75-öt dobott a Splash Brothers, nagy mecset nyert a GSW

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.02.25. 09:50
null
Lowry (balra) és DeRozan ketten együtt 42 pontot szereztek a Toronto Raptorsnak (Fotó: Reuters)
Steph Curry 42, Klay Thompson pedig 33 pontot dobott a Miami Heatnek, így az utolsó percben nyerni tudott a Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) csütörtök hajnali játéknapján. A Cleveland remek játékkal nyomta le a Charlotte-ot, könnyedén hozta soros meccsét a Spurs, Dallasban javított a Thunder, újabb fontos derbit hozott a tartalékos Chicago, a Raptorsnak viszont két extrára volt szüksége a hajrában, hogy megverje a Minnesotát. Pontzáport hozott a Grizzlies-Lakers, nem hibázott a Detroit, a New Yorkot verte az Indiana, a Clippers ellenben meglepetésre otthon kapott ki a Denvertől.

Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 114–103

A második negyedtől a Cavs akarata érvényesült. Az első játékrészben még ment az adok-kapok, a másodikban azonban negyven pontot szereztek a hazaiak és innentől végig előrébb jártak – sőt, a záró etapban már 24 egység is volt az előnyük. Majdnem harminc pontot szereztek leindításból, pontosan dobtak és egyéni extra nélkül is szétszedték a Hornets védekezését – ráadásul külön öröm, hogy bár Kevin Love-nak nem ment, az új igazolás Channing Frye négy triplát szórt be. A magabiztos és könnyed játék végül sima győzelmet ért, bár a hajrában kozmetikázott az eredményen a Charlotte.

Sokba kerültek az eladott labdák. Ugyan nem szórta el kirívóan sokszor a játékszert a vendégcsapat (14), ezekért nagy árat fizettek Batumék – gyakorlatilag folyamatosan lerohanta őket a Cavs és könnyű pontokat tudott szerezni. A leindításokból fakadó 21 egységnyi különbséget nem tudta mással ellensúlyozni a Hornets, Kemba Walker mellett nem volt más jól dolgozó hátvéd, így hiába volt hatékony Kaminsky és Jefferson, ezzel nem tudták tartani a lépést.

A Cavaliers legjobb dobói: James 23/6, Irving 23/3, Smith 16/6

A Hornets legjobb dobói: Walker 20/9, Kaminsky 16/9, Jefferson 12

Indiana Pacers–New York Knicks 108–105

George hozta a meccset. Paul George gyakorlatilag a teljes első félidőt végigpihente, hiszen 1/9 dobást értékesített és két pontot szerzett – a harmadik negyedben már „melegített” (10 pont), az igazi klasszisát pedig a záró etapban mutatta meg. Ekkor 15 pontot szórt egymaga, fontos kosarakat jegyzett és hátára vette csapatát, úgy jutott el végül 27 egységig, hogy 0/7 hármast dobott – a záró etapban nagymértékben rajta múlt a Pacers sikere. Mellette Myles Turnert (24 pont, 10/20 mezőnyből) lehet elsősorban kiemelni, az erőcsatár nagy szerepet vállalt abban, hogy csapata domináljon a palánk alatt.

Két lövése is volt a New Yorknak. Nem játszott rosszul a Knicks, Calderon 4/4 triplát süllyesztett el és a padról beszálló Q’Quinn-Galloway páros is kintről volt eredményes – nem beszélve a 22 pontig jutó Porzingisről. Végig tartották is a lépést az Indianával és csak George extrája miatt kerültek minimális hátrányba a végén, de az utolsó két másodpercben előbb Porzingis, majd Anthony is mellélőtt egy-egy hármast, így pedig végül vereséget szenvedtek.

A Pacers legjobb dobói: George 27, Turner 24, G. Hill 10
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 22/6, Calderon 20/12, O’Quinn 19/6

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 111–91

Nem bízta a véletlenre a Pistons. A Detroit már az első negyedben jelezte, hogy nem veszi félvállról a meccset, a második játékrészben pedig már húsz pont felett járt a hazai előny – Tobias Harris 17 egységet szórt be a nagyszünetig 7/7-es mezőnymutatóval. Innentől nem is volt már kérdés, a folytatásban könnyedén megtartotta a különbséget a vendéglátó és harminc percnél többet egyedül Marcus Morris töltött a pályán. A gárda ezzel a sikerrel egyetlen meccsre közelítette meg a keleti nyolcadik Charlotte-ot.

Esélytelenül. Nyoma sem volt az utóbbi meccseken látott lendületes, pontos dobásoktól támogatott támadójátéknak a Philadelphia részéről, lassan, gyengén és pontatlanul kosárlabdáztak Smith-ék. Nerlens Noel csak szenvedett a palánk alatt, az említett Smith összesen négy pontot tudott szerezni, a sarokkövek gyengeségeit pedig nem tudta pótolni egy-egy jobban teljesítő cserejátékos – pedig Hollis Thompson, vagy éppen Kendall Marshall kifejezetten jól játszott. A Philly így sorozatban hatodik vereségét szenvedte el és „magabiztosan őrzi” keleti utolsó helyét.

A Pistons legjobb dobói:
Harris 22/3, Jackson 17/3, Bullock 16/9
A 76ers legjobb dobói: Thompson 19/9, Okafor 13/3, Marshall 12/3

Miami Heat–Golden State Warriors 112–118

Steph Curry klasszisa döntött. Nehéz estéje volt a címvédőnek, az első negyedben csak az MVP extra tripláinak köszönhetően maradt látótávolságon belül és később is vérrel-verejtékkel dolgozta le a hátrányát. A festékben szenvedtek a vendégek, de az utolsó játékrészben jött a végül 33 pontig jutó Klay Thompson, majd végül Steph Curry – az irányító egy perccel a vége előtt, majd húsz másodperccel később is beszórt egy-egy hatalmas triplát. A Miaminak még erre is lehetett volna válasza, de Wade-ék elrontották, így büntetőkkel lezárta a mérkőzést a GSW – a végül 42 pontig (14/29 mezőnyből, 6/12 tripla) jutó Curry vezérletével nagy győzelmet aratott a listavezető. Curry-hez még egy adalék: sorozatban 127. meccsén dobott hárompontost, amivel beállította Kyle Korver NBA-rekordját.

Mindent megtett a Miami. Konkrét tervvel állt elő a floridai alakulat és Hassan Whiteside-ra építve tíz pont feletti előnyt halmozott fel az első negyedben. A folytatásban is nagyot küzdött a gárda, Dwyane Wade 32 pontos estével húzta övéit, a padról 3/3 triplával lépett elő Josh Richardson és a palánk alatt uralkodtak a hazaiak – ráadásul Curry és Thompson egyetlen őrült dobása sem törte meg őket. 24 mp-cel a vége előtt Wade kettese lejött, Winslow sem tudta visszatenni, a meccs pedig végül itt dőlt el: a Heat így visszacsúszott negyediknek keleten.

A Heat legjobb dobói:
Wade 32, Whiteside 21, Deng 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 42/18, K. Thompson 33/12, Barnes 11/6

Toronto Raptors–Minnesota Timberwolves 114–105

A két klasszis döntötte el. Az első negyedben remekül játszott a Toronto, a folytatásban viszont inkább a Minnesota akarata érvényesült és három perccel a vége előtt még egálban voltak a felek. Ekkor azonban előbb Lowry, majd DeRozan is bevágott egy-egy triplát és bár a Wolves nem adta fel, az utolsó percben Lowry még egyszer beköszönt távolról, ez pedig döntőnek bizonyult – a biztonság kedvéért még DeRozan is elsüllyesztette egy újabb hármast. A két hátvéd parádés teljesítménye billentette a mérleg nyelvét a hazaiak javára, ketten együtt 42 pontot szereztek, melyből húszat az utolsó negyedben tettek hozzá – a gárda így készülhet a Cavs elleni rangadóra…

Sokkal harcosabb a Minnesota. Az utóbbi hetekben Rubióék védekezése is rendben van és összességében is sokkal keményebben játszanak, mint a szezon korábbi szakaszában – ezúttal is meccsben voltak végig a keleti második helyezett otthonában úgy is, hogy Townsnak nem igazán ment a játék. Az eladott labdákat leszámítva pontosan is játszottak elöl és hátul sem lehetett rájuk panasz – az utolsó percekben is szerezték a pontokat, de nem tudtak mit kezdeni a két „megőrülő” Toronto-sztárral.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 31/6, Lowry 21/9, Joseph 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 26/6, Dieng 21, Towns 16

Chicago Bulls–Washington Wizards 109–104

Újabb bravúros chicagói győzelem. Ezúttal már nem csak Jimmy Butler, Joakim Noah és Nikola Mirotic hiányzott a hazaiaktól, de Derrick Rose sem lépett pályára, a Bulls ennek ellenére remek játékkal verte meg a jó formában lévő Washingtont. Heten érték el a tízpontos határt, Pau Gasol tulajdonképpen irányítóként funkcionált és a Snell-Dunleavy páros kintről, a többek pedig bentről termelték a kosarakat – a harmadik negyedben megléptek a hazaiak, az itt megszerzett előnyt pedig megtartották a végéig.

Három perc alatt összeomlott a Wizards. A szoros első félidő után a harmadik negyed első három percében három ziccert és három üres triplát engedett ellenfelének a Washington, Randy Wittman szerint pedig ez volt a döntő – innentől végig futottak az eredmény után. Több, mint húsz pontot szereztek egyébként leindításból, de felállt védelem ellen kevésbé voltak hatékonyak, nem igazán találtak fogást – ellenben a túloldalon a Bulls türelmes játékkal hozta a kosarakat. A fővárosiak ezzel a vereséggel három meccsre kerültek a playofftól.

A Bulls legjobb dobói: Moore 17/3, Gibson 17, Snell 16/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 19, Temple 18/12, Wall 16/3, Sessions 16/3

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 128–119


Megállíthatatlan volt a Memphis. A Grizzlies fantasztikus játékot mutatott be támadóoldalon, az idei talán legjobb teljesítményüket hozták Conley-ék – igaz, ebben azért volt szerepe a Lakers védekezésének is. Matt Barnes 25 pontot szórt (az első félidőben 18-at), a kezdőötös minden tagja kitett magáért és a padról is érkezett segítség – 56,6%-kal tüzelt mezőnyből a gárda és 13 triplát süllyesztett el. Ugyan hátul a megszokottnál jóval kevésbé voltak hatékonyak Randolph-ék, ez most egy ilyen meccs volt – rohanást, sok pontot és sok kinti dobást hozott. Érdekesség, hogy Vince Carter megelőzte Charles Barkley-t az NBA örök pontlistáján és fellépett a 24. helyre.

Villogtak a Lakers-hátvédek. A vendégek kisemberei végre olyan teljesítményt nyújtottak, amelyet vár tőlük a stáb egész szezonban. Kobe Bryant ugyan csak 13 pontig jutott 14 dobásból, de D’Angelo Russell (22 pont, 8 gólpassz), Lou Williams (22 pont, 4/7 tripla) és Jordan Clarkson (28 pont, 6/11 tripla) szétdobták a Memphis periméter-védekezését, az arany-lila alakulat pedig összesen 17 hármast süllyesztett el. A sikerhez ez is kevés volt a fent említett okok miatt, így a Los Angeles zsinórban hetedszer is kikapott – viszont legalább a fiatalok úgy tűnik, hogy előreléptek az utóbbi hetekben.

A Grizzlies legjobb dobói: Barnes 25/15, Conley 24/6, Hairston 17/12
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 28/18, Russell 22/9, Williams 22/12

Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 103–116

Az elején és a végén kell jól játszani. Jól kezdett a Thunder, az első negyedben 9 pontot vert az enervált Mavericksre, és bár a második negyedben már máshogyan kosarazott a Mavs, a félidőt Kevin Durant óriási buzzer triplája zárta. A harmadik negyedben aztán átvette a vezetést a Dallas, ekkor azonban Durant (24 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz) és Russell Westbrook (24 pont, 13 gólpassz, 7 pattanó) mellett a két center, Steven Adams és Enes Kanter is belelendült – pontosabban a sztárok, különösen Westbrook elkezdtek passzolni. A negyedik negyedet 15-0-val nyitotta az OKC, itt el is dőlt, hogy a vendégek 4-0-val „kisöprik” a Dallast az alapszakaszban.

Melegszik a pite. A hazaiaknál hiába parádézott Nowitzki, és pörkölt be öt triplát a mostanában sok kritikát kapó Matthews, a Mavs a harmadik negyed végére elfáradt – elég volt egy vendég ritmusváltás, és a Dallasnak el is ment a meccs. Nincsenek rossz sorozatban Deron Williamsék, csak szépen lassan csúsznak lefelé a tabellán, most már csak hetedikek, és a 9. pozícióban tanyázó Houston egy vereségnyire van tőlük. Valamit változtatniuk kell, mert most már komoly veszélyben van a playoff-helyük – annak örülhetnek, hogy bemutatkozott David Lee.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 33/6, Matthews 15/15, Williams 14/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant, Westbrook 24/6-24/6, Adams 15.

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 81–87

A palánk alatt vesztette el a Clippers.
A hazaiak jól kezdtek, az első negyedben öt triplájuk is beakadt - de már ekkor látszott, hogy nem tudnak mit kezdeni a palánkok alatt a Denverrel, különösen Farieddal. Az első félidőben a vendégek 30-8 arányban szerezték a pontokat a festékben, második esélyeknél 13-2, gyorsindításoknál 15-7 volt a javukra – nem csoda, hogy már 14 ponttal vezettek. A Clippers a harmadik negyed elején még megrázta magát, visszajöttek négy egységre, de itt vége is volt a dalnak – egyre kétségbeesettebben próbálkoztak kintről, de a végére teljesen kifogyott a patron (13/46 a triplavonalon túlról).

Első az All-Star után. Alaposan beragadt a Nuggets a gála után, de most három vereséget követően nyerni tudtak. A palánk alatt Faried mellett Lauvergne (12 pont) is jól játszott, mellettük pedig Harris nagyon pontosan, Gallinari pedig nagyon hasznosan kosarazott. A Nuggets azt is elbírta, hogy az újonc Mudiay 1/12-vel, a gárda hatodik embere, Barton pedig 1/6-tal célozzon mezőnyből – egyszerűen annyival több energiát tettek a parkettre a vendégek, hogy ez is elég volt ma.

A Clippers legjobb dobói:
Redick 20/18, Crawford 20/9, Paul 17/9.
A Nuggets legjobb dobói: Faried 21, Harris 17/9, Gallinari 16/3.

Sacramento Kings–San Antonio Spurs 92–108

Eddig parádés a Rodeo Road Trip.
Az All-Star után indult nyolc meccses túrára a San Antonio (az évnek ezen szakaszában a csarnokukban rendezett rodeó miatt nevezik így ezeket a túrákat), és a maival együtt már 5-1-re állnak. Tony Parker (23 pont, 11/17 mezőnyből) azt csinált, amit akart, Danny Green idén tőle szokatlan módon 4 triplával jelentkezett, a kispadról beszállva Diaw 7 gólpasszt osztott ki – ismét azt a sokoldalú Spurst láthattuk elöl-hátul, amelyiket az idény korábbi szakaszában megismertünk. Azt is simán elbírták, hogy Duncan mindössze 12 percig legyen pályán, LaMarcus Aldridge pedig 2/11-es mezőnnyel hozzon össze 7 pontot.

Cousins megint szenvedett. Az elmúlt két meccsen 37, illetve 39 pontot dobó nagyember szokás szerint súlytalan volt a Spurs ellen, az első félidőben nem szerzett mezőnykosarat, végül 8/23-mal zárt, Aldridge kiválóan dolgozott rajta - ötször blokkolta le. Rondo amellett, hogy adott 18 gólpasszt, veszélytelen volt a gyűrűre, Gay-t nagyon megfogta Leonard – Quincy Acy, illetve a kispadról Collison (7/8 mezőnyből) és Cauley-Stein (6/10 mezőnyből) igyekezett, de ez reménytelenül kevésnek bizonyult a San Antonio ellen. A Kings három meccses győzelemsorozatát sirathatja, és újra négy győzelemre van a playoff-helyektől.

A Kings legjobb dobói: Cousins 22/6, Acy 15/3, Collison 15.
A Spurs legjobb dobói: Parker 23/3, Leonard 18/6, Green 16/12.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik