43 triplát hozott a Blazers–Mavs, Brooklynt is bevette a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 08:50
null
Hiába Damian Lillard 47 pontja, a Portland és a Dallas párharcát a texasiak nyerték meg (Fotó: Twitter/Portland Trail Blazers)<br />
Damian Lillard 47 pontja nem volt elég a sok lábon álló Dallasszal szemben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Luka Doncicék fontos idegenbeli győzelmet arattak Portlandben. LeBron James tripla-duplájával a Brooklynon is átlépett a Lakers, a Washington pedig fáradtabban is lenyomta a Clevelandet.

 

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 112–124

Nem számított a fáradtság. Egy hosszabbításos vereség másnapján, back-to-back lépett pályára a Washington, de ez nem látszott meg a csapaton, bár Scott Brooks vezetőedző azt mondta, hogy "én is fáradt vagyok, pedig én csak edzősködöm" – a játékosok viszont legyőzték a nehézségeket és ha nem is nagyon, de egyértelműen megverték a Clevelandet. Bradley Beal megint remekelt (29 perc alatt 36 pont, 8 gólpassz, 15/22 mezőnyből), a padról 17-17 pontot tett hozzá Ish Smith és Davis Bertans, csapatszinten 55%-kal dobtak mezőnyből és 44%-kal tripláztak, úgyhogy nagyon éltek támadásban – az első negyed végén kerekedtek felül, ott megléptek öt ponttal, a fordulás után tíz fölé növelték a különbséget és vezettek már kereken hússzal is, mielőtt a végén kicsit javított ezen a Cavs. Összességében még az óvatosan kezelt percszámokkal együtt is viszonylag magabiztos győzelmet könyvelhettek el a fővárosiak, akik továbbra is rájátszásról beszélnek – jelenleg 3,5 meccs a hátrányuk a nyolcadik helyhez képest.

Ezeket kellene nyernie a Cavsnek. A Cleveland sorozatban hatodszor kapott ki, két hete tudott utoljára egy váratlan bravúrgyőzelmet aratni Denverben, azóta nem nyert, márpedig most egy fáradtan érkező, nem túl acélos ellenféllel szemben illett volna ezt megtennie – Kevin Love is úgy fogalmazott, hogy az ilyen meccseket hozniuk kellene, de ilyen volt a legutóbbi, Knicks elleni is, amikor végül sima húszpontos verésbe futottak bele. Love szerint csapatként nem működnek jól együtt, ezért még az ilyen, képességben nem feltétlenül jobb együttesek ellen is alulmaradnak, ezen pedig sürgősen változtaniuk kell – most is csak az első negyed első fele volt az övék, vezettek 18-6-ra, ám ahogy összeszedte magát a Washington, már nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Végül Collin Sexton (29 pont, 10/15 mezőnyből), Larry Nance Jr. (22 pont, 12 lepattanó, 10/14 mezőnyből) és Love (21 pont, 8/19 mezőnyből) egyéni számaival kellett beérniük, de ezekkel nem mennek semmire – a következő hat meccsükből ötöt otthon játszhatnak, ez idő alatt azért össze kell szedniük magukat.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 29/6, Nance Jr. 22/6, Love 21/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 36/12, Bertans 17/12, Smith 17/3

Brooklyn Nets–Los Angeles Lakers 113–128

A Lakers bírta tovább. Szoros, hullámzó meccset játszottak a felek, ahol sokáig nagyon közel jártak egymáshoz és bár inkább a Lakers vezetett, de a Nets végig tapadni tudott ellenfelére – a nagyszünetben csak öt pont volt a vendégek előnye, a harmadik negyed hajrájában pedig egyetlen egység volt a különbség, miután a Brooklyn visszajött az egyszer már tíz feletti hátrányából. Itt azonban megtörte az ellenállást a LAL, sorozatban négy triplát bombázott be a gárda, Davis, Rondo, Dudley és Caldwell-Pope is betalált, ezzel pedig hirtelen ismét szétnyílt az olló és a Netsben már nem volt annyi, hogy még egyszer visszadolgozza magát – a záró etapban már végig magabiztos előnyben volt a Lakers, 25 ponttal is vezetett Frank Vogel alakulata. LeBron James megint remekelt (27 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz, 11/19 mezőnyből) és már csak 17 pontra van Kobe Bryanttől az örökranglistán, mellette Anthony Davis 27 perc alatt hozott egy visszafogottabb dupla-duplát, rajtuk kívül pedig Kuzma, Green, Caldwell-Pope és a kezdőbe kerülő Howard is tíz pont fölé jutott – fontos győzelmet arattak a back-to-back második felén, így továbbra is tükörsimán vezetik Nyugatot.

Ez sem jött össze. Sorozatban ötödször kapott ki a Brooklyn és bár mind az öt vereség jó csapat ellen érkezett, néha azért nem ártana közülük is megfogni valakit – most viszont sem a hazai pályát, sem az ellenfél back-to-backjét nem tudták kihasználni. Próbálták tartani a lépést, amíg lehetett, az első félidőben még az ő támadójátékuk is rendben volt (70 pontot dobtak a nagyszünetig), utána viszont elfogytak és bár egy rohammal egyszer még visszajöttek a kétszámjegyű lemaradásukból, de a Lakers újabb ütésére már nem volt válaszuk – végül a sokáig szoros meccsből sima vereséget szenvedtek. Hiába dobott 20 pontot Kyrie Irving és osztott szét 13 gólpasszt Spencer Dinwiddie, hiába szórt be 4/6 triplát Wilson Chandler és érte el még a 15 pontos határt Taurean Prince, valamint Caris LeVert, hiába dobtak be 21 darab triplát és osztottak szét 30 gólpasszt, ez sem volt elég a Los Angelesszel szemben – szerencséjük, hogy a riválisaik sem jobbak, így továbbra is playoff-helyen vannak annak ellenére, hogy az utóbbi 14 meccsükből 12-t (!) elvesztettek.

A Nets legjobb dobói: Irving 20/9, Prince 18/9, LeVert 16/6
A Lakers legjobb dobói: James 27/9, Davis 16/3, Kuzma 16/9

Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 125–133

Most Lillard god mode-ja sem volt elég. Legutóbb 61 pontos karriercsúcs kellett a Portlandnek Damian Lillardtól ahhoz, hogy valahogy megverjék a Warriorst, CJ McCollum hiányában pedig az irányító most is valami hasonlóban gondolkozott és újabb elképesztő teljesítményt rakott le az asztalra: 47 pontig jutott 16/28 jó dobással, 8/15 triplával, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal, fantasztikus meccset játszott. Most azonban ez nem volt elég, védekezni egyik csapat sem nagyon akart, a dobóversenyben pedig egyszerűen jobbnak bizonyult a Dallas, úgyhogy hiába a hazai pálya, ismét kikapott a Blazers – pedig a nemrég megszerzett Trevor Ariza 21 ponttal, 7 lepattanóval és 4/6 triplával debütált, Gary Trent Jr. 6/7 triplát bombázott be, de ez sem számított. A második félidőben ugyan már sikerült felülkerekedniük és jelentősen közelíteniük, de addigra már 25 pontos hátrányban voltak, úgyhogy volt honnan visszajönni, ez pedig teljesen nem sikerülhetett úgy, hogy ennyire nem tudtak védekezni – képtelenek közeledni a playoff-helykhez, továbbra is mélyen negatív a mérlegük.

A Mavs jött ki jobban az NBA-rekordból. A Blazers 21 triplájára 22-t dobott a Dallas, a 43-as összesített szám pedig beállította a vonatkozó NBA-rekordot – a vendégeknél öten is beköszöntek kintről legalább háromszor, náluk nagyon működött a gépezet. Luka Doncic az első félidőben beszórt húsz pontot, utána kicsit visszavett, de a folytatásban már nem kellett tőle az extra, a többiek is úgy elkapták a fonalat, hogy bárkihez került a labda, tudott vele mit kezdeni – meg hát a nagyszünetig 88 (!) pontot termelt Rick Carlisle alakulata, úgyhogy volt miből gazdálkodni. A fordulás után ugyan a megőrülő Lillard vezetésével próbált válaszolgatni a Blazers, de a Mavs kézben tartotta a dolgokat, amikor kicsit égetőbb lett a helyzet, akkor rögtön jött egy jó tripla, úgyhogy összességében egyértelmű texasi győzelem lett a vége – következőleg a Utah elleni rangadón bizonyíthatnak Doncicék, ezt a lécet most megugrották.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 47/24, Ariza 21/12, Trent Jr. 20/18
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 27/6, Porzingis 20/9, Curry 17/9, Brunson 17/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik