Vizes vb: irritáló rivális jön a férfi póló elődöntőjében

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 09:26
null
Zalánki szerint a magyar csapatnak az olaszok elleni meccsen jobbnak kell lennie, mint az ausztrálok ellen (Fotó: AFP)
Zalánki Gergő már jól van, az ausztrálok ellen kapott egy puklit a fejére. A balkezes játékos szerint le lehet győzni a nyávogós, verekedős olasz csapatot, ehhez mindenkinek jól kell pólóznia. Az olaszok kapitánya úgy látja, a sportágnak nagy szüksége van Varga Dénesre.

Jó volt úgy látni Zalánki Gergőt, hogy már jól van. A magyar válogatott 24 éves balkezese kedden néha már a meccs közben, a kispadon is jeges tömlőt szorított a fejére, majd azzal vonult a levezetéshez is.

VÉLEMÉNYEK
„Nehéz meccset játszottunk a görögökkel, akárcsak az összes többi elődöntős a nyolc között. Fantasztikusan védekeztünk, nagy szívvel és erővel pólóztunk az elejétől a végéig, de tudunk, ennél sokkal jobban is játszani. Az olasz–magyar olyan a vízilabdában, mint az olasz–brazil a futballban, mindenképpen nagy meccs. Varga Dénes valóságos mester, örülök, ha a vízben van, a sportágnak szüksége van rá, szeretnénk játszani ellene” – jelentette ki Alessandro Campagna, az olaszok szövetségi kapitánya.
„Az ausztrálok jól kihasználták azokat a játékelemeket, amelyekben erősek. Mindegy, hogy eggyel vagy többel nyerünk, a lényeg, hogy a négy közé jutottunk. Az olaszok ellen sem lesz egyszerű, védőként nem is a centerekhez kell alkalmazkodnom, hanem a bírókhoz, hogy mire adnak kiállítást, mire nem… Jó játékra lesz szükség az olaszok ellen, de képesek lehetünk legyőzni őket” – mondta Angyal Dániel, a válogatott bekkje.
„Számítottunk rá, hogy kemény lesz a negyeddöntő, de azért megnehezítettük magunknak, még akkor is, ha az utolsó pillanatig nagyon jól játszottak az ausztrálok. Követtük a többi mérkőzést is, láttuk a szerbek vereségét. Ugyanakkor felesleges azon gondolkodni, ki meddig jutott és mi fér bele a kvótaszerzéshez. Világbajnokságon szerepelünk, mindig az a célunk, hogy nyerjünk” – fogalmazott Manhercz Krisztián.

Hiába, Joseph Kayesszel nem egyszerű megküzdeni, márpedig Zalánki a vele való harcban kapott egy – a szavaival élve – puklit.

„Nem annyira vészes, már jól vagyok” – jegyezte meg a társaság délelőtti kondiedzése után úgy, mintha mi sem történt volna.

Ahogy ő a maflást, a szurkolók a heveny szívpanaszokat heverték ki az Ausztrália ellen 10–9-re megnyert negyeddöntő másnapjára.

A csata a vízen és azon kívül is minden volt, csak egészségkímélő nem, végtére is nem éppen idegnyugtató, ha csupán a vége előtt négy másodperccel dől el egy mérkőzés, még akkor is, ha Vámos Márton bombája a végszó.

„Minden csapat ólmosabb volt, amelyik nem játszott a negyeddöntőbe jutásért – folytatta Zalánki. – Gyengén kezdtünk, kifejezetten rosszul játszottunk, balszerencsés gólokat is kaptunk, voltak kétes szituációk. Nem úgy alakult, ahogy terveztük, talán lazább meccsre számítottunk, de a lényeg, hogy nyertünk. Viszont az olaszok ellen jobbnak kell lennünk.”

Bizonyos szempontból még biztatónak is tekinthető a negyeddöntőben bemutatott szenvedés, hiszen a nagycsapatok sajátja, hogy gyengébben játszva is átküzdik magukat a nehézségeken.

„Tényleg jó, hogy rossz játékkal is megtanultunk nyerni. Nagy gólokat lőttünk, Dumi és Marci is. Kellettek ezek az extra teljesítmények” – mondta a balkezes játékos a klasszisokról, az ujjtörése után visszatérő Varga Dénesről, illetve Vámos Mártonról, majd felvetettük neki, hogy három találatával az övé is beleillik a sorba.

ODACSAPNAK MINDENKINEK
– Többen is elmondták, hogy nem játszottak jól a negyeddöntőben. Azért ritmusba hozta önöket a mérkőzés?
– Egyértelműen – kezdte a választ Bátori Bence, a válogatott szélsője. – Egyébként igaz, hogy nem játszottunk jól, ám egy negyeddöntőben nem is feltétlenül kell, az a fontos, hogy nyerj, és mi győztünk. Ugyanez igaz az elődöntőre is, hozzáteszem, ha nyerni akarunk, sokkal jobban kell pólóznunk, mint az ausztrálok ellen.

– A helyszínen nézték meg az olasz–görög rangadót. Mit szűrtek le, mire lesz szükség a sikerhez?
– Nagy csata volt, főleg az emberelőnyökön és az emberhátrányokon múlt. Sokat dobna a teljesítményünkön, ha lőnénk néhány akciógólt, de azt is aláírom, ha csak fórtalálatokkal nyerünk. Az ausztrálok ellen nem volt az igazi a hátrányos védekezésünk, ezen fontos javítanunk, illetve támadásban higgadtabbnak kell lennünk egy-két helyzetben.

– Jó alapot ad az olaszok ellen Zágrábban megnyert Európa-kupa-elődöntő?
– Bár inkább a világbajnoki meccseiket elemeztük, azért abból is ki lehet indulni. Nem gyakran találkoztunk velük mostanság, azt megelőzően talán a barcelonai Európa-bajnokságon. Akkor nagyon rosszul kezdtünk, erre most oda kell figyelni, ám ez már másik csapat.

– Az olaszok hajlamosak nem tisztán játszani. Tarthatunk attól, hogy célirányosan odacsapnak Varga Dénesnek?
– Odacsapnak ők mindenkinek, viszont mi sem feltartott kézzel megyünk a vízbe. Ilyen a sportág, ők így játsszák, de nekünk is kemény a játékstílusunk.

„Magamat nem említettem volna, de ha már így alakult… Amúgy nem szereztünk könnyű gólokat, például olyat, hogy bejátsszuk a kapufához és behúzzuk – szinte minden találat különleges volt. Ugyanakkor az olaszok ellen ez kevés lesz, ellenük csapatmunka kell, és hogy mindenki jól játsszon, hozzátegye a magáét. Ha megint ilyen extrákra kényszerülünk, akkor viszont nagyjából a top tíz legszebb gólt kell meglőnünk” – fogalmazott Zalánki.

Az olaszok a negyeddöntőben brusztos mérkőzésen egy góllal múlták felül a görögöket – velük kapcsolatban a megnyert Európa-kupa-elődöntő a frissebb emlék, ám a tavalyi, 12–5-ös történelmi Eb-vereséget nehéz felejteni – most lehetne feledtetni.

„Irritáló banda az olasz, már az alapján is, ahogy a sportolói faluban vonulnak a tagjai – jellemezte az ellenfelet a balkezes magyar. – A vízben mutogatnak, verekednek, a görögök ellen egy cserés kiállítást kaptak, pedig lehetett volna több is. Olyan vízilabdát játszanak, amelytől szinte az összes csapat kivan, nyávognak, a bírókkal kommunikálnak, színészkednek, miközben majdnem ők verekszenek a legtöbbet. Ám úgy érzem, verhetők, ha mindegyikünk azt a teljesítményt nyújtja, amire képes.”

Legyen így, mert a győzelemmel nemcsak világbajnoki érmet, olimpiai kvótát is nyerne a csapat!

VÍZILABDA
FÉRFIAK
ELŐDÖNTŐ
10.00: Spanyolország–Horvátország (Tv: M4 Sport)
11.30: Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik