A szünetig szoros volt, végül simán jutottak a döntőbe a spanyolok

HARMATH ÁKOS (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)HARMATH ÁKOS (percről percre), ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2019.07.24. 11:26
null
Az első félidőben 8, a másodikban 2 gólt dobott a magyar válogatott (Fotó: Derencsényi István)
A dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokság női vízilabdatornájának második elődöntőjében a magyar válogatott 16–10-re kikapott Spanyolországtól, amely a döntőbe jutás mellett kvalifikálta magát a tokiói olimpiára is. A másik elődöntőben Ausztráliát 7–2-re legyőzte a már olimpiai résztvevő Egyesült Államok.

VIZES VB
VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NŐK, ELŐDÖNTŐ

SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 16–10
(5–3, 5–5, 4–1, 2–1)
Kvangdzsu, 300
néző. V: Sztavridisz (görög), Margeta (szlovén)
SPANYOLORSZÁG:
Ester – A. Espar 2, TARRAGO 4, Ortíz 2, LEITON 2, Pena 1, C. Espar. Csere: M. GARCÍA 1, FORCA 4, Crespi, González, Bach. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
MAGYARORSZÁG:
Gangl – Tóth-Csabai, Szilágyi D., Illés, Gyöngyössy 1, Vályi V., Keszthelyi 2. Csere: Magyari (kapus), Rybanska, Gurisatti 2, LEIMETER 4, Horváth B., Parkes 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből:
10/6, ill. 15/3
Gól – kettős emberelőnyből:
1/1, ill. –
Gól – ötméteresből:
3/3, ill. 1/1
Kipontozódott:
Szilágyi D. (19. p.), Bach (19. p.), Gurisatti (27. p.), Forca (24. p.), A. Espar (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Miguel Oca: –
Nagyon nehéz meccset nyertünk meg, hiszen roppant erős a magyar csapat, nagy lövőkkel. Az döntött, hogy a lövőink és a centerek is betaláltak, mert a magyarok legyőzéséhez muszáj sok gólt szerezni.

ÖSSZEFOGLALÓ

 

Hogy elrepült egy év...

Legutóbb a tavalyi barcelonai Európa-bajnokságon találkozott egymással a spanyol és a magyar női vízilabda-válogatott, igaz, azt a két meccset jobb nem felidézni. A csoportban 13–9-re, míg a bronzmérkőzésen 12–6-ra nyertek a spanyolok, akik a kvangdzsui világbajnokságon is meggyőzően teljesítettek. Hibátlanul, első helyen jutottak a nyolc közé, a negyeddöntőben pedig elképesztő kezdéssel a kontinenselső hollandokat ejtették ki.

Most is a spanyolok szájíze szerint indult a meccs, Roser Tarrago előbb ötméteresből, majd távolról talált be. A magyar csapat azonban a hollandokkal ellentétben nem indult meg a lejtőn, Keszthelyi Rita büntetőből megszerezte a századik világbajnoki gólját, majd Leimeter Dóra egyenlített. Gangl Edina majdnem megfogta Anna Espar ötösét, de csak majdnem, ráadásul Judith Forca kapusfás gólt szerzett, és kevéssel a szünet előtt Tarrago harmadszor is eredményes volt. Szerencsére Leimeter sem kegyelmezett, így kezelhető hátránnyal zárult a negyed (3–5).

A második negyedben alig telt el néhány másodperc, Tarrago negyedszerre is feliratkozott a góllövőlistára, ez pedig már sok volt Bíró Attilának: kapust cserélt, és beküldte a 18 éves Magyari Aldát. A vb-újonc rögtön kiszolgáltatott helyzetbe került, a termetes center, Paula Leiton nem hibázott. Az ő és a poszttárs Maica García kikapcsolása kulcsfeladat volt, ám sorra harcolták ki a kiállításokat, büntetőket. Folyamatosan sípoltak a bírók, mindkét oldalon többen már a második negyed közepétől két hibával játszottak, és a gólok is potyogtak, Gurisatti higgadt negyedvégi ejtése a kétgólos hátrányt rögzítette. Két negyed mérlege: tizenhat perc, tizennyolc gól – a tökéletes ellentéte az első elődöntőnek, amelyben az Egyesült Államok 6–2-re nyert Ausztrália ellen.

A csapat hiába tartotta a lépést a spanyolokkal, erejéből többre nem telt. Forca duplájával kezdődött a harmadik felvonás, előfordult, hogy a spanyolok egy támadásból háromszor kísérletezhettek, mert mindig hozzájuk pattant vissza a labda. Közben visszaállt Gangl Edina – a statisztika szerint Magyari védett lövés nélkül ült vissza a kispadra –, de nem lett jobb a kapusteljesítmény. A negyed derekán Keszthelyi vágott be egy előnyt (9–12), és elszánt öröme akár új meccs kezdetét is jelenthette volna.

Nem jelentette, az Eb-bronzérmes végig kényelmes előnyben vízilabdázott, értékesítette a fórjait, így nagy különbséggel győzött. Ezt is a meccset is jobb lesz elfelejteni...

A világbajnokságon megszerezhető egy olimpiai kvótát – a már tokiói résztvevő amerikaiak döntőbe jutása miatt begyűjtötték a spanyolok, míg a magyar válogatott pénteken 10-től Ausztráliával játszik a bronzéremért.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink megtisztelő figyelmét, hamarosan jövünk az összefoglalóval, nyilatkozatokkal, részletes jegyzőkönyvvel.

4. NEGYED

32. perc: Vége, Spanyolország jutott be a döntőbe és ki az olimpiára, számunkra marad a bronzmeccs pénteken délelőtt Ausztrália ellen. 16–10

32. perc: Lövés nélkül lejárt a spanyol támadóidő. Espar kipontozódott. Vályi passza rossz, Keszthelyi bejátszása után Gyöngyössy ziccerét fogja bravúrral Ester.

31. perc: Pena pihen. Vályi lőtt a blokkba az „53-as figura” végén balról.

31. perc: Most már a spanyolok sem erőltetik a támadást. Spanyol kiállítás, magyar időkérés gyorsan.

30. perc: Jó védekezéssel szerzünk labdát. Gyöngyössynél fújnak támadót...

29. perc: Gangl véd egyet, majd indít. Keszthelyi passza után Leimeter szépít, 16–10!

29. perc: Rybanska bejátszása után Parkes húzta a lécre, de marad nálunk a labda. Gyöngyössy húzását Ester védi, García meg kipontozódott közben.

28. perc: Támadó szabálytalanságot fújnak a bírók nálunk. A spanyolok tartják a labdát, aztán távolról Ortiz lövését fogja Gangl. Keszthelyi bejátszása után Espart állítják ki Parkesról.

27. perc: Gurisatti kipontozódik, García betalál, 16–9.

27. perc Több lövésünk is volt, de nem ment be egyik sem. Legalább viszont a labdát rendre visszaszereztük.

26. perc: Előnybe kerülünk, Keszthelyi lő kapufát, de megszerzi Gurisatti a kipattanót. Keszthelyi lő megint, Ester véd, marad nálunk a labda. Újabb előny.

25. perc: Magyar időkérés.

25. perc: Gurisattit kiküldik, elölről kezdődik a spanyol támadóidő, Pena nem kegyelmez, 15–9.

25. perc: Ráúszás, Vályi elhozza a labdát. Kiegészültünk. Rybanska bejátszásával Gyöngyössy nem tud mit kezdeni.

3. NEGYED

24. perc: Rybanska visszaúszás közben szabálytalankodik, kiküldik. A végén már nem lőnek a spanyolok, 14–9. Nagyon sok ez az öt gól.

24. perc: Gangl most védi Pena lövését, támadhatunk. Rybanska lövését fogja Ester.

23. perc: Parkesról kiállítanak, de rossz döntést hoz Gurisatti, nem jó a passza, megint nem lövünk. Keszthelyit szórják ki nálunk.

23. perc: Ortizra nem figyelünk, középről nagyon messziről, nagyon pontosan lő, öt közte. 14–9.

23. perc: Gyöngyössy kap labdát centerben, de nem jut lövéshez.

22. perc: Gyöngyössyre fújnak kontrát a síposok. Öttel mehetnek a spanyolok... De Gurisatti labdát szerez.

21. perc: Tarrago passza után Forca átlövi a blokkot, 13–9.

21. perc: Csabai lövése mellé száll, de Ester beleért, miénk marad. Gonzálezt szórják ki, Keszthelyi pedig távolról belövi, végre! 12–9.

20. perc: Újabb kipattanó a mi kapunkról, ez is a spanyoloké. Sőt, Tarrago lövése után az újabb lecsorgó is az övék. Közben Gangl visszajött a kapunkba.

19. perc: Bach is kipontozott, Leimeter meg mellé lő az előnyből... Először hibázott. Beragadtunk...

19. perc: Bejátszás centerbe, Szilágyit kiküldik, kipontozódott. Nem tudják kihasználni az előnyt, Espar kapufát lőtt, de nem figyelünk a kipattanóra, Forca végül belövi, 12–8...

18. perc: Szilágyi gyengécske lövését kapja le Ester.

18. perc: Parkest küldik ki. Forca váltja gólra a fórt. 10–9 helyett 11–8...

17. perc: Ráúszás, megvan a labda! Kiállítás a spanyoloknál, Leiton úszik ki. Nem jutunk lövéshez.

2. NEGYED

16. perc: Még egy távoli ejtés a spanyoloktól, Espar távoli próbálkozása is a kapufán csattan, a dudaszó pillanatában, vége a félidőnek.

16. perc: Egy ejtés a kapufára messziről Forcától. Gyorsan lefordulunk, Magyari passza után Vályi teszi előre Gurisattihoz, aki szépen átejti a kapus fölött, ez az, 10–8!

16. perc: Szilágyi lövését védi Ester, de már belesípolnak egy támadófaultot.

15. perc: Ortiz lő csúnyán mellé, köszönjük. Támadót fújnak, a spanyolok megúsznak, de elszórják, González volt az.

15. perc: Gyöngyössy szépít centerből pazar csavarral Vályi passza után, 10–7!

14. perc: A plusz négyért támadnak a spanyolok, most Gurisattit küldik ki... Spanyol labdajáratás végén Leiton talál be, 10–6.

14. perc: Előny nálunk, Bachot küldik ki, Szilágyi bepassza viszont nem jó... Kár.

13. perc: Ezúttal Leimeter szórják ki, másodszor, aztán Szilágyira fújnak ötöst. Ortiz belövi, Magyari nem tudta védeni, 9–6.

13. perc: Előny nálunk, Espart küldik ki. Gurisatti pattintja be Leimeter keresztpasszát, 8–6!

12. perc: Kiállítás nálunk, Leimeter az. Kettős hátrány Illés is kimegy. Espar használja ki a dupla fórt, 8–5.

12. perc: Parkesról kiküldik Gonzálezt. Leimeter jobbról behúzza a rövidbe a blokk fölött, remek, 7–5.

11. perc: Ortizt blokkolja Gurisatti,de visszakerül hozzájuk a labda, aztán Ortiz a kapufát találja el.

10. perc: Támadót fújnak Parkesnál. Jó védekezés, A Gangl helyett védő Magyari szedi össze a labdát, és a visszaúszásnál elkövetett szabálytalanság miatt előnybe kerülünk. Szilágyi gólt lő, de nem adják meg, marad a 7–4.

10. perc:Leiton is feliratkozott a góllövők közé, centerből volt eredményes, 7–4.

10. perc: Parkes kapott bejátszást centerben, emberrel a nyakán is becsavarta, 6–4!

9. perc: Most a spanyolok hozzák el a labdát. Tarragót nem tudjuk tartani, a negyedik gólját lövi, most is távolról talált be. 6–3.

1. NEGYED

8. perc: Leimeter! Gurisatti két másodperccel a vége előtt szabaddobásból passzolt Leimeternek, ő meg jobbról bezúzta, 5–3, ez az első negyed vége.

8. perc: Szilágyi lő távolról, fölé pattan a vízről... Jönnek a spanyolok. Tarrago lő nagyon messziről, Illés blokkján megpattan, Gangl keze alatt becsúszik, 5–2.

7. perc: Gyöngyössyről állítanak ki megint. Keszthelyi lövése a kapufáról megy ki. Gangl fog egy megpattanó lövést.

6. perc: Előnybe kerülünk, Leimeter passza után Horváth Brigitta lőtt fölé. Forca távoli lövése a kapufáról Ganglt érintve kerül a hálónkba, 4–2.

5. perc: Újabb spanyol ötös. Espar lövi. Gangl... majdnem kifogta. Rajta volt a bal alsóba tartó lövésen, de becsúszott... 3–2.

5. perc: Rybanskát szórták ki a bírók. Remek védekezés után labdaszerzés, Gurisatti volt az! A vezetésért támadunk, Csabai passza után Keszthelyi lövése a blokkról kipattan.

4. perc: Fölé húzták a spanyolok centerből Rybanska védekezett jól. Egyenlíthetünk, Leimeter nem is vacakol sokat, kissé jobbról nagy gólt dob a jobb alsóba, 2–2!

4. perc: Rybanska harcolt ki ötöst centerben! Keszthelyi belövi, megvan a 100. vb-gólja! 2–1!

3. perc: Illést állítják ki. Gyöngyössy blokkol remekül, aztán Ortiz lövése után a kapufáról kipattanó is az övék... Végül Tarrago átlövésből talál be, 2–0.

2. perc: Keszthelyit sürgette a támadóidő, zúgó kapufát lőtt.

2. perc: Ötöst kapnak a spanyolok Pena harcolta ki Csabai és Keszthelyi szorításában. Tarrago bevágja, 1–0.

1. perc: Ráúszás, Vályi Vanda elhozta a labdát! Rögtön kontra Gyöngyössy ellen. Gangl jó védéssel nyit Tarrago lövését hárította. Gyöngyössyről állítanak ki, Keszthelyi lövését blokkolják a spanyolok, Espar volt az.

Nálunk Gangl Edina kezd a kapuban.

Himnuszok. Előbb a spanyol, utána a magyar.

Keszthelyi Rita, válogatottunk csapatkapitánya 99 gólt szerzett eddig a világbajnokságokon – ezen a tornán 20-nál jár. Meglesz-e a századik?

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés, a csapatok már a medence partján. A mieink 2012 óta hét tétmeccsen hét vereséget szenvedtek a spanyoloktól, szóval nem mi vagyunk az esélyesek.

ELŐZMÉNYEK

A mieink elődöntője előtt röviddel a kétszeres címvédő Egyesült Államok válogatottja könnyedén, 7–2-re legyőzte Ausztráliát és bejutott a döntőbe.

A magyar válogatott óriási izgalmakat követően az olaszok 7–6-os legyőzésével jutott a legjobb négy közé, míg a spanyolok Hollandiát verték 12–8-ra a nyolc között.

A sikeresen megvívott negyeddöntőt követően Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, tisztában van vele, hogy nem mi leszünk a mai mérkőzés esélyesei, ezért nem is tesz extra terhet a lányok vállára.

Mindenesetre azt szögezzük le, ha sikerül nyerni és döntőbe jut a magyar válogatott, azzal kvalifikálja is magát a jövő évi tokiói olimpiai játékokra.

„Jó lenne átmenteni az olaszok ellen mutatott formát az elődöntőre, hogy ugyanolyan elánnal és koncentráltan ugorjunk vízbe, mint legutóbb. Fontos lesz a kommunikáció, mert az oroszok ellen láttuk, anélkül nem megy, az olaszok ellen viszont nagyon jól működött. Bízom benne, hogy ugyanolyan egységesek leszünk, mint a negyeddöntőben, és akkor bárkit legyőzhetünk” – mondta Gangl Edina, a magyar válogatott kapusa.

A mérkőzésről szóló beharangozó írásunk ide kattintva érhető el, amelyben megszólal Leimeter Dóra és Parkes Rebbeca is.

A mérkőzés játékvezetői a görög Georgiosz Sztavridisz és a szlovén Boris Margeta lesznek A görög sporttársa a Kanada elleni nyertes és az oroszok ellen elvesztett csoportmeccsünkön is közreműködött, míg a szlovén sporttárs az olaszok elleni negyeddöntőn fújt a mieinknek.

KORÁBBI MAI EREDMÉNYEK
HELYOSZTÓK

ELŐDÖNTŐ
Egyesült Államok–Ausztrália 7–2
AZ 5–8. HELYÉRT

Görögország–Oroszország 4–13
Hollandia–Olaszország 5–10
A 9. HELYÉRT
Kanada–Kazahsztán 24–7
A 11. HELYÉRT

Kína–Új-Zéland 14–12

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik