42 ponttal nyert a Brooklyn, portlandi bravúr Phoenixben

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.11.05. 10:00
null
Idénybéli nyolcadik meccsén is elérte a 30 pontos határt Luka Doncic és a Dallas (Fotó: Getty Images)
Luka Doncic a Raptors ellen is győzelemre vezette a Dallast, tovább száguld a Cavs, legyőzte a Chicagót a Boston, kikapott a Lakers, a Heat és a Sixers, illetve a tartalékos Warriors is, a Milwaukee viszont Minnesotában sem hibázott, és továbbra is veretlen. Ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.


Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 88–112

Tartalékosan is nyert a Cavs. A nagy formában lévő vendégcsapatnál a legutóbb visszatérő Darius Garland, valamint a vezér, Donovan Mitchell is pihenőt kapott erre az estére a kisebb sérüléseik miatt, így két legjobb játékosuk, két fő playmakerük nélkül kellett pályára lépniük. Ennek ellenére meg sem kottyant nekik a találkozó: a három ponttal nyert első negyed után a másodikban állva hagyták a Detroitot, a nagyszünetben már 18 egységgel vezettek, de később volt közte kereken 30 (!) is a javukra. Az első félidőben összesen 39 ponton tartották a Pistonst, tökéletesen zárt a védekezésük, elöl pedig kollektíven pótolták a hiányzókat: a legnagyobbat Kevin Love játszotta, aki a padról beszállva 23 perc alatt 21 pontot, 4/6 triplát, 8 lepattanót, és magasember létére 10 gólpasszt tett a közösbe. Az ő elképesztő meccse mellett Jarrett Allen (23 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) is jól mozgott, Caris LeVert 15–6–6-ot tett hozzá, Cedi Osman 4/6 triplát jegyzett, Evan Mobley pedig nyolc (!) blokkot osztott ki – őt a prime Bill Russellhez hasonlította JB Bickerstaff vezetőedző. A minden területen kiemelkedő csapatteljesítmény természetesen könnyed győzelmet ért, a negyedik negyedben már a fiatalok játszhattak, a Detroitnak nem volt köze az estéhez – Dwane Casey vezetőedző szerint elvesztették a nyugalmukat, a lélekjelenlétüket, a Cavs védekezése teljesen megborította őket, és hibát hibára halmoztak, ez pedig még a fiatal kerettől sem férhet bele. A Cleveland sorozatban hetedszer nyert és 7–1-re áll, a Pistons pedig ezzel a vereséggel már csak 2–8-ra.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 19/9, Bey 18/9, Ivey 18/3
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 23, Love 21/12, LeVert 15/3, Osman 15/12

Indiana Pacers–Miami Heat 101–99

Ezúttal Herro kezében maradt. Két napja Tyler Herro utolsó másodperces triplájával tudott meccset nyerni a Miami, és most is ő kapta meg az utolsó játékot, de ezúttal a hármasa lejött a gyűrűről egy másodperccel a vége előtt, így vereséget szenvedtek a vendégek. Maga a mérkőzés elég hullámzóan alakult, az első negyedet egy ponttal nyerte a Heat, aztán a másodikban nagyon felpörgött a Pacers, 30%-on tartotta mezőnyből ellenfelét, és tíz pont feletti előnyt épített fel, majd a harmadik játékrészben közel egálra visszajött a Miami, a záró etap pedig szorosan alakult. 94–94 után viszont Buddy Hield elsüllyesztett egy nagy triplát, majd Tyrese Haliburtonnek volt egy clutch kettese, de mindkét fél elég sokat hibázott, így Herro öt büntetőjével továbbra is partiban maradt a Heat – nyolc másodpercnél süllyesztett el ebből kettőt, azzal lett 100–99. Az azonnali fault után Bennedict Mathurin csak az egyik dobását értékesítette a vonalról, így a győzelemért támadhatott a Heat, de az újonc Andrew Nembhard remekül védekezett Herrón, aki így elhibázta a dobást – nagy csatában, összességében jól játszva, és az este nagy részében vezetve aratott szép győzelmet az Indy.

Duarte sérülése is belefért. Alig öt perc játék után kidőlt Chris Duarte, aki Kyle Lowry lábára lépett rá, és kifordult a bokája – a Pacers fiatal hátvédje nem tudott visszatérni, bebicegett az öltözőbe, és véget ért számára az este. Játszott viszont 40 percet Buddy Hield (25 pont, 9 lepattanó, 5/12 tripla), szenzációs volt Haliburton (22 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), a padról nagyot ment az újonc Mathurin (23 pont, 12 kiharcolt büntető), de Myles Turner is jól mozgott – elöl szépen járatták a labdát, hátul pedig rendkívül szigorú védekezéssel operáltak, folyamatosan rohantak a dobók után, áttörtek minden zárást, odaértek mindenhova. A Heatből hiányzott a meccset kihagyó Jimmy Butler, nélküle csak 38%-kal dobtak mezőnyből és 28%-kal tripláztak, egyénileg pedig Herro (29 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), és a kisebb sérüléssel bajlódó Bam Adebayo (18–10–4) emelhető ki, valamint a Strus, Vincent páros tudott még eredményes lenni – Kyle Lowry viszont 1/9, Duncan Robinson pedig 0/7 mezőnydobással zárt, velük nem igazán voltak előréb...

A Pacers legjobb dobói: Hield 25/15, Mathurin 23/9, Haliburton 22/9
A Heat legjobb dobói: Herro 29/12, Adebayo 18, Strus 17/9

Philadelphia 76ers–New York Knicks 104–106

Nagyot hajrázott a Knicks. Nem kezdték rosszul a meccset a vendégek, a nagyszünetre ötpontos előnnyel mehettek el, ugyanakkor a harmadik negyedet 30–16-ra elbukta a Knicks, így nagyon kellett kapaszkodniuk a végén. Ez Obi Toppin (17 pont) és Jalen Brunson (23 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével összejött, előbbi 13, utóbbi 8 pontot szerzett a záró játékrészben, ráadásul Julius Randle (17 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is fontos büntetőket süllyesztett el. A legvégén Brunson ugyan elhibázott egy büntetőt, így az egyenlítés helyett a győzelemért támadhatott a 76ers, De'Anthony Melton triplája ugyanakkor kimaradt, a labda pedig a Knickshez került ezt követően. Noha a negyedik negyedben kicsit eltűnt, ki kell emelni még a 22 ponttal és 9 lepattanóval záró RJ Barrett teljesítményét is, és azt is meg kell jegyezni, hogy Tom Thibodeau belenyúlt csapata összeállításába, de ez nem feltétlenül sült el jól: Evan Fournier helyét Quentin Grimes vette át a kezdőben, ugyanakkor 15 perc alatt –20-ban zártak a sérüléséből közelmúltban visszatérő hátvéddel a pályán, és Fournier sem szállt be jól a padról.

A végén hiányoztak a sztárok. Nagyon nehéz helyzetben várta ezt a meccset a 76ers, Joel Embiid továbbra sem tudta vállalni a játékot influenza miatt, míg James Hardent körülbelül egy hónapra elveszítették lábfejsérülés miatt. A két sztár hiányában a többieknek kellett előlépni, és ez a mérkőzés jelentős részében meg is történt, ugyanakkor a negyedik negyedre elfogytak, csak 6/22-vel dobtak mezőnyből. A 76erst Tyrese Maxey próbálta húzni a 31 pontjával és 7 gólpasszával, de csak 10/29-es mezőnymutatót hozott össze, a negyedik negyedben 1/7-tel zárt. De'Anthony Melton (12 pont, 9 gólpassz) sem dobott jól, ő 4/18-at hozott össze Harden helyén, míg Montrezl Harrell 14 ponttal és 7 lepattanóval igyekezett helyettesíteni Embiidet. Tobias Harris is próbált feljebb kapcsolni, 23 pontjával szezoncsúcsot dobott, emellett 9 lepattanót és 4 gólpasszt is betett a közösbe, neki viszont mindössze két dobás jutott a záró játékrészben.

A 76ers legjobb dobói:
Maxey 31/12, Harris 23/9, Harrell 14
A Knicks legjobb dobói: Brunson 23/3, Barrett 22/6, Toppin 17/9, Randle 17/3

Washington Wizards–Brooklyn Nets 86–128

Kitombolta magát a Nets.
Ben Simmons ismét hiányzott sérülés miatt, míg Kyrie Irving eltiltást kapott az antiszemita ügye miatt, hiányukban mégis összeállt a Nets játéka. Kevin Durant 28 ponttal, 9 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, jót tett a csapat játékának, hogy többet került az ő kezébe a labda, és igazán nem is kellett földbe állítania őt Jacque Vaughn megbízott vezetőedzőnek, 33 percet kellett játszania a sztárnak. Mellette még hatan értek el kétszámjegyű termést a Netsből, Nic Claxton 18 pontot és 9 lepattanót ért el, Royce O'Neale a 13 pontja mellett tőle merőben szokatlan módon 8 gólpasszt jegyzett, míg a padról Cam Thomas (17–4–6) és Yuta Watanabe (14 pont, 8 lepattanó) adták meg az alaphangot. Csapatszinten kiosztottak 32 gólpasszt a Nets játékosai, 55,6 százalékkal céloztak mezőnyből, és a lepattanózást is behúzták, ezzel 3–6-ra javították a mérlegüket.

A második félidőben összeomlott a Wizards. Wes Unseld Jr. szerint kínos vereséget szenvedett a Wizards, nem álltak hozzá megfelelően ehhez a találkozóhoz, és azt hitték, hogy az is elég lesz a győzelemhez, hogy ellenfelüknél több probléma is adódott. Ehhez képest már a nagyszünetre 12 pontos hátrányban mehettek el, de az igazi összeomlás ezt követően jött, a második félidőben 11/41 dobásuk ért célba, és ennek köszönhetően további 30 pontot vert rájuk a Nets. A nagyszünet után csak Bradley Beal és Anthony Gill tudott egynél többször betalálni mezőnyből, de Beal sem tudott megőrülni, a meccset 20 ponttal zárta. Kyle Kuzma beszórt 19 pontot, Kristaps Porzingis dupla-duplázott 14 ponttal és 10 lepattanóval, de valódi befolyással egyikük sem tudott lenni a mérkőzés alakulására, ezzel az elmúlt öt meccséből a negyediket bukta el a jól kezdő Wizards.

A Wizards legjobb dobói: Beal 20/6, Kuzma 19/9, Porzingis 14/6
A Nets legjobb dobói: Durant 28/6, Claxton 18, Thomas 17/6

Boston Celtics–Chicago Bulls 123–119

Tatum agresszív volt. Végig kiélezett csatát hozott a két csapat összecsapása, egyedül a második negyedben alakult ki kicsit nagyobb különbség a Celtics javára, de a hajrára az is eltűnt. Az utolsó percnek Nikola Vucevic hatalmas triplájának köszönhetően 117–115-ös állással mehettek neki a csapatok, és ezt követően Jayson Tatum került a középpontba: Al Horford rontott triplája után támadólepattanót szerzett és büntetőt harcolt ki, de csak az egyik egypontosát dobta be, a Bulls visszatámadásánál blokkolta Patrick Williams dobását, hogy aztán eladja a labdát, de Williams elrontott hármasa után az visszakerült hozzá. A Bullsnak faultolnia kellett, Tatum keze pedig már nem remegett meg a vonalról, az öt pontosra hízó előnyt innentől már be tudta osztani az utolsó 19,5 másodpercben a Celtics. Tatum nem csupán a végjátékban került a középpontba, végig nagyon agresszívan játszott, és ugyan 8/23-mal zárt mezőnyből, de 17/20 jó büntetőjére építve eljutott 36 pontig, amit 12 lepattanóval és 6 gólpasszal is megspékelt. Mellette Malcolm Brogdon játszott még kulcsszerepet, 25 pontot hozott 9/10 jó dobással a padról, így Jaylen Browntól a 16 pontos teljesítmény is belefért.

DeRozan 46 pontja sem volt elég.
Elképesztő meccset játszott a Bulls pontgyárosa, 13/23 jó dobással, valamint 20/22 bedobott büntetővel 46 pontot szórt 5 gólpasszal kiegészítve DeMar DeRozan, egész este megállíthatatlannak bizonyult, és vele a pályán 10 pontot vert a Bulls a Celticsre. Segítséget is kapott DeRozan, Nikola Vucevic (24 pont, 12 lepattanó) hozzá hasonlóan 11 pontot jegyzett a negyedik negyedben, és Zach LaVine (16 pont, 7 lepattanó) visszafogottabb teljesítményére sem lehet fogni a vereségüket, sokkal inkább a védekezésük és a sok fault jelentette számukra a problémát. A Celtics játékosai 39 büntetőt dobhattak, míg a Bulls DeRozan 22 kísérletéhez mindössze hármat tudott hozzátenni LaVine jóvoltából, más el sem tudott jutni a vonalra. Hiába dobtak 51,8 százalékkal mezőnyből, a büntetőcsatát elvesztették, és a Celtics ezen túl is jobban támadta a festéket, 52 pontot szereztek onnan, míg a Bulls csak 34-et.

A Celtics legjobb dobói:
Tatum 36/9, Brogdon 25, Brown 16
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 46, Vucevic 24/12, LaVine 16/6

Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 130–99


Könnyedén hozott papírforma.
A Hornetsnél Rozier, Ball, Martin és Hayward sem lépett pályára, míg a Grizzliesnél mindenki ott volt, akinek kellett, a felek között pedig a várakozásoknak megfelelő különbség alakult ki. Az első negyedet 41–24-re nyerték a hazaiak, a nagyszünetben 71–47-re vezettek, a harmadik játékrész után 104–69 állt az eredményjelzőn, de közben volt 44 (!) pont is a csapatok között – más ligában voltak ezen az estén, a Grizzlies takaréklángon, pihenve is kiütéses győzelmet aratott. Ja Morant például csak 12 pontot dobott a 11 gólpassza mellett, de 25 játékpercnél csak a kispad végéről érkező David Roddy töltött a parketten – összesen 13-an léptek pályára, közülük tizenketten legalább tíz percet kaptak. Kiemelendő Dillon Brooks jó meccse, aki a 23 pontjába karriercsúcsot beállító 6/7 triplát gyömöszölt bele, az ő jó játéka külön pozitívum számukra, mert eddig elég ingadozó szezonja van – nem okozott nekik problémát a papírforma érvényesítése, a Charlotte csak asszisztált ehhez a találkozóhoz.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 23/18, Bane 19/9, Adams 13, Clarke 13
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 17/6, Bouknight 14, McGowens 12/3

San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 106–113

A negyedik negyed a Clippersé lett.
Remekül kezdték a meccset a vendégek, 19–2-t futottak, 17 ponttal vezettek, és tízzel nyerték az első negyedet, de a másodikban válaszolt és 40 pontot tett fel a táblára a Spurs, amellyel meg is fordította a találkozót. A harmadik játékrészben is a texasiak játszottak jobban, vezettek már tíz ponttal is annak vége felé, de itt összekapta magát a Los Angeles, elkezdte csökkenteni a lemaradást, majd a záró etapban kivirágzott: Tyronn Lue csapata 12/19-et dobott mezőnyből és 5/9-et távolról a legfontosabb etapban. A játékrész közepén visszavették a vezetést, és olyan lendületben maradtak, hogy azt már nem is adták vissza: egy 21–5-ös rohamot vágtak ki Paul George (32 pont, 6 gólpassz, 4/6 tripla) és Ivica Zubac (17 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) vezetésével, de Marcus Morris és a padról nagy lendülettel érkező John Wall is sokat tett hozzá. Három perccel a vége előtt átlépte az előnyük a tíz pontot, innentől eldőlt a küzdelem, lassították a játékot, a Spurs pedig nem tudott reagálni – javulnak, a vereségszériájuk óta már sorozatban harmadszor nyertek, támadásban egyértelműen rátaláltak valamire a korábbiakhoz képest, így már pozitívba fordult a mérlegük.

Vassellt emeljük ki.
A Spurs a legutóbbi kiütéses vereség után újra csatába küldte Keldon Johnsont és Devin Vassellt, de csapatszinten a végére most kicsit elfogytak – a parádés szezonrajt után kicsit megdöccent a gépezet, és bár nem játszottak rosszul, de a negyedik negyedben átadták a terepet a Clippersnek. Ezzel együtt emeljük ki Vassellt, aki 29 pontos karriercsúcsot termelt úgy, hogy 25 perces limiten volt, így fontos időszakokban inkább a padon jegelte őt Gregg Popovich – 12/16-ot mezőnyből és 4/5-öt távolról úgy, hogy 8/8-cal kezdte a meccset. Vele a parketten pluszban voltak, de nélküle kikaptak, így 5–4-re romlott a mérlegük, most pedig kemény meccsre utazhatnak Denverbe.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 29/12, Jones 18/9, Johnson 16/6
A Clippers legjobb dobói: George 32/12, Zubac 17, Wall 15/6

Dallas Mavericks–Toronto Raptors 111–110

A Doncic-varázs tovább folytatódik.
Idénybéli nyolcadik meccsén is elérte a 30 pontos határt, amihez hasonló szezonkezdésre korábban csak Wilt Chamberlain volt képes, bár nem sokon múlt, hogy ez most ne érjen győzelmet. Az utolsó percben egy triplát és egy büntetőt is kihagyott Doncic, de ez végül nem bosszulta meg magát, mert O.G. Anunoby 109–107-ös állásnál a zsákolásra ment rá, és amikor faultolta Spencer Dinwiddie-t a Raptors, már csak 3 másodperc maradt az órán – miután bedobta mindkét büntetőjét, Anunoby triplája már csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő. Doncic a végén elrontott dobásával és büntetőjével együtt is 10/15 mezőnykísérletét, valamint 12/14 egypontosát a helyére küldte, összesen 35 pontig jutott, amit ki tudott még egészíteni 8 lepattanóval és 6 gólpasszal is, és mellé Dinwiddie is fel tudott lépni 21 ponttal és 7 gólpasszal.

Akadályba ütközött a Raptors. Az előző két meccsét összesen 73 ponttal nyerte meg a Raptors, kevesebbet kellett játszania a kulcsembereiknek, és azokon a találkozókon még Fred VanVleet hiányát sem érezték meg. A Hawks és a Spurs elleni meccsek után ezúttal akadályba ütközött a kanadai csapat, három negyedet követően 15 pontos hátrányba kerültek, amit nem tudtak teljesen eltüntetni a végére. A pontokért Anunoby felelt, 11/21 jó dobással 27 pontig jutott, emellett 7 lepattanót és 5 labdaszerzést is jegyzett. Mellette Scottie Barnes nem dobott jól, de 11 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, Pascal Siakam is összehozott egy 18–7–6-os számsort, míg a padról Chris Boucher és Precious Achiuwa közös erővel 32 pontot és 17 lepattanót hozott, de ez sem bizonyult elegendőnek, nem tudták győzelemre váltani a 18 támadólepattanóból fakadó előnyüket sem.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/9, Dinwiddie 21/9, Wood 13/3
A Raptors legjobb dobói: Anunoby 27/12, Siakam 18, Boucher 17/6

New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 114–105

Ingram visszatért, nem hibázott a Pelicans.
A fáradt, tartalékos, rossz formában lévő Warriors ellen kötelező volt a győzelem a New Orleans számára, főleg úgy, hogy már Brandon Ingram is visszatérhetett – méghozzá nem is akárhogy, a kiscsatár rögtön 36 percet játszott, 26 ponttal, 6 lepattanóval, 6 gólpasszal és 2 blokkal pedig azonnal a találkozó legjobbkaként tündökölt. Mellette CJ McCollum és a padról nagy energiával érkező Larry Nance Jr. is eljutott 20–20 pontig, Zion Williamson 28 perc alatt 16-ot termelt, az Alvarado-Murphy duó 20 pontot, 6 gólpasszt és 6/10 triplát tett a közösbe, mindenki hozta, amit kellett. Könnyen azért nem adta magát a Golden State, de a második negyedben sikerült kicsit meglépnie a vendéglátónak, majd ugyan a harmadikban jött egy hullámvölgy, de még idően sikerült kiegyenesítenie magát Willie Green együttesének, és a 9–11 pontos különbséget már újabb gond nélkül lemenedzselte a végéig. Ezzel a sikerrel 5–3-ra áll a társaság, jó pozícióban van Nyugaton, most pedig Atlantában bizonyíthat.

Elengedte a GSW. Steph Curry, Klay Thompson, Andrew Wiggins és Draymond Green sem lépett pályára a back-to-backet játszó címvédőnél, így papírformának számított a vereség, bár tény, hogy megnehezítették a Pelicans dolgát. A fiatalok kaptak egy esélyt arra, hogy megmutassák magukat, Jordan Poole (20 pont, 9 gólpassz, 5/18 mezőnyből) és Jonathan Kuminga (18 pont, 7/12 mezőnyből) mellett Ty Jerome (32 perc, 18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) próbált ezzel leginkább élni, Anthony Lamb 4/6 triplát dobott be, Moses Moody elöl-hátul igyekezett és vele a parketten +10-ben voltak, de például James Wiseman így is pocsék teljesítményt nyújtott. Összességében nyeretlenül, 0–5-tel zárták az idegenbeli túrájukat, vendégként összesen 0–6-ra állnak, most itt az idő meghúzni a vonalat és összeszedni magukat – a következő egy hétben csak két hazai meccs vár rájuk, ott kell elkezdeni a javulást.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/9, McCollum 20/9, Nance Jr. 20
A Warriors legjobb dobói: Poole 20/9, Kuminga 18/3, Jerome 18/6

Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 102–115

8–0.
Tovább menetel a Bucks, Mike Budenholzer csapata ezúttal is magabiztosnak bizonyult, és idegenben is egyértelmű győzelemmel javította tovább a mérlegét. A vendégek már az első negyedet nyolc ponttal nyerték, majd a harmadik játékrészben rátettek még egy lapáttal, és már 22 egység is volt közte a javukra – innen a Wolves egy nagy hajrával visszajött nyolcra, de ennél közelebb nem engedte ellenfelét a Milwaukee, és végül 13-mal nyerte a mérkőzést. Janisz Adetokunbo (26 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz) itt tett hozzá egy-két fontos villanást, éppen akkor pörgött fel, amikor a Wolves rohamozott, bár a koncentrációja nem volt az igazi, hiszen10/20 büntetővel zárta a találkozót – Jrue Holiday viszont ezúttal is remekelt (29 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Brook Lopez csendesebb estéjét ellensúlyozta Bobby Portis (18–8–5), szépen járatták a labdát, kellő intenzitással védekeztek, és amikor kellett, akkor elöl is feljebb tudtak kapcsolni. Holiday szerint nagyon jó, hogy különböző módokon nyerik a meccseiket, hogy győztes szokásokat alakítanak ki, hogy a megfelelő módon játsszák a játékot, és jó érzés 8–0-val állni – ami egyébként franchise-rekord, eddig kétszer kezdett a Bucks 7–0-val a története során, de 8–0-val még sosem. Eddig.

Van még mit tanulni. Karl-Anthony Towns annyit mondott a meccs után, hogy a Wolves sokat tanulhat az ilyen mérkőzésekből, mint a Bucks elleni, mert az ellenfél egy bajnoki szintű csapat, amely ehhez illő dolgokat csinál – figyelniük és tanulniuk kell, mert ők még nem tartanak ott. Egyelőre valóban nem: sorozatban harmadszor kaptak ki, 30% alatt tripláztak, csak 42%-kal mezőnyöztek, több labdát adtak el, többet faultoltak, bizonytalanabbak voltak, és végig hátrányban játszottak – a Bucks akkor húzott bele, amikor szüksége volt rá, a Minnesota pedig csak kereste a megoldásokat. Towns (22 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és Anthony Edwards (24 pont, 10/19 mezőnyből) jó számai mit sem értek, D'Angelo Russell 3/15-öt szenvedett össze, Rudy Gobert-nek összesen hat dobás jutott, még mindig nem állt össze igazán ez a gépezet – 4–5-tel fogadhatják a Houstont, a következő öt napban még három hazai meccsük következik.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/9, Towns 22/9, Nowell 13/6
A Bucks legjobb dobói: Holiday 29/12, Adetokunbo 26/6, Portis 18/6

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 106–108

Váratlan portlandi bravúr.
A Suns sorozatban öt győzelemből, 6–1-es mérleggel érkezett meg a találkozóra, míg ugyan az eddigi eredmények a Portlandnél is jól alakultak, de sem Damian Lillard, sem az őt valamelyest pótló Anfernee Simons nem léphetett pályára. Chauncey Billups azonban mentálisan és szakmailag is remekül felkészítette csapatát erre az előzetesen papírforma vereségnek tűnő meccsre: a szervezést-irányítást megkapta Josh Hart (7 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), valamint a nagyot játszó Justise Winslow (12 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), a „go-to-guy” szerepkört odaadta Jerami Grantnek (30 pont, 10/17 mezőnyből, 9/11 büntető, 5 gólpassz), és egy teher nélkül, sok mozgással, sok passzal, bátran játszó csapatot küldött fel a parkettre. Ez tökéletesen be is vált, heten is elérték náluk a kétszámjegyű ponttermést, 50%-os mezőnymutatót és 30 gólpasszt hoztak össze, jól tripláztak, nyertek a festékben, és végig működött az elképzelés. A második negyedet tudták igazán megnyomni, ott nagyon beletaláltak és 34–21-re nyertek, vezettek 15 ponttal is, onnantól ezt az előnyt próbálták beosztani. Az utolsó játékrészben nagyon rezgett a léc, a Suns visszajött egy pontra, aztán egyenlített, majd hosszú idő után a vezetést is átvette nem egészen három perccel a vége előtt, de a clutch játékokat is megoldotta a Blazers: Jusuf Nurkic egy duplával egyenlített, majd Deandre Ayton válasza után egy triplát is bevert (!) 38 másodpercnél, aztán Devin Booker hármasát követően 23 másodpercnél egy támadópattanót is visszatett a gyűrűbe, ezzel kiegyenlített. A Suns támadhatott a győzelemért, de Mikal Bridgesre lépéshibát fújtak egyetlen másodperccel a vége előtt, így a Portlandnek ennyi ideje maradt az időkérés után arra, hogy megnyerje a meccset – Grant kapta a labdát, a löbbölés nem jött össze Ayton remek védekezése miatt, de a dudaszó pillanatában elemelte a tempót, ami behullott a gyűrűbe, így óriási buzzerrel aratott szenzációs bravúrgyőzelmet a Blazers.

Rosszul jött ki a végéből a Suns. A Phoenix nem igazán tudta, hogy mire számítson a tartalékos Portlandtől, kicsit laposan kezdte a meccset, majd ugyan összekapta magát, de a Blazers annyira jól mozgott, hogy a hazaiak nem tudtak igazán dominálni. A hátrányukat azért eltüntették, Devin Booker (25 pont, 5 gólpassz) és a sérülésből most visszatérő Deandre Ayton (24 pont, 8 lepattanó, ebből 4 támadó) is sokat tett ezért, de a végjátékban egyszerűen ellenük döntöttek a clutch játékok. Hiába játszottak ők is nagyot, „engedték” Nurkicnak az egyenlítő támadópattanót, az utolsó támadásuknál Booker megkapta a duplázást, a kipassznál Bridges hibázott, majd az utolsó védekezésnél Ayton tökéletesen tette a dolgát, levédte a löbbölést, Grant tempójára viszont már nem volt esélye odaérni. Gyengébb kezdés, a végén fontos hibák, illetve némi balszerencse, ez törte meg a sikerszériájukat, de Monty Williams vezetőedző szerint nagy gond nincs, jár a gratuláció a Portlandnek, viszont saját csapatával sem elégedetlen, nem játszottak rosszul – holnap jöhet a visszavágó ugyanitt, ugyanígy a Blazers ellen...

A Suns legjobb dobói: Booker 25/9, Ayton 24/6, Lee 13/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 30/3, Nurkic 14/6, Winslow 12, Little 12/6

Los Angeles Lakers–Utah Jazz 116–130

Jobb volt a Jazz.
A vendégek gyönyörű játékkal szedték ízekre az eddig stabilnak tűnő, most viszont összeomló Lakers-védekezést: az első negyedben 40, a nagyszünetig pedig 75 pontot dobtak, és a végén meg is tudták nyerni a látványos, sok kosarat hozó összecsapást. Hátul ők sem voltak túl masszívak, de így is szinte végig vezettek, végig ők diktálták az iramot – a harmadik negyedben 16 egységgel lógtak meg, amire Russell Westbrook vezetésével válaszolt a Lakers egy 24–10-zel, de a záró etapban ismét rendezték a soraikat, és összességében magabiztos győzelmet arattak. Lauri Markkanen újabb nagyszerű meccse (27 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Mike Conley dupla-duplázott (15 pont, 10 gólpassz), a Conley-Sexton páros 37 pontot tett hozzá hátvédként, Kelly Olynyk 18-at dobott 3/3 triplával magasként, csapatszinten 50%-os mezőnymutatót, 17 bedobott triplát, 31 gólpasszt, és csak nyolc eladott labdát produkáltak, akadálymentesen játszották a saját játékukat. Összességében egy fokkal végig a Los Angeles előtt jártak, így 7–3-ra javították a mérlegüket, most pedig a Clipperst is megpróbálják legyőzni ugyanebben a csarnokban.

Arculatot váltott a Lakers. Eddig megfelelő védekezést és szörnyű, „ligaalja” támadójátékot produkált Darvin Ham együttese, most viszont éppen ennek ellenkezőjét mutatta be: támadásban megvolt a ritmus, megvoltak a jó helyzetek, és jó hatékonysággal dolgoztak, hátul viszont szétesett az, amiben eddig jók voltak. Ham is azt emelte ki, hogy ez most egy komoly visszalépés volt számukra, mert az öltözőjükben van vagy 60 ezer pont, a támadás miatt nem aggódik, a lényeg az, hogy a védekezésük stabil legyen, márpedig most először azt érezte, hogy nem az. LeBron James ismét gyengén játszott a tőle elvártakhoz képest, Anthony Davis a teljes második félidőben összesen két pontot dobott, ezúttal is jó volt viszont Lonnie Walker IV (19 pont 50%-kal), és minden eddiginél többet tett a sikerért Russell Westbrook: 26 pontot, 9/14-es mezőnymutatót és 6 gólpasszt hozott a padról, bevert 3/5 triplát, ő volt az arany-lilák legjobbja. A győzelemhez viszont ez most nem lett elég, a védekezést sürgősen rendbe kell tenniük Ham szerint, hogy eredményesek legyenek – két győzelem után jött ez az újabb hazai vereség, így továbbra is csak a Houstont előzik meg Nyugaton.

A Lakers legjobb dobói: Westbrook 26/9, Davis 22/3, Walker IV 19/6
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 27/9, Clarkson 20/6, Olynyk 18/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 102–115
Los Angeles Lakers–Utah Jazz 116–130
Dallas Mavericks–Toronto Raptors 111–110
New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 114–105
Boston Celtics–Chicago Bulls 123–119
Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 88–112
Indiana Pacers–Miami Heat 101–99
Philadelphia 76ers–New York Knicks 104–106
Washington Wizards–Brooklyn Nets 86–128
Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 106–108
Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 130–99
San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 106–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik