A Boston a keleti hetedik, a Charlotte kiesett

Vágólapra másolva!
2021.05.19. 08:16
null
Az 50 pontig jutó Jayson Tatum ott lesz az NBA rájátszásában a Bostonnal (Fotó: Getty Images)
A Boston Celtics az 50 pontos Jayson Tatum vezérletével 118–110-re legyőzte a Washingtont az NBA rájátszásába jutásról döntő mérkőzésen, így bejutott a playoffba, amelyben a Brooklyn Nets ellen játszhat az első körben. A Washington számára sem ért véget az idény, csütörtökön összecsap a Charlotte-ot felülmúló Indiana Pacersszel. A két klub azon a mérkőzésen harcolhatja ki, hogy 8. kiemeltként ott legyen az „utószezonban”. Ott a meccs győztesére a Philadelphia vár majd.

 

Indiana Pacers–Charlotte Hornets 144–117

Parádés játékkal jutott tovább a Pacers. Nem volt könnyű helyzetben az Indiana, a meccs előtt nem sokkal kiderült, hogy nem számíthat Caris LeVertre, aki bekerült az egészségügyi protokoll alá, összedrótozták viszont Malcolm Brogdont, aki nem 100%-os állapotban, de vállalta a játékot. A hazaiak elképzelése pedig tökéletesen működött: tömték labdával Domantas Sabonist, akit folyamatosan duplázott a Charlotte, leszűkítették előtte a területet, a magasember viszont jó ütemű kiosztásokkal megdobatta a többieket, akik 7/11 triplát bombáztak be már az első negyedben. Főleg Doug McDermott maradt üresen, ő egymaga 16 pontot szórt ekkor, a Pacers pedig 40–24-re nyerte a játékrészt, ezzel megadta az alaphangot – olyannyira, hogy a következő negyedekben is szenzációsan járatta a labdát a társaság, a forró kéz pedig abszolút megvolt, kiváló hatékonysággal dobálták be a helyzeteket. A nagyszünetben már 24 pont volt közte, de később vezettek 39 egységgel is, egyszerűen szétdobták és kiütötték ellenfelüket, a téthez szinte méltatlanul nagy volt a különbség – a Pacers 55%-os mezőnymutatóval, 46%-os triplázással és 35 gólpasszal zárt, a festékből pedig 74–56-ra nyert. Egyénileg Sabonis csak 14 pontot dobott, de ehhez 21 lepattanót és 9 gólpasszt tett hozzá, a legjobb dobó a 23 pontos Oshae Brissett lett, Brogdon 21 perc alatt 16 ponttal és 8 gólpasszal tért vissza, mindenki tette a dolgát – most nagyon éles volt a Bjorkgren-legénység, a sima győzelem után pedig Washingtonban harcolhatja ki a playoffba jutást.

Csúnya vereséggel esett ki a Charlotte. A vendégek nagyon rossz formában zárták az alapszakaszt és ezúttal sem tudtak úrrá lenni a problémáikon, védekezésben értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak, de közben a félpályás támadásuk sem működött – 32 pontot dobtak gyors indításból, viszont a felállt védelem ellen megint szenvedtek. Terry Rozier betlizett (16 pont, 7/20 mezőnyből, 0/9 tripla), LaMelo Ball is gyenge volt (14 pont 14 dobásból, 4 gólpasszra 4 eladott labda), PJ Washington sem tudott faktor lenni (8 pont 10 dobásból), Devonte' Grahamet szinte észre sem vettük (4 pont, 1/8 mezőnyből), minden szempontból teljességgel szétesett a Hornets. James Borrego vezetőedző szerint az ő csapata rutintalanul, puhán játszott, míg a Pacers ennek pont az ellenkezőjét csinálta és bár a különbség talán túlzó, de nemes egyszerűséggel fenéken billentették őket – komoly pofonnal ért véget a szezonjuk, bár van egy olyan magjuk, amelyre abszolút érdemes építkezni a folytatásban.

A Pacers legjobb dobói: Brissett 23, McDermott 21/12, McConnell 17
A Hornets legjobb dobói: Bridges 23/6, Zeller 17, Rozier 16

 

Boston Celtics–Washington Wizards 118–100

Tatum nem hagyta kikapni a Bostont. A zaklatott alapszakaszból és zaklatott utóbbi hetekből, Jaylen Brown nélkül érkező Celticsnél akadt egy olyan kiemelkedő klasszisteljesítmény, amellyel gyakorlatilag nem lehetett elveszteni ezt a meccset: Jayson Tatum ugyanis kereken 50 ponttal bombázta szét a washingtoni védekezést. Alapvetően nagyon sokat vállalt és nem dobott túl hatékonyan (14/32 mezőnyből), de mindezt 17/17 büntetővel javította és abszolút ő vette a hátára csapatát, amely a jó kezdés után a második negyedben hátrányba került – a harmadik-negyedik játékrészben egymaga 32 pontot termelt (!), vezetésével egy 22–4-gyel kezdték a második félidőt és onnantól már nem néztek vissza. Később azért a Wizards még feljött 91–84-re, úgy tűnt, hogy szoros lehet a vége, de a Boston itt összerakott egy újabb 15–6-ot, így öt perccel a vége előtt gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. Az első félidő gyengébb támadójátéka után Tatum elsöprő akarata javította fel a helyzetet Brad Stevens csapatánál, mellette Kemba Walker (29 pont, 6/14 tripla) is kitett magáért és végül úgy is kiharcolták a győzelmet, hogy előbb Marcus Smart szenvedett bokasérülést (némi kihagyás után később visszatért azért és 35 percet játszott), míg ezt követően Tatum és Robert Williams ütközött, amibe utóbbi belesérült, ő végül csak 14 percet tudott a parketten tölteni. Ezek nem túl jó előjelek, de most van idejük pihenni, ezzel a győzelemmel megvan a keleti hetedik kiemelés és a rájátszás, az első körben a Brooklyn Nets lesz az ellenfelük.

Nem volt jó a Washington. Lassan kezdett a Wizards két sztárja, Russell Westbrook és Bradley Beal 2/9-es mezőnymutatót és hat pontot jegyzett az első negyedben, érthető volt, hogy hátrányba kerültek, de védekezésben nagyon kapart az egész csapat és a második játékrészben ráerőltették akaratukat ellenfelükre – ott 30% alatt tartották mezőnyből a Bostont, úgyhogy megfordították a küzdelmet. A fordulás után azonban Tatummal már nem tudtak mit kezdeni, miközben Westbrook elmaradt a mostanában látott önmagától (20 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 6/18 mezőnyből), Bealt pedig egyértelműen zavarta a sérülése – óvatosan lépkedett, nem volt meg a megszokott robbanékonysága, védekezésben semmit sem tudott hozzátenni és támadásban is nagyon vigyáznia kellett. Így nem volt igazán önmaga, kettejük visszafogott teljesítményével pedig most nem működhetett a csapat, úgyhogy a második félidőben igazából egyértelmű vereséget szenvedtek – ehhez nagyon sokat hozzátett a csapatszintű 3/21-es (!) triplázás is, botrányosan dobtak (és keveset is vállaltak) kintről, úgyhogy a két nap múlva esedékes, playoffról döntő meccsükig javulniuk kell.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 50/15, Walker 29/18, Thompson 12
A Wizards legjobb dobói: Beal 22/3, Westbrook 20, Smith 17/3

NBA
MÉRKŐZÉSEK A RÁJÁTSZÁSÉRT
Keleti főcsoport

Boston Celtics–Washington Wizards 118–110
A Boston bejutott a rájátszásba, 7. kiemelt lesz.
Indiana Pacers–Charlotte Hornets 144–117
A Charlotte kiesett, az Indiana Washingtonban a Wizardsszal játszik ki-ki meccset a playoffért.

Nyugaton a Los Angeles Lakers és a Golden State mérkőzésének győztese lesz a 7. kiemelt, a vesztes a Memphis–San Antonio összecsapás továbbjutójával játszik majd a 8. pozícióért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik