Vizes vb: Játszunk akár a halállal is – Märcz Tamás

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 06:38
null
Märcz Tamásnak (középen, kékben) stábjának hat napja van tökéletesíteni a formát (Fotó: Derencsényi István)
A magyar férfi vízilabda-válogatott három negyeden át remekül játszva 13–11-re felülmúlta Spanyolországot. A csoportelsőséget jelentő győzelem után Märcz Tamás szövetségi kapitány elmondta: jól sikerült kivenni a játékból a spanyol kulcsjátékosokat, ám az utolsó negyedben inkább taktikailag hibáztak.

 

– Varga Dénes kiesésével mennyit kellett változtatni az előzetes tervekhez képest?
– Nem variáltunk. Azt mondtam a fiúknak, ugyanúgy játszunk, ahogyan akartuk, a tervezett taktikai elemekkel. Azt tudtuk, hogy fárasztóbb meccs lesz, hiszen Új-Zéland ellen Pohl Zoltán hiánya is érződött. Tíz mezőnyjátékossal nem könnyű, pláne most, a spanyolok ellen, nagy erőfeszítéseket igényelt a mérkőzés. Mindenki kicsit többet vállalt, Dumi hiányában mindenkinek előrébb kellett lépnie, igaz, ott van velünk a kispadon, szóval ilyen értelemben nem veszítettük el a kapitányt.

– Mi volt a kulcs a sikerhez?
– A három negyeden keresztüli védekezéssel elbizonytalanítottuk őket. Azokat hagytuk lőni, akiket akartunk, és roppant élesek voltunk elöl. Azt mondtam, nagyon fontos a meccs, ki leszünk hegyezve. A negyeddöntőben ismét topon kell lennünk, csak remek csapatok lehetnek az ellenfeleink.

– Három negyeden keresztül szétszedték a riválist: extrán játszottak vagy a spanyoloknak is gyengébb napjuk volt?
– Mindenki döntse el maga. Talán mindkettő igaz volt, de mi megtettük, amit kellett, jó játékkal, blokkokkal, sok védéssel elbizonytalanítottuk őket, kivettük a kulcsjátékosaikat. A negyedik negyedre jelentkezhet nálunk némi fáradtság a tíz mezőnyjátékos miatt, de bízom benne, mindig lesz erő. Mindenkinek oda kell tennie magát, hogy kibírjuk, ám a srácok képesek rá. Egyébként inkább taktikailag rontottunk az utolsó negyedben, nem fizikailag őrlődtünk fel, a spanyolok egy egyébként kielemzett taktikai elemből voltak eredményesek. Nem félek a folytatástól sem.

– Talán ma kiderül, ki következhet a negyeddöntőben. Ellenük készülnek már? Egyáltalán, hogy kell felépíteni a hat napot?
– Korábban is úgy terveztük, hogy spanyolok elleni meccs részcsúcspont lesz a vébén, és ha győzünk, akkor még hat napunk van tökéletesíteni a formát és dolgozni a fizikai állapoton. Mindenki tudja, ez nagyon sok idő ahhoz, hogy lazán evickéljünk, minden lehetőséget megragadunk, ami segíti a felkészülést. Várhatóan a szerb csoport második helyezettjével játszunk legközelebb. Mondhatjuk, a szerb, montenegrói, görög a haláloldal, bármelyik onnan érkező csapat elképesztően jó. Mi azonban játsszunk akár a halállal is. A fiúk felszívják magukat, és senkitől sem ijedünk meg.

EMLÉKEZTETŐ

VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT
Magyarország–Spanyolország 13–11
(4–2, 5–4, 3–0, 1–5)

Bővebben itt olvashat a spanyolok legyőzéséről.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Dél-Afrika–Új-Zéland 8–8

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2


37–15
4
2. Spanyolország2
1

1
34–16
2
3. Új-Zéland2

1
1
12–32 1
4. Dél-Afrika2

1
1
11–31 1

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik