A Clippersnek a 16., a Lakersnek az 50 százalék van meg

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.29. 10:26
null
Továbbra is Los Angeles-i örömmel zárul minden Clippers-meccs (fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában virradóra 12 mérkőzést rendeztek, melyek közül egy hosszabbítással, egy másik pedig egy utolsó másodperces meccsdöntő triplával végződött. A Toronto a szezonban először nyert nyugati ellenféllel szemben, ez a New Orleans otthonában jött össze túlóra után, míg a DeMarcus Cousinst a csapathoz visszaengedő Sacramento a New Yorkot győzte le egészen hihetetlen végjátékban, James Johnson sorsfordító hármasával. A texasi derbi amolyan All-Star-gála előzetesnek is beillett, ám hiába James Harden 33 pontja, harmadszor is nyert a San Antonio a Houston ellen. A Lakers újra elérte az 50 százalékos küszöböt, a Detroit pedig magabiztos játékkal győzte le a Miamit, miközben a Los Angeles Clippers nyert a Utah Jazz otthonában is és már 16-os győzelmi szériánál tart! Nézzük, milyen érdekességek történtek még a legutóbbi éjjelen!

 

Washington Wizards–Orlando Magic 105–97

Ritka alkalmak egyike: nyert a Wizards! A fővárosi alakulat negyedik győzelmét gyűjtötte be ebben a szezonban, amivel természetesen a teljesen utolsó, 30. pozícióban van még mindig. A hazaiaknál először történt idén olyan, hogy egyszerre érjen el két ember is legalább 20 dobott pontot, a 27-et szóró Crawford és a 23 egységig jutó Newné becipelték a célba a Washingtont a Davis, Turkoglu, Harrington trió nélkül felálló Magic kárára.

A Wizards legjobb dobói: Jo. Crawford 27, Nené 23, Seraphin 17
A Magic legjobb dobói: Afflalo 26, Redick 23, Nelson 16

Indiana Pacers–Phoenix Suns 97–91

Változnak az idők: a Pacers már lassan a konkrét élmezőnyhöz tartozik Keleten, pedig borzasztóan lassan kezdett ebben a szezonban Frank Vogel legénysége, ráadásul a klub legjobb kosarasa, Danny Granger még pályára sem lépett ebben az évadban. A Goran Dragic nélkül érkező Suns elintézése rutinfeladatot jelentett csupán a 22 pontos George Hill húzta Indianának, a vendégeknél a 19-et szóró Sebastian Telfiar emelhető ki kizárólag.

A Pacers legjobb dobói:
Ge. Hill 22, P. George 15, Da. West 14
A Suns legjobb dobói: Telfair 19, Gortat 15, Scola, S. Brown 12-12

Brooklyn Nets-Charlotte Bobcats 97–81

Reménytelen helyzet: egyhuzamban 17. meccsét is elbukta a Charlotte, mely száguld lefelé a táblázaton és immáron a kulcsemberei is elég mély gödörbe kerültek egyénileg ahhoz, hogy ezt a folyamatot bárhogyan is meg lehessen fordítani. Az Avery Johnsont két napja menesztő Brooklyn felfelé mozdult el 50 százaléknál ezzel a győzelemmel, melyet a 26 pontos, 11 lepattanós, 3 blokkot kiosztó Brook Lopez és a 19-et szóró Deron Williams alapozott meg a Kris Humphries nélkül felálló hazaiaknak.

A Nets legjobb dobói: B. Lopez 26, Deron Williams 19, Joe Johnson 16
A Bobcats legjobb dobói: Warrick 13, Sessions 12, B. Gordon 10

Detroit Pistons–Miami Heat 109–99

Mégis van alternatíva Detroitban: azok után, hogy az alaprotáció képtelen volt eredményt elérni, Lawrence Frank kicsit megbontotta az egységet és több bizalmat szavazott az eddig csak a kispadot koptató játékosainak, ami úgy fest, meghozhatja az áttörést. Will Bynum 25 pontot ért el a cserék közül, de a szintén a padról beálló Villanueva 18-as performansza, illetve az újonc center, Andre Drummond 10 pontos, 10 lepattanós dupla duplája is kellett a sikerhez, 64 pontot szállított a Pistons második sora, ezt pedig a Dwyane Wade-et eltiltás miatt nélkülöző Miami még LeBron James 35 pontos, 6 labdaszerzéses produkciójával, illetve Chris Bosh 28 egységével sem tudta ellensúlyozni.

A Pistons legjobb dobói:
W. Bynum 25, Villanueva 18, Singler 12
A Heat legjobb dobói: L. James 35, Bosh 28, R. Allen 9

PLUSZ – MÍNUSZ
A nap hőse: James Johnson, aki 17 pontjával és győztes triplájával egyénileg minden várakozást felülmúlt, csapatával pedig legyűrte a New Yorkot!
A nap lúzere: A New York Knicks, mely hatalmas erőfeszítések árán 27 pontos hátrányt dolgozott le, de már egy, a kezében lévő mérkőzést engedett elveszni, miután az utolsó 2:51 percben nem találtak be Copelandék Sacramentóban.

Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 102–94

Tapasztalat nélkül nem megy: a Cleveland végig jól tartotta magát, ám egy 0-9-es záró futásnak köszönhetően fordított és nyert az Atlanta a Varejao nélkül küzdő Cavaliers otthonában. Kyrie Irving 28 pontja és az újonc Waiters 18 egysége megteremtette a lehetőséget arra, hogy a Scott-legénység legyőzze a sokkal magasabban jegyzett Atlantát, de a 27-es karriercsúcsot dobó Jeff Teague és a megint fontos triplákat értékesítő Kyle Korver most is diadalra vezették a Hawkst.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 28, Waiters 18, T. Zeller 12
A Hawks legjobb dobói: J. Teague 27, L. Williams 16, Horford 14

New Orleans Hornets–Toronto Raptors 97–104 – hosszabbítás után

Ennyit jelent, ha van keménység és nincs az olasz: a Toronto megint nyert, ráadásul most idegenben, s ebben a szezonban először nyugati csapatot győzött le az egykori 1/1-est, Andrea Bargnanit nélkülöző Raptors. Kyle Lowry visszatért, s ahogy azt várni lehetett, a kispadról állt be, de 17 pontjával, valamint 8 gólpasszával rögtön remekelt. Mellette a 30-at szóró DeRozan volt a kulcs, de a negyedik negyed végén így is egyenlíteni tudott Ryan Anderson révén a Hornets, jöhetett a hosszabbítás. A túlórában már kevés volt egyedül a majdnem tripla duplázó Greivis Vasquez (20 pont, 9 lepattanó, 14 gólpassz), célba ért a Casey-legénység, de azért a 25 pontos, 9 lepattanós, 3 blokkot kiosztó újonc, Anthony Davis elég szép dolgokat mutatott, úgyhogy van jövője ennek a New Orleansnak.

A Hornets legjobb dobói: A. Davis 25, Vasquez 20, R. Anderson 17
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30, Lowry 17, A. Anderson 16

Danilo Gallinari nagy napját hozta a Denver dallasi meccse
Danilo Gallinari nagy napját hozta a Denver dallasi meccse


Dallas Mavericks–Denver Nuggets 85–106


Ez már a vég kezdete: úgy fest, hogy a Dallas számára lassan elszáll minden remény, hiába, hogy már Dirk Nowitzki is a fedélzeten van. Persze a playoffra esélyes csapatok közül még nem lehet kihúzni a Maverickset, de az már tisztán látszik, hogy nem ez a nyerő konstrukció, ma hazai pályán, kilátástalan játékkal kapitulált Rick Carlisle csapata a 39 pontos karriercsúcsot felállító Danilo Gallinari vezette Denver ellen. A hazaiak német sztárja egyébként még mindig csak csereként merészkedik a pályára hosszú kihagyása után, ma 18 perc és ez alatt 5 dobott pont jutott neki.

A Mavericks legjobb dobói: Mayo 15, Kaman 12, D. Collison, Carter 10-10
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 39, Iguodala 20, Faried, Lawson, A. Miller 11-11

San Antonio Spurs-Houston Rockets 122-116

Ilyesmi lehetett a texasi vadnyugat: a két állami rivális - ahogy az sejthető is volt - mindenáron túldobni akarta a másikat, így a játéknap legpontgazdagabb mérkőzését láthatta a nagyérdemű San Antonióban, ahol idén háromból harmadszor is megnyerte a két gárda találkozóját a Spurs. James Harden a maga 33 pontjával tarthatatlan volt, de a Rockets belső embereit szépen megfogta a Popovich-alakulat, és a 31-et szóró Parker, valamint a 30 egységi jutó Duncan hozták a győzelmet a két éve Hanga Ádámot is draftoló alakulatnak, melyben a harmadik nagy ász, Manu Ginóbili (23 pont) is villogott.

A Spurs legjobb dobói: T. Parker 31, Duncan 30, Ginóbili 23
A Rockets legjobb dobói: Harden 33, Parsons 24, Lin 21

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 114–116

Megvan a 16. győzelem is zsinórban: a Los Angeles Clippers az utóbbi három esztendő leghosszabb alapszakaszbeli sikersorozatát építette fel azzal, hogy egyhuzamban 15 találkozót nyert, s most egy újabb komolyabb teszt jött a Los Angeles-i gárda számára, a szinte bevehetetlen Salt Lake City-i várat kellett ostromolnia a 29-et szóró Chris Paul fémjelezte LAC-nek. Mivel a két belső ember, Blake Griffin (22 pont, 13 lepattanó) és DeAndre Jordan (16 pont, 10 lepattanó) is dupla duplázott, így megvolt a kellő egyensúly és a Jazz magasemberei nem tudtak akkora előnyt kicsikarni, amekkorával ellensúlyozni lehetett volna a kezdőirányító, Mo Williams hiányát. A végére azért így is maradtak izgalmak, a 28-at dobó Foye még egy triplával meg is nyerhette volna a mérkőzést, de végül Paul két jó büntetője lett korábbról a győzelmet jelentő momentum.

A Jazz legjobb dobói: Foye 28, Al Jefferson 22, Hayward 17
A Clippers legjobb dobói: Paul 29, Griffin 23, Jordan 16

Sacramento Kings–New York Knicks 106–105

Hihetetlen végjáték Sacramentóban: a Kings úgy nyert az Anthony, Felton, Shumpert, Stoudemire négyes nélkül érkező Knicks ellen, hogy sikerült leadnia egy 27 pontos előnyt, majd az utolsó szűk három percben nem kapott kosarat sem a hazai gárda és James Johnson dobta el a mindent eldöntő triplát, ami bizony a gyűrűben landolt! Az idény egyik legőrültebb meccsén a liga egyik legőrültebb játékosa, DeMarcus Cousins is játszhatott a klubtól kapott eltiltása után, s 15 pontjával, illetve 10 lepattanójával a győzelem egyik fő letéteményese volt a 17-et szóró Johnson mellett. A vendégeknél a 18 egységig jutó JR Smith és a hatalmas fordításban főszerepet vállaló Chris Copeland (23 pont) volt a két legjobb, de nem ért be a célba a korábban elképesztő tettet végrehajtó Knicks.

A Kings legjobb dobói: M. Thornton 18, Jam. Johnson 17, Cousins, Fredette 15-15
A Knicks legjobb dobói: JR Smith 28, Copeland 23, T. Chandler 21

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 104–87

Újra megvan az 50 százalék: a Lakers kezd zárkózni a rájátszást jelentő helyeken lévő csapatok mögé, most a pozitív mutatóval érkező Portlandet sikerült két vállra fektetnie a 27-et szóró Bryant, illetve a 24 pontos, 21 lepattanós Dwight Howard vezetésével a Los Angeles-i csapatnak. A vendégeknek nem sok sanszuk volt ezen az estén, a 26 egységig jutó Aldridge mögött betlizett a többi húzóember, így a Blazers visszaesett 50 százalékra. Kemény soroztat előtt áll a Lakers, úgyhogy leginkább a következő másfél hétben derül ki, mennyire jó ez a gárda, melyben négy igazi sztár pattogtat egyszerre.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 27, D. Howard 21, P. Gasol 15
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 26, Lillard, Barton 11-11

Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 96–89

A Warriors megint bizonyított: a Philadelphia igen jó formában érkezett Oaklandbe, de a 25 pontos, 11 lepattanós dupla duplát teljesítő David Lee és társai kellemetlen fogadtatásban részesítették Doug Collins fiait és simán diadalmaskodtak. Volt már 20 pont is a felek közt, pedig Jrue Holiday (21 pont, 10 gólpassz) simán hozta a Steph Curry (11 pont, 6 gólpassz) elleni irányító-párharcot. Az idény egyik legnagyobb meglepetését szolgáltató Golden State már 10 meccsel jár 50 százalék felett!

A Warriors legjobb dobói:
D. Lee 25, Jack 16, Landry 15
A 76ers legjobb dobói: Holiday 21, T. Young 19, N. Young 13

NBA
ALAPSZAKASZ, 56. JÁTÉKNAP
Washington Wizards–Orlando Magic 105–97
Indiana Pacers–Phoenix Suns 97–91
Brooklyn Nets–Charlotte Bobcats 97–81
Detroit Pistons–Miami Heat 109–99
Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 94–102
New Orleans Hornets–Toronto Raptors 97–104 – hosszabbítás után
Dallas Mavericks–Denver Nuggets 85–106
San Antonio Spurs–Houston Rockets 122–116
Utah Jazz–Los Angeles Clippers 114–116
Sacramento Kings–New York Knicks 106–105
Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 104–87
Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 96–89

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik