A Celticsé a rangadó, a Magic a Sunst is meglepte

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.11.12. 10:11
null
Jayson Tatum próbálja megtartani a labdát Aaron Gordonnal szemben (Fotó: Getty Images)
Holtversenyes utolsó az újabb vereséget szenvedő Lakers, Steph Curry 40 pontja hozta a GSW győzelmét a Cavs ellen, kikapott a tartalékos Milwaukee, míg a Toronto Oklahoma Cityben maradt alul a tengeren túli profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerinti szombati játéknapján.



Boston Celtics–Denver Nuggets 131–112

Jobb volt a Celtics. A hazaiak játéka érvényesült jobban a rangadón, a Boston ugyanazt a ligaelit támadójátékot tudta működtetni, amit eddig: renteget mozgással, pontos figurákkal, jó spacinggel, és nagy koncentrációval szedte ízekre ellenfelét Joe Mazzulla csapata. A vendéglátók összesen hét labdát adtak el, egyébként pedig 55% felett dobtak mezőnyből, jól tripláztak, 18 pontot dobtak gyorsindításból, folyamatosan eljutottak azokhoz a lehetőségekhez, amelyeket kerestek. Jayson Tatumra most sem volt válasz (34 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), ő idén már hetedszer érte el a 30 pontos határt, de mellette Jaylen Brown (25 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 11/15 mezőnyből) és Al Horford (21 pont, 6/8 tripla) is nagyot játszott, gyakorlatilag minden pályára lépő hozzátette, amit kellett. A nyolc ponttal nyert első negyed után 18-cal is vezettek már az első félidőben, aztán a Denver lassan, fokozatosan eltüntette ezt a különbséget és visszajött két egységre, de amikor kellett, akkor megint feljebb kapcsolt a Celtics, és a záró etap elején eldöntötte a küzdelmet – hirtelen egy 14–4-et rohant a gárda, ismét tisztes távolba szakította le ellenfelét, és többször már nem ingott meg. A hajrában kicsit még feltüzelte a hangulatot Aaron Gordon, aki flagrant 1-et kapott azért, mert megpróbált átrohanni Grant Williamsen, de a Bostont ez sem zökkentette ki, úgyhogy összességében szenzációs játékkal, tulajdonképpen simán húzta be sorozatban ötödik győzelmét.

Ezt nem érte fel a Denver. Ugyan Nikola Jokics (29 pont, 8 lepattanó, 12/20 mezőnyből) próbálta húzni a vendégeket, de a passzjátékát elvette tőle a Celtics, így pedig a teljes csapat kicsit csökkentett üzemmódban működött. Jamal Murray 10 gólpasszal próbálta ezt áthidalni, de az igazi Nuggets-játék most nem igazán akart összeállni, hiába Caldwell-Pope 5/7 triplája vagy Aaron Gordon 17 pontos meccse, de Bruce Brown (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) sokoldalúsága is csak arra volt jó, hogy a mérkőzés nagy részében látótávolságon belül tudjanak maradni. Csak 46%-kal dobtak, elvesztették a lepattanózást, és védekezésben semmilyen válaszuk nem volt a Boston játékára, a 130+ kapott pont nem éppen a győzelem receptje, a negyedik negyedben nem is volt már érdemi esélyük – négy győzelem után szenvedtek vereséget, most Chicagóban folytatják az idegenbeli túrájukat.

A Celtics legjobb dobói:
Tatum 34/6, Brown 25/9, Horford 21/18
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/6, B. Brown 16/6, Caldwell-Pope 15/15

Orlando Magic–Phoenix Suns 114–97

Banchero nélkül is simán nyert az Orlando. A bombaformában lévő 1/1-es sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál, de óriási meglepetést okozva, elöl-hátul remek játékot bemutatva, simán legyőzték a jóval magasabbra értékelt Phoenixet. A vendéglátók Wendell Carter Jr. (20 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) remeklése mellett 16 pontot és 5 gólpasszt kaptak Jalen Suggstól, 13 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát 3/3 távolival Bol Boltól, valamint 17 pontot Franz Wagnertől, a csapatszintű 52%-os mezőnymutató és 46%-os triplázás mellett pedig hátul is odaértek mindenhova – folyamatosan kézen át kellett dobniuk a Suns játékosainak, jól bejátszották a területeket, zavarták a középtávolikat, nem adtak üres utat a gyűrűig, és alig kilenc büntetőt engedtek ellenfelüknek. A hét ponttal nyert első negyed után a nagyszünetet követően tudtak elszakadni, az utolsó játékrészt már 13 egységnyi fórral kezdhették meg, ott kezdett valósággá válni az, hogy a Dallas után bizony a Phoenixnél is jobbak – vezettek már 21 ponttal is, összességében egyértelműen a Suns fölé nőttek. Az utóbbi két meccs védekezése nagyon sokat érhet a folytatásban, most fogadják a Charlotte-ot és a Minnesotát, ilyen teljesítménnyel ott esélyesek lesznek majd.

Szenvedett a Suns. Ezúttal nagyon kellett volna a vendégeknek Chris Paul játéka, de a sérüléssel bajlódó veterán irányító most sem tudott ott lenni a parketten, márpedig ezen az estén nem akart összeállni a játék, nem jöttek ki a figurák, és főleg gyengén dobtak azokból a helyzetekből, amiket jobb napjaikon azért vállalhatóbb százalékban a gyűrűbe szoktak küldeni. A 40%-os mezőnymutatón belül is főleg a kétpontosok hatékonysága maradt el a szükségestől, a második félidőben pedig már semmivel nem tudták ezt tompítani, főleg úgy, hogy közben védekezésben is szétcsúsztak, dekoncentráltak lettek. Monty Williams szerint a dobások hiányoztak, a többi már emiatt romlott el, mindenesetre Devin Bookernek is 19 mezőnykísérlet kellett 17 ponthoz, ez összefoglalja, hogy mi volt a probléma – az utóbbi öt meccsből ez volt a harmadik vereségük, Miamiban javítaniuk kell majd.

A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 20/6, F. Wagner 17, Suggs 16/3
A Suns legjobb dobói: Payne 22/15, Booker 17/6, Ayton 14

New York Knicks–Detroit Pistons 121–112

Ez a New York meccse volt.
Előzetesen is a Knicks volt a találkozó esélyese, és a hazaiak összességében érvényesíteni is tudták a papírformát. Az első félidőben nagyon kellett nekik RJ Barrett extrája, aki a nyitó etapban 12 pontot dobott, a nagyszünetben pedig húsznál tartott, folyamatosan megbontotta a védekezést, elment a gyűrűig, ő húzta magával csapatát támadásban – tíz egység volt az előnyük két negyedet követően, de vezettek már 17-tel is, az utolsó játékrészt pedig 94–80-ról kezdhették meg. A Pistons azért nem adta fel, végig ott kellemetlenkedett ellenfele mögött, vissza tudott zárkózni egészen 114–110-ig is a negyedik játékrészben, de előbb megint Barrett villant, majd 40 másodpercnél Quentin Grimes beverte a meccset végleg lezáró triplát – 119–110-ről már nem lehetett visszaút, úgyhogy csak kipipálta a győzelmet a New York. A hazaiaknál Barrett (30 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) mellett Jalen Brunsont (26 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Julius Randle-t (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, bár 0/7 tripla) érdemes kiemelni, míg az idegenben így már csak 0–7-re álló Detroitnál a 25 pontos Bojan Bogdanovic igyekezett leginkább – Cade Cunningham nem tudott pályára lépni, Cory Joseph hat perc alatt négy faultot ütött, Jaden Ivey nem találta a ritmust, Killian Hayes a gyűrűvel állt hadilábon, egyszerűen nem volt érdemi irányítójuk ezen a mérkőzésen, így végig csak futottak az eredmény után.

A Knicks legjobb dobói:
Barrett 30/9, Brunson 26/6, Randle 21
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 25, Burks 17/3, Stewart 13/6, Diallo 13

Oklahoma City Thunder–Toronto Raptors 132–113

Váratlan. A vereségszériából érkező OKC kicsit változtatott a játékán erre a meccsre, az eddig domináló Shai Gilgeous-Alexander kicsit jobban háttérbe húzódott, megállt 20 pontnál, és többet járatták a labdát, gördülékenyebb csapatjátékot mutattak, ez pedig váratlan bravúrt eredményezett. A hazaiak öt ponttal nyerték az első negyedet, a nagyszünetben már 14-gyel vezettek úgy, hogy 70 pontot raktak fel a táblára, a fordulás után pedig nem estek vissza, hanem csak tovább növelték a különbséget – a harmadik negyedben húsz fölé nyílt az olló, sőt volt közte 32 (!) is az este folyamán, egyszerűen lejátszották a Torontót. A vendéglátóknál nyolcan is kétszámjegyű pontterméssel zártak, ami még sosem fordult elő a franchise történetében, idén még nem arattak ilyen nagy különbségű győzelmet, és az egész csapat szinte tökéletesen dolgozott. Mark Daigneault vezetőedző Gilgeous-Alexandert méltatta, hogy kicsit visszavett az egyénieskedésből, és teret adott a többieknek, ez az az út, amelyen haladniuk kell tovább, ha sikeresek szeretnének lenni – de emeljük ki külön a Toronto közelében született Eugene Omoruyit is, aki 22 ponttal és 5/6 triplával az OKC legjobb dobójaként zárt.

Ez most nem jött össze.
A Siakam és Achiuwa nélküli Raptorsnál Anunoby és Trent Jr. is alulteljesített a kezdőben, csak 43%-kal mezőnyöztek, gyengén büntetőztek, ehhez pedig jelentősen hozzátett az is, hogy a Thunder átgázolt rajtuk – képtelenek voltak érdemi védekezést bemutatni, a hazaiak simán szétdobták őket (56% mezőnyből). A gyorsindításokat sem tudták kezelni, a passzjáték is pontatlannak bizonyult, most egyszerűen sem elöl, sem hátul nem álltak a helyzet magaslatán, ezen a napon formán kívül, koncentráció nélkül, küszködve játszottak – végig jelentős lemaradásban voltak, a második félidőben pedig már a cseresor kerülhetett előtérbe. Ezzel csak 2–5-re állnak idegenben, és most még mennek Indianába, majd Detroitba is.

A Thunder legjobb dobói:
Omoruyi 22/15, Gilgeous-Alexander 20/3, Wiggins 17/3
A Raptors legjobb dobói: Boucher 20, Barnes 15/3, VanVleet 15/9

San Antonio Spurs–Milwaukee Bucks 111–93

Papírforma. A Bucksnál Adetokunbo, Holiday, Middleton, Connaughton, Allen és Ingles sem léphetett pályára, abszolút B-kerettel álltak ki a vendégek, így kötelező volt nyernie a vereségsorozatból érkező, de ennél azért többre képes Spursnek. A hazaiak többé-kevésbé hozták is, amit kellett, az első félidőt nyolc ponttal nyerték, aztán a harmadik negyedben nem tudták dűlőre vinni a dolgot, végül a negyedikben sikerült érvényesíteniük a papírformát: egy 11–2-vel nyitottak, végig levédekezték a Milwaukee-t, így onnantól nem okozott nekik gondot a győzelem bebiztosítása. Keldon Johnson (29 pont, 5/8 tripla) és Devin Vassell (22 pont) mellett Jakob Pöltl (15 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) és Tre Jones (9 pont, 9 gólpassz) is jól játszott, csapatszinten végül elérték az 50%-os mezőnymutatót, míg a Bucks csak 33%-kal (!) dobott, de mivel a támadópattanózást 21–9-re a vendégek nyerték, akik labdából is kevesebbet adtak el, így egy ideig ott tudtak maradni látótávolságon belül. A végén azonban ilyen dobóformával, ezzel a kerettel nem lehetett más a vége, mint SAS-győzelem, Gregg Popovich alakulata zsinórban öt vereség után tudott újra győzelmet aratni.

A Spurs legjobb dobói:
Johnson 29/15, Vassell 22/6, Pöltl 15
A Bucks legjobb dobói: Carter 21/15, Lopez 19/9, Portis 16/3

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 114–103

Magabiztos Memphis. A hazaiak már az első félidőben kétszámjegyű előnyt építettek fel, a nagyszünetben kilenc pont volt közte, és később sem engedték közel magukhoz a Minnesotát – a második félidőben összesen negyven pontot kaptak, ott már a védekezésükkel tartották az előnyüket, amit addig a támadójátékukkal felépítettek. Összességében 50%-kal dobtak mezőnyből, méghozzá főleg közelről, mert csak hét triplát süllyesztettek el 21%-kal, viszont 62 pontot szereztek a festékből, 46–33-ra nyerték a lepattanózást, ezen belül 15–7-re a támadópattanózást, közben pedig a Wolves gyorsindításait is teljesen el tudták venni. Ja Morant (28 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és Desmond Bane (24 pont, 5 gólpassz) szokásos jó játéka mellé felnőtt a 21 pontos Dillon Brooks, valamint a 6/6-ot dobó Brandon Clarke, összességében a meccs túlnyomó részében az történt, amit ők akartak, faultgondokba tudták kergetni a Minny magasait, Morant pedig a végén integetett is a kipontozódó Karl-Anthony Townsnak – hatból ötödször nyertek, jó formában utazhatnak el Washingtonba.

Tovább süllyed a Wolves. Hétből hatodik vereségét szenvedte el a Minnesota, amely az első félidőben védekezésben, a másodikban támadásban volt jelentős "viharban", közben Towns kipontozódott, Rudy Gobert is beütött négy faultot, D'Angelo Russell pedig négy pontot tudott dobni a mérkőzés során. Ugyan Anthony Edwards igyekezett (28 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), de továbbra is nagyon mély gödörben van a társaság, Chris Finch szerint hiába a két klasszis magas, ha az ellenfél 32 pontot szerez második esélyből, akkor nincs miről beszélni – semmi sem működik náluk jelenleg, holnap pedig Clevelandben folytatják az idegnebeli túrájukat.

A Grizzlies legjobb dobói:
Morant 28/6, Bane 24/6, Brooks 21/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 28/9, Gobert 15, McDaniels 15/5

Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 106–101

Curry megnyerte a Warriorsnak.
Steph Curry a legutóbbi 47–8–8–as, 7/12 triplás estéje után most egy újabb mestermunkát rakott le az asztalra, ezúttal kereken 40 pontig, 5 gólpasszig és 6/11 tripláig jutott, a végjátékban pedig az ő klasszisa szállította a győzelmet a címvédő számára. A végig kiélezett találkozón a Warriros összekapta a szezon során eddig borzasztó védekezését, szigorúan, fizikálisan játszott a Cleveland ellen, így szorosan is alakult a küzdelem, és bár voltak már 11 pontos hátrányban is, de igazán hatalmas kilengéseket nem láttunk, többé-kevésbé stabilnak bizonyult Steve Kerr alakulata. Az utolsó másfél percben aztán jött Curry: előbb egy triplával egyenlített 98–98-nál, a következő támadásból dobott egy kettest, majd 35 másodperccel az órán elsüllyesztette a csarnokrobbantó hármast – ezzel négypontos előnybe kerültek, az ő clutch megoldásaival sikerült kicsikarniuk a győzelmet. A folytatásban egyébként tőle szokatlanul csak 2/4 büntetőt dobott be, de ez már nem számított, az utolsó másfél percben 10 pontot jegyzett, a Warriors pedig zsinórban második győzelmét aratta, és 5–1-re áll otthon – a 20 pontos Andrew Wiggins és a 4/8 triplás Jordan Poole is dicsérhető, de ezt most Curry nyerte meg, illetve az összeálló védekezés miatt lehetnek bizakodóak.

Irány haza! Ötmeccses idegenbeli túrát zárt le ezzel a mérkőzéssel a Cleveland, amely ugyan a Detroit és a Lakers ellen még folytatni tudta addigi sikerszériáját, azóta viszont elfogyott a lendülete, a Clippers, a Kings és most a Warriors ellen is vereséget szenvedett. Most már kicsit leharcoltnak tűnt a gárda, bár tegyük hozzá, hogy így is csak pár kulcsjátékra volt a bajnok legyőzésétől, úgyhogy nagy probléma azért nincs – Donovan Mitchell továbbra is villog (29 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), Evan Mobley (20 pont, 13 lepattanó, ebből 8 támadó, 4 gólpassz, 2 blokk) is jól játszott, de ezúttal a Garland-LeVert páros 9/30 dobása és a kispad harmatos teljesítménye végül nem fért bele. A túra véget ért, most mennek haza, fogadják a Minnesotát, és a következő hat meccsükből ötöt is otthon játszhatnak, itt újra elkaphatják a fonalat.

A Warriors legjobb dobói:
Curry 40/18, Wiggins 20/3, Poole 18/12
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/9, Mobley 20, Garland 15/3

Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 114–120

Fox még feljebb kapcsolt a negyedik negyedben. Végig tarthatatlannak bizonyult a Kings irányítója, aki 32 pontja mellett szezoncsúcsot jelentő 12 gólpasszt osztott ki, és idén már hetedszer jutott el legalább 25 egységig. Fox azonban a negyedik negyedben még inkább a kezébe vette csapata játékát, egymaga 10 pontot és 4 gólpasszt jegyzett ekkor, így összesen 19 pontért felelt a 33–26-ra megnyert, hátrányból megfordított játékrész során. Még két perccel a vége előtt is a Lakers vezetett 114–112-re, ám itt Harrison Barnes két büntetővel egyenlített, majd jött Fox, előbb egy lepattanó utáni betörésből megszerezte a vezetést, majd 32 másodpercnél egy clutch középtávolit is a gyűrűbe küldött – az ellentámadásból hibázott a LAL, így Barnes újabb két büntetője beállította a végeredményt, a Sacto egy 8–0-s futással zárta le és nyerte meg a mérkőzést. A 4/9 triplás Kevin Huerter is sokat tett hozzá, Domantas Sabonis pedig minimum egált hozott (21 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, +10) Anthony Davisszel szemben – szoros végjátékban, de végül hozták az újabb győzelmet, így hétből ötödször nyertek, a két vereségük pedig az a kettő, amelynél az utolsó játékot "véleményesen" ítélték meg a játékvezetők.

Ez sem. Már csak 2–10-re áll a Los Angeles, amely a Houstonnal holtversenyben ligautolsó mérleget mondhat magáénak. Ezúttal LeBron James nélkül is volt esélye a társaságnak, Davis (24 pont, 14 lepattanó, 3 blokk), Russell Westbrook (21 pont, 11 gólpassz, 4/7 tripla), valamint a 19-19 pontot dobó Walker IV és Reaves is igyekezett, de a csapatvédekezésük tehetetlennek bizonyult Fox és a villámgyors Kings ellen, a nyerhető végjátékot pedig elöl-hátul sikerült elrontani. 114–112 után 0/6-ot dobtak mezőnyből a meccs zárásaként, közben faultoltak, hibáztak hátul, figyelmetlenek voltak, engedtek egy kulcsfontosságú támadópattanót – egyszerűen képtelenek voltak megoldani az utolsó másfél percet, ez okozta az újabb vereségüket. Egyelőre sem a rutinjuk, sem a védekezésük, sem a támadójátékuk nem ér győzelmeket, most ugyan mutogathatnak James hiányára, de eddig vele sem voltak jobbak, úgyhogy lassan be kell ismerni, hogy ez a csapat ebben a formában működésképtelen.

A Lakers legjobb dobói:
Davis 24, Westbrook 21/12, Reaves 19, Walker IV 19/6
A Kings legjobb dobói: Fox 32/6, Sabonis 21, Huerter 16/12

NBA
ALAPSZAKASZ

Boston Celtics–Denver Nuggets 131–112
Orlando Magic–Phoenix Suns 114–97
New York Knicks–Detroit Pistons 121–112
Oklahoma City Thunder–Toronto Raptors 132–113
San Antonio Spurs–Milwaukee Bucks 111–93
Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 114–103
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 106–101
Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 114–120

 


 


 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik