A Boston tripla hosszabbításos klasszikust nyert a Denver ellen

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.02.11. 10:38
null
Nem szűkölködött látványos jelenetekben a Suns–Thunder összecsapás (fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának 99. játéknapján a Los Angeles Lakers a Miami Heat, míg a Denver Nuggets a Boston Celtics vendégeként szenvedett vereséget, utóbbi összecsapás a hosszabbításban dőlt el.



Boston Celtics–Denver Nuggets 118–114 – háromszori h. u.

Az idény egyik legjobb, legkiélezettebb derbijét vívta meg egymással a liga két legjobb formában lévő együttes, az erre a találkozóra kilences győzelmi szériával érkező Denver, illetve a Rajon Rondo kidőlése óta mind a hat korábbi meccsét hozó Boston. Sokáig úgy festett, hogy nem lesznek nagy izgalmak a rangadón, nagyon magabiztosan vezetett a tripla duplázó Paul Pierce (27 pont, 14 lepattanó, 14 gólpassz) fémjelezte Celtics, ám a hajrára elkezdtek beesni a Nuggets ászainak extra dobásai.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Paul Pierce, aki 27 pontos, 14 lepattanós, 14 gólpasszos, igen erős tripla duplával vezette győzelemere a Bostont a Denver ellen, ráadásul a második hosszabbítás egyenlítő triplája is az ő nevéhez fűződik.
A nap lúzere: Andre Miller, aki gyenge triplázó létére hős szeretett volna lenni Bostonban és a harmadik ráadás végén ütemtelenül, helyzet nélkül, még bőven a játékidő lejárta előtt próbálkozott egy távoli kísérlettel, mely annak rendje és módja szerint le is jött a gyűrűről.

A rendes játékidő végén a 29 pontos Ty Lawson egalizált, jöhetett az első ráadás, melynek záró kosarát Jeff Green szerezte egy tripla formájában, megint egált mutatott az eredményjelző a végsőnek szánt dudaszó pillanatában. A második hosszabbítás Paul Pierce nagyon nehéz hármasa után zárult 107–107-tel, a döntés tehát a harmadik extra periódusra maradt, ahol a 26 pontos Jason Terry kosarai zárták le a találkozót, Andre Miller pedig a nap legérthetetlenebb triplakísérletét elrontva hagyta elmenni a hajót a Nuggets számára.

A Celtics legjobb dobói: Terry 26, Pierce 24, Garnett 20
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 29, Gallinari 18, A. Miller 15


New York Knicks–Los Angeles Clippers 88–102

A Clippers ez egyetlen utat választotta, mely potenciálisan győzelmet sejtetett számára, ez alapján a 27-et szóró Jamal Brawford húzta Los Angeles-iek a végül 42 egységig jutó Carmelo Anthony-t hagyták élni, viszont a többieket szépen kivették a játékból. A hazaiaknál egyedül a 20-at dobó Raymond Felton teljesítette az elvárhatót a vezéren kívül, így a több átlagon felüli egyéni produkciót felvonultató Del Negro-legénység célba ért és sok kínos vereség után egy igazán nagy diadalt aratott idegenben.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 42, Felton 20, Stoudemire 9
A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 27, Paul 25, Griffin 17


Miami Heat–Los Angeles Lakers 107–97

Nem jött össze az újabb idegenbeli diadal a Lakersnek, amire persze elég jó "mentség" lehet, hogy a bajnok otthonában lépett fel a Pau Gasolt kényszerből jegelő Los Angeles-i sztárcsapat. A hazaiknál LeBron James a maga 32 pontját 18-ból 12-es mezőnyözéssel érte el, ami azt jelenti, hogy beállított egy ligacsúcsot, mely a legalább 30-at dobó, s ezt minimum 60 százalékos mezőnybeli teljesítménnyel elérőkre vonatkozik: a regnáló MVP sorozatban ötödször jutott ilyen magasságokba. James mellett a 30 egységnyit elérő Dwyane Wade is kitett magáért, s ez alatt az aranysárga-liláknál nem volt túl nagy az egyetértés a pályán, ami rá is nyomta a bélyegét a Lakers hajrábeli játékára.

A Heat legjobb dobói: L. James 32, Wade 30, Chalmers 13
A Lakers legjobb dobói: Bryant 28, Clark 18, D. Howard, Nash 15–15


Brooklyn Nets–San Antonio Spurs 86–111

A Nets hiába volt pariban egy félidőn keresztül, a fordulás után teljesen leállt a korábban San Antonióban is dolgozó PJ Carlesimo együttese, melyre 31 pontot vert rá az utolsó két negyedben a Tim Duncant és Manu Ginobilit még mindig nélkülöző Spurs. A vendégeknél a 29 pontos, 11 gólpasszos Tony Parker egyszerűen lejátszotta a pályáról a hazaik ászát, a végül 15 egységnél és 3 asszisztnál megálló Deron Williamst.

A Nets legjobb dobói: Joe Johnson 19, B. Lopez 18, Deron Williams 15
A Spurs legjobb dobói: T. Parker 29, D. Green 14, Splitter 13

Toronto Raptors–New Orleans Hornets 102–89

A Raptors szép csapatteljesítménnyel hozta az amolyan kötelezőnek mondható győzelmet, melyet a nagyon gyenge napot kifogó Gordon, Davis, Aminu hármasfogat fémjelezte Hornets ellen húzott be a kanadai gárda. Rudy Gay most is eljutott 20 egységig, mellette a 14 pontos, 10 gólpasszos dupla duplát összehozó Kyle Lowry, valamint a csereként beállva 19-et szóró John Lucas voltak a győzelem zálogai.

A Raptors legjobb dobói: Gay 20, Lucas 19, Lowry, A. Johnson 14–14
A Hornets legjobb dobói: R. Lopez 19, Vasquez 17, R. Anderson 15


Orlando Magic–Portland Trail Blazers 110–104

Megtröt a jég Orlandóban, sorozatban 12 elvesztett összecsapás után ért célba győztesen a 22 pontos JJ Redick húzta Magic, méghozzá a playoffra pályázó Portland ellen. Damian Lillard ugyan kiosztott 12 gólpassz, de 16 mezőnykísérletéből csupán egyetlen ért célba, miközben a vele szemben álló Jameer Nelson egy 10 pontos, 15 gólpasszos dupla duplával zárt. A két játékmester párharca nagyjából el is döntötte a találkozót, bár a 17 egységén felül 19 lepattanót is összeszedő Nikola Vucsevics is uralta a palánk alatti területet a hazaiaknál. A Blazers ezzel a kudarccal már újra negatív tartományba ért, s pokolian nehéz dolga lesz, ha idén valóban a rájátszásba szeretne jutni.

A Magic legjobb dobói: Redick 22, Vucsevics 17, Ayon 16
A Blazers legjobb dobói: Alrdridge 25, Batum 19, Matthews 17


Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 105–88

Tovább csúszik a legjobb drafthelyek felé a Minnesota, mely a Love, Kirilenko, Budinger, Roy, Lee ötösfogatot még mindig nem vetheti be. A Grizzlies szépen javul támadásban, az egyik új szerzemény, Tayshaun Prince a Memphis legjobb dobója volt a maga 18 egységével, Austin Daye pedig 16 ponttal szállt be a második sorból. Érdekesség, hogy Marc Gasol egy kategóriában sem sem ért el kétszámjegyű teljesítményt, de nagyon közel volt a tripla duplához (9 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz).

A Grizzlies legjobb dobói: Prince 18, Z. Randolph, Daye, Conley 16–16
A Timberwolves legjobb dobói: Rubio, Ridnour 17–17, Gelabale 14


Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 69–97

Nagy zakóba futott bele a Suns hazai környezetben, a 24 egységig jutó Russell Westbrook és társai ellen képtelen volt kibontakozni a saját közönsége előtt is csak 69 pontot elérő Phoenix. A hazaiaknál egyedül Markieff Morris (12 pont) jutott el kétszámjegyű dobóteljesítményig, így hiába az 53–40-re megnyert lepattanó párharc arizonai részről, itt ma esélye sem volt Lindsey Hunter legénységének.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 12, Tucker 8, O'Neal, Marshall, W. Johnson 7–7
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24, Sefolosha 20, Durant 18


Sacramento Kings–Houston Rockets 117–111

A Rockets újabb váratlan idegenbeli vereséget szenvedett el, ezúttal Sacramentóban hajtott fejet a 30 pontos James Harden fémjelezte houstoni alakulat. A Kings a 23 pontos "szupertörpe", Isaiah Thomas vezetésével fordított a hajrában, mellette a szintén ugyanennyit szóró John Salmons is nem várt extrát hozott, továbbá a 20 pontos, 7 lepattanós DeMarcus Cousins is a fegyelmezettebbik énjét vette elő erre az estére.

A Kings legjobb dobói: I. Thomas, Salmons 23–23, Cousins 20
A Rockets legjobb dobói: Harden 30, Patterson 18, Asik 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik