Vizes vb: Nyerni járunk Kvangdzsuba – Jansik Szilárd

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 19:06
null
Jansik Szilárd (fehér sapkában) az idei bajnoki döntőben (Fotó: Dömötör Csaba)
Jansik Szilárd szerint tudják, mi az ellenszer a spanyol vízilabda-válogatott játékára a kvangdzsui világbajnokság magyar idő szerint szerda hajnali csoportrangadóján, a 2015-ös universiade-győzelem pedig szép emlékeket ébreszt benne.

 

Akárcsak kedden, a nők Kanada elleni gólzáporos győzelme alkalmával, megint hajnalban kelhetnek a magyar szurkolók, hiszen hazai idő szerint 4.10-kor száll vízbe a férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen a világbajnokságon. Itt, Kvangdzsuban sem lesz késő, hiszen hét óra az időeltolódás, azaz délelőtt 11.10-et írnak majd. A tét a csoportelsőség és az egyenes ágon negyeddöntőbe jutás, hiszen a négyes zárásán biztosan nem okoznak majd gondot a dél-afrikaiak. A szünnapon Jansik Szilárdot kérdeztük, aki vb-újoncként, ám világ- és Európa-kupával a zsebében, az idényben mindent, így a Bajnokok Ligáját is megnyerő Ferencvárosból érkezett a világ másik felére.

– Klubcsapata, az FTC többször is játszott a Barcelonetával, lehet ebből profitálni a spanyolok elleni csoportrangadón?
– Biztosan fel tudunk használni ezt-azt, hiszen a válogatottjuk a Barcelonetára épül, ellenük meg kétszer játszottunk a csoportkörben és az elődöntőben. Ismerjük őket, újat nem tudnak mutatni, legalábbis reméljük. Persze ők is ismernek minket. Nagy a tét, de akkor sincs semmi, ha nem győzünk. Erről természetesen ne is beszéljünk, hiszen a maximumot akarjuk adni! A sikerrel plusz pihenőnapot és felkészülési időt is nyernénk, mert azonnal a negyeddöntőbe jutnánk. Amióta elkezdtük a felkészülést, a spanyolok ellen gyakorolunk, őket elemezzük.

Rossz előjel: Varga Dénes, a magyar csapatkapitány megsérült. Részletek itt!

– Ha meglepni nem lehet egymást, mi vezethet győzelemre?
– A minél kevesebb hiba. Meglátjuk, milyen lesz a játékvezetői felfogás. A Barceloneta elleni klubmeccseinket jellemezte a rengeteg emberelőny és -hátrány. Remekül védekeztük ki a fórjaikat, ez most is kulcs lehet, míg nekünk minél jobban ki kell használni a sajátjainkat. Fontos figyelni arra, hogy a spanyolok nagyon széthúzzák a pályát, az egészet bejátsszák, és a széleken segíteni egymásnak plusz blokkokkal, mert a kapus nem tud átérni a keresztpasszra. Rajtuk kívül mások nem pólóznak így, de ismerjük a taktikát, megvan az ellenszerünk.

– Ez már a negyedik esemény az új szabályokkal, de jól érzem, hogy még mindig tanulja egymást a sportoló és a bíró, mit csinál, mit ítél a másik?
– Elvileg a játékvezetők között nem kellene különbségnek lennie, ám mi is észrevesszük, hogy az egyik nap könnyebben befújnak egy ötméterest, mint a másikon. Ugye az az egyik új szabály, hogy öt méteren belül nem lehet akadályozni a támadójátékost, ha kapuval szemben van, és mögötte a védő. Még szokjuk, ám a kemény összecsapásokat a legjobb bírók fújják, és ők maximálisan alkalmazzák. Amúgy hiába a negyedik verseny (a vb előtt a berlini világkupa, a zágrábi Európa-kupa és a világliga belgrádi nyolcas döntője – a szerk.), a klubidényt ezek szerint játszottuk, bennünk van ötven-hatvan meccs megszokása, plusz én hat-hét éves korom óta ilyen szabályok szerint pólózom. Nem egyszerű a váltás, de azért vagyunk profik, hogy alkalmazkodjunk.

– Néhány napja az edzéshelyszínen fotózkodott Zalánki Gergővel, Sedlmayer Tamással és Bátori Bencével, plusz stábtagokkal, akikkel 2015-ben universiadét nyert ott. Kedves emlékeket ébreszt Kvangdzsu?
– Nagyon, különösen, mert azelőtt semmilyen világeseményt nem nyertem. Volt egy junior-világbajnoki ezüstérmünk, ám az volt az első siker, az egyetemi olimpiának nevezhető universiadén. Nagy örömet szerzett, hogy győztünk, pláne úgy, hogy erős csapatok szerepeltek, például az amerikai, az orosz vagy az olasz. Büszke voltam akkor a diadalra, és ahogyan visszatértünk, egyből beugrottak az emlékek. Jó visszajönni, megbeszéltük, hogy győzni jár az ember ide, Dél-Koreába, Kvangdzsuba. Legyen most is így!

– Azóta megszaporodtak az érmek. Ha négy éve azt mondják, klubszinten mindent megnyerve, a válogatottban is világ- és Európa-kupa-sikerrel tér vissza, elhiszi?
– Nem biztos... Főleg úgy, hogy azt hiszem, azután jött a sérülésem, amely miatt kicsit veszélyben volt a folytatás, picit kilátástalannak tűnt a helyzet. Szerencsére meggyógyultam, és bízom benne, hogy nagyon sokat tudok még fejlődni. Szeretnék stabilan megragadni a csapatban az elkövetkező hat-nyolc-tíz évre, és sikereket elérni a válogatottal is!

„EDDIG VALAHOGY MINDIG MEGTALÁLTUK AZ ELLENSZERT”
„Az elmúlt időszakban sokszor találkoztunk a spanyolokkal, eddig valahogy mindig megtaláltuk az ellenszert, amellyel zavarba hoztuk őket – fogalmazott Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – A legfontosabb eseményeken tudnak a legjobban játszani. Remek a védelmük, türelmesnek kell lenni és blokkolni a kontratámadásokat. Fontos lesz meggátolni a gyors lefordulásokat is, és odafigyelni, hogy ne is kerüljünk ilyen helyzetbe. Jól járatják a labdát emberelőnyben. Megbeszéltük egymás között, mit akarunk csinálni, persze más kérdés, mindezt hogyan valósítjuk meg a vízben. Van egy-két kulcsjátékosuk, előnyt jelenthet, ha őket ki tudjuk pontozni. A világligán is láttuk, megérzik, ha fontos láncszemet veszítenek, a Barceloneta is zavarba jött a Ferencváros ellen, amikor kivált az egyik legjobb góllövője, Alberto Munárriz. Van három-négy olyan lövőjátékos, aki támadásban is felvállalja a felelősséget, általában ők tolják a csapat szekerét. Nem biztos, hogy a kiegészítő emberek hasonló szerepet tudnak vállalni. Keveset szabad hibázni, a spanyolok ellen visszaütnek az eladott, a rossz időben ellőtt labdák, a védekezésbeli nem odafigyelések, a nem elég gyors reakciók. Szinte tökéletes mérkőzést kell játszanunk, hogy nyerjünk.”

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

VIZES VB, VÍZILABDA, FÉRFIAK
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT
4.10:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
5.30: Dél-Afrika–Új-Zéland

A további szerdai program

A-CSOPORT
12.10:
Görögország–Montenegró
13.30: Szerbia–Dél-Korea
B-CSOPORT
1.30:
Ausztrália–Kazahsztán
2.50: Egyesült Államok–Horvátország
D-CSOPORT
9.30:
Japán–Olaszország
10.50: Brazília–Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik