Vízilabda: Märcz Tamás legénysége készen áll az Eb-re

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.12.21. 12:29
A férfi vízilabda-válogatott elszántan és jókedvűen készül a januári budapesti Európa-bajnokságra, Märcz Tamás szövetségi kapitánynak így nincs oka panaszra.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)

Csak azért nem mondhatjuk, hogy egymásnak adják a kilincset a januári, budapesti Európa-bajnokságra készülő férfi és női vízilabda-válogatott tagjai a Duna Arénában, mert a fiúk még a vízben voltak, amikor a lányok megérkeztek a medencetérbe. Mi több, előbbiek a levezető hosszokat rótták az egyik kapu előtt, amikor a másik térfélen már vízbe csobbantak a hölgyek – hiába, szoros a menetrend, három hét múlva rajt, minden percnek jelentősége van.

„A KVÓTASZERZÉS AZ ELSŐDLEGES”
Manhercz Krisztián, a férfiválogatott szélsője: – Nem mondhatnám, hogy kipihenten érkeztünk a válogatottba, de a szakmai stáb maximálisan odafigyel arra, hogy a fizikai felkészítés mellett legyen időnk a regenerációra is. A karácsony előtti napokat el tudnám képzelni kevésbé fárasztónak is, ám megvannak a céljaink az Európa-bajnokságra, amelyeknek mindent alárendelünk. Az olimpiai kvótaszerzés az elsődleges, de a 2017-es, második helyet hozó hazai világbajnokság után az aranyérem is nagy álmunk.

Mint ahogyan annak is, hogy mind a két csapat az Eb helyszínén tarthatja az edzések nagy részét, elvégre be kell lakni a Duna Arénát, szokni a távolságokat, az arányokat. A játékosok egyelőre csak olykor-olykor gondolnak bele, milyen lesz a remélhetőleg telt házas uszoda, de már alig várják, hogy ne csak maguk között legyenek a létesítményben.

Unatkozni, mondjuk, addig sem fognak.

Märcz Tamás már jó előre kijelentette, hogy a felkészülés első hete kemény lesz, és a férfikapitány tartja a szavát. Noha a keret kétharmada egy héttel ezelőtt még játszott az OSC és az FTC egymás elleni Bajnokok Ligája-rangadóján, muszáj volt egyből belecsapni a lecsóba, mert szűkre szabott a felkészülésre fordítható idő.

„Nem adhattam túl hosszú pihenőt, de úgy láttam, bár fárasztó őszi klubszezon van mögöttük, nincsenek annyira kiégve, mint május végén, a Bajnokok Ligája és a bajnokság végjátéka után – mondta Märcz Tamás. Ahhoz képest sokkal jobb a helyzet, nincs is panaszunk semmire, és szerencsére sérülés sem hátráltat minket. Úgy tudunk minőségi munkát végezni, hogy kifejezetten jókedvűek a játékosok.”

Az utóbbi megállapítással nem is lehet vitatkozni az edzés egyik-másik jelenetét látva…

„Ne haragudj, Viktor!” – kért például elnézést Hárai Balázs Nagy Viktortól, miután addig lóbálta a labdát, amíg az elsüllyesztett kapus fölött könnyedén a kapuba ejthetett. Mondjuk, a bocsánatkérés komolyságán rontott, hogy a center fülig érő szájjal adta elő, de ne akadjunk fenn minden apróságon. Nagyot ez látszólag nem zavarta, és egy perccel később egy kivédett ötméteressel amúgy is revansot vett Hárain.

„Kifejezetten szeretem a kihívásokat, és a játékosaim is hasonlóképpen vannak ezzel. Mindig nyerni akarnak, legyen szó a bemelegítés előtti lábtengóról, pingpongozásról vagy videojátékról – mindig győzelemre törnek, élsportolóként erős bennük a versenyszellem – folytatta Märcz. Egészen biztosan visszaköszön ez az Európa-bajnokságon is, amelyen az aranyéremért és az olimpiai kvótáért szállunk harcba. Tisztában vagyunk vele, hogy az ellenfelek is ugyanilyen célokkal érkeznek Budapestre, de készen állunk.”

A kemény munka mellett Märcz az ünneplésre is lehetőséget ad játékosainak, akik a karácsonyt és a szilvesztert szeretteik körében tölthetik – a két ünnep között azonban újra találkoznak.

„Természetes, hogy figyelünk erre, többeknek már családja és gyermeke van, és nekünk az a legfontosabb, hogy a játékosok fejében rend legyen – mondta Märcz. – Kicsit ilyenkor mindenki próbál kikapcsolódni, de ahogyan nekem, úgy a játékosoknak is ott lesz a gondolataik között az Európa-bajnokság… Nyilván a karácsonyi asztalon sehol sem változik a menü emiatt, ám bízom benne, hogy mindenki odafigyel magára. Egyébként olyan rövid a pihenő, hogy sokat senki sem tud rontani az állapotán, ugyanakkor élsportolókról van szó, ezért teljesen nyugodt vagyok a szabadnapok miatt.”

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT 17 FŐS, EB-RE KÉSZÜLŐ KERETE
Kapusok:
Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

A PROGRAM
December 17–23.:
a felkészülés első szakasza
Január 3–5.: felkészülési torna, Cuneo (ellenfelek: Egyesült Államok, Görögország, Olaszország)
Január 12.: az Európa-bajnokság kezdete

A 2020-AS FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT: Horvátország, Montenegró, Szlovákia, Németország
B-CSOPORT:
Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia
C-CSOPORT:
Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Törökország, Málta
D-CSOPORT:
Olaszország, Görögország, Grúzia, Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik