A Blazers túldobta a Raptorst, rangadót nyert a Nuggets és a Pacers

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2018.12.15. 10:00
null
Zach Collins jelképes zsákolása: a Portland nem kegyelmezett a Torontónak
Kawhi Leonard visszatért, a ligaelső Toronto viszont pontzáporos meccsen vereséget szenvedett a Portland otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján – a Pacers közben Philadelphiában is nyerni tudott Joel Embiid bődületes teljesítménye ellenére, míg a Nuggets a Thunder elleni ki-ki meccset húzta be. A Boston zsinórban nyolcadik győzelmét aratta, a Warriors látványos találkozón gyűrte le a Sacramentót, a Miami Memphisben mutatott be bravúrt, a Bucks pedig Jannisz Adetokunbo 44 pontos estéjével tudott diadalmaskodni.

 

Boston Celtics–Atlanta Hawks 129–108

Sima Celtics-siker. Már az első negyedben megalapozta ezt a győzelmet a Boston, amikor kilenc eladott labdába hajszolta bele az Atlantát, közben pedig 16/22-t dobott mezőnyből, közte 6/8 triplával - ennek egy 42–19-es játékrész lett az eredménye, parádéztak a hazaiak. A második negyedben kicsit elaludtak és visszaengedték ellenfelüket egészen 49–45-ig, de még a szünet előtt újra tíz pont fölé növelték az előnyt, majd a harmadik negyedben egy 13-2-es rohammal végleg el is döntötték a találkozót – a záró etapban már lehetett pihenni, zsebben volt a győzelem. Egyénileg többen is remekeltek náluk, talán Kyrie Irving (24 pont, 4/5 tripla, 5-5 lepattanó és gólpassz, 4 labdaszerzés), Gordon Hayward (18 pont, 19 pont, 3/3 tripla), illetve Marcus Morris (20 pont, 6/8 hármas) emelhető ki leginkább, de Irving szerint a védekezésükön múlt az egész, az adott ritmust és önbizalmat nekik támadásban is – mondjuk azért a 48%-kal bevert 19 hárompontost is illik megemlíteni...

Kintről az Atlanta is jól dobott. Leginkább a távoli dobásokat említhetjük pozitívumként a vendégeknél, 16/38-cal zártak kintről úgy, hogy Trae Young 0/6-ot tudott ehhez hozzátenni – emellett viszont eladtak 24 labdát, mezőnyből összességében csak 41%-kal dobtak és 12 büntetőt is elrontottak. Lloyd Pierce vezetőedző és John Collins is arról beszélt, hogy nem tudják megfelelő intenzitással kezdeni a meccseket, illetve a második félidőket sem, hiába volt egy jó negyedük, amíg ilyen hátrányokba hozzák magukat, addig nagyon nehéz dolguk lesz – következőleg a Bostonhoz hasonlóan jó formában lévő Brooklynhoz látogatnak.

A Celtics legjobb dobói: Irving 24/12, Tatum 22/6, Morris 20/18
A Hawks legjobb dobói: Huerter 19/15, Bazemore 13/6, Len 13/3

Charlotte Hornets–New York Knicks 124–126 – hosszabbítás után

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Nagy győzelmet aratott a Knicks. A meccset tíz bevethető játékossal kezdő, majd Robinson és Ntilikina sérülése miatt mindössze nyolccal befejező New York nem tudott hozzászólni az eseményekhez az első félidőben, a Hornets támadójátéka nagyon ült és már 20 pont felett is járt a különbség, nem voltak egy szinten a felek. Aztán Dave Fizdale nagyon egyszerűen egy agresszív zónavédekezésre váltott a fordulás után, ez pedig annyira megzavarta a Charlotte-ot, hogy egyáltalán nem tudott rá mit reagálni – a vendégek sorra szerezték a labdákat, ők is elkapták a fonalat és a záró etapra már támadásban is magukra találtak, így végül ki tudtak egyenlíteni. Emmanuel Mudiay (34 pont, 8 gólpassz) egymaga 14 pontot szórt a negyedik negyedben és övé volt az utolsó dobás is a rendes játékidőben, amivel hosszabbításra küldte a feleket, majd a túlórában is bevert három tempót, míg a G-League-ből november végén visszahívott Luke Kornet három clutch triplát is elsüllyesztett, úgyhogy végül megnyerte a meccset a Knicks – némi meglepetésre, főleg azt tekintve, hogy mennyire elfogyott a keret a végére.

Ez blama. Jó formában volt a meccs előtt a Hornets, az első félidőben parádézott is a gárda, úgy tűnt, hogy félig már meg is nyerte a mérkőzést, aztán egy ilyen egyszerű dologra, mint a zóna, nem tudott mit lépni – Nic Batum szerint azért, mert idén még nem nagyon találkoztak ilyennel, pláne nem 29 percen keresztül. Akárhogy is, azért illett volna megoldani a feladatot, így viszont a csapat ismét felhúzta Michael Jordant – 2015. február 8-a óta először kapott ki az együttes ekkora előnyből, a legutóbb Malik Monk „fegyelmezésével” a hírekbe kerülő Jordan pedig ezúttal sem tűnt túl boldognak...

A Hornets legjobb dobói: Batum 21/15, Zeller 21/3, Williams 20/12
A Knicks legjobb dobói: Mudiay 34/3, Knox 20/9, Vonleh 15/6, Kanter 15

Brooklyn Nets–Washington Wizards 125–118

Ezt is behúzta a Nets. Sorozatban negyedik győzelmét könyvelhette el a Brooklyn, méghozzá úgy, hogy az első negyedet követően végig „felül” volt: a második játékrészt 43–28-ra nyerte a társaság, a harmadik negyedben tovább növelte előnyét és már 16 ponttal is vezetett, mielőtt a Wizards megpróbált felzárkózni. A hazaiak azonban csak négy egységig engedték vissza ellenfelüket, ott a friss szerződéshosszabbítással a zsebében ismét remeklő Spencer Dinwiddie (27 pont, 8/15 mezőnyből, 6 gólpassz), illetve Joe Harris (19 pont, 8/13 mezőnyből, 6 gólpassz) fontos kosaraival megálljt parancsoltak és a hajrát már lemenedzselték, így összességében remek dobóteljesítménnyel (52% mezőnyből) és a Washingtonnál sokkal jobb büntetőzéssel (26/31, a Wizards 9/16-tal zárt) újabb sikert pipálhattak ki – az idei legrosszabb időszakukat egyelőre az idei legjobb követi most.

Megint zuhan a Wizards. A fővárosiaknál éppen fordított a helyzet, idén először tűnt úgy, hogy rátaláltak valamire, de John Wall sérülése nem tett jót nekik és most már sorozatban negyedszer kaptak ki, ismét rohamtempóban távolodnak a céljaiktól – pedig Wall legutóbb és most is pályán volt, méghozzá egészségesen, nem ez volt a probléma. A védekezésük viszont nem sok mindenre volt jó, ez pedig egyszerűen nem férhetett bele, hiába dobott 31 pontot (9 gólpassz, 0 eladott labda) Bradley Beal, hiába dupla-duplázott John Wall (17 pont, 13 gólpassz), hiába hozott hat játékos is két számjegyű ponttermést és hiába céloztak csapatszinten 54%-kal, ez sem volt elég – a rengeteg beütött fault és engedett büntető, valamint a 46–25-re elvesztett lepattanózás többet számított ezeknél, úgyhogy megint kikaptak. Ráadásul a hangulat sem lehet ideális, kiderült ugyanis, hogy már megegyeztek Kelly Oubre és Austin Rivers elcseréléséről, csak egy félreértés miatt hiúsult meg az üzlet, de a két érintett játékosra ez nyilván hatással van...

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 27/6, Harris 19/9, Hollis-Jefferson 15, Kurucs 15/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 31/6, Wall 17/3, Morris 15

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 102–114

Adetokunbo bizonyított. Idei legrosszabb meccsét játszotta legutóbb a Bucks görög szupersztárja, ezen a találkozón pedig olyan fordulatszámon pörgött, mintha bizonyítania kellene – ha kellett, ha nem, ő megtette. Egészen elképesztő energiával rombolta szét a Cleveland védekezését, teljesen tarthatatlannak bizonyult, kiharcolt 21 büntetőt (16-ot bedobott), 19 mezőnykísérletéből pedig 14-et a gyűrűbe helyezett, úgyhogy félelmetes hatékonysággal szórt 44 pontot, amellyel beállította karriercsúcsát – ráadásul leszedett még 14 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is, bődületes teljesítményt nyújtott. Ez pedig elég is volt csapatának a győzelemhez, ha a többiek nem is játszottak igazán jól (igaz, Middleton és Brogdon sem tudott pályára lépni), az nem számított: az első félidőt 14 pontos előnnyel zárták a vendégek, a fordulás után pedig nem volt más dolguk, mint beosztani ezt a fórt és behúzni a kötelező sikert. Ezt meg is tették, úgyhogy másodikak Keleten, következőleg Detroitba látogatnak.

Nem sok esélye volt a Cavsnek. Ugyan a második félidőben a kicsit lelassító Milwaukee-val már partiban tudtak lenni a hazaiak, de addigra az már eldőlt, hogy nincs sok keresnivalójuk ezen a találkozón – a kezdőcsapat pontosan 0 gólpasszal állt a nagyszünetben és pontot is csak Rodney Hood tudott dobni érdemben, úgyhogy abszolút a cserékre támaszkodtak. A padról érkeztek is jó teljesítmények, Jordan Clarkson (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Larry Nance Jr. (14 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Matthew Dellavadova (10 lepattanó, 5 gólpassz, 1 kivetődés közben kiütött tv-kommentátor) is hozott energiát, de ez már tényleg csak arra volt elég, hogy ne legyen túl nagy a különbség – a bravúr most elmaradt, következőleg a Sixerst fogadják.

A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 23/6, Hood 19/9, Nance Jr. 14/6
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 44, Lopez 19/9, Bledsoe 16/3

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 101–113

Így rövid a Sixers. Már a nyáron is szűkebb lett a Philly rotációja, a Jimmy Butler-cserében tovább vékonyodott a keret, most pedig Butler sérülésével ez még inkább fokozódott – ezen a találkozón ismét meg is mutatkozott, hogy ez így kevés, mert nincs kihez nyúlni. A hazai kispad gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtott és minimálisat tudott csak hozzátenni, a kezdőben Furkan Korkmaz 2/10-et szenvedett össze mezőnyből, Wilson Chandler pontot sem dobott, így három játékoson, a Simmons, Redick, Embiid trión múlt minden. Utóbbi félelmetes formában terrorizálta is a Pacerst, 40 pontos, 21 lepattanós dupla-duplát szállított és igazi szörnyeteg volt a palánk alatt, de Simmons és Redick nem tudott felnőni erre a szintre, a második félidőben pedig egész egyszerűen elfogytak – a 10 ponttal megnyert első negyed után a harmadik-negyedik játékrészt összesen 22 egységgel veszítették el, az addig szerzett 59 pontjukhoz csak 42-t tudtak hozzátenni, ez pedig a győzelembe került számukra. Ezzel visszacsúsztak a keleti negyedik helyre, zsinórban másodszor kaptak ki otthon, ahol eddig összesen egyetlen egy vereségük volt, úgyhogy most megint lépniük kell valamit, mert nem jó irányba haladnak.

Nincs megállás. Sorozatban hatodik győzelmét húzta be az Indiana, méghozzá egy közvetlen rivális otthonában, kiváló játékkal - az első félidőben még nem nagyon tudtak mit kezdeni Embiiddel és a Sixers sztárjaival, de ahogy haladtunk előre, úgy erőltették rá egyre inkább akaratukat ellenfelükre. Az Oladipo-Collison hátvédpár 19 gólpasszt osztott szét, Thad Young (26 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), illetve Bojan Bogdanovic (18 pont, 3/5 tripla) is tette a dolgát, a padról pedig Cory Joseph (14 pont, 4 gólpassz, 6/9 mezőnyből), valamint Domantas Sabonis (14 pont, 16 lepattanó) tolta meg a szekeret - megoszlottak a terhek, mindig volt, aki hozzászóljon, csapatszinten 40%-kal tripláztak és mindössze hét labdát adtak el. Együtt tudtak élni Embiid elképesztő estéjével (idén ő az egyetlen 40–20-as játékos ligaszinten, Philly-mezben pedig még 30–20-at se csinált senki 1990 és Charles Barkley óta) és a gyengébb első félidővel, amikor voltak kemény időszakaik, fejben erősek maradtak és a végén ők örülhettek – a hajrában a hosszú sérülése után második meccsét játszó Oladipónak voltak nagyon fontos kosarai, ezt Nate McMillan vezetőedző külön is kiemelte, hiszen a hátvéd korábbi önmagára nagy szükségük lesz a folytatásban.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 40/3, Redick 22/12, Simmons 18
A Pacers legjobb dobói: Young 26, Bogdanovic 18/9, Oladipo 14, Sabonis 14, Joseph 14/6

Memphis Grizzlies–Miami Heat 97–100

Ez komoly bravúr. Egy idegenbeli túra ötödik állomásán, Goran Dragic és Dwyane Wade nélkül Memphisben nyerni nagyon nagy teljesítmény ettől a Heattől, főleg egy olyan hatalmas pofon után, mint amit legutóbb a Jazztől kapott Erik Spoelstra csapata. Most azonban feküdt a Grizzlies stílusa a társaságnak, végig partiban tudtak lenni a floridaiak két fő playmakerük, vezérük nélkül is, Josh Richardson igyekezett működtetni a rendszert, a kispadról pedig záporoztak a fontosabbnál fontosabb teljesítmények – a negyedik negyedet konkrétan négy cserejátékos és Richardson hozta le, Kelly Olynyk egymaga tíz, Derrick Jones Jr. pedig kilenc pontot szórt ebben az időszakban. Márpedig ez volt a döntő, kulcspillanatban talált rá a kinti dobására a csapat és egy 13–2-es futással meg is lépett, ezt pedig már nem rontotta el, a végeredményt egy „minden mindegy” Gasol-tripla állította be – a Miami itt még nem zárta le a túráját, azt majd csak New Orleansban fogja megtenni, de ezzel a váratlan sikerrel megint ott toporog a playoffvonal környékén.

„Memphisesebb” volt a Heat. J.B. Bickerstaff, a Grizzlies vezetőedzője szerint a Miami jobban kapart, jobban védekezett, jobban lepattanózott náluk és főleg utóbbi volt számára dühítő, ebben látta a vereség okát – 50–34-re bukták el a lepattanózást és 14 támadópattanót engedtek, ezek nem fértek most bele. Egyébként azért a Miami 15 bedobott hármasa is sokat nyomott a latban, főleg hogy a hazaiak csak 8/29-et szállítottak kintről (27.6%), illetve a kispadok közötti különbség is döntő faktorrá vált – komoly blama ez számukra hazai pályán, most ez és a kipattant, meghiúsult csereügylet után fogadják back-to-back a Houstont.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/6, Jackson Jr. 15, Temple 15/9
A Heat legjobb dobói: Richardson 18/6, Olynyk 18/12, T. Johnson 17/12

Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 109–98

Végig vezetett a Nuggets. Az első perctől kezdve kordában tartotta a Thunder játékát és saját szájíze szerint alakította a meccset a Denver, Nikola Jokics (24 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz) vezetésével pedig éppen elég pontot szerzett elöl ahhoz, hogy valamennyivel végig vezessen – az első negyedet hét egységgel nyerte meg és az OKC-nek végig futnia kellett az eredmény után. Egy kosáron belülre tulajdonképpen nem is kerültek már a vendégek, de a hajrá azért izgalmasan alakult, az utolsó szűk három percben kellettek a nagy védekezések és a clutch dobások ahhoz, hogy megőrizze előnyét a Nuggets, majd a végén Westbrook és Murray elég rendesen össze is kapott egy feldobásnál – mindketten technikait kaptak, de itt már elég nagy volt a távolság megint ahhoz, hogy a végeredményre ez ne legyen hatással. Összességében újabb fontos hazai rangadót nyert meg Mike Malone gárdája, ismét kiválóan védekezett a sok hiányzója ellenére, örülhet annak is, hogy a most debütáló Nick Youngnak azonnal volt is egy fontos triplája, ezzel a sikerrel pedig őrzik nyugati első és holtversenyes ligamásodik helyüket.

Túl sokat hibázott a Thunder. Ugyan az, hogy 20 eladott labdába hajszolták bele a Denvert, illetve hogy 19 támadópattanót szedtek le, az mindenképpen dicséretes a vendégek részéről, de a 41%-os mezőnymutató, a 7/19 tripla és a 12 elrontott büntető már nem annyira, ráadásul ahogy az elmúlt mérkőzéseken, úgy most sem zárt igazán keményen a védekezésük – legalábbis annyira nem, mint ami miatt ligaelsők még ezen a téren. Támadásban Paul George (32 pont, 12/24 mezőnyből) és az első félidőben Steven Adams (26 pontjából 17 a nagyszünetig, 14 lepattanó) emelhető ki leginkább, Russell Westbrook kicsit felemás estét produkált (13 pont, 5/15 mezőnyből, 14 lepattanó, 8 gólpassz), a kispadról pedig mindössze ketten dobtak pontot, összesen 4/16-os mezőnymutatóval – hiányzott belőlük az átütőerő és egyszer sem tudták igazán ők diktálni az iramot. Ezzel az utóbbi négy meccsükből harmadszor kaptak ki és másfél mérkőzésre leszakadtak a Nuggets, Warriors párostól.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/6, Murray 19, Hernangómez 16/6
A Thunder legjobb dobói: George 32/9, Adams 26, Westbrook 13/3

Portland Trail Blazers–Toronto Raptors 128–122

A Raptors nem járt jól a cserével. A pazar formába lendülő Kyle Lowry kisebb sérülésével nem kockáztatott a Toronto, Kawhi Leonard viszont visszatért két meccses kihagyásából. Leonardnek a dobásokkal nem is volt gondja (28 pont, 8/17 mezőnyből), viszont a játékszervezésben nagyon kellett volna Lowry, mert sokkal nagyobb erőfeszítéseket igényelt tartani a lépést a pihentebb Portlanddel, és a végén is kellett volna egy biztos pont. A vendégek dolgát tovább nehezítette, hogy Jonas Valanciunas most először nem játszott (egy hónapig tart a felépülése ujjsérüléséből), teljesen újra kellett gondolni a rotációt – a második sor védekezése elsőre értékelhetetlen volt, ezen ment el a meccs. A kezdőknél mindenki elérte a 10 pontot, jött tőlük 14 tripla, a gond ott kezdődött, hogy Greg Monroe, Wright és Anunoby plusz-mínusz mutatója összesen mínusz 42-nél állt meg, ezt a hendikepet nem bírta el a Toronto. Négy nap alatt játszottak a Clippers, Warriors és Trail Blazers otthonában, most kicsit többet pihenhetnek a denveri kirándulás előtt.

Brutális a Portland cseresora. A hazaiak három húzóembere közül egyedül Damian Lillard dobott jól (8/10 mezőnyből, 5/5 büntető), CJ McCollum és Nurkic közösen szállította a 9/29-es mezőnymutatót, nem a kezdőkön múlt, hogy ezt a meccset végül is behúzták. A második sor ugyanis előlépett, Zach Collins, Nik Stauskas, Evan Turner és Seth Curry is legalább 12 pontot szerzett, összesen 58 pont érkezett tőlük, ezzel végig tartani tudták a magasabb fordulatszámot, és a negyedik negyed elején is Collins és Curry vágott be három kulcsfontosságú hármast, amivel kényelmes előnybe kerültek. A végén azért kellett egy kicsit izgulni, mert a kezdők majdnem elrontották, 16 pontos előnyből feljött a Raptors 117–113-ra, majd 120–118-ra, végül aztán McCollum és Aminu is beszórt egy-egy triplát a végjátékban, ezzel törték meg végleg ellenfelüket. A Portland győzelmével (és a Kings vereségével) megint felküzdötték magukat a vonal fölé, ráadásul legközelebb kedd hajnalban játszanak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 24/9, Collins 16/3, McCollum 14/6.
A Raptors legjobb dobói: Leonard 28/12, VanVleet 21/9, D. Green 19/15.

Sacramento Kings–Golden State Warriors 125–130

A végén pusztított a GSW. Azok után, hogy a Raptors agyonverte őket, a címvédő Sacramentóban is égett, három negyed után 103 kapott ponttal álltak, és négy perccel a vége előtt is komolyabb hátrányban voltak. Pedig jól indult a meccs, vezettek 16 ponttal is, Durant (9/20 mezőnyből, 8-8 pattanó és gólpassz), illetve Curry (11/23 mezőnyből, 7 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda) is remekelt, Draymond Green 14 pattanót és 10 gólpasszt jegyzett, de két fontos kiegészítőjük, Iguodala és Livingston nélkül szépen lassan süllyedtek a második félidőben. A végén azonban egyrészt Durant megrázta magát, másrészt a ritmust az egész meccsen kereső Klay Thompson (10/27 mezőnyből) 125–123-nél bevágott egy hármast, majd a Kings két elrontott támadását négy egypontossal büntette Curry. A második félidőben szenvedve, a második vonaltól kevés segítséget kapva (23 pont, 2 gólpassz, 8 eladott labda) sikerült nyerniük, és nincs megállás, legközelebb a Grizzliest fogadják.

Nem bírta ki végig a taktika. Klay Thompson nagyon hektikus idén, erre pedig komolyan épített a Sacramento, rendszeresen hagyták dobni, és a trükk majdnem be is jött – sajnos a végén azért kijött, hogy nem véletlenül a liga egyik legjobb kinti dobójáról beszélünk. Támadásban nem volt különösebb gond, 15 triplát dobtak, szétosztottak 33 gólpasszt, ráadásul hárman is eljutottak 20 pont fölé amellett, hogy Bjelica is 18-at szórt kilenc mezőnykísérletből, a kezdőötös védekezése azonban az első félidőben nem igazán működött. A kispadról ezúttal nem jött különösebb pontzuhatag, de Bogdanoviccsal (12 pont, 7 gólpassz) és Koszta Kufosszal sokkal jobbnak tűnt a hátsó alakzat, ennek köszönhetően úgy tűnt, hogy bedarálják a Warriorst. Menet közben azonban térdsérüléssel kiszállt az újonc Marvin Bagley III, a megrövidülő rotáció pedig végül nekik okozott problémát. A végjátékban elöl-hátul összeestek, visszaengedték ellenfelüket, a legvégén Fox törvényszerűen hibázott, Hield pedig már csak egy kétségbeesett triplakísérletig jutott. A Kings bánhatja ezt a vereséget, mert fontos győzelmet engedtek ki a kezük közül – vasárnap este Dallasban javíthatnak, az sem lesz sétagalopp.

A Kings legjobb dobói: Hield 27/15, Fox 25/3, Cauley-Stein 22.
A Warriors legjobb dobói: Curry 35/15, Durant 33/12, Thompson 27/12.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik