A Boston kiütötte LeBron James csapatát a keleti döntő nyitányán

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.14. 08:14
null
A bostoni Jaylen Brown kosárra dob (Fotó: nba.com)
Már az első negyedben húszpontos előnyben volt és esélyt sem adott a Clevelandnek a Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjének első mérkőzésén.

 

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 108–83

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Szenzációs a Boston. Tökéletesen kezdte a keleti döntőt a Celtics, már az első meccsen üzenetértékkel bíró győzelmet aratott és a földbe döngölte a Clevelandet úgy, hogy taktikailag elöl-hátul rámutatott a vendégcsapat hibáira, és az első negyedtől kezdve uralta az összecsapást. Brad Stevens a kezdőbe tette Marcus Morrist, hogy védekezzen LeBron Jamesen, majd az első percek tapogatózása után ritmust váltottak a hazaiak és állva hagyták ellenfelüket – még a nyitó játékrészben rohantak egy 17–0-t, és innentől kényelmes előnyben voltak végig. Már itt meglett a közte húsz, a Cavs pedig maximum kozmetikázni tudott ezen a találkozó végéig, a nagyon tudatos, agresszív és pontos Boston könnyedén kézben tartotta a dolgokat. A kezdőben végül a szenzációsan játszó Horford (20 pont, 8/10 mezőnyből, 6 gólpassz) és Brown (23 pont, 8 lepattanó, 9/16 mezőnyből) is pihenőt kaphatott, ez mindent elmond a találkozóról. A Boston összességében tökéletesen védekezett, támadásban borzasztó hatékonyan használta ki az ellenfél gyengeségeit, 50% felett dobott mezőnyből és 36.7%-kal triplázott, 60–38-ra nyert a festékből, és 21–7 után már nem engedte tíz pontnál közelebb a vendégcsapatot – kiütéses győzelemmel nyitotta a szériát, amivel megadta az alaphangot.

Ilyen a Cavs, ha James betlizik. Az eddig fenomenálisan játszó Cavs-sztár botrányos meccset hozott, sem elöl, sem hátul nem talált megoldást a Boston által generált problémákra – kissé ötlettelennek tűnt, és a Celtics nagyon hatékonyan vette ki a kezéből a labdát vagy kényszerítette nehéz dobásokra. A társak ráadásul ezúttal nem nagyon segítették ki, sorra rontották el a triplákat, végül 4/26-tal (!) zárt kintről (0/14-gyel kezdett) a vendégcsapat, és összességében is csak 36%-kal dobott mezőnyből, így pedig természetesen nem lehetett érdemi esélye a szoros meccsre sem. James végül mindössze 15 pontot dobott 5/16-os mezőnymutatóval, 9 gólpasszára jutott 7 eladott labda, nagyon régen nem játszott ennyire pocsékul, az pedig most is bebizonyosodott, hogy nélküle a többiek gyakorlatilag alkalmatlanok arra, hogy helyzeteket kreáljanak. Van min javítaniuk a második meccsre, ahol már komoly nyomás alatt lesznek ők is.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 108–83
(36–18, 25–17, 17–29, 30–19)
A Celtics legjobb dobói:
Brown 23/9, Morris 21/9, Horford 20/6
A Cavaliers legjobb dobói: Love 17/3, James 15, Hood 11

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Celtics javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik