékosként is elhódította a bajnoki címet.

A Mavs az utolsó mérkőzésen is remek csapatmunkát végzett: megakadályozta az ellenfél gyors indításait, egy néhány perces időszakot leszámítva alacsony és magas szerkezetben is kiválóan védekezett, s nem mellékesen pótolni tudta a meccs nagy részében rosszul dobó (jó hajrával is csak 9/27-es mezőnymutatóval záró) Nowitzki pontjait.

A vendégek a palánk alatt egyenrangú ellenfeleknek bizonyultak, a triplavonalon túlról hengereltek, és ellenfelük gyenge összpontosításának következtében a büntetők terén sem kerültek jelentős hátrányba.

Miamiban nem egészen egy esztendő nem volt elég a szupertehetséges Dwyane Wade és LeBron James játékának tökéletes összecsiszolására – a hatodik mérkőzésen súlyosbította a helyzetet, hogy Wade szemmel láthatóan nem volt teljesen egészséges, nem tudott a tőle megszokott energiával játszani.

James teljesítménye sok-sok elemzés tárgyát képezi majd minden bizonnyal. Sebtében annyit máris megállapíthatunk, hogy a döntő nagy részében történtek – a játéka, a testbeszéde, no és az első öt meccs negyedik negyedeiben összesen szerzett 11 pontja – arra engednek következtetni: új csapatában képtelen csillogtatni vezéri képességeit.

NYILATKOZATOK
DALLAS
Dirk Nowitzki: – Egyelőre képtelen vagyok felfogni a történteket… Hihetetlen utat járt be a csapat, rengeteg kemény munka van ebben a sikerben. Leírhatatlan, milyen érzés tagja lenni a világ legjobb csapatának. Valahogyan ma nem tudtam elkapni a ritmust, a csapat vitt a hátán, különösen Terry játszott rámenősen. Rendkívül nagyra tartom Markot (Cubant, a franchise tulajdonosát), amiért kitartott mellettem jóban-rosszban, és amiért nem sajnált semennyi pénzt sem annak érdekében, hogy jó játékosokat hozzon ide, és az évek során felépítse ezt a csapatot.
Jason Terry:– Ma este minden velünk kapcsolatos kétséget eloszlattunk. Nézzenek csak végig az utunkon. Túljutottunk a Portlanden, pedig senki sem hitt benne… Aztán ott volt a Lakers elleni csata… Az egymás iránti bizalom és a megújulásra való képességünk segített abban, hogy keresztülverekedjük magunkat minden akadályon.
Jason Kidd: – Nem hiszem el, hogy célba értünk… Nagyszerű csapattársaim vannak, azt mondták, nagyon akarták, hogy nekem is legyen bajnoki címem. Ma nagyon odatették magukat, kiválóan játszottak. Korábban kétszer eljutottam idáig, úgy látszik, a harmadik próbatételben volt a varázserő.
Tyson Chandler: – Úgy érkeztünk meg ide, hogy egyetlen bajnok sem volt a csapatunkban. Most meg csupa bajnok hagyja el a csarnokot!
Rick Carlisle: – Ez egy igazi csapat. Kipróbált öreg harcosok, akik nem futnak túl gyorsan, nem ugranak túl magasra, de mindig egymásnak vethetik a hátukat. A megfelelő módon játszottunk, hittünk a passzban, a másikban. Nagyon boldoggá tesz, hogy Dirk feljutott a csúcsra. A Miami? Eljön majd az ő idejük is, de ez most még a miénk!
Mark Cuban: – Tudják, hogy érez az ember az ilyen kivételes pillanatokban: lehet, hogy hat hónapig zuhanyozni sem fogok… A legnagyobb félelmem az, hogy nem fogok emlékezni minden egyes másodpercére annak az érzelemhullámnak, ami a játékidő fogytával hatalmában tartott. Minden játékosomat imádom!
MIAMI
LeBron James: – Ha az ember nekivág egy hegynek, és nem jut fel a csúcsra, akkor azt természetesen személyes kudarcként éli meg. Aki odafentről irányít, tudja, mikor jön el az én időm. Pillanatnyilag még nincs itt. Hogy hatással van-e rám a sok ellendrukker? Egyáltalán nincs, mert azok az emberek, akik azért szorítottak, hogy kudarcot valljak, holnap felébredve ugyanazok az emberek lesznek, akik tegnap voltak, a problémáik is ugyanazok maradnak. Én pedig élem tovább azt az életet, amit eddig, olyat, amilyet én akarok, boldogan a családommal. Néhány napig, esetleg hónapig örülhetnek, hogy nem értem el a célomat, hogy a Miami Heat nem érte el a célját, de egy adott pillanatban vissza kell térniük ebből az álomvilágból.
Dwyane Wade:– Már most fáj a vereség, de holnap még jobban fog fájni… El kell ismernünk a Dallas teljesítményét, pokolian jó együttes. Olyan csapat akadt az utunkba, amelyik ezúttal nyilvánvalóan jobb volt nálunk.
Chris Bosh: – Mondtam nekik, hogy megérdemelték. Nincs miért tovább ágálni, ebben a párharcban ők voltak a jobbak. Nem tehetünk mást, el kell fogadnunk ezt, és továbblépni.
Erik Spoelstra: – Nem tudok mit mondani, az ember nem igazán készül fel az ilyen helyzetekre… Egyik csapat sem szolgált rá jobban a bajnoki címre, mint a másik, végül a Dallas szerezte meg azt.

Hogy ebben mekkora szerepe volt a taktikának, és mekkora a lélektannak, egyelőre kérdéses. Egy biztos: nagy csinnadrattával kísért tavalyi csapatváltása őt is, új csapatát is az NBA leggyűlöltebb egyletévé tette – ezzel együtt élni valószínűleg neki sem könnyű.

Ennek szellemében sokakat boldoggá tett az újabb döntőbeli kudarccal. Az őt egykor királyaként ünneplő Clevelandben ezekben a napokban jó üzletet lehetett csinálni a „Cavs for Mavs" feliratú, vagyis a Dallas sikerét kívánó pólókkal. S Dan Gilbert, a James által tavaly hátrahagyott Cleveland Cavaliers tulajdonosa sem maradt adósa.

Gilbert – aki tavaly megígérte, hogy az ő csapatának előbb lesz bajnoki címe, mint a hűtlen kosarasnak – a hétfő hajnali meccs után gyors Twitter-üzenetben máris gratulált dallasi kollégájának, Mark Cubannak, leszögezve: jó lecke ez mindenkinek, aki azt hitte,. hogy a kanyarokat levágva fel lehet kapaszkodni a csúcsra.

1. NEGYED – NOWITZKI A PADON, TERRY A TOPON

Pedig egy rendkívül laza LeBron James vágott neki a hatodik mérkőzésnek: triplával nyitott, bement a következő három dobása is, majd – immár az első dallasi időkérést követően – leárnyékolt pozícióból kiosztott egy szép gólpasszt Chris Boshnak (16–10). Wade és Bosh újabb kosara következett (20–11), ha ez így ment volna tovább, a nagyszünetig a hazaiak megnyerik a meccset.

Mint a fentiekből kiderült, a forgatókönyv másképp folytatódott, és egyre többször tűnt fel benne Jason Terry neve. A Mavs luxuscseréje 22–17-nél dobta az első kosarát, rögtön utána hintett egy triplát, majd nem sokkal később – Nowitzki közben végig a padon ült, úgyhogy rajta volt a világ szeme – két újabb duplával jelentkezett (24–29).

Miközben a James, Wade, Bosh trió tagjai csak rossz dobásokkal foglalkoztatták a statisztikusokat, Brian Cardinal és DeShawn Stevenson egy-egy hárompontos extrával érzékeltette, hogy a Mavs képes Nowitzki nélkül is összerakni egy tetszetős puzzle-t. A vendégek két megugrás révén 21–7-re hozták a játékrész második felét! (27–32)

2. NEGYED – HATALMAS MIAMI-ROHANÁS, MAJD FORRÓ LÖKDÖSŐDÉS

S ezzel még messze nem volt vége! Mahinmi révén újabb „nem kalkulált" duplával keserítette ellenfelét a Mavs, s mivel Stevenson egy-egy triplával torolt meg egy-egy elpuskázott miami támadást (28–40), Erik Spoelstra, a hazaiak mestere jobbnak látta időt kérni.

Mit nem adnánk, ha tudnánk, mi hangzott el... Visszatérvén ugyanis a párharc első négy meccsén a kispadon jegelt Eddie House behajította második tripláját, a hazaiak védelme összezárt, a bősz lepattanószedésre odaát újabb kosarak halmozódtak, és House harmadik triplája után már a padlóról feltápászkodó Heat vezetett (42–40).

A 14–0-s rohamot Nowitzki büntetődobása törte meg, pontosabban az a teljes szereposztással előadott lökdösődés, amelyből a kezdeményező Udonis Haslem, Stevenson, Mario Chalmers hármas tagjai egy-egy technikai büntetéssel jöttek ki.

A közjátékot követően még képes volt növelni előnyét a hazai csapat, betalált az időközben visszatérő James is (47–43), csakhogy a játékrész hajrája megint a dallasiaké, és megint Terryé volt, aki két tripla mentén nyolc ponttal vette ki a részét a fordításból (51–53).

A meccs felénél Terry 19 pontnál járt, Stevenson 9-nél, Marion 8-nál, Nowitzki –1/12-es mezőnymutatóval – háromnál. A hazaiaknál a 11 pontos Jamest a 9-9 pontos Bosh, House és Wade követte. A Miami a mezőnydobási mutató (50, ill. 48.8) és a lepattanószedési ráta (21–18) tekintetében is valamivel jobban állt.

3. NEGYED – A JÓ ÖREG KIDD KÉT TRIPLÁVAL AD LÖKÉST A MAVSNAK

Nowitzki gyűrűben landoló triplája vezette fel az eseményeket, ám hiába reménykedtek a Mavs-hívek, hogy a német keze mostantól sül, nem így történt. Más kérdés, hogy ez ama ritka esték egyike volt, amikor erre nem is volt szükség, hiszen például a fürge Barea nagyszerű dolgokat művelt, védőszédítő leforgás utáni ziccerével újra vezetett a Dallas (56–57) – mint utóbb kiderült, innentől kezdve végig.

Kapaszkodott, kapaszkodott a Heat, de sem Wade, sem James, sem Bosh nem tudta igazán elkapni a fonalat. A fürge lábakon és nagy-nagy rutinnal védekező dallasiak rendre bizonytalanságba fojtották a hazai támadásokat, s ha gyűltek is a személyi hibák, jelentős következménye nem volt, hiszen a Heat kosarasai előtt alig-alig átdobható küszöbként magasodott a büntetővonal.

A nyögvenyelős hazai építkezés közepette azért csak-csak behullott egy-egy Nowitzki-dupla, s nem utolsósorban két tripla az addig pont nélküli Jason Kiddtől – a második után megint tekintélyesre nőtt a különbség (71–78). S végül még Mahinmi is beköszönt...

4. NEGYED – NOWITZKI MVP-HEZ MÉLTÓN ZÁRJA LE AZ IDÉNYT

Haslem elrontott büntetőjével kezdődött az utolsó játékrész, ami hitelesen szimbolizálta a Miami kínlódását. A második ugyan bement, sőt Wade duplája, majd Chalmers két büntetője is (77–81), ám Barea idegtépő triplája és Terry újabb pontjai tovább tizedelték a miami győzelemben még hívőket.

Ebben a szakaszban már Nowitzki is – a nagydöntő leendő legjobb játékosához (MVP) méltón – a rá jellemző kegyetlenséggel termelte a pontokat: az ő dobásával hízott újra tíz fölé a különbség (80–91), és az ő találatainak köszönhetően stabilizálódott is abban a regiszterben.

Ekkor már csak a különbség volt kérdéses, a Heat kosarasai beletörődtek sorsukba – ők vesztettek, a Dallas Mavericks megszerezte fennállása első bajnoki címét.

NBA, DÖNTŐ
6. MÉRKŐZÉS
MIAMI HEAT–DALLAS MAVERICKS 95105 (2732, 2421, 2128, 2324)
Miami, AmericanAirlines Arena, 20 003 néző
Vezette: Steve Javie, Derrick Stafford, Scott Foster
MIAMI HEAT: Chalmers 18/6,.Wade 17, Anthony, Bosh 19, James 21/6. Cs: Haslem 11, House 9/9, M. Miller, Ju. Howard. Nj: Bibby, Dampier, J. Jones. Vezetőedző: Erik Spoelstra
DALLAS MAVERICKS: Kidd 9/6, Barea 15/3, Chandler 5, Nowitzki 21/3, Marion 12. Cs: Terry 27/9, Stevenson 9/9, Cardinal 3/3, Mahinmi 4. Nj: Brewer, Haywood, Sztojakovics.. Vezetőedző: Rick Carlisle
Dobószázalék. Mezőny: 47.2 (34/72), ill. 50 (41/82). Büntető: 60.6 (20/33), ill. 86.7 (12/18). Hárompontos: 30.4 (7/23), ill. 42.3 (11/26)
Lepattanók: 39, ill. 40 (csapat: 12, ill. 7)
Legtöbb lepattanó: Haslem 9, ill. Nowitzki 11. Legtöbb gólpassz: Chalmers 7, ill. Kidd 8. Legtöbb dobásblokkolás: Wade 2, ill. Kidd 1
Technikai: Chalmers, Haslem, Wade, ill. Stevenson
Játékidő: 2 óra 35 perc
Az eredmény alakulása. 1. negyed: 30, 32, 74, 86, 810, 1610, 1611, 2011, 2015, 2215, 2223, 2423, 2432, 2732. 2. negyed: 2734, 2834, 2840, 4240, 4241, 4441, 4946, 4953, 5153. 3. negyed: 5155, 5655, 5663, 6063, 6265, 62–68, 6568, 6572, 6972, 6974, 7174, 7179, 7279, 7281. 4. negyed: 7781, 7789, 8089, 8091, 8292, 8494, 8797, 8997, 89101, 92103
AZ EGYIK FÉL NEGYEDIK GYŐZELMÉIG TARTÓ PÁRHARC VÉGEREDMÉNYE
DALLAS MAVERICKS-MIAMI HEAT 4
2
A Korábban lejátszott mérkőzések
Miami HeatDallas Mavericks 9284 (0–1)
Miami Heat–Dallas Mavericks 9395 (1–1)
Dallas Mavericks–Miami Heat 8688 (1–2)
Dallas MavericksMiami Heat 8683 (2–2)
Dallas MavericksMiami Heat 112103 (3–2)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik