Vizes vb: spanyol parádé, már a negyeddöntőben kiestek a szerbek

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.23. 08:14
null
Spanyolország negyeddöntős a világbajnokságon (Fotó: rfen.es)
Nagyszerű védekezéssel és remek támadójátékkal, 5–2-es második negyeddel Spanyolország férfi vízilabda-válogatottja legyőzte Szerbiát, és elődöntős a kvangdzsui világbajnokságon. Horvátország a németeket verte meg két góllal. A mostani vb-ről a legjobb két csapat szerez kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. Mivel a szerbek a 2019-es világliga megnyerésével már kvótához jutottak, ha bekerültek volna a vb-döntőbe, akkor a világbajnokság 3. helyezettje is olimpiai kvótát szerzett volna. A szerbek kiesésével azonban eldőlt, hogy döntőbe kell jutnia annak a csapatnak – így például a magyar együttesnek –, amely a vb-n akarja biztosítani részvételét a 2020-as ötkarikás játékokon.

 

SPANYOLORSZÁG–SZERBIA

Ha csak a naptól lett volna melege Dejan Szavicsnak… A szerbek szövetségi kapitánya nem a kvangdzsui időjárástól, hanem csapata játéka és a mérkőzés alakulása miatt került robbanás közeli állapotba a spanyolok elleni negyeddöntőben.

A hét klasszisát is pihentető, ám így is erős együttes ugyanis a második felvonásban már 6–1-re is égett Spanyolország ellen. A tavalyi Európa-bajnoki döntő „visszavágóján” a spanyolok szinte minden játékelemben remekeltek, a védekezésükről mindent elmond, hogy a tartalékosan sem nyeretlen kezdőkkel felálló szerb támadógépezet 14 perc alatt egyetlen gólig jutott. Kevéssel a félidei szünet után Miguel de Toro remekül tett be egy fórt, és már 8–3-ra vezettek a spanyolok. Pillanatnyi megingás következett, hiszen Radomir Drasovics és az előző idényben Miskolcon légióskodó Ognjen Sztojanovics is beköszönt, ám Blai Mallarach előnyből betalált, így ismét négy gól volt a különbség.

Persze Szavics a partról űzte-hajtotta a játékosait, és ha valakik, hát a szerbek sosem adják fel, ám az elején összeszedett hátrány a még a nagy szívvel küzdő csapatnak is soknak bizonyult. Talán meglepetésre, ám a negyeddöntőt látva még ekkora különbséggel is teljesen megérdemelten nyert a spanyol válogatott, amely a horvát–német mérkőzés győztesével játszik az elődöntőben.

„Akármennyire jól is kezdtünk, nem volt ez könnyű meccs – jegyezte meg Felipe Perrone, a spanyolok csapatkapitánya. – Gyors játékot játszottunk, az volt a kulcs, hogy mi adjuk meg a mérkőzés ritmusát. A világ legjobbjai játszanak a szerbeknél, igyekeztünk dinamikusak lenni. A védekezésünk nagyon jó volt, végig kisegítettük egymást, ez tette lehetővé, hogy diktáljuk a ritmust. Termetre nem vagyunk akkorák, mint a szerbek, a horvátok vagy a magyarok, ezért kell gyorsnak lennünk. A szerbek a csoportban megmutatták, hogy néhány klasszisuk nélkül is roppant erősek, elképesztő meccset kellett játszanunk ellenük, hogy nyerjünk.”

HORVÁTORSZÁG–NÉMETORSZÁG

Csak ijesztgetett Németország, amely jól tartotta a lépést a horvátokkal, ám végül a világbajnok került elődöntőbe a kvangdzsui világbajnokság férfi vízilabdatornáján.

Azért az szép baleset lett volna, ha a szerbek után a horvátok is búcsúznak, ráadásul a német férfi vízilabda-válogatott nem képvisel olyan játékerőt, mint a másik negyeddöntőben a spanyol.

A németek azonban nem adták olcsón a bőrüket. A harmadik negyed elején úgy tűnt, Andro Buslje, Ante Vukicevic és Maro Jokovic góljával kinyitja az ollót a világbajnok, ám a Luuk Gielen vezetésével felzárkóztak a németek, sőt a negyedik negyed elején Mateo Csuk találatával egyenlítettek. Ekkor azonban Jokovic is beköszönt, így nem történt csillaghullás, a világbajnok jutott döntőbe, és a Szerbiát búcsúztató Spanyolországgal vív meg a fináléért.

FINA VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ
Spanyolország–Szerbia 12–9
(2–1, 5–2, 3–4, 2–2)
Horvátország–Németország 10–8 (1–2, 3–1, 3–3, 2–1)
Magyarország–Ausztrália 10–9 (3–3, 2–3, 3–1, 2–2)
Olaszország–Görögország 7–6 (2–2, 2–1, 2–3, 1–0)

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
Helyosztók
A 11. helyért
2.30: Japán–Dél-Afrika
A 9. helyért
4.00: Montenegró–Egyesült Államok
Az 5–8. helyért
7.00: Szerbia–Németország
8.30: Ausztrália–Görögország
Elődöntő
10.00: Spanyolország–Horvátország
11.30: Magyarország–Horvátország

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik