Vízilabda: válaszok! Így lett az Év csapata az Eb-8. pólóválogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.18. 16:15
null
A FINA-nál a magyar férfi vízilabda-válogatott az Év csapata (Fotó: Kovács Anikó)
Miután kiderült, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott lett az Év csapata a Nemzetközi Úszószövetségnél (FINA), egyre többen tették fel a kérdést, hogyan lehetséges ez? Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata ugyanis az idei Európa-bajnokságon a 8. helyen végzett. Íme, a válaszok!

 

Az ugyan igaz, hogy a magyar válogatott a barcelonai Eb-n a csalódást keltő 8. helyen végzett, ám a kontinensviadalt a LEN, azaz az Európai Úszószövetség rendezi. Ennek megfelelően a FINA-nál az Európa-bajnokság nem számít az végi elismerések odaítélésénél.

Ráadásul a FINA díjai nem szavazáson, szimpátián, szubjektív véleményen, hanem tényeken alapuló, bizonyos kritériumrendszerből egyenesen következő elismerések.

„Negyedik éve nem szavazással, hanem mind a hat FINA-sportágban meghatározott kritériumrendszer alapján alakul ki a díjazottak listája, hogy mely sportágban ki az Év sportolója és mely válogatott érdemli ki az Év csapata címet. Férfi vízilabdában 2015-ben és 2016-ban a szerb válogatott, 2017-ben a horvát válogatott nyerte el a címet” – mondta Csurka Gergely, a FINA médiabizottságának magyar tagja a vlv.hu-nak.

Ami pedig a FINA-rendezvényeket illeti, ebben az évben két esemény volt: a magyar pólóválogatott a világkupán aranyérmes lett, míg a világliga júniusi, hazai rendezésű nyolcas döntőjében ezüstérmet szerzett. Utóbbin Montenegró lett a végső győztes, amely azonban a világkupán részt sem vett. Így több mint logikus, hogy a magyar válogatott lett a FINA-nál az Év csapata.

Ez az elismerés Csurka állítása szerint magával hozza az Év edzője-díjat, azaz ezúttal Märcz Tamás elsőségét is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik