Vizes vb: Ausztrália lesz férfi pólósaink ellenfele a nyolc között

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 08:36
null
Az ausztrálok várnak ránk a nyolc között (Fotó: FINA)
Ausztrália lesz a férfi vízilabda-válogatott ellenfele a kvangdzsui világbajnokság negyeddöntőjében, miután roppant kiélezett és fordulatos mérkőzésen, ötméteresekkel legyőzte Montenegrót. A negyeddöntőt közép-európai idő szerint kedden 10 órakor rendezik.  

Montenegró és Ausztrália összecsapásával indult a vasárnap délutáni vízilabdaprogram a kvangdzsui világbajnokságon. A nyolc közé jutásért rendezendő mérkőzések közül magyar szempontból ez volt a legfontosabb, hiszen a negyeddöntőben a győztes játszik Märcz Tamás együttese ellen.

A belgrádi világligán bronzérmes ausztrálok jól kezdtek, Aidan Roach és a korábban nálunk is pólózó Joseph Kayes találatával 2–0 léptek el, ám Marko Petkovics előnyből szépített. Igaz, Andrew Ford a negyed végére visszaállította a különbséget (3–1).

A második felvonásban aztán Alekszandar Ivovics kétszer is villant, plusz az utolsó percben Dragan Draskovics is betett egy fórt a kapu torkából, így Kayes és Rhys Howden egy-egy gólja és a jó ausztrál védekezés ellenére is csökkent a különbség (5–4).

Az ausztrálok rövidebb gólcsendje megbosszulta magát, hiszen Duro Radovics és büntetőből Ivovics talált be, ez pedig már a 6–5-ös vezetést jelentette.

Az ausztrálok persze nem adták fel, ráadásul Kayest nem is tudta megfojtani a montenegrói védelem, a negyedik negyedben éppen az ő góljával ismét előnybe került a távoli kontinens csapata. Közben az egyik – legfeljebb dél-koreai mércével mérve – vérmes Montenegró-szurkoló mellé csendben kivonult két biztonsági őr, ha esetleg túlságosan bepörögne az úr.

Végül nem lett gondja, ráadásul hazája Radovicsnak köszönhetően döntetlenre mentette a partit. Az ötméterespárbajt aztán az ausztrálok bírták jobban idegekkel, így ők lesznek a magyar válogatott ellenfelei a negyeddöntőben.

„Nagyon rosszul kezdtük a meccset, ahogyan többször a csoportban is – kereste a vereség okait a vegyes zónában Vladimir Gojkovics, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya. – Gyengén játszottunk emberelőnyben, de aztán uralni kezdtük a mérkőzést. Máskor elég a kétgólos előny, de ezúttal nem lett az. A játékosok mindent beleadtak, velük elégedett vagyok, de persze az eredménnyel nem, hiszen többet akartunk elérni. Mindent elemeznünk kell, mert a montenegrói vízilabda többet érdemel annál, mint hogy a kilenc-tizenkettedik helyért játsszunk.”

„Montenegró nagyon tapasztalt játékosokból áll, a mienktől eléggé eltérő stílusban játszik. Igyekeztük végig bírni erővel, az ötmétereseknél pedig már mindegy volt, mi történt korábban, senki sem volt előnyben – értékelt a négy gólig jutó Joseph Kayes. – Szerencse, hogy ötösökkel nyertünk. Szerintünk a magyar csapat az egyik legveszélyesebb és legjobban támadó válogatott a világon, meg kell próbálni megállítani. Azt akarjuk, hogy mindenkinek nagyon meg kelljen dolgoznia ellenünk a gólokért, azt akarjuk, hogy a magyaroknak se legyen könnyű dolguk.”

Kérdésünkre elmondta, sosem jó valakit sérülten látni, de igyekeznek kihasználni, hogy Varga Dénes kiesése miatt eggyel rövidebb a kispad, és nagy munkára akarják késztetni a csapatot. Kayes ugyebár nem ismeretlen, hiszen korábban hosszú évekig a Szegedben és az OSC-ben pólózott. „Van néhány excsapattársam és barátom a másik oldalon, de amikor a vízben egymás ellen játszunk, mindenki készen áll »legyilkolni« a másikat.”

Az FTC-ben pólózó ausztrál csapatkapitány, Aaron Younger szeme alatti véres kis seb jelezte, milyen kemény meccsen vannak túl. „Nincs nagy gond, csak kisebb ütést kaptam – mondta Younger. – Amikor láttuk a sorsolást, tudtuk, hogy Szerbiával, Montenegróval vagy Görögországgal kell játszanunk a nyolc közé kerülésért, régóta készültünk erre az összecsapásra. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a legerősebb csapat, szóval jó eredmény, hogy negyeddöntőbe jutottunk, így megint összefutunk a magyarokkal. Felkészülünk, ahogy csak tudunk, aztán meglátjuk, mire elég. Hogy mik az esélyeink? Nyilván erősebbek a magyarok, de egy meccsen bármi megtörténhet. A világliga-mérkőzésünkből viszont semmit sem meríthetünk, hiszen az teljesen más magyar csapat volt, ráadásul mindenki ismer mindenkit.”

A negyeddöntőt közép-európai idő szerint kedden 10 órakor rendezik.

Görögország és Spanyolország is bejutott a nyolc közé, előbbi az amerikai, utóbbi a japán válogatott legyőzésével biztosította helyét a folytatásban.

A keddi egyik negyeddöntőben megismétlődik a tavalyi barcelonai Európa-bajnokság fináléja, azaz a spanyolok az olimpiai bajnok szerbekkel csapnak össze, míg a görögök az olaszokkal találkoznak.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
RÁJÁTSZÁS, A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Ausztrália–Montenegró 9–9 (3–1, 2–3, 2–4, 2–1) – ötméteresekkel: 4–2

Gólszerzők:
Kayes 4, Roach, Younger, A. Ford, Howden, Edwards, ill.Ivovics 3, D. Radovics 2, Drasko Brguljan, Djurdjics, Petkovics, D. Draskovics

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Görögország–Egyesült Államok 11–9 (3–4, 3–2, 2–2, 3–1)
Spanyolország–Japán 15–7 (2–1, 3–3, 4–2, 6–1)
Dél-Afrika–Németország 5–25 (2–5, 0–6, 1–9, 2–5)

A 13–16. HELYÉRT
Kazahsztán–Dél-Korea 17–4 (4–1, 4–2, 7–0, 2–1)
Brazília–Új-Zéland 12–8 (2–1, 6–4, 2–2, 2–1)

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik