Vízilabda: bemutatták a Halassy Olivérről szóló filmet

Vágólapra másolva!
2018.04.26. 15:29
Bemutatták csütörtökön a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó Halassy Olivérről készült dokumentumfilmet.

A vetítés előtti sajtótájékoztatón Czinke Gyula, A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című alkotás társrendezője azt mondta: „ezzel a filmmel emléket szerettünk volna állítani hazánk egyik legnagyobb sportegyéniségének”.A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című alkotás társrendezője azt mondta: „ezzel a filmmel emléket szerettünk volna állítani hazánk egyik legnagyobb sportegyéniségének”.

„Halassy Olivér emberfeletti teljesítménnyel olyan rekordokat döntött meg, amelyet a mai élversenyzők is megirigyelnének” – jelentette ki Czinke Gyula, aki szerint a filmnek az az üzenete a mai fiatal generáció számára, hogy a saját céljainkat sose adjuk fel, hanem ugorjuk át az akadályokat úgy, ahogyan annak idején Halassy Olivér tette.

„Ő ugyanis kitartásával és akaraterejével legyőzte saját testi akadályait és elérte céljait” – hangsúlyozta a társrendező.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kiemelte, hogy „Halassyt tekinthetnénk Magyarország első parasportolójának, bár ő sem így élte meg az életét, hanem teljes sportolónak tartotta magát, és ez épek között versenyzett”.

Az MPB elnöke emlékeztetett arra, hogy 48 évvel ezelőtt a mozgásgátoltak sportolását támogató első magyarországi sportegyesületet is Halassy Olivérről nevezték el.

„Ezzel a filmmel megnyílik az út az olyan nagyszerű sportolók bemutatása előtt, akik az életből adódó nehézségeiket legyőzve érték el sikereiket” – jelentette ki Szabó László, aki szerint a magyar parasport origóként tekint Halassyra, mert nemcsak kiváló sportoló, hanem nagyszerű magyar ember is volt.

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó arra hívta fel a figyelmet, hogy abban a korszakban, amikor Halassy játszott, a magyar vízilabda-válogatott csaknem 11 éven át veretlen maradt.

„Fantasztikus korszak volt ez, fantasztikus egyéniségekkel és erős csapatszellemmel, és ez az eredményekben is megmutatkozott” – jegyezte meg Benedek.

A szintén háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, a dokumentumfilm producere és gyártásvezetője hangsúlyozta, hogy Halassyt azért nevezték csodafedezetnek, mert a medencében Jolly Joker volt, aki ha kellett gól lőtt, de ha arra volt szükség, embert is tudott fogni. Hozzátette: bár a csapattagok között voltak nézet-, származásbeli és vallási különbségek, a vízben ezeket félre tudták tenni.

A legendás sportoló lánya, Halassy Ilona megkönnyezte a bemutatót, amelyet a nézők tapssal fogadtak.

Czinke Gyula az MTI kérdésére elmondta, hogy a A Green Screen által készített, s a Médiatanács által támogatott dokumentumfilmet május közepétől több alkalommal is bemutatja a Hír Tv, júniusban néhány budapesti moziban, valamint vidéki megyeszékhelyen lehet megtekinteni, majd szeptembertől sportegyesületekkel és sportszervezetekkel együttműködve is terveznek vetítéseket.

A csütörtöki premieren részt vett többek között Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Kárpáti György háromszoros olimpiai aranyérmes vízilabdázó, valamint a sportág és a magyar sport számos neves egyénisége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik