Vízilabda: a férfiválogatott egy vb-csoportba került a spanyolokkal

Vágólapra másolva!
2019.04.07. 13:18
null
Magyarország a női és a férfitornán is érdekelt (Fotó: Tumbász Hédi)
A férfi vízilabda-válogatott a spanyolokkal, a dél-afrikaiakkal és az új-zélandiakkal került a C-csoportba a nyári világbajnokság vasárnapi zágrábi sorsolásán. A nőknél a magyarok a B jelű négyesben kezdik meg vb-szereplésüket, ellenfelük Kanada, Oroszország és a házigazda Dél-Korea lesz.

 

A férfi Európa-kupa nyolcas döntőjének helyszínén, Zágrábban elkészítették a kvangdzsui vizes világbajnokság vízilabdatornájának csoportbeosztását. A sorsolást megelőző ceremónia során voltak pillanatok, amelyektől szívesen eltekintettünk volna, ugyanis a szervezők készültek egy rövid videóval a horvát vízilabda-válogatott legnagyobb sikereiről – maradjunk annyiban, a magyar válogatott többször is a szenvedő fél volt az összeállításban.

A női sorsoláson két horvát vízilabdázó, Petra Bukic és a világ legjobbjának is megválasztott, súlyos szívproblémája után újra pólózó Sandro Sukno működött közre. A magyar válogatott a harmadik kalapból várta, milyen ellenfelekkel szemben ugrik medencébe Dél-Koreában.

Bíró Attila együttese a házigazda dél-koreaiakkal, a kanadaiakkal és a nagyon erős oroszokkal találkozik, ami annak fényében nem rossz, hogy elkerülte például a hollandokat és a görögöket. Azonban a további ellenfelek igazán trükkösek lehetnek, így sokat érne a csoportelsőség.

A férfiak sorsolásán két kitűnő horvát szakember, a vízilabdaedzők között etalonnak számító Ratko Rudic és a horvát futballválogatottat vb-ezüstéremig vezető Zlatko Dalic húzta ki a gömböket. A mieink az első kalapból várták ellenfeleiket.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

 

Märcz Tamás együttese az egyre jelentősebb játékerőt képviselő spanyolok, továbbá az új-zélandiak és a dél-afrikaiak ellen szerepel a csoportkörben. A fiúkra hatványozottabban igaz, hogy rengeteget érne a csoport első helye, ellenkező esetben ugyanis a szerbek vagy a horvátok is szembejöhetnek már a negyeddöntőben.

„Két csapatunk közül a hölgyeknek van picit egyszerűbb dolguk, de azért a kanadaiak is jelentős játékerőt képviselnek, a házigazda dél-koreaiakra biztosan kiemelt figyelem irányul, az oroszokat pedig jól ismerjük, milyen erősek. Érzéseim szerint nem egyszerű a csoport, de hát a világbajnokságon mindenkit meg kell verni, ha nyerni akarunk – értékelte a sorsolást lapunknak a helyszínen Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke. – A férfiaknak a spanyolok ellen nagyon nehéz lesz, nem is beszélve a további lehetséges ellenfelekről. Ez a vébé sajátossága: a csapat ahogy kiverekszi magát a csoportból, rögtön szembekerülhet egy nagyon erős ellenféllel. A konzekvenciát levonva, két nehéz csoportot kaptunk, és a további menetelés is nagyon kemény lesz. Azonban az új szabályrendszerben eddig jól teljesítenek a csapataink.”

A világbajnokságot július 12–28-án rendezik meg Kvangdzsuban, a vízilabdatornát külön az eseményre épített, ideiglenes helyszínen bonyolítják le. A férfiak közül két gárda, a nők mezőnyéből egy együttes szerezhet kvótát a tokiói olimpiára.

VIZES VILÁGBAJOKSÁG, KVANGDZSU
VÍZILABDATORNA
FÉRFIAK
A-csoport:
Szerbia, Dél-Korea, Montenegró, Görögország
B-csoport: Egyesült Államok, Horvátország, Kazahsztán, Ausztrália
C-csoport: MAGYARORSZÁG, Dél-Afrika, Új-Zéland, Spanyolország
D-csoport: Brazília, Németország, Olaszország, Japán

NŐK
A-csoport:
Dél-Afrika, Új-Zéland, Hollandia, Egyesült Államok
B-csoport: MAGYARORSZÁG, Kanada, Oroszország, Dél-Korea
C-csoport: Kuba, Görögország, Kazahsztán, Spanyolország
D-csoport: Japán, Olaszország, Kína, Ausztrália

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik