Vizes vb: „A dobogóról jobb lenne az eredményhirdetés”

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.26. 18:15
null
Vámos Márton Kvangdzsuban teljessé tenné világbajnoki éremkollekcióját (Fotó: MTI)
Férfias küzdelemben meg kell verni Horvátországot a férfi vízilabda-vb bronzmeccsén – vallja Vámos Márton, aki világbajnoki éremgyűjteményét egészítené ki a kvangdzsui bronzzal.

A srácokon nem múlt – mármint ami a nők bronzmérkőzését illeti (bővebben a másik oldalon), hiszen a férfi vízilabdázók a helyi időszámítás szerint péntek esti edzés előtt testületileg kivonultak, hogy szurkoljanak a női válogatottnak Ausztrália ellen, aztán vizes edzést tartottak még a magyar idő szerint szombat 10-kor kezdődő Horvátország elleni bronzmeccs előtt.

Ha a lányok mérkőzésén rajtuk semmi sem múlt, az olaszokkal vívott elődöntő vereségéhez már annál inkább volt közük. S akármennyire is szabály, hogy ilyenkor gyorsan kell felejteni, azért Jansik Szilárd válaszaiban még visszaköszön, hogy egy-egy gondolat erejéig a vereségen jár az agya.

Borzasztóan sikerült a második negyed, az egy ötös szakasz nagyon nehezen ledolgozható ilyen kemény meccsen – fogalmazott Jansik. – Döntőbe akartunk jutni, a kvótaszerzés volt a célunk, és nagyon csalódottak vagyunk, mert volt rá esélyünk. Ugyanakkor az időt nem lehet visszatekerni, és sokkal jobb a dobogóról nézni az eredményhirdetést, nem a lelátóról, szóval már csak a horvátokkal foglalkozunk.”

CSAK SEMMI PÁNIK!

A bronzmérkőzés eredményétől függetlenül a horvátoké lehet a leginkább csalódott csapat. A világbajnok együttes a belgrádi világligán a szerbek ellen elveszített döntőben maradt le az olimpiai indulás jogáról. Papíron most is közel álltak a döntőbe jutáshoz és a kvótához, ám a spanyolok elleni elődöntő korántsem alakult olyan szorosan, mint azt az egygólos győzelem sugallja.

„Nem hiszem, hogy emiatt megtörtek lennének. Ők is közel jártak a kvótához, mi is, mindenki nekifuthat újra a januári budapesti Európa-bajnokságon. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen jó csapatok, a horváton kívül a görög vagy a montenegrói sincs még ott Tokióban. Ugyanakkor nekünk szerintem bőven van még esélyünk kvalifikálni, nincs veszélyben az olimpiai szereplés” – vázolta a tokiói szereplés lehetőségeit Jansik Szilárd.

Ahogy Jansik mondja, egyszer-egyszer még elgondolkodott azon, mit kellett volna másként csinálni, ugyanakkor pont ezt nem szabad tenni, mert most a következő feladatra kell figyelni.

A 2013-as barcelonai világbajnokságon már győztes Vámos Márton a sokat látott pólósok rutinjával csípőből megjegyezte: lezártnak tekinti az elődöntőt.

A meccs estéjén Märcz Tamás szövetségi kapitány még elmondta a gondolatait – vette át a szót az ausztrálok elleni negyeddöntőben az utolsó pillanatokban győztes gólt szerző balkezes klasszis. – Utána csapatösszeröffenést tartottunk, amelyen kicsit szabadabban, kötetlenebbül tudtunk beszélgetni. Jól elvoltunk, kell is az ilyen. Meg akarjuk szerezni a bronzérmet, mert nagyon jót tenne a csapatnak, különösen azoknak, akik először szerepelnek világbajnokságon. Klassz volna éremmel hazatérni, az megmutatná, hogy érdemes dolgozni a mindennapokban.”

A két válogatott két éve egyébként még világbajnoki döntőt vívott Budapesten, ám ennél frissebb és kellemesebb élmény is a zágrábi áprilisi Európa-kupa-döntő, amelyet a magyar válogatott nyert meg.

Mindenképpen önbizalomra ad okot, hogy hazai pályájukon győztük le őket – jegyezte meg Jansik. – Ráadásul akkor Hárai Balázs nélkül játszottunk, mert megsérült. Most van Pufi, igaz, Varga Dénes meg kevésbé.”

Vámos ugyanakkor azt vallja, nem érdemes kiindulni abból a meccsből. „Az olaszokat is legyőztük Zágrábban, az itteni elődöntőben meg nem sikerült. Szerintem már nem kell egetrengető taktikákra vagy különleges emberelőnyökre készülni. A horvátok is rutinosak, ugyanazt beszélik át, amit mi. Nem számíthatunk arra, hogy gyorsan eldől a meccs. Férfiasan be kell menni a vízbe, és meg kell verni a horvátokat.”

Vámos Mártonnak egyébként a győzelemmel teljessé válna a világbajnoki éremkollekciója, hiszen 2013-ban arany-, 2017-ben ezüstérmet szerzett.

Igen, én is számolgattam. Kell ez a bronz!”

VIZES VB, KVANGDZSU
FÉRFI VÍZILABDA
JÚLIUS 27., SZOMBAT

A hetedik helyért
7.00: Németország–Görögország
Az ötödik helyért
8.30: Szerbia–Ausztrália
A harmadik helyért
10.00: Magyarország–Horvátország (Tv: M4 Sport)
Döntő
11.30: Spanyolország–Olaszország (Tv: M4 Sport)

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik