A Celticsnek nyolc: a Dallas is kikapott Bostonban

Vágólapra másolva!
2019.11.12. 09:11
null
Robert Williams és a Boston Celtics tartja remek formáját
James Harden újabb győzelmet szállított a Houstonnak, Kawhi Leonard gyenge volt, de a Clippers legyűrte a Raptorst, San Antonióban nyert a Memphis, Blake Griffin vereséggel tért vissza, hozta a kötelezőt a Jazz – ez történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában.

 

Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 114–120

Nagy győzelem. Egy fárasztó hosszabbításos vereség másnapján, back-to-back elutazni valahova sosem nagy öröm, a Wolves viszont most jól oldotta meg a feladatot, nem látszott a társaságon a fáradtság, sőt, az első negyedben egészen extra játékkal 41 pontot szórt és tizenöt egységnyi előnyt épített ki – teljesen más ritmusban kezdte a meccset a gárda, mint a Detroit. Ez az előny pedig kitartott a végéig, a második félidőben ugyan már fogyott az erő, de Andrew Wiggins (33 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 12/20 mezőnyből) és Karl-Anthony Towns (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk, 10/17 mezőnyből) vezérletével végül sikerült kitartaniuk és behúzni ezt a fontos sikert – a back-to-back és Jeff Teague hiánya miatt kalapot emelhetünk előttük, így dobtak 50%-kal mezőnyből és így tripláztak 44%-kal amellett, hogy Andre Drummondot is limitálni tudták, megérdemelten arattak győzelmet.

Blake Griffin debütált. Idén először léphetett pályára a Pistons klasszis erőcsatára, 24 percet kapott, ez alatt berámolt 19 pontot, leszedett 7 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt és a rossz kezdés ellenére vele a parketten végül +1-ben volt a hazai csapat. Az a bizonyos rossz kezdés viszont megpecsételte a sorsukat, az első negyedben 8/10 (!) triplát kaptak a Minnesotától és bár ezt követően kezelték a problémát, de az irányítást nem tudták átvenni – legközelebb a negyedik negyedben kerültek látótávolságon belülre, de ahogy visszajöttek öt pontra, megint kaptak egy Wiggins-hármast, nem volt igazán komoly esélyük a győzelemre. Az dicséretes, hogy a harmadik negyedben még 19 pontos hátrányukból viszonylag szoros végeredményt csináltak, annak is örülhetnek, hogy visszatért Blake Griffin, illetve Derrick Rose is, annak viszont már kevésbé, hogy Andre Drummond csak 11 pontig jutott 12 dobásból, ő most nem tudott érvényesülni – 4-7-tel utaznak back-to-backre Miamiba, az nem lesz könnyű feladat.

A Pistons legjobb dobói: Kennard 25/12, Griffin 19/3, Galloway 18/12
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 33/9, Towns 25/12, Layman 16/12

Boston Celtics–Dallas Mavericks 116–106

Megállíthatatlan a Boston. Gordon Hayward hetekre kiesett, ami érzékeny veszteség a Celticsnek, de a gárda most még pluszban Jayson Tatum vállalhatatlan napját is elbírta: a dobógép 1/18-as (!) mezőnymutatót szenvedett össze és bár mezőnyben becsülettel dolgozott, de a dobásoknál mintha bekötötték volna a szemét. Ennek ellenére viszont megint nyert a Boston, méghozzá egy jó csapat ellen, Kemba Walker (29 pont, 5 gólpassz, 8/14 tripla), Jaylen Brown (25 pont, 11 lepattanó, 9/16 mezőnyből) és Marcus Smart (17 pont, 6 gólpassz, 4/7 tripla) is remekül játszott, csapatszinten mindössze kilenc labdát adtak el és amikor nagyon kellett, akkor megvillantak: a negyedik negyedben kétpontos hátrányban Walker egy perc alatt egymás után három (!) triplát bombázott be, amellyel megtörte a Dallast, felrobbantotta az arénát és győzelemre vezette a csapatát. Brad Stevens együttese a szezonnyitó vereség óta sorozatban nyolc győzelemnél tart, a sérülések sem állították meg eddig, ezzel a szenzációs teljesítményével pedig továbbra is vezeti a ligát.

Doncic egyedül kevés. Minden esélye megvolt a győzelemre a Mavsnek, ugyan az első és a második negyedben is volt tízpontos hátrányban a gárda, de mindkétszer visszajött és a hullámzó, oda-vissza rohamokból álló mérkőzésen a vezetést is át tudta venni, a negyedik negyed közepén úgy tűnt, hogy egy jó végjátékkal bizony elviheti a győzelmet Rick Carlisle alakulata. Mégsem így történt, igazán jól ugyanis csak Luka Doncic játszott a vendégeknél, a szlovén klasszis 34 ponttal, 6 lepattanóval, 9 gólpasszal és mindössze egy eladott labdával zárt, 50% felett dobott mezőnyből, volt 9/10 büntetője, egy időszakban egymás után dobálta a kosarakat, de ezt a Bostont most egy ember nem tudta megverni – márpedig rajta kívül csak kiegészítő teljesítmények érkeztek, Kleber bevert 4/8 triplát, Powell összekapart 12 pontot a gyűrű alatt, de például Kristaps Porzingis 1/11-et dobott mezőnyből 4 pontért, csapatszinten 30% alatt tripláztak és összességében is csak 41,6%-kal céloztak. A hajrában a Walker-show-ra már nem tudtak válaszolni, úgyhogy megvan az első idegenbeli vereségük, most pedig utaznak tovább New Yorkba, ahol Porzingis először lép pályára vendégként a Madison Square Gardenben.

A Celtics legjobb dobói: Walker 29/24, Brown 25/6, Smart 17/12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 34/9, Kleber 15/12, Powell 12, Brunson 12/3

San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 109–113

Az eddigi legnagyobb Grizzlies-siker. Két hazai győzelmet már behúzott idén a Memphis, idegenben viszont eddig nem tudott nyerni, éppen ezért nagyon komoly dolog, hogy győztesen távozhatott a gárda San Antonióból – főleg úgy, hogy Ja Morant kifejezetten gyengén játszott, csak 2/12-t dobott mezőnyből, mégis megverték a jóval magasabbra taksált Spurst. A vendégek könyörtelen agresszivitással támadták a gyűrűt, egy pillanatra sem álltak meg, az első negyedet rögtön megnyerték 13 ponttal, a nagyszünet előtt vezettek 16-tal is úgy, hogy 22-t dobtak a festékből és 50% felett céloztak mezőnyből. A második negyedben azért már összeszedte magát a Spurs, de a fordulás után megint jött egy jobb időszak a Grizzliestől, a kiélezett végjátékot pedig ezúttal a javukra tudták eldönteni: Jaren Jackson Jr.-tól ugyan elvettek egy triplát a visszanézés után, de a fiatal erőcsatár azonnal javított és blokkolta DeMar DeRozan dobását (mindezt az utolsó percben), a csapat megnyert egy edzői challenge-et is clutch helyzetben és az utolsó öt percben mindössze három pontot engedélyeztek ellenfelüknek. Jackson Jr. egyébként is kiemelendő, az eddigi gyengébb teljesítménye után most 24 ponttal, 4/6 triplával, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett, mellette Jonas Valanciunas (18 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 9/12 mezőnyből) és Dillon Brooks is villogott, úgyhogy remek támadójátékkal, clutch teljesítménnyel bravúrgyőzelmet arattak Texasban.

Elrontotta a Spurs. Tony Parkert ünnepelték a feldobás előtt a hazaiak, ám talán emiatt sem tudtak igazán felpörögni a kezdésre, az első negyedben sokkal lassabban mozogtak ellenfelüknél, gyengén dobtak, gyengén védekeztek és nagyobb hátrányba kerültek. Ahogy elkapták a fonalat, úgy azért változott a helyzet, de igazán nem tudták ráerőltetni akaratukat a Memphisre, ahhoz nem volt bennük elég átütőerő – aztán a negyedik negyedben úgy tűnt, hogy azért érvényesítik a papírformát, egy rohammal előnybe kerültek és az utolsó öt percnek ötpontos előnnyel mehettek neki. A végén azonban megremegtek a kezek, a hátralévő időben hibát hibára halmoztak, kaptak blokkot, vétettek fájó eladott labdát, hibáztak el technikaiért megítélt "ingyen" büntetőt és bár a Grizzlies sem játszott jól, a Spurs ezért a teljesítményért egyszerűen nem érdemelt győzelmet – bőven lesz min javítaniuk a folytatásban, hiszen a jó kezdés óta hétből ötször kikaptak és már csak 50%-on állnak.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 19, Gay 18/9, White 15/6
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 24/12, Brooks 21/3, Valanciunas 18

New Orleans Pelicans–Houston Rockets 116–122

James Harden döntötte el. Történelmi pontátlagot hoz eddig a szezonban a Rockets korábbi MVP-je és ezúttal sem riadt vissza elvállalni bármit, az sem zavarta, hogy 1/10-zel kezdett a triplavonalon túlról. Russell Westbrook (26 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés), Clint Capela (11 pont, 20 lepattanó) és Eric Gordon (17 pont, 4/7 tripla) is besegített neki, összességében jó támadójátékot mutatott be a Houston és bár a védekezés nem volt az igazi, de így is nagyrészt végig vezetett a társaság – ám eldönteni nem tudta a mérkőzést egészen addig, amíg Harden azt nem mondta, hogy elég. A negyedik negyed közepén ugyanis csak négy ponttal vezettek a vendégek, amikor Szakáll feljebb kapcsolt és nem egészen két perc alatt egymaga zsinórban 13 pontot rámolt be – erre nem érkezhetett válasz, hirtelen 110-93-as előnybe kerültek és innentől vége volt az összecsapásnak. Harden végül 39 ponttal, 13/25-ös mezőnymutatóval és 9 gólpasszal zárt, a Rockets pedig a gyenge triplázás (30% alatt) ellenére összességében hatékony támadójátékkal húzta be sorozatban negyedik kötelezőjét – miközben Szakáll az első tíz meccsét így 37,3 pontos átlaggal zárta le, ami az utóbbi ötven év legjobbja az NBA-ben, Michael Jordan csúcsát adta át a múltnak.

Ehhez nem volt elég jó a Pelicans. Amellett, hogy a védekezést ezúttal sem sikerült jól megszervezniük a hazaiaknak, támadásban is sok volt a gondjuk, hiszen Zion Williamson és Lonzo Ball mellett legjobbjuk, Brandon Ingram sem léphetett pályára térdfájdalmak miatt – már az első félidőben eladtak tizenkét labdát, ebből hatot egymaga Jrue Holiday, a negyedik negyedben pedig a tripláik sültek be. Hiába szórta meg magát JJ Redick (24 pont, 7/15 hármas) és Josh Hart (19 pont, 4/6 tripla), hiába jutottak hatan is tíz pont fölé, náluk nem volt olyan plusz, mint a túloldalon Harden és nem védekeztek úgy, hogy ezt ellensúlyozni tudják – meglepetés nincs, 2-8-as mérleg viszont van, következőleg a Clippers ellen kellene javítani.

A Pelicans legjobb dobói: Redick 24/21, Hart 19/12, Holiday 18
A Rockets legjobb dobói: Harden 39/9, Westbrook 26/3, Gordon 17/12

Los Angeles Clippers–Toronto Raptors 98–88

A végére fáradt el a Raptors. A Lakers előző esti legyőzése után ismét nagyot játszott a Kyle Lowryt és Serge Ibakát nélkülöző Toronto, amely nyolc ponttal megnyerte az első negyedet, majd egy hullámvölgy után ismét felszívta magát és 32-22-re behúzta a harmadik játékrészt – a záró etapot a vendégek kezdhették meg ötpontos előnyből annak ellenére, hogy támadásban azért nem brillíroztak. A végét azonban már nem bírták erővel, az utolsó negyedben mindössze tíz pontot szereztek, 82-82-nél ugyan még kiegyenlítettek, de innentől összesen három kosarat tudtak szerezni – Kawhi Leonardöt ugyan a jó ütemű duplázásokkal leradírozták a pályáról, de egy-egy rohamot leszámítva nem tudtak elég pontos támadójátékot összerakni ahhoz, hogy back-to-back megcsináljanak még egy bravúrt. Ennél nagyob baj, hogy a két sérültjük mellett OG Anunoby is kidőlt, amikor Leonard belenyúlt a szemébe, a kiscsatár nem is tért már vissza, ha őt is elveszítik, az megint érdekes helyzetet szül így a kőkemény nyugati túra hajrájára...

Valahogy behúzta a Clippers. Kawhi Leonardnek nagyon nem ment korábbi csapata ellen, az első félidőben az összes mezőnykísérletét elrontotta és bár később valamelyest javult, de így is csak 12 pontot szerzett 2/11-es mezőnymutatóval, 9 gólpasszára pedig jutott 9 eladott labda is, egyáltalán nem találta a ritmust. A Los Angeles dolgát emellett nehezítette, hogy Landry Shamet bokasérülést szenvedett a harmadik negyedben egy védekezésnél, úgy kellett betámogatni az öltözőbe és nem nagyon tudta terhelni a lábát, ami hosszabb távon is elég aggasztó a csapatnak, illetve ezen az estén is pótolni kellett. Doc Rivers alakulata támadásban nagyon maga alatt teljesített, de védekezésben felvette a kesztyűt, a döntő faktor pedig a fizikalitás volt, amellyel fokozatosan felőrölték ellenfelüket, a negyedik negyedben már egyértelmű erőfölényben voltak, végül pedig 20 támadópattanót húztak le – 66-38-ra nyerték a lecsorgók csatáját, igazából ennek köszönhetik a győzelmüket. Kellett azért Lou Williams néhány nagyon fontos dobása, vagy Patrick Patterson négy triplája, de behúzták a meccset, otthon 6-1-re állnak és bár Shamet megsérült, most már tényleg a küszöbön áll Paul George bemutatkozása.

A Clippers legjobb dobói: Williams 21/6, Harrell 14, Patterson 12/12, Leonard 12
A Raptors legjobb dobói: Siakam 16/3, Powell 15/3, VanVleet 14/3

Golden State Warriors–Utah Jazz 108–122

Hozta a kötelezőt a Jazz. Egyértelmű esélyesként léptek pályára ezen a mérkőzésen a vendégek és nem is okoztak csalódást, az első negyedben sem okozott nekik gondot D'Angelo Russell remeklése, a másodikban pedig tetemes előnyt építettek ki – a nagyszünetben 15 ponttal vezettek, bevertek addig 9/18 triplát, Donovan Mitchell pedig egymaga 19 pontnál és 5/6 hármasnál tartott. Összességében azt csinálták, amit kellett, a Mitchell-Conley páros 45 ponttal, 10/17 hármassal, 13 gólpasszal és két eladott labdával zárt, Rudy Gobert 25 pontot, 14 lepattanót és mindössze egyetlen rontott dobást hozott a palánk alatt, pontosan tripláztak, sorra harcolták ki a büntetőket és végig kézben tartották a meccset – nem inogtak meg a második félidőben sem, úgyhogy magabiztosan, jó játékkal hozták a kötelezőt és továbbra is ott vannak a nyugati 3-5. helyen.

Green visszatért, majd kiszállt. Újra pályára léphetett a Warriorsnál Draymond Green, de csak négy pontot szerzett, a negyedik negyedben egymás után két technikait is kidumált és ezzel kiállíttatta magát – egy perccel később egyébként Steve Kerr is technikait kapott, nem voltak nyugodtak a kedélyek a hazai oldalon. A meccshez nem is volt túl sok közük, egyedül D'Angelo Russell emelhető ki pozitívumként, aki már az első negyedben dobott 18 pontot, végül pedig sorozatban negyedszer is elérte a harmincas határt, ezúttal 33-ig jutott 13/25-ös mezőnymutatóval, 5/9 triplával és 8 gólpasszal, az ő egyéni statisztikáinak nyilván nem tesz rosszat a csapat helyzete – sok mást pedig nem is várhatunk tőle, hiszen ebben a keretben ennél több jelenleg nem nagyon van. Olyannyira, hogy a 2-9-es mérleg azt jelenti, hogy a Golden State most éppen ligautolsó...

A Warriors legjobb dobói: Russell 33/15, Poole 11/3, Chriss 11/3
A Jazz legjobb dobói: Gobert 25, Mitchell 23/15, Conley 22/15

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 114–120
Boston Celtics–Dallas Mavericks 116–106
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 109–113
New Orleans Pelicans–Houston Rockets 116–122
Golden State Warriors–Utah Jazz 108–122
Los Angeles Clippers–Toronto Raptors 98–88

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik