Vízilabda: szabálymódosító javaslat a nemzetközi szövetségtől

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.04.28. 15:49
null
Kemény Dénes szerint nem jó irányba halad a vízilabda, ezért változtatni kell (Fotó: Koncz György)
Négy éven belül másodszor rendezett világkonferenciát a vízilabdáról a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) – ezúttal Budapesten gyűltek össze a sportág szereplői, s a technikai bizottság tagjai 21 pontos szabálymódosító javaslatot terjesztettek elő.

A háromnapos eseményt követő sajtótájékoztatón Julio Maglione, a FINA elnöke közölte: a sportág jövőjét nagyban befolyásoló előadásokon és egyeztetéseken vannak túl.

„Ismét tettünk egy nagyon fontos lépést, hogy a vízilabda újra a modern kor követelményeinek megfelelő játék legyen – közölte az elnök. – A sportág a legősibb csapatsport az olimpiák műsorán, így hatalmas értéket képvisel, de haladnia kell a korral, reagálnia a kihívásokra.”

Cornel Marculescu ügyvezető igazgató kijelentette: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről meghívott főigazgató-helyettes, Pere Miro – maga is egykori vízilabdázó – budapesti előadásában egyértelművé tette, mik a NOB elvárásai az olimpiai sportágakkal kapcsolatban.

„Minél több fiatal érdeklődését keltse fel, és a lehető legszélesebb körben terjedjen el a világon” – szögezte le Marculescu.

A konferencián előadóként szereplő, a sajtótájékoztatón a FINA edzőbizottságát képviselő Kemény Dénes – a magyar szövetség elnöke – elsősorban a 2014-es cancúni és a jelenlegi konferencia konklúzióit hasonlította össze. A magyar válogatottal korábban sorozatban három olimpián diadalmaskodó szövetségi kapitány elmondta: négy évvel ezelőtt leginkább a sportág eladhatóságára, a marketingre helyezték a hangsúlyt, míg most körbejárták a szükséges szabálymódosítások kérdését, és konkrét javaslatok is születtek, melyek tesztelése hamarosan élesben is elkezdődik.

„A legfontosabb cél, hogy a felfrissített szabálykönyvben szereplő szabályokat következetesen alkalmazzák a játékvezetők, ne értelmezzék – hangsúlyozta Kemény Dénes. Egy sportágat a sztárokon keresztül lehet a leginkább eladni, a jelenlegi vízilabda viszont arról szól, hogyan próbálják meg ezeket a klasszisokat fizikailag elnyomni. És ez ellen a játékvezetők nem igazán tudnak, hajlandóak tenni. Teljesen más irányba kell elmozdulnunk.”

A FINA vízilabda technikai bizottsága egy 21 pontból álló módosító csomagot tett le az asztalra, ennek elemeit tesztelik a különböző nyári versenyeken. Amelyik beválik, azt a decemberi kongresszuson jóváhagyják, és már ezek alapján játsszák majd jövőre a kvangdzsui világbajnokságot, valamint a 2020-as tokiói olimpiát.

Ezek közül a leglátványosabbak a jelenlegi 5 méteres vonal 6 méterre mozgatása – azaz szabaddobásból e mögül lehet gólt lőni –, innen végeznék el a büntetőt, amelynél lóbálhatna is a játékos, szöglet és kiállítás után nem 30, hanem csak 20 másodperce lenne a labdát birtokló csapatnak a támadás befejezésére. Emellett teljesen felfrissítik, és a jelenlegi játék kívánalmaihoz igazítják a szabálytalanságokra vonatkozó, gyakorlatilag száz éve érintetlen pontokat, amitől azt remélik, hogy megszűnhet a jelenlegi, túlzottan is a fizikai párharcokra építő szemléletmód.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik