22 pontos hátrányból fordított, 2–0-ra vezet a Boston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.04. 09:32
null
Jayson Tatum átadta a múltnak Kobe Bryant rekordját: ő lett a legfiatalabb, aki sorozatban 4 rájátszásbeli meccsen 20 pontig vagy afölé jutott (Fotó: Twitter/NBA)
Hiába vezetett az első félidőben huszonkét ponttal a Sixers, Ben Simmons betlizett, csapata pedig nem tudta megtartani előnyét és másodszor is vereséget szenvedett Bostonban – eközben LeBron James fantasztikus estéjével ismét nyerni tudott a Cavs Torontóban, így mindkét párharc 2–0-ra áll. Nézzük, hogy mi történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában!

 

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 110–128

Erre a Clevelandre nincs válasz. Döbbenetes támadójátékkal jelentkeztek a vendégek, melynek középpontjában természetesen ezúttal is az egészen elképesztő estét produkáló LeBron James volt, aki kis túlzással hiba nélkül hozott brutális számokat. Végül 43 pontig jutott 19/28-as mezőnymutatóval, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott 14 gólpasszt és mindössze egyetlen labdát adott el, ráadásul a gólpasszaiba természetesen nem számítanak bele azok, amikor kialakított egy üres helyzetet valakinek, aki aztán egy extra passzal játszotta tovább a labdát sakk-matt helyzetig. James az első félidőben inkább osztogatott, aztán a másodikban elkezdte dobálni a hátradőlős tempóit, az pedig sosem jelent jót az ellenfélre nézve, ráadásul most társa is akadt: Kevin Love idén először villant a playoffban, 31 pontot szórt 11 lepattanó mellett. A Cavs végül 59.5 százalékos mezőnymutatóval, 423. százalékos triplamutatóval és mindössze három eladott labdával zárt, csak az első negyedben maradt harminc pont alatt és bár a nagyszünetig tartotta a lépést (sőt, nagyrészt vezetett is) a Toronto, a fordulás után egyszerűen nem tudott már mit tenni – a harmadik negyedet 13 ponttal nyerte a Cleveland, majd a negyedikben még hetet hozzátett, így végül magabiztos, sima győzelmet aratott. Ezzel tehát mindkét torontói meccset elcsente Tyronn Lue alakulata és a továbbjutás kapujába került, most hazai pályán akár ki is söpörheti borzasztó nehéz helyzetben lévő ellenfelét. Érdekesség: 40 pontos, 14 gólpasszos meccset még senki sem hozott az NBA playoff-történetében, eddig a napig...

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Padlón a Toronto. Hiába dobott jól a hazai csapat, hiába vezetett sokáig, hiába nyerte meg az első félidőt, hiába volt egyben a támadójáték, a harmadik negyedben már nem tudott mit kezdeni a James-Love kettőssel, az újabb vereség pedig a kiesés szélére sodorta Dwane Casey alakulatát. A második félidő rögtön egy 18–5-ös clevelandi futással indult és erre nem érkezett érdemi reakció, Serge Ibaka a pocsék formája miatt nem is került már ezt követően pályára és tíz ponton belülre már nem tudott bejönni a Raptors – a harmadik negyedben annyi pontot dobtak csapatszinten, mint a túloldalon az említett James-Love páros, védekezésben képtelenek voltak megálljt parancsolni. Azok után, hogy az előző években is a Cavs ellen estek ki, hogy most megnyerték az alapszakaszt Keleten, hogy félelmetesen erős volt a hazai pályájuk, mégis 0-2-vel mennek át Clevelandbe, ezt pokoli nehéz lesz feldolgozniuk, ráadásul úgy fest, hogy Jamesék megtalálták azt, ami a Pacers ellen hiányzott...

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24, Lowry 21/9, Valanciunas 16
A Cavaliers legjobb dobói: James 43/3, Love 31/6, Smith 15/6
A párharc állása: 2–0 a Cavaliers javára.

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 108–103

Óriási fordítás. Pocsékul kezdett és úgy tűnt, hogy méretes zakót kap a Boston, a második negyedben 22 pontos (!) hátrányban volt már a gárda, elöl-hátul nagyon komoly problémákkal küzdött Brad Stevens alakulata. Ezt követően azonban össze tudta magát szedni a hazai csapat, a nagyszünetben már csak öt pont volt közte, majd a harmadik negyedben meg is fordította az összecsapást a társaság – jöttek a triplák, egyben volt a védekezés, megvolt a „momentum” és a TD Garden közönsége is hajtotta Smartékat. A záró etap aztán szorosan alakult, ott észhez tért a Philly, vissza is vette a vezetést, de a hajrában futott még egy 11-4-et a Celtics és a clutch játékokat is megoldotta: nyolc másodperccel a vége előtt Horford dobott kettest Embiid mellett, majd Tatum büntetőzött hidegvérrel. Így óriási csatában megvédte a hazai pályáját a Boston, amely a 2008-as nagydöntő óta nem állt fel ilyen mélyről egy playoff-meccsen, ráadásul annak is örülhet, hogy Jaylen Brown visszatérhetett és a padról beszállva játszott 25 percet – kiváló helyzetben mehetnek Philadelphiába.

Simmons betlizett. Hiába volt nagyon éles a találkozó elején a Sixers, hiába védekezett sokáig remekül, nagyon hiányzott támadásban Ben Simmons jó játéka: az eddig parádézó újonc ugyanis most csúnyát betlizett, 0/4-es mezőnymutatóval, egyetlen dobott ponttal zárt, ezt pedig nem bírta el a társaság. Később aztán a védekezés sem működött már megfelelően, a hajrában is folyamatosan kapták a kosarakat és ezt nem tudták ellensúlyozni, pedig az első meccsel ellentétben most ültek a triplák (39.4 százalék), kiosztottak harminc gólpasszt, 16-5-re nyerték a támadópattanózást, több téren is összeszedték magukat. A végjátékot viszont nem tudták megoldani, így hiába javultak, 0-2-vel mehetnek haza – a következő összecsapáson már az életben maradásuk lesz a tét, új helyzetbe kerülnek.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 21/6, Rozier 20/12, Smart 19/12
A 76ers legjobb dobói: Redick 23/15, Covington 22/12, Embiid 20/3
A párharc állása: 2–0 a Celtics javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik