Vízilabda: Kemény Dénes szerint óriási felfordulás várhat a csapatokra az olimpián

Vágólapra másolva!
2019.07.31. 11:56
null
Kemény Dénes beszélt a létszámcsökkentés hatásairól (Fotó: Szabó Miklós)
A szombaton véget ért vízilabda-világbajnokságon még tizenhárman szerepeltek egy csapatban, az olimpián már csak tizenegyen lehetnek. Ha a szövetségi kapitányok két kapussal nevezik be a csapatukat, akkor kilenc mezőnyjátékosra olvad a létszám, vagyis az eredményeket is jelentősen befolyásolhatja, ha nem a legjobb felállásban játszanak a csapatok – számol be róla az index.hu.

A vb-n nem volt olyan meccs, amelyiken háromnál több játékos pontozódott volna ki, de mivel kettővel nagyobb volt a keret, jobban megoszlottak a büntetések. Az olimpián könnyebben jöhet össze négy játékosnak is a kritikus három kiállítás, s ha ez előfordul, akkor egy csapatban a cserekapusnak a mezőnyben játszania. Legrosszabb esetben az is összejöhet, hogy valamelyik csapatban öten játszanak, és állandó emberhátrányban lesznek a hajrában.

Az olimpiai szabály egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a 11 játékos mellett még ketten ott lehetnek Tokióban, de nem lakhatnak az olimpiai faluban.

Kemény Dénestől, a FINA edzőbizottságának alelnökétől megtudta az Index, hogy a szervezet folyamatosan tárgyalt a koreai Kvangdzsuban a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a cserék lakhassanak a faluban és lehessen kapust cserélni, de a NOB kevés rugalmasságot mutatott eddig. Pedig a FINA-nak van ereje, mert jelenleg 47 aranyat osztanak szét a vizes sportágakban, míg a nagy rivális atlétikában eggyel kevesebbet.

A helyzet úgy állt elő, hogy azt szerették volna elérni, a nőknél ne csak nyolc, hanem tíz csapat lehessen, ami sikerült is, ezért kellett kettővel csökkenteni a csapatok benevezhető játékosainak számát, így ugyanis a vízilabda 22 játékoshelyet összességében elveszített.

„Tizenkét játékossal egyszerűbb is lett volna gazdálkodniuk az edzőknek. A saját tapasztalatom is azt mutatta, amíg kapitány voltam, hogy egy játékos általában kevesebbet játszott a többieknél” – idézte a lap Kemény Dénest.

Kemény úgy gondolja, hogy a játék felgyorsítása egyértelműen kedvező előrelépést hozott, a bírói felfogás megváltoztatása, valamint az, hogy több kiállítást ítélnek, és a létszám lecsökkentése összességében katasztrófát okozhat. Ezért vannak most tárgyalások.

A teljes cikk itt elolvasható.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik