Vizes vb: Nem rakok extra terhet a lányokra – Bíró

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 13:38
null
Volt ok az örömre: női pólósaink legyőzték Olaszországot (Fotó: Derencsényi István)
Mint ismert, a magyar női vízilabda-válogatott 7–6-ra legyőzte Olaszországot a kvangdzsui vizes világbajnokság negyeddöntőjében, így bejutott a legjobb négy közé, ahol Spanyolország vár rá. Bíró Attila elmondta: nem rak extra terhet a lányokra, nem mi leszünk a favoritok az elődöntőben.

 

– Ennyire nem számítanak az előzmények a női vízilabdában?
– Pontosan, hiszen női vízilabdáról beszélünk – mondta Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Hat nulláról is meg lehet fordítani a meccset, meg ugyanekkora előnyről ki is lehet kapni. A legutóbbi világbajnokságból tanulva – amelyen a négy csoportelsőből csak egy jutott tovább, az is kínkeservesen, most meg kettő – abszolút nem számít, hogy első vagy második helyen végzel a csoportban. Többször elmondtam, nekünk jól jön a plusz mérkőzés a negyeddöntőért, fontos, hogy még játszottunk.

– Akkor egyáltalán nem esett pánikba az oroszok elleni vereség után?
– Egyáltalán nem, hiszen nem csökkent az önbizalmunk, és tudtunk jól játszani. Persze jól játszva nyerni könnyű, és ezért van nagy értéke ennek a sikernek, mert korántsem sem pólóztunk nagyon jól. Iszonyatos taktikai csatát vívtunk, ezerszer találkoztunk már egymással, akár ezekben a felállásokban is. A múltból semmilyen következtetést sem lehet levonni, mindig a napi formán múlik a siker, hetven-nyolcvan százalékban úgyis fejben, mentálisan dől el a meccs.

– Ha nem a jó játékkal, akkor mivel győztek?
– A védekezéssel, a jó meccskezdés több mint biztató volt. Azért is esett kevés gól, mert nagyon jól ismerjük a másikat. Az olaszok ki tudták kapcsolni Keszthelyi Ritát, sőt majdnem kipontozták, ami azért nekünk egy-két gól mínuszt jelentett, de mi is kivettük a játékból a kulcsembereiket.

– Egy győzelemre van a válogatott az olimpiától.
– Nem rakok extra terhet a lányokra. A spanyolok az esélyesebbek, ezt a teljesítményt is meg kell fejelnünk, hogy szoros mérkőzést játsszunk velünk, de képesek vagyunk rá.

VÉLEMÉNYEK

GURISATTI Gréta, a magyar vízilabda-válogatott szélsője: „Már előző nap éreztem az erőt a csapaton. Kiemelném, hogy a jó kezdés után nem engedtük ki a kezünkből a mérkőzést, ritka, hogy ennyire koncentráltan, felfokozott állapotban végigjátsszuk a meccset. Ahogy elnéztem a kispadot, ahogyan láttam mindenkit a vízben... mégis, higgadtak tudtunk maradni. Nem volt hullámvölgy, mindenki hozzátette azt az egy pici labdaszerzését, blokkját, gólját a sikerhez. Csapatgyőzelem volt! Ha utólag visszanézzük, biztos találunk hibát, de ilyen meccs után nincs miről beszélni. Maximálisan végrehajtottuk, amit az edzők kértek, megfogtuk a győzelmet, és nem engedtük ki a kezünkből.”

ILLÉS Anna, a magyar vízilabda-válogatott bekkje: „Végig arra edzettünk, hogy ezen a héten jöjjön ki a csúcsforma. Nagyon jól játszottunk, remek volt a védekezés, végre kevés gólt kaptunk – ezt a pillanatot vártuk. Sokkal jobban kezdtünk, mint az oroszok ellen, nem négy nullával. Megadta az alaphangulatot, hogy mi lőttük az első gólt. Örülök, hogy az elején megszerzett előnyt végig meg tudtuk tartani, és amikor kiegyenlítettek, akkor is mi lőttünk gólt. Sikerült végig higgadtnak maradni, és bár nagyon sok kontrát kaptunk, nem érzem, hogy ne lettünk volna felkészülve rá. A védekezésben Edina vezérletével nagyon jól teljesítettünk. Hallottunk néhány meccseredményről: az első nyolc-tíz csapat nagyon jó, egy szinten van, az dönt, majd az elődöntőben is, hogy aznap ki játszik jobban. Az olaszok ellen látott formát kell továbbvinni a következő mérkőzésre.”

MINIINTERJÚ KESZTHELYI RITÁVAL, A VÁLOGATOTT CSAPATKAPITÁNYÁVAL

– Hogyan változott ekkorát a csapat védekezése az oroszok elleni találkozó után?
– Nagyon büszke vagyok a csapatomra! Az elmúlt három évben érdemes volt ezért dolgozni, erre várni, ezt a CSAPATNAK sikerült behúznia, mindenki hozzátette a magáét. Megbeszéltük, hogy csak magunkkal foglalkozzunk, forró szívvel és nagyon okosan figyeljünk a másikra, és figyeltünk, türelmesek voltunk. Edina remekül védett, sokat blokkoltunk, ez megalapozta a kapusteljesítményt is. Nagyon büszke vagyok magunkra.

– Jól láttuk, kicsit speciális szerepkörben játszott?
– Az olaszok arra hajtottak, hogy jól megverjenek és kiállítsanak. Kétszer sikerült is amiatt, hogy az ellenfél befogta a kezemet, és nem tudtam mutatni a bírónak, hogy valójában ő fog. Visszanyalt a fagyi, mert én meg kipontoztam a nyolcasukat, kettőt csináltam róla meg a többiről, egyék meg, amit főztek. Hasonló taktikára kell készülni az elődöntőben is, de állok elébe. Ha a csapat így játszik, akkor engem kipontozhatnak, a lányok megnyerik.

– Az elmúlt időszak hullámvölgyeire gondolva mi adott erőt az olaszok egyenlítésekor?
– Egész meccsen vitt minket a szívünk, türelmesek voltunk, tudtuk, lesz lehetőségünk, és azzal kell élni. Még előbb behúzhattuk volna, ha az előnyökben én is, más is türelmesebb. Néhányan olyan szerepkört vállaltak magukra, amit eddig nem mertek, ezzel voltunk most jobbak. Bátran odaálltak és be is lőtték a helyzeteket, és ez fontos lesz, hogy ne legyünk felemás-oldalasak.

– Ha elmúlt három évről beszélt, akkor lehet ez a mostani siker mérföldkő a válogatott életében?
– Előre nem lehet megmondani, ha egy év múlva megkérdezi, talán lehet ezt válaszolni. Azt tudom, ha ennyire egyben vagyunk, akkor így tudunk játszani. Baromi jó lenne a következő meccsen is így teljesíteni. Nem vagyunk elégedettek, nem dőlünk hátra, azért jöttünk, hogy érmet nyerjünk és kvótát szerezzünk, mindent megteszünk érte a következő mérkőzésen.

 

 

FINA VIZES VB, NŐI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 6–7 (2–4, 2–1, 1–1, 1–1)
Kvangdzsu,
200 néző. Vezette: Margeta (szlovén), Putnikovics (szerb)
OLASZORSZÁG: GORLERO – Tabani 1, Bianconi, Chiappini 1, Palmieri, Garibotti, Queirolo 1. Csere: Avegno 1, EMMOLO 1, Aiello, Viacava, Picozzi 1
Szövetségi kapitány: Fabio Conti
MAGYARORSZÁG: GANGL – Szilágyi D. 1, Tóth-Csabai, ILLÉS 1, Parkes, Vályi V., KESZTHELYI 1. Csere: Rybanska, Leimeter 2, GURISATTI 2, Gyöngyössy, Horváth B.
Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 11/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Bianconi (28. p.), Szilágyi D. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Fabio Conti: –
Elismerésem a magyaroknak, hiszen remekül játszottak, irányították a mérkőzést, mi pedig sok hibát követtünk el támadásban. Általában pedig jól lövünk, de most elrontottunk három-négy helyzetet. Sajnálom, hogy a játékvezető két esetben az ötméteres helyett emberelőnyt ítélt, ám ilyen a vízilabda, szóval a januári Európa-bajnokságra kell koncentrálnunk.

További negyeddöntők
Egyesült Államok–Görögország 15–5(4–0, 4–2, 2–2, 5–1)
Ausztrália–Oroszország 9–7(2–1, 2–0, 2–3, 3–3)
Spanyolország–Hollandia 12–8 (6–1, 2–3, 2–1, 2–3)

Az elődöntőben
Július 24., szerda:

10.00: Egyesült Államok–Ausztrália
11.30: Spanyolország–MAGYARORSZÁG

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik