Tokió 2020: Szomorúak vagyunk, de alkalmazkodunk – Märcz

Vágólapra másolva!
2020.03.24. 17:55
null
Märcz Tamás sajnálja, hogy így alakult, mert most „egyben van” a csapat (Fotó: Török Attila)
A klasszikus csapatsportok közül a tokiói olimpiára egyetlen magyar csapatként olimpiai kvótát szerző férfi vízilabda-válogatott vezetői és tagjai is reagáltak a Nemzeti Sportnak a nyári olimpia elhalasztásának hírére.

 

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke:

Az nyilvánvaló, sok mindent átíródik majd, egyúttal így megvan az esély arra, hogy minden kétely eloszoljon, és Tokió teljes olimpiát rendezhessen. Természetesen várjuk majd az új időpont kihirdetését, ami értelemszerűen alaposan befolyásolja a bajnokságok és az olimpiai felkészülés menetét. Mindenesetre a tagsággal, az elnökséggel elkezdünk dolgozni ezeken a kérdéseken, alaposan megvitatjuk az összes lehetőséget, és amint meglesz az hivatalos időpont, ahhoz mérten igazítjuk majd hozzá a különböző sorozataink rendszerét és válogatottjaink felkészülési mentetét. ”

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya:

„A körülményeket figyelve várható volt ez a döntés. Nagyon vártuk az olimpiát, ráadásul kifejezetten egyben volt a csapat az elmúlt időszakban, ennek ellenére egyértelmű, hogy az egészségügyi szempontoknak felül kell írnia a sportszakmai szempontokat. Én is annak a pártján vagyok, hogy a sportolók, a stábok és a közönség is biztonságos körülmények között vehessenek részt a világ legnagyobb sporteseményén. Szomorúak vagyunk, hogy megszületett ez a döntés, de alkalmazkodunk a helyzethez és új tervet dolgozunk ki, hogy felkészüljünk az elcsúsztatott olimpiára.”

Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya:

„Sportszakmailag nehéz helyzetbe kerültünk, de a jelen helyzetet figyelembe véve abszolút jó döntésnek tartom az olimpia elhalasztását. Ugyanakkor nekünk még a selejtezőtorna a legfontosabb, azt kell sikerrel megvívni, és csak utána gondolkodhatunk az olimpiában. Ebben a helyzetben is megtaláljuk a pozitívumot, ami az lehet, hogy a mezőny legfiatalabb válogatottjának jól jön majd a további rutinszerzés. Nem sok csapatban van annyi fejlődési lehetőség, mint a miénkben, bízom benne, hogy egy év alatt még erősebbé válunk. Az viszont jó kérdés, hogy mi lesz így a jövő évi fukuokai világbajnoksággal, persze az is tény, hogy olimpiánál nincs fontosabb.”

Nagy Viktor, a férfi vízilabda-válogatott kapusa:

„Sok mindent lehetett hallani a pár hónapos halasztástól a két évesig, ha innen nézem, a kettő között van valahol a döntés, ez számomra még a kisebbik rossz. Nagyon szerettem volna már a nyáron az olimpián játszani, négy éve várok rá, és nem túl jó érzés, hogy még tovább kell várakoznom. Ugyanakkor egy évre még látok előre, meg is egyeztem a klubommal, így nem kerül veszélybe a szereplésem. A kapusposztra amúgy is azt mondják, hogy nem probléma a kor, ráadásul jól is érzem magam a bőrömben. A körülményekre való tekintettel érthető a halasztás, nyilván az egészség a legfontosabb.”

Manhercz Krisztián, a férfi vízilabda-válogatott szélsője:

„Számítani lehetett rá, hogy az eredeti időpontban nem rendezik meg az olimpiát, hiszen szinte minden sporteseményt elhalasztottak már. Nehéz erre mit mondani, lehet miatta szomorkodni vagy idegeskedni, de felesleges, mert az első az egészség. A későbbi időpontnak lehet ennek pozitív és negatív hozadéka is, de nagyon messze van még az esemény, így nem tudhatjuk, milyen hatással lesz ránk a halasztás.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik