A Boston bánta Caris LeVert megőrülését; óriási GSW-bravúr Denverben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.03.04. 09:22
null
Caris LeVert (jobbra) fantasztikus utolsó negyedet és hosszabbítást produkált (Fotó: nba.com Twitter)
Caris LeVert 51 ponttal, elképesztő negyedik negyeddel és hosszabbítással vezette győzelemre csapatát Bostonban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, miközben rendkívül kínos vereséget szenvedett a Nuggets, a Clippers pedig az OKC-t is lenyomta. Megverte a tartalékos Phillyt a Lakers, megvan Tim Duncan első győzelme edzőként, megtörte rossz szériáját a Raptors, kikapott a Pelicans, győzött a Kings.

 

Charlotte Hornets–San Antonio Spurs 103–104

Tim Duncan első győzelme edzőként. Gregg Popovich személyes okok miatt kihagyta ezt a mérkőzést, így Tim Duncan helyettesítette őt vezetőedzőként, ebben a szerepkörben pedig pályafutása első győzelmét aratta. Duncan annyit mondott a szerepéről, hogy igazából a többi segédedző hozta a döntéseket, ő pedig ott állt elöl és kiabált az emberekkel - egyébként nyilván ő kérte ki az időket, sőt, még egy challenge-dzsel is megpróbálkozott, bár az végül nem vezetett eredményre. Csapata viszont a pocsék kezdés (12-2-vel nyitott a Hornets és vezetett 17 ponttal is) után összekapta magát, a két középső negyedet 18 ponttal nyerte, majd a záró etapban is volt egy 9-3-as futása, amellyel a maga javára billentette a mérleg nyelvét - itt volt 7-8 pontos előnyben is a gárda és bár a végén még visszajött egyetlen egységre a Charlotte, de ennél közelebb nem jutott. A vendégek így fontos győzelmet arattak a back-to-back második felén, Duncan révén történelminek is nevezhetjük az estét és egy fél lépéssel közelebb kerültek a playoffhoz.

Volt esélye a Charlotte-nak. A hazaiak nagy energiával nyitották a meccset és pillanatok alatt tetemes előnyt építettek fel, onnantól "csak" be kellett volna ezt osztani, de ahogy összeszedte magát a Spurs, úgy fordult meg az összecsapás is - a vendégek átvették az irányítást, a Hornetsnek pedig igazából nem volt erre érdemi válasza. A végjátékban így is volt esélyük a győzelemre, sőt, 104-103-nál DeRozan kihagyott egy clutch dobást és James Borrego együttesének volt még egy labdabirtoklása arra, hogy megnyerje a meccset, de Rozier passzát Cody Martin nem tudta megfogni, így elúszott a lehetőség - eladták a játékszert és annyira lefagytak, hogy "elfelejtettek" faultolni, véget ért a mérkőzés, nekik pedig nem maradt más, mint a bosszantó, egypontos vereség.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 20/6, Washington 19/15, Bridges 15/6
A Spurs legjobb dobói: Murray 21/9, Forbes 15/6, Mills 13/3

Boston Celtics–Brooklyn Nets 120–129 – hosszabbítás után

Elképesztő LeVert-parádé és Brooklyn-győzelem. Az első három negyedben nagyjából a papírforma érvényesült, a Boston egyértelműen uralta a mérkőzést, a nagyszünetben nyolc ponttal vezetett, de később volt közte 21 is, kézben tartotta az eseményeket a hazai csapat. A záró etapban azonban "megőrült" Caris LeVert, aki teljességgel foghatatlannak bizonyult és egymaga 26 (!) pontot szórt csak ebben a játékrészben, döbbenetes teljesítményt nyújtott, volt, hogy egymás után három labdabirtoklásból dobott triplát, ezzel a parádéval pedig visszahozta a már-már reménytelen helyzetben lévő csapatát. Mindezt aztán megkoronázta azzal, hogy a rendes játékidő végén, 0,2 másodperccel az órán, hárompontos hátrányban három büntetőt harcolt ki és mindhármat a gyűrűbe küldte, ezzel megmentette a Brooklynt és kiharcolta a hosszabbítást. Ott pedig ott folytatta, ahol abbahagyta, az ő személyes 8-0-s futásával indult a ráadás és végül tizenegy pontot szerzett ebben az öt percben, ami azért még nagyobb dolog, mert a Nets konkrétan 11-2-re nyerte meg ezt az időszakot - nem túlzás azt állítani, hogy egyedül verte meg a Bostont a negyedik negyedben és a hosszabbításban. Végül 51 pontos karriercsúccsal zárt, 17/26 dobása és 5/10 triplája jó volt, ugyanakkor hat büntetőt is elrontott, abban maradt még - bár pont a legfontosabb háromnál volt biztos a keze...

Nagyon-nagyon elrontotta a Boston. Három negyeden keresztül uralta a meccset a Kemba Walkert visszakapó, ugyanakkor a február hónap legjobb keleti játékosának választott Jayson Tatum nélkül játszó Celtics, a hazaiaknál több jó teljesítmény is akadt, védekezésben is jók voltak, úgy tűnt, hogy minden rendben van. Csak aztán mégsem, a záró etapban 51 pontot kaptak a Brooklyntól, majd a végjátékban saját magukat lőtték lábon: az összeomlás és LeVert extrája ellenére öt ponttal vezettek tíz másodperccel az órán, azt onnan nem szabadott volna elrontani. Azonban kaptak egy alley-oopot, majd eladták a labdát ahelyett, hogy simán faultot harcoltak volna ki és büntetőkkel lezárták volna a meccset, végül feltették a pontot az i-re azzal, hogy egy hajszállal a dudaszó előtt odaütöttek LeVert-nek három büntetőért hárompontos előnyben - 1,4 másodperce volt triplát dobnia a Netsnek, ez pedig szintén a megoldható kategóriába tartozott bostoni részről, de nem sikerült ezt megtenni. Az ezek után már nem meglepő, hogy a hosszabbításba LeVert és a Brooklyn ment bele mentális fölénnyel, ott összesen egy kosarat tudott dobni a Celtics, úgyhogy egy gyakorlatilag megnyert meccset bukott el Brad Stevens alakulata és sorozatban másodszor kapott ki otthon, hosszabbításban - most mennek Clevelandbe Brownék, ott muszáj lenne javítaniuk.

A Celtics legjobb dobói: Brown 22/9, Walker 21/12, Theis 16
A Nets legjobb dobói: LeVert 51/15, Luwawu-Cabarrot 16/6, Dinwiddie 14/6

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 134–139

Ez blama. Nyernie kellett volna ezt a hazai meccset a playoffért harcoló New Orleansnak, de Alvin Gentry legénysége nem állt a helyzet magaslatán védekezésben, a "szabad" dobópárbajban pedig végül néhány ponttal alulmaradt. Voltak azért időszakok, amikor az ő akaratuk érvényesült, de összességében most elég gyengén játszottak, Gentry pedig el is mondta a végén, hogy reméli, ez a pofon kijózanítja játékosait és tanulnak belőle - védekezni kell, koncentrálni kell, különben ez lesz az eredmény és így nem lehet esélyük a rájátszásra. A meccs jelentős részében nem segítettek be egymásnak, nem kommunikáltak, egy-egyben sem szakadtak meg és főleg a periméteren csináltak azt velük a vendégek, amit akartak, mindezt pedig a túloldalon megtetézték 15 eladott labdával és 11 kihagyott büntetővel is. Egyénileg többen is jó számokat hoztak, Jrue Holiday tripla-duplázott (27 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz), de Lonzo Ball (26 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 7/10 tripla), Zion Williamson (25 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Brandon Ingram (24 pont, 4 gólpassz, 9/17 mezőnyből) statisztikái is rendben voltak, a csapatszintű győzelem viszont elmaradt - valóban tanulni kell ebből a fiataloknak, a szezon ezen részében ilyen meccsek már nem férnek bele.

Élt a lehetőséggel a Minnesota. A vendégeknek nem kellett kétszer mondani azt, hogy van esélyük a győzelemre, Malik Beasley (28 pont, 11/13 mezőnyből, 4/5 tripla) és a főleg a második félidőre feljavuló D'Angelo Russell (23 pont, 8 gólpassz) is folyamatosan hozta, amit kellett, James Johnson is remekelt (19 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz a kispadról) és összesen nyolcan jutottak náluk tíz pont fölé, mindenki hozzátette a magáét. A második negyedben például 44 pontot tettek fel a táblára, a záró etapban pedig kicsit hátul is feljebb tudtak kapcsolni, ott fordították a maguk javára a hullámzó találkozót - egy 7-0-t futottak 122-122 után, a Pels itt sorozatban öt dobást hibázott és ez eldöntötte a küzdelmet. Az alapszakaszból hátralévő időszakban nagyjából ez lehet a tervük, ilyen pontzáporos, látványos meccseket játszani és amennyit tudnak, annyit megnyerni - lehet, hogy Towns már egyáltalán nem tér vissza, igazából más céljuk nem nagyon lehet.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/6, Ball 26/21, Williamson 25
A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 28/12, Russell 23/9, Johnson 19/3

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 94–109

Kontrollálta a meccset a Clippers. Rangadónak indult, de igazából egyértelmű Clippers-győzelem lett ebből a mérkőzésből, a vendégek kiváló támadójátékkal adták meg az alaphangot az első negyedben, hiszen 38-27-re nyerték ezt a játékrészt, onnantól pedig kőkemény védekezéssel tartották kordában ellenfelüket. Ennek köszönhetően végig ők jártak előrébb, végig ők diktálták a tempót és bár egy-két futással próbálkozott az OKC, de a Los Angeles mindenre tudott válaszolni és hátul az egész mérkőzés folyamán tette a dolgát, nem nagyon voltak hátradőlős időszakai. Így végül azért a játékperceket kicsit limitálhatta is Doc Rivers, csak Kawhi Leonard jutott 30 fölé (25 pont, 8 lepattanó), a társai kicsit többet pihenhettek - újabb impresszív győzelmet arattak egy jó csapat ellen, sorozatban már ötödször nyertek és mivel a Denver váratlanul megégett otthon, így fel is léptek a nyugati második helyre.

Nem volt válasza a Thundernek. A hazai csapat sokszor tűnt tanácstalannak támadásban, a Clippers-játékosok magassága, atletikussága és aktivitása egyszerűen megölte Chris Paulék játékát, sem az alacsony szerkezetük nem működött, sem máshoz nem tudtak nyúlni, a félpályás támadójátékuk egyszerűen nem volt hatékony ezen az estén. Ezúttal egyénileg sem volt senki, aki megtolta volna a szekerüket, mindenki szenvedett, így igazából nem is jelentettek komoly veszélyt az ellenfélre, végig egyértelmű hátrányban voltak - a Bucks elleni kiütéses vereség után most újabb pofont kaptak egy ligaelit csapattól, Billy Donovan vezetőedző el is mondta, hogy ez a két meccs rávilágított a problémáikra, lesz min dolgozniuk az alapszakasz végéig.

A Thunder legjobb dobói: Schröder 24/3, Gilgeous-Alexander 15/3, Gallinari 15/12
A Clippers legjobb dobói: Leonard 25/6, George 16/9, Harrell 16

Denver Nuggets–Golden State Warriors 100–116

A játéknap bravúrja. Teljesen váratlan győzelmet aratott a ligautolsó Warriors, Steve Kerr csapatát megint nem érdekelte a papírforma és az, hogy 16 pontos favorit volt a meccs előtt a Nuggets, amint esélyük nyílt arra, hogy meglepetést okozzanak, azonnal éltek vele. A harmadik negyed közepén 12 pontos hátrányban voltak, ott azonban sebességet váltottak és egy 43-15-ös (!) időszakkal földbe döngölték a bajnokesélyesek, vagy legalábbis a liga legjobb csapatai között számon tartott Denvert. Eric Paschall egymaga kilenc pontot szórt az utolsó negyedben és végül 26-tal zárt, Andrew Wiggins 22 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott, a tíznapos szerződése utolsó napján pályára lépő Dragan Bender 14 pontot szórt a padról beszállva, a szintén tíznapossal itt lévő, első NBA-meccseit játszó Mychal Mulder 5/10 triplát süllyesztett el és csapatként sem sereghajtó-számokat hoztak: 51%-kal dobtak mezőnyből, 44%-kal szórtak be 18 triplát és 31 gólpasszt osztottak szét. Kerr annyit mondott, hogy gyönyörű volt, amit játékosai tettek és most rendkívül boldog - abszolút meg is értjük, a bravúr bravúrját mutatták be...

Érthetetlen. Ennél nagyobb kötelező nem nagyon létezik a mai NBA-ben, a Denver egészséges volt, otthon játszhatott és kellett is volna a győzelem, mert minden meccs nagyon számít a nyugati élharcban - ehelyett teljességgel érthetetlen vereséget szenvedett Mike Malone csapata. Sok mindent elő lehetne venni, de az, hogy a második félidőben 25 ponttal kapjanak ki a Golden State-től, azt nem lehet megmagyarázni, ha egy csapat több szinttel jobb az ellenfelénél, akkor ilyen nem fordulhat elő - Malone sem tudott mit mondani, szerinte csapata elhitte, hogy az ellenfél úgyis feladja és úgyse akar nyerni, ők maguk pedig teljesen megálltak a harmadik negyedben. Hatalmas égés lett a "jutalmuk" emiatt, a Clippers meg is előzte őket és azon is el kell gondolkodniuk, hogy az All-Star óta csak 50%-ot hoztak eddig, Nikola Jokics annyit mondott erről, hogy vagy rossz időszakuk van, vagy ennyit tudnak...

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 18, Barton 18/3, Jokics 16, Plumlee 16
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 22/6, Paschall 22/6, Chriss 16

Phoenix Suns–Toronto Raptors 114–123

A fordulás után feljavult a Raptors. Sorozatban három vereség után ezt a mérkőzést sem kezdte jól a Toronto, a vendégek 39 pontot kaptak az első negyedben és hétpontos hátrányban voltak még a nagyszünetben is, nem működött a védekezésük, így csak futottak az eredmény után. A fordulás után azonban rendezték a soraikat, a harmadik negyedben mindössze 19 pontot kaptak, miközben Pascal Siakam egymaga 12-t szórt ebben az időszakban és itt megfordult a meccs: a záró etapot már ők kezdték egypontos előnnyel és maga a mérkőzés képe is változott, a sokkal jobb védekezésükkel már ők diktálták az iramot. Ez pedig a negyedik játékrészben is így maradt, ott volt még egy kisebb hullámvölgyük, ahol hatpontos hátrányba kerültek, de aztán egy 20-9-cel válaszoltak erre, az utolsó szűk nyolc percet már abszolút uralták, majd a clutch játékokat is megcsinálták: Chris Boucher beszórt egy nagyon fontos hármast, aztán Pat McCaw egy clutch kettest, úgyhogy sikerült behúzniuk az idegenbeli győzelmet. Boucher egyébként is nagyot játszott, 19 pontot szerzett a kispadról beszállva, a kezdőben pedig Siakam (33 pont, 12/20 mezőnyből, 5/9 tripla), Kyle Lowry (28 pont, 6 gólpassz, 4/8 tripla) és Norman Powell (26 pont, 4 gólpassz, 8/15 mezőnyből) is megszórta magát - most belefért a Gasol-Ibaka-VanVleet trió hiánya és a Boston vereségével együtt stabilizálták a keleti második helyüket.

Monty Williams így is elégedett. A Suns vezetőedzője szerint az eredmény ugyan nem jó, de csapata megfelelően koncentrált, kellően keményen játszott, járatta a labdát, nem tudja elővenni játékosait a teljesítményük miatt. Ugyan vezettek 17 ponttal is és onnan kaptak ki, de szerinte most az ellenfél volt túl jó és Ricky Rubio is egyetértett vele, ő is azt mondta, hogy inkább a Torontót illeti dicséret, illetve a dolgukat Deandre Ayton negyedik negyedes kiválása sem könnyítette meg, ezt is vegyük számításba. Mindenesetre sorozatban negyedszer kaptak ki és ezzel gyakorlatilag kiestek a playoff-harcból, hat és fél meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik helyhez képest, innen már reálisan nézve nincs visszaút.

A Suns legjobb dobói: Booker 22/6, Johnson 21/15, Rubio 16/6, Saric 16/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 33/15, Lowry 28/12, Powell 26/6

Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 120–107

Anthony Davis kipihente magát. A legutóbbi meccset kihagyta a Lakers klasszis magasembere és most frissebben is mozgott, mint előtte, sőt, ő volt a találkozó legjobbja. Davis 37 pontot szerzett 13 lepattanóval, 4 labdaszerzéssel és 2 blokkal kiegészítve, 13/19 dobása beesett, közte pedig 4/5 triplát is elsüllyesztett, ami külön kiemelendő - ráadásul ő vette a hátára csapatát a meccset eldöntő második negyedben is, ott egymaga 18 pontot szórt 7/7 jó dobással, a LAL pedig 37-19-re nyerte ezt a játékrészt. Végül ez is hozta meg az arany-lilák győzelmét, mert korábban 13 pontos hátrányban is voltak, de aztán egy tízperces időszakot 42-10-re nyert meg a gárda és ez idő alatt 17/19-et dobott mezőnyből - az itt kialakított előnyt osztották be a folytatásban, a harmadik-negyedik negyedet összesen már csak két ponttal húzták be. Davis extrája mellett még LeBron James (22 pont, 7 lepattanó, 14 gólpassz, 2 blokk) is dicsérhető, a Los Angeles pedig így 60 meccs után 47-13-mal áll, továbbra is komolyabb előnnyel vezeti Nyugatot és közelít az első kiemelés felé.

Ennyit tudtak a kiegészítők. Joel Embiid, Ben Simmons és Josh Richardson, tehát három kezdőjátékos hiányzott a Sixersből, úgyhogy nem meglepő a csapat veresége, bár a kiegészítők azért megtették, amit lehetett. Glenn Robinson 25 pontot szórt a padról beszállva, Furkan Korkmaz 3/5 triplát pörkölt be, Mike Scott 4/7 hármassal zárt, de Shake Milton és Alec Burks is tíz pont fölé jutott még a 18-at szerző Tobias Harris mellett - a 40%-os triplázásra próbáltak alapozni, de az említett második negyed megpecsételte a sorsukat. Pedig jól kezdtek, vezettek 44-31-re is, mielőtt jött az összeomlás - a végeredmény most papírforma volt, mindenesetre tény, hogy már a Pacers mögött vannak a tabellán és az is, hogy sorozatban kilencedik (!) idegenbeli meccsüket vesztették el, másfél hónapja nem nyertek vendégként.

A Lakers legjobb dobói: Davis 37/12, James 22/6, Howard 11
A 76ers legjobb dobói: Robinson 25/9, Harris 18/6, Scott 12/12, Milton 12/6, Burks 12/3

Sacramento Kings–Washington Wizards 133–126

Oktatott, elaludt, majd mégis nyert a Kings. Hatalmas hullámvasút után tudott győzni a Sacramento, hiszen a hazaiak elképesztően jól játszottak az első félidőben és feltörölték a padlót a Washingtonnal, a nagyszünetben 27 pontos előnyben voltak és úgy tűnt, hogy csak a különbség lesz a kérdés a folytatásban. Nem így történt, mintha mezt cseréltek volna a csapatok a harmadik negyedre, azt 46-19-re (!) a Wizards nyerte, úgyhogy a kiütésből egál meccs lett - majd mégis talált megoldást a Kings, a záró etapban ismét meglépett a gárda, vezetett tíz ponttal is és végül sikerült hoznia a győzelmet. Nem nagyon lehet mit mondani erre a teljesítményre, bemutatták azt is, hogy milyen jó játékra képesek és azt is, hogy mennyire képesek szétesni egyik percről a másikra, mindenesetre a lényeg az, hogy az All-Star óta hétből hatot nyertek és jelenleg ők a kilencedikek Nyugaton. Egyénileg De'Aaron Fox (31 pont, 13/19 mezőnyből) és Bogdan Bogdanovics (21 pont, 6/12 mezőnyből) emelhető ki leginkább, de Buddy Hield (17 pont, 4 gólpassz, 4/8 tripla) is hozzátette a magáét és csapatszinten 56%-os dobóteljesítménnyel tudták kiharcolni a sikert - következőleg a tartalékos Sixerst fogadják, ott is lehet keresnivalójuk.

Nem tudott csodát tenni a Washington. Az első félidőben köze sem volt a meccshez a vendégcsapatnak, majd utána kis híján csodát tett és a közel 30 pontos hátrányából szoros mérkőzést csinált - a pontot az i-re azonban nem tudta feltenni, a felzárkózás túl sokat vett ki belőle, így a záró etapra megint visszasüllyedt. Pedig Bradley Bealre (35 pont, 8 gólpassz), Rui Hachimurára (20 pont, 6/9 mezőnyből) és Davis Bertansra (18 pont, 6/12 tripla) most sem lehetett nagy panasz, legalábbis ami a statisztikákat illeti, de ez most nem ért győzelmet - egyébként némi atrocitás is érte a csapatot, két szurkoló Beal feleségével veszett össze a kispad körül, majd később még egy szurkoló berohant a pályára a washingtoniak mellett, de elkapták és a rendőrség előállította.

A Kings legjobb dobói: Fox 31/6, Bogdanovics 21/12, Hield 17/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 35/6, Hachimura 20/3, Bertans 18/18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik