Kiss Virág: Mások talán nem tartanak átlagosnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.25. 16:03
Saját magát átlagosnak érzi, az átlagemberek azonban minden bizonnyal nem így gondolnak rá. Kiss Virág, hazánk egyik legjobb bikini fitnesz versenyzője a nemzetközi mezőnyben is rendre leteszi a névjegyét. Amikor más elengedi magát, ő akkor készül, edz keményen. A legnagyobb dicséretnek azt tartja, ha nők tartják a példaképüknek, néznek fel rá, és tőlük gyűjti be a dicsérő szavakat.

„Nagyon jó érzéssel tölt el az eredményeim, a sikereim mellett, amikor itthon a versenyeken, vagy edzés közben találkozom olyanokkal, természetesen nőkre gondolok, akik számára példakép vagyok, motivációt jelentek – mondta Kiss Virág. – Az én élettörténetemet, élményeimet olvasva, fényképeimet elnézve jutnak el arra az elhatározásra, hogy szeretnének ők is így élni, ilyen átalakuláson átmenni. Számomra nincs nagyobb elismerés annál, amikor egy nő egy másik nőre néz fel, és dicséri meg őszintén.”

A topszintet képviselő bikini fitnesz versenyzőkhöz hasonló alakot minden bizonnyal a legtöbb nő kapásból elfogadna. De vajon ők már azt a kategóriát képviselik az egyszerű földi halandók számára, amit Usain Bolt sprintjei, Novak Djokovics tökéletes teniszjátéka? Hogy csak két példát említsünk. Amiben gyönyörködünk, aminek drukkolunk csupán, de amire mi soha nem leszünk, nem lehetünk képesek?

„Nem hiszem azt magamról, az alakomról, hogy az más számára utolérhetetlen lenne. És ezt elmondom mindenki másnak is. Viszont azt is hozzáteszem, hogy rengeteg munka és sok idő kell hozzá, amit az élet más területéről kell elvenni. Szórakozástól, barátoktól, esetleg a családtól. Persze kell még akarat és elszántság is. Amatőrként, hobbi szinten heti három edzésnél talán nem is kell több, hogy a szervezet megkapja a szükséges fizikai terhelést. Én viszont profiként minden nap két órát készülök, és mellette nagyon odafigyelek a táplálkozásomra. És nemcsak úgy általában, hanem az év minden napján. A nyárhoz közeledve ilyenkor sokan fellelkesülnek, nők és férfiak egyaránt, mert szeretnének jól kinézni a lezser ruhákban, vagy akár a strandokon. Pár hetes, egy-két hónapos edzéssel próbálják ezt elérni, és eltüntetni a többhónapos elmaradásukat. Már bocsánat, de a semmittevésüket. Én viszont pont az ellenkezője szerint élek: a nyarat meghagyom a szórakozásnak, a kikapcsolódásnak, lelkesen látogatok mindenféle programot, rendezvényt. Viszont ennek érdekében az év nagyobb részét keményen végigdolgozom.”

Az átlagostól eltérő felfogás ellenére Kiss Virág úgy gondol magára, mint egy hétköznapi emberre.

„Én legalábbis nem gondolom azt magamról, hogy különleges lennék. Talán akad, aki ezt gondolja rólam, de én nem. Jó, azt belátom, hogy két egyetem, a jogi és a már a korábbiakban elvégzett angol nyelvű politológia mellett nem általános, hogy valakinek közben párhuzamosan profi sportolóként is legyen egy élete. Én ezt otthonról hoztam magamról. A szüleim számára mindig a tanulmányi eredményeim voltak a legfontosabbak, és az, hogy mellette legyen egy hobbim. Egy olyan kikapcsolódás, amivel teljessé válik az életem. Az már az én egyéniségemből fakad, hogy maximalista vagyok. Ha belekezdek valamibe, akkor azt a legjobban szeretném csinálni, és a legtöbbet akarom kihozni belőle. Mindig is szerettem volna a legjobb lenni valamiben, hogy meglegyen a sikerélmény, ami a munkám elismerése, és kellő lendületet ad a továbbiakra. Éveken át azonban csak kerestem magam. Gyerekként atlétikára, balettra és modern táncra is jártam, majd kikötöttem a fitneszeseknél. Egy bokaszalag-szakadás azonban más irányba terelt, így kerültem a bikini fitnesz versenyzők közé, ahol testfordulók vannak ugyan, dinamikus mozgás azonban már nincs. 2012-ben aztán elmentem egy versenyre, amit megnyertem, és ez rögtön meghozta a kedvemet a további kemény munkához. Végre megtaláltam azt a sportágat, szakágat, amiben kiteljesedhetek, amiben akár a legjobb is lehetek. Fitneszben nem voltam elég jó ahhoz, hogy elérjem a topszintet. Itt viszont belekóstolhattam a sikerbe. És nagyon ízlett.”

És ha már az ízeknél tartunk. A sok edzés önmagában kevés ahhoz, hogy valaki sikeres fitneszes legyen. Itt teljes étrendreformra van szükség, ami a legtöbb esetben gyökeres életmódváltozást is magával hoz. A csúcskategóriát képviselők számára pedig nélkülözhetetlen a tudományos háttér, a prémium kategóriás táplálék-kiegészítők használata. Közvetlen a versenyek előtti időszak pedig különösen is megterhelő a szervezetük számára.

„A versenysport, legyen szó bármiről, ha topszinten űzik, már közel sem az egészséges kategória. Nálunk a normál testsúly négy-öt kilogrammal van a versenysúlyunk felett. Ahhoz, hogy a tökéletes testből a normál alak visszajöjjön, vízre és zsírra is szükségünk van. Edzőm, Berkes László és Németh Sándor BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialista segítségével különböző vitaminokból, aminosavakból, fehérjékből álló komplex táplálék-kiegészítő csomagot használok egész évben. Nagyon örültem a BioTechUSA új, Protein Gusto névre hallgató magas fehérjetartalmú, hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmazó termékcsaládjának, ami zabkészítményeket, leveseket, omletteket és palacsintát foglal magában. Ezeket én is bármikor ehetem, hiszen ezek mindegyike nemcsak könnyen elkészíthető, de beilleszthető egy egészséges diétába. A proteinpalacsinta számomra megunhatatlan, egyszerűen imádom! Miután mindig sportoltam, olyan nagyon soha nem kellett odafigyelnem a súlyomra. Amióta viszont ezt a sportágat űzöm, már többféle diétát és étrendet kipróbáltam. Talán nincs is olyan, amit nem. Volt benne nulla szénhidrátos, paleo, ettem csak magokat, csak halat, voltam vegetáriánus, aztán a végén arra kellett rájönnöm, hogy nekem egyik sem az igazi. És egyszerre mégis mind. Az évek alatt aztán szépen lassan összeállítottam a saját magam étrendjét, ami meg persze lehet, hogy másnak nem jönne be. Ez is egy olyan része az életünknek, amit magunknak kell kitapasztalni. Bár azon gondolkodom, hogy mások okulására megírom az ezzel kapcsolatos saját élményeimet.”

„A BioTechUSA-nak nemcsak szponzorált sportolója, hanem fitnesz és sportélet szakértője is vagyok. A versenyzéssel eltöltött évek során edzés, étkezés és táplálék-kiegészítés terén rengeteg tapasztalatot szereztem, ezt osztom meg az érdeklődőkkel a cég ingyenes, online elérhető szakértő válaszol rovatában, ahol velem együtt 6 felkészült szakember várja a kérdéseket. A mai világban mindenki rohan, ezerfelé szakad, mindennel foglalkozik, csak éppen saját magával nem. Első kézből szerzett tapasztalataimmal, a saját példámon keresztül szeretnék motiválni másokat, ráébreszteni őket arra, hogy foglalkozzanak többet magukkal, az egészségükkel, hogy minél hosszabb és teljesebb életet élhessenek. Már apróbb változtatásokkal és a mozgás beiktatásával is sokat tehetünk az egészségünkért. Számomra ez egy fontos küldetés és mindenképpen szeretném ezen a téren is tovább képezni magamat.”

A színpadi jelenlét jó értelemben vett exhibicionizmust feltételez. A legjobbak erre születtek, vagy ez egy tanulható, elsajátítható eleme a sportágnak?

„Az első versenyén mindenki izgul, mindenkiben ott a drukk, ez így természetes. Akad, akiben több, másban kevesebb, de ott van benne. Ezen túl kell esni, és kész. Nem igazán tanulható, vagy lehet rá felkészülni, elmondani is nehéz. Át kell élni. Utána azonban már nem a színpadra lépés jelent izgalmat, hanem az, hogy ott milyen eredményt érünk el. Legalábbis azok számára, aki több hónapos, kemény felkészülés után vannak.”

Jelenleg ötödéves, azaz végzős joghallgató vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A diploma megszerzését követően hogyan tovább?

„A diploma után egyelőre még nem kezdődik el számomra a nagybetűs élet, ugyanis szeretnék még továbbtanulni. Arra gondoltam, hogy ötvözöm a jogi és a sportolói énemet, és a sportjogászatra szakosodom. A sportjogászat egy Magyarországon még igencsak kiaknázatlan terület, pedig a sportolóknak is szükségük van jogi segítségre. Egyébként pedig azt gondolom, hogy a jogi diploma nemcsak akkor válik hasznomra, ha jogi pályára lépek, ez egy biztos alapot jelent, egy jól konvertálható tudást, bármerre is sodorjon az élet. A sport számomra ugyanolyan meghatározó, mint a tanulás. Gőzerővel folytatom tovább a versenyzést, melyben szponzor cégem továbbra is támogat, és az együttműködést szeretnénk a jövőben még szorosabbra fűzni. Ősszel színpadra állok Barcelonában az Arnold Classic Europe-on, Prágában a Prague Pro-n, a Magyar Bajnokságon, Liverpoolban az IFBB Diamond Cupon, november elején Lengyelországban az IFBB világbajnokságon, végezetül pedig december elején San Marinóban a Mr. Olympia Europe-on, úgyhogy garantáltan nem fogok unatkozni.”

(Fotó: Szilveszter Zoltán)
(Fotó: Szilveszter Zoltán)
NÉVJEGY
Kiss Virág IFBB Bikini Modell
BioTechUSA szponzorált versenyző
BioTechUSA fitness és sportélet szakértő
Puma szponzorált sportoló
2015 Arnold Classic Europe 4. hely (Madrid)
2015 IFBB Európa-bajnokság 4. hely (Spanyolország)
2015 IFBB MEFOB 1. hely
2014 IFBB Junior Világbajnokság 3. hely (Mexikó)
2014 Arnold Sports Festival 3. hely (Columbus, Ohio, Egyesült Államok)
2013 Arnold Classic Europe 1. hely (Madrid)
2012 WBPF Világbajnokság 1. hely (Bangkok)
2012 WBPF Európa-bajnokság 1. hely (Temesvár)
Social media kontaktok
facebook.cominstagram.com

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik