A Boston az első továbbjutó, megint nyert a Raptors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.04.26. 10:03
null
Söpört a Celtics (Fotó: Getty Images)
Az NBA rájátszásának legutóbbi játéknapján a Celtics kisöpörte a Brooklynt és továbbjutott a második körbe, a Philly viszont nem tudta lezárni a maga párharcát és a 3–2-re szépített a Raptors, míg Dallasban Luka Doncic parádéjával kiütötte a Jazzt a Mavericks. 
Brooklyn Nets–Boston Celtics 112–116

Söpréssel ért véget. Ez a mérkőzés nagyjából úgy alakult, ahogy eddig az egész párharc: próbálkozott a Nets, de végig az történt, amit a Boston akart. A vendégek jól kezdtek, aztán 12–12-nél egyenlített a Brooklyn, arra egy 10–0-s futással válaszolt Ime Udoka csapata, majd 30–30-nál ismét egalizált a Nets és innentől minden másodpercben a Celtics járt előrébb, még egálra sem tudta hozni a derbit a hazai alakulat. A nagyszünet előtt meg tudott lépni nyolc ponttal a társaság, majd a harmadik negyedben erre még rá tudott tenni egy lapáttal és volt már közte 15 is, majd a záró etapban mindent egy lapra feltéve támadott az életben maradásért a Nets – az Irving-Durant páros nagy dobásaival és a Celtics hibáival vissza is jött előbb 102-99-ig, majd másfél percnél 109-108-ig. Itt azonban előbb Jaylen Brown ment el a gyűrűig és dobott egy clutch közelit, majd Durant hagyott ki egy tempót és egy büntetőt is, végül 13 másodpercnél Al Horford tett vissza egy támadópattanót – 113–109, itt ért véget a küzdelem. Ugyan mind a négy találkozó szorosan alakult és összesen 18 pont lett a két csapat között a párharc végére, de folyamatosan a Boston volt felül, a Netsnek pedig csak a szűk vereségek jutottak - meglepően simán tudta le ezt a párharcot a Celtics és elsőként jutott be a következő körbe.

Durant most is sokat rontott. A párharc eddigi három meccsén az volt a legfurcsább, hogy Kevin Durantet mennyire le tudta védekezni a Boston, gyakorlatilag nem volt önmaga és csak szenvedett a korábbi MVP. Ezen az estén felgyűrte az ingujját és beleállt mindenbe, agresszíven támadta a gyűrűt és el is jutott 39 pontig, de most sem volt hatékony: 13/31-gyel, 41,9%-os hatékonysággal zárt mezőnyből, csak 3/11 triplája esett be és a legrosszabbkor hagyott ki büntetőt. Mellette Kyrie Irving (20 pont, 5 gólpassz, 6/13 mezőnyből) már jóval kevesebbet vállalt, míg Seth Curry 5/9 triplával vétette észre magát, közben viszont Andre Drummond csak négy percet játszott, Bruce Brown pedig 1/3 dobást tett hozzá összesen. A Celticsnél Jayson Tatum 29 pontot szórt 4/6 triplával, de a 22-ig jutó Jaylen Brown és a 20 pontos, 11 gólpasszos Marcus Smart is kitett magáért, míg a Horford-Williams páros 7/11 triplával segített be. Összességében ugyan a Nets pontosabban célzott mezőnyből, de a Boston jobban triplázott, jobban lepattanózott, eredményesebb volt a festékben, míg a Brooklyn 12 büntetőt hagyott ki, ami nem férhetett bele.

A Nets legjobb dobói: Durant 39/9, Curry 23/15, Irving 20/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 29/12, Brown 22, Smart 20/9

A párharc végeredménye: 4–0 a Celtics javára.

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 88–103


Ez a Toronto meccse volt. Végig a Raptors vezetett a mérkőzés során, még az elején volt egyszer kétpontos előnyben a Philly, de ezt követően az történt a pályán, amit a kanadaiak akartak: folyamatosan odaértek mindenhova védekezésben, védték a gyűrűt, jól rotáltak a kinti dobókra és sokkal magasabb fordulatszámon pörögtek ellenfelüknél. A nagyszünetben már 13 pont volt közte és innentől ez volt a módi, a Sixers nem nagyon jött 6-7 pontnál beljebb és mindenre válaszolni tudott a Toronto – amikor kellett, akkor rendkívül könnyedén elmentek a gyűrűig Siakamék és a festékben megsemmisítették ellenfelüket. Erről a területről végül 56-36-os győzelmet arattak, héttel kevesebb labdát adtak el, remekül tudtak futni és 50% feletti hatékonysággal dobtak – mégsem a támadóoldalon, hanem hátul nyerték meg a meccset, ugyanis az egész este folyamán elnyomták a Sixers játékosait. Egyénileg többen is kitettek magukért, a 23–10–7-tel záró Siakam mellett még további négy játékos dobott 12–17 pontot és pontosan az történt, amit ők akartak - Fred VanVleet nélkül arattak óriási győzelmet idegenben és 3–0-ról 3–2-re szépítették a párharcot úgy, hogy most ők vannak lendületben és következőleg hazai pályán már az egyenlítésért játszhatnak.

Kínos produkció. Nem véletlenül pfújolt nagyjából a második negyedtől kezdve a hazai publikum, a Sixers rendkívül indiszponáltan, akaratgyengén, lustán, puhán kosárlabdázott ezen a meccsen - mintha azt hitte volna Doc Rivers csapata, hogy alanyi jogon jár ez a győzelem, tenni nem is kell érte. A lassú, körülményes támadójáték nem vezethetett eredményre a sokkal agresszívebb, fizikálisabb Raptorsszal szemben, volt már 19 pont is a vendéglátó hátránya és bár egy-egy villanás erejéig úgy tűnhetett, hogy na most elindul valami, a következő védekezésnél megint mintha ólomlábakon járt volna a brigád. Joel Embiid 20 pontos, 11 lepattanós, 4 gólpasszos performansza ilyen körülmények között nem rossz, a többiek viszont komoly mínuszt csináltak – egyébként Danny Greent leszámítva 40–44 percet játszottak a kezdők, mégsem jött ki semmi jó ebből a meccsből. A 38%-os mezőnymutató és a 27%-os triplázás már-már hízelgő rájuk nézve, James Hardennel kapcsolatban pedig ki kell mondani, hogy ő már csak egy a sok közül, most sem volt benne semmilyen X-Faktor – még mindig ők vezetnek, de fordul a széljárás, sokkal-sokkal jobban át kell érezniük, hogy mi a tét, mert ezzel a teljesítménnyel több mint elképzelhető a kiesés is...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 20, Harris 16/6, Harden 15/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 23/6, Achiuwa 17/3, Anunoby 16/6, Trent Jr. 16/6

A párharc állása: 3-2 a 76ers javára.

Dallas Mavericks–Utah Jazz 102–77

Doncic-show és védekezés. Luka Doncicról szólt ez a találkozó, a szlovén klasszis gyakorlatilag azt csinált a Jazz védekezésével, amit csak akart, úgy verte meg a védőjét, ahogy éppen akarta és bőven volt lehetősége cifrázni is – látványos passzok, dobócselek, különböző trükkök egész tárházát vonultatta fel. A Mavs mindezt megtetézte egy elképesztően pörgős védekezéssel, amelynek köszönhetően a Utah gyakorlatilag nem tudott érdemi dobóhelyzeteket kialakítani, nem voltak tiszta kísérletei, csak az erőlködés ment és sok dobásuk védőn keresztül, kiszorított szituációból érkezett. Ebben nyilván benne volt a Jazz pocsék napja is, de elsősorban a Dallas agresszivitása érvényesült, a hazaiak földbe döngölték ellenfelüket és csak az utolsó negyedben engedték 19 pont fölé Quin Snyder alakulatát, egyébként teljességgel megsemmisítették – csak kényelmetlen dobásokat vállalhattak el a vendégek, közük sem volt a komfortzónájukhoz. Közben a Dallas folyamatosan elment a gyűrűig, üres helyzetekig játszotta szét a Utah védelmét és bár nem dobtak jól a texasiak, de a második negyedben bemutatott 22-4-es futás után nem lehetett kérdés - tombolt az aréna, a vendéglátók pedig később 33 ponttal (!) is vezettek már. Doncic a látványos megoldásai közé a harmadik negyedben beszorított sorozatban három triplát is, korábban egy Gobert-en bemutatott 2+1-gyel ugrasztotta talpra a közönséget, végül pedig 33 ponttal, 13 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt – ő volt a sztár, a csapat pedig tökéletes védekezéssel ütötte ki riválisát. Ezzel minimum a hazai hetedik meccs jogát kiharcolta a társaság, de reálisan nézve minden esélye megvan arra, hogy következőleg Salt Lake Cityben lezárja a szériát.

Reménytelen Jazz. Sem elöl, sem hátul nem tudta megközelíteni sem ellenfelét a Utah, a 77 pont négy éve óta nem látott pocsék teljesítmény a gárdától, a 37,7%-os mezőnymutatót pedig csak a vállalhatatlan triplázás múlja alul: 3/30-at dobtak csapatszinten, vagyis 10%-kal céloztak. A 12 gólpasszra jutó 13 eladott labda is beszédes adat, minden szemponból megsemmisültek most, ráadásul a helyzetüket tovább rontja, hogy Donovan Mitchell a negyedik negyedben megsérült: a combhajlítója húzódott meg, ma megy MRI-re. Mitchell egyébként is szörnyű volt, 9 ponttal, 4/15-ös mezőnymutatóval és 0/7 triplával zárt, mellette Mike Conley 1/6-ot és 5 faultot hozott össze, értékelhetetlen produkciót nyújtottak – óriási kérdés, hogy ebből a pofonból van-e még visszaút számukra.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/9, Brunson 24/3, Finney-Smith 13/9
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 20, Gobert 17, Mitchell 9

A párharc állása: 3–2 a Mavericks javára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik