A Bucks Bostonban, a GSW Memphisben nyert

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.02. 08:11
null
Klay Thompson dobta a Golden State győztes kosarát Memphisben (Fotó: Getty Images)
Az NBA-playoff második körében a Milwaukee és a Golden State is azonnal elvette a pályaelőnyt.

 

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 89–101

Kibrusztolta a győzelmet a Bucks. Rendkívül fizikális, kemény mérkőzést játszottak a felek, ez már igazi hamisítatlan playoffküzdelem volt a javából, ahol minden dobásért, minden pontért vért kellett izzadnia mindkét csapatnak. A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy a Celtics játéka mégis jobban tud érvényesülni, 22–14-nél nyolc ponttal is vezettek a hazaiak, de aztán annyira nem tudták bedobni a helyzeteiket és annyira nagyot harcolt a Milwaukee, hogy fordult a kocka – már a játékrész végén is a Bucks járt előrébb három egységgel (az utolsó három percet 13–2-re nyerte), majd a második negyedben meg is tudott lógni ellenfele elől. A játékrész derekán két jól időzített triplával alakított ki némi „puffert” a vendégcsapat, majd a félidőt Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) hat pontja zárta, így kereken tíz egység közte a nagyszünetben – a fordulás után pedig képtelen volt ezen érdemben módosítani a Boston. A hazaiak kapartak, remekül védekeztek, de támadásban teljességgel elvesztek ezen az estén, így nem tudtak közeledni, egyszer-egyszer benéztek öt-hat pontra, így nem dőlt el a mérkőzés, de a Milwaukee mindenre válaszolt, így átlagosan 8-10 pont körül billegett a különbség. Ez a záró etap első felében változott meg, amikor egy 7–0-val 87–72-re nyílt az olló és innentől nagyon nehéz helyzetbe került a stabil és folyamatos pontszerzésre képtelen Celtics – nem is tudott kijönni már ebből a gödörből, olyannyira nem, hogy két perccel a vége előtt, 101–87-nél Ime Udoka fel is adta a meccset és kiürítette a kispadját. A Milwaukee így egy rendkívül kemény mérkőzésen, de az első negyed végétől kezdve folyamatosan vezetve, parádésan védekezve azonnal elvette az első körben söprő ellenfele pályaelőnyét Khris Middleton nélkül is – bár tény, hogy Mike Budenholzer csapatának is javulnia kellene a folytatásra, de a második meccsen nem rajta lesz a nagyobb nyomás.

Pocsékul dobott a Boston. A játék képét alapvetően határozta meg a Celtics borzasztó dobóformája, amelyet kicsit a Bucks védekezése is generált: a vendégek megtartották megszokott harcmodorukat és uralták a festéket, egyúttal feladták a kinti dobóhelyzeteket, amelyeknél nem volt elég magabiztos a Boston. A hazaiak végül 18/50 hármassal zártak, de az igazi gondot nem is ez jelentette (hagytak ki ugyan csúnyán üreseket is, de dobtak be ugyanígy emberről nehezeket, dobhattak volna bőven jobban, de...), hanem az, hogy közelről mennyire reménytelennek bizonyultak: 10/34 (!) kettest tudtak a gyűrűbe szenvedni, abszolút működött a Milwaukee terve. Jaylen Brown 4/13, Marcus Smart 3/11, Jayson Tatum pedig 6/18 dobással zárt, csak Tatum jutott 12 pont fölé a Celticsnél és az összesített 33%-os mezőnymutató a 18 eladott labdával nem eredményezhetett győzelmet. A Bucks nagyjából azt hozta támadásban, amit vártunk, Janisz fáradhatatlanul brusztolt mindenkivel szemben, de Horfordék kiválóan levédekezték a megszokott játékait, így 9/25-ös mezőnymutatóval jutott el 24 pontig, viszont amikor nagyon kellett, akkor így is betalált, kiharcolt 11 büntetőt, leszedett 13 lepattanót és kiosztott 12 gólpasszt, így tripla-duplával húzta csapatát. Jrue Holiday (25 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Brook Lopez (15 pont, 11 lepattanó) is dicsérhető, a padról Grayson Allen szórt be 3/6 triplát és nagyon fontos faktort jelentett, hogy a labdaszerzésekből, megszerzett lepattanókból folyamatosan tudtak rohanni: 28–8-ra (!) nyertek leindításból, ez jelentette az igazi különbséget, félpályán ők is szenvedtek. Elsőre összességében a bajnok akarata érvényesült, amely idegenbeli győzelmet ért, ráadásul a Celticsnél kisebb-nagyobb sérüléseket is láthattunk: Smartnak több mindene is megfájdult, Rob Williamst is ápolni kellett és Brown is markolászta a combhajlítóját, valószínűleg ő sincs 100%-os állapotban. Folytatás helyi idő szerint kedd este ugyanitt!

A Celtics legjobb dobói: Tatum 21/12, Horford 12/12, Brown 12/9
A Bucks legjobb dobói: Holiday 25/9, Antetokounmpo 24, Portos 15/6
A párharc állása: 1–0 a Bucks javára.

 

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 116–117

Draymond Green nélkül szerzett előnyt a Golden State. A Grizzlies vezetett az első félidő nagyobb részében és így volt ez a második negyed hajrájában is, amikor Draymond Green egy védekezésnél kicsit elvesztette a fejét és odasózott Brandon Clarke-nak, amiért a játékvezetők a visszanézés után flagrantet adtak és kiállították a vendégek védekezésének és legjobb szerkezetének alapját. Innentől a félidőből hátralévő bő egy percet 7–2-re megnyerte a Memphis, de a nagyszünet után feljebb kapcsolt a GSW és a belendülő Steph Curry vezetésével fordított: az ő zsinórban dobott nyolc pontjával 66-68-nál átvette a vezetést a Warriors. A Kerr-legénység híres nagy harmadik negyede viszont teljes mértékben nem érvényesült, a Grizzlies Jaren Jackson Jr. és Tyus Jones hármasaival kimozogta mindezt és a záró etapnak 90–91-gyel mentek neki a felek, majd ott a Poole-Thompson duó parádéjával ugyan meglógott a GSW (93–103), de a Memphis szokás szerint felszívta magát és visszajött – 108–108-nál egyenlített, majd bő két perccel a vége előtt, 112–110-nél, hosszú idő után újra vezetni is tudott. Itt oda-vissza potyogtak a kosarak, majd 36.6 másodpercnél Klay Thompson törte meg a sormintát, amikor dupla helyett triplát küldött a gyűrűbe, ezzel 116–117-re módosította az állást. Az ellentámadásnál természetesen a nagy formában lévő Ja Morant kapta a labdát, de Steph Curry valószínűtlenül nagy védekezést bemutatva blokkolta a Memphis vezérét és úgy tűnt, hogy szinte el is dőlhet a küzdelem, ám Thompson mindkét büntetőjét kihagyta, így a Grizzliesnek maradt még 3.6 másodperce arra, hogy megnyerje a meccset. Természetesen ezúttal is Moranté lett a győztesnek szánt dobás, de a betörés után kiszorított helyzetből elengedett duplája lejött, így óriási küzdelemben, körömrágós végjáték után kiizzadta az idegenbeli győzelmet a GSW – a második félidőt Draymond Green nélkül lejátszva és az utolsó egy percben több clutch játékot bemutatva.

Bánhatja a Memphis. Ja Morant 34 ponttal, 9 lepattanóval és 10 gólpasszal remek estét produkált (a 14/31-es mezőnyözés ellenére), Jaren Jackson Jr. toronymagasan eddigi legjobb playoffmeccsét játszotta (33 pont, 10 lepattanó, 6/9 tripla és csak 3 fault), a padról Melton és Clarke hozott komoly pluszt, csapatszinten 40%-kal tripláztak – ugyan a Brooks-Bane páros elveszett (ketten együtt 17 pontot és 6/23-as mezőnymutatót hoztak össze), de minden nem lehet tökéletes, így is bőven megvolt az esélye a győzelemre a Memphisnek. Green kiállítása után a teljes második félidőt „lépéselőnyben” játszhatták le, a Warriorsnál nem volt igazi megoldás ezen a poszton sem Looney, sem Kuminga, ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy a Golden State extra dobóformát fogott ki: 14/38 (37%) triplát pörköltek be a vendégek, gyakorlatilag ugyanazzal a százalékkal céloztak távolról, mint a másik meccsen a Boston. Egyénileg a padról beszálló Jordan Poole azért elég komoly extrát szállított (31 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 2 blokk, 5/10 tripla), Steph Curry sem volt rossz (24 pont, 4 gólpassz, 5/12 tripla) és Andrew Wiggins is hozott egy 17 pontos, 8 lepattanós estét, de a váratlan fordulat mindenképpen az volt, hogy a GSW 51–47-re megnyerte a lepattanózást és a gyorsindításból szerzett pontok arányát is egálra hozta, nem rohantak át ellenfelükön Moranték. A Grizzlies így is nyerhetett volna, de az utolsó percben előbb több támadópattanó után megkapta az említett Thompson-triplát, majd Morant két clutch támadást is elrontott, ott volt a kezében a győzelem – így hazai vereséggel kezdtek, elbukták a pályaelőnyt, következőleg muszáj lesz válaszolniuk.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 34/12, Jackson Jr. 33/18, Melton 14/9
A Warriors legjobb dobói: Poole 31/15, Curry 24/15, Wiggins 17/3
A párharc állása: 1–0 a Warriors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik