A horvátok elleni világbajnoki döntő még mindig fáj... (Fotó: Szabó Miklós)

 

AZ ÉV JÁTÉKOSA: VÁMOS MÁRTON

– Micsoda év volt!
– Hát igen, ha valaki azt mondaná, hogy a következő is legalább ennyire sikeres lesz, biztosan aláírnám. Meghatározó élményt jelentett, hogy a Szolnokkal megnyertük a Bajnokok Ligáját, plusz győztünk az összes sorozatban, amelyben elindultunk. A világbajnokság fájó emlék, de azért az ezüstérem is szép eredmény.

– Sokat gondol még rá?
– Olykor eszembe jut, de ahogyan a Bajnokok Ligája-siker sem jár állandóan a fejemben, az elveszített vébédöntő sem, hiszen rengeteg új feladatom van a Ferencvárossal.

– Egész évben kiegyensúlyozottan és magas színvonalon pólózott. Miként volt képes átmenteni a formáját a klubszezonból a vébére, majd onnan új klubcsapatába?
– A nagy játékosok azt mondják, hogy a jó pólósok nem játszanak bizonyos szint alatt, és én igyekszem magam ehhez tartani. Azt hiszem, két-három éve már elértem egy jó formát, és mindent megteszek azért, hogy ezt megőrizzem. Ami a klubváltást illeti: új társakkal és új edzővel dolgozom, de jó helyen vagyok, és azt gondolom, minden fejben dől el, talán ezért sikerült egyenletesen jó formát hoznom.

– Hogy bírja erővel a sok irányú terhelést?
– Az év végére eléggé elfáradtam, nem is elsősorban fizikailag, hanem mentálisan. A pihenőt ugyan igyekeztem aktívan tölteni, akkor is kondiztam kicsit, amikor nem volt kötelező, de nem a vízilabda körül forogtak a gondolataim. Egyszerűen kellett egy kis szünet, amikor nem a pólón gondolkodom.

– Mit vár 2018-tól?
– Szeretnék minél jobban szerepelni a Ferencvárossal, míg a válogatottal a négy közé jutást várom az Európa-bajnokságon – sőt, a döntőbe kerülést, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az olimpiát követő évet általában az átalakulás jellemzi, ekkor fognak építkezésbe, fiatalításba a csapatok – kivéve, ha a magyar férfiválogatottnak hazai világeseményen, esetünkben a nyári budapesti világbajnokságon kell szerepelnie.

Részben ennek tudható be, hogy a 2016-os olimpiai csapatból tízen is vízbe szálltak a 2017-es vb-n, s talán ott lett volna Varga Dániel is, ha a tavasszal nem vonul vissza a válogatottságtól.

A tornának már új szövetségi kapitánnyal, Märcz Tamással nekivágó együttest nagy szeretet vette körül, s a sportág hagyományaiból, valamint a hazai pályából fakadóan legalább akkora nyomás is nehezedett rá. Egészen a döntőig úgy tetszett, a 2013-as barcelonai aranyérem után ismét a magyar válogatott lehet a befutó, hiszen a csoportkörben az olaszok elleni 9–9-es döntetlent leszámítva voltaképpen magabiztosan menetelt a fináléig, útközben az ausztrálokat, a franciákat, az oroszokat, majd a görögöket legyőzve. Csakhogy a döntőben a horvátok hideg zuhannyal felérő 4–0-val kezdtek, s bár a társaság minden energiát mozgósított az egyenlítésért – ami 4–4-nél sikerült is –, a hajrára elfogytak a tartalékok. Az ezüstérem a főszereplők elmondása szerint fájó pont, az elszalasztott lehetőség sokáig nyomot hagy, ám a második hely szép eredmény, a telt ház, a fantasztikus hangulat, s hogy az ország majd' két hétig vb-lázban égett, felejthetetlen élmény.

A vb után azonban elérkezett az idő a fiatalításra: Varga Dénes 2018 nyaráig, míg Hosnyánszky Norbert a teljes 2018-as esztendőre lemondta a válogatottságot, így őket biztosan nem látjuk az Európa-bajnokságon, és ki tudja, ki követi még a példájukat... A két klasszis távolmaradásával az is eldőlt, hogy immár nincs egyetlen olimpiai bajnok sem a játékoskeretben, ugyanakkor Märcznek a világligában és az újonnan életre hívott válogatott sorozatban, az Európa-kupában is lesz alkalma tesztelnie a játékosokat, akiket nemcsak az idei barcelonai Eb-t, hanem a 2020-as tokiói olimpiát is szem előtt tartva be kell építenie a válogatottba.

Eközben bármekkora is a magyar vízilabda nimbusza, 2017-ig már nyolc év telt el azóta, hogy valamelyik klubunk nemzetközi trófeát nyert: 2009-ben a Szeged örülhetett a LEN-kupa-győzelemnek (öt évvel korábban a Honvéd Euroliga-sikernek). A 2017-es év viszont duplázást hozott.

Az FTC-PQS gálázva, 12–6-ra győzött a Nagyvárad ellen az Eurokupa-döntő első mérkőzésén, így nem maradtak kérdések a végül 7–7-re végződő visszavágóra. A Ferencváros kupasikerekor még csak remélhettük, hogy nem ez lesz a 2016–2017-es idény utolsó magyar klubdiadala, alig két hónappal később pedig már kijelentő módba tehettük ugyanezt. Ugyan az OSC-nek nem sikerült átlépnie az árnyékát, az Eger és a Szolnok egyaránt bejutott a Bajnokok Ligája budapesti hatos döntőjébe. A fináléba kerülésért egymással csatázott a két magyar csapat, s az Eger a bronzmérkőzésre sem tudta kiheverni a vereséget. A Szolnoki Dózsa ellenben szárnyakat kapott a döntőbe jutástól, és a fináléban 10–5-re verte meg a címvédő Jug Dubrovnikot.

Ezt az eredményességet nem lesz könnyű nemhogy felülmúlni, de akár csak megtartani 2018-ban.

*** AZ ÉV LEGJEI ***

AZ ÉV MECCSE: SZOLNOKI DÓZSA–JUG DUBROVNIK (BL–DÖNTŐ, 2017. MÁJUS 27.)

Tizenhárom szűk esztendő után, ötödik magyar csapatként ért fel a Szolnok az európai férfi vízilabda csúcsára azzal, hogy a a világbajnokságra épült Duna Arénában legyőzte a címvédő horvát Jug Dubrovnikot. De hogyan! Cseh Sándor edző és a játékosok többéves munkája érett be a fantasztikus hangulatú, tízezer néző előtt rendezett Bajnokok Ligája-fináléban. Ugyan 1–3-as hátránnyal indult a finálé, az óraműpontossággal működő szolnoki gépezet a zseniális Nagy Viktorral a kapuban (a Jug mindössze egy gólt szerzett a második két negyedben!) ellentmondást nem tűrő magabiztossággal fordított, és 10–5-re „lesimázta" a finálét. A Szolnok története során először nyerte meg a legrangosabb európai kupát.

AZ ÉV GÓLJA: HOSNYÁNSZKY NORBERT CSAVARJA (VILÁGBAJNOKSÁG, ELŐDÖNTŐ, 2017. JÚLIUS 27.)

Ha valakitől, Hosnyánszky Norberttől nem idegen a „csavaros" megoldás, bajnoki mérkőzéseken, nemzetközi kupameccseken vagy éppen válogatott találkozókon is láttunk tőle szép csavargólokat. A görögök elleni világbajnoki elődöntőben ismét lendült a jobb: az első negyedben 1–1-et mutatott a tábla, már alig volt hátra a támadóidőből, amikor az Eger klasszisa a védjegyének számító megoldáshoz folyamodott. Már akkor azt írtuk, ez a találat volt a világbajnokság gólja, de végül egész 2017-ben nem láttunk szebbet. Kicsit párás szemmel gondolhatunk vissza a csavarra, hiszen a 33 éves klasszis 2018-ra lemondta a válogatottságot, és ki tudja, később játszik-e még a nemzeti csapatban.

AZ ÉV FELFEDEZETTJE: BURIÁN GERGELY

– Ha egy éve valaki azt mondja, hogy a klubjában vezér lesz, majd az év végén az OSC-be igazol, és a válogatottba is meghívják, mit mond?
– Hitetlenkedve hallgattam volna, mert nem gondoltam, hogy ennyire felpörögnek az események. A Vasasban egyre több szerepet kaptam, és lassan első számú rosszkéz-szélsővé nőttem ki magam, illetve úgy érzem, a nyári junior-világbajnokságon állt össze úgy a játékom, mint korábban sose.

– Az OSC már hamarabb szemet vetett önre, hallhattuk, májusban szerződtették volna.
– Egy darabig úgy nézett ki, hogy már az ősztől új csapatomban játszhatok, végül mostanra tudott megegyezni a két klub. Egyelőre a Vasassal ránk váró feladatokra koncentrálok, de már nagyon várom, hogy az OSC-ben szerepelhessek, hiszen a Bajnokok Ligája-induló csapat új szint, klasszisoktól tanulhatok. Óriási megtiszteltetés volt, amikor a válogatott edzéseken például Vámos Mártonnal közösön készülhettem, az OSC-ben pedig mindennap hasonlóan jó játékosokkal dolgozhatok.

– Ősvasasos, hogy éli meg a váltást?
– Tíz-tizenegy éve pólózom itt, minden a Vasashoz köt, mindent itt tanultam meg, ugyanakkor szükség volt az új kihívásra.

– Miként tud majd beépülni új együttesébe?
– Biztosan nem lesz egyszerű félévem, nem is azt várom, hogy egyből minden meccset végigjátsszak. Szeretnék élni az alkalommal, egyre több játéklehetőséget akarok kivívni magamnak, és nagy álom, hogy bemutatkozzak a Bajnokok Ligájában.

AZ ÉV NAGYBEVÁSÁRLÁSA: A FERENCVÁROSI IGAZOLÁSOK

A Népligetben mindent megtesznek, hogy 2000 után ismét bajnok legyen a Ferencváros férficsapata. A Varga Zsolt által edzett, korábban sem gyenge keret az őszre elképesztően megerősödött: a hazai rivális Szolnoktól szerződtették az olimpiai bajnok Varga Dénest, valamint a világbajnok Vámos Mártont, az OSC-től a szerb olimpiai bajnok Szlobodan Nikics, a Partizan Beogradtól az ugyancsak ötkarikás első Nikola Jaksics jött, az OSC-ből Német Tonit igazolta át az FTC, míg a szép reményű Manhercz Krisztián és Sedlmayer Tamás a Szegedet hagyta ott a zöld-fehérek kedvéért. A bombaerős keret egyre jobban formálódik, a Szolnok az európai Szuperkupa-meccsen és a Magyar Kupa-elődöntőben is csak ötösökkel tudta felülmúlni.

AZ ÉV BEJELENTÉSE: VARGA DÁNIEL VISSZAVONUL A VÁLOGATOTTÓL

„Ezúton bejelentem: véget ért a válogatott időszak az életemben! Válogatott játékosként többet nem fogom hallgatni a magyar himnuszt" – kezdődött Varga Dániel közleménye, amelyben március elején bejelentette, hogy – részben sérülések miatt – visszavonul a válogatottól. Hogy kit lesz kénytelen nélkülözni a csapat, azt jól mutatja a társ Decker Ádám megnyilvánulása, aki szerint Varga Dániel nélkül üresebb a medence, és szürkébb a part. A világversenyen 2005-ben bemutatkozó klasszis személyében valódi zsenit, igazi virtuózt veszített a válogatott, ráadásul éppen a hazai világbajnokság előtt.

AZ ÉV SZOMORÚ TÖRTÉNETE: SANDRO SUKNO

Hogy mire képes Sandro Sukno, számtalanszor láthattuk, legutóbb például a nyári világbajnokságon, amelyen három góllal járult hozzá a mieink elleni döntő megnyeréséhez. Az már inkább kérdés, mikor látjuk legközelebb. A horvát csillag klubcsapata, az olasz Pro Recco közleményben tudatta, hogy szívbetegség miatt nem számíthat a játékára az idényben, és már az őszi szezonban sem pólózott. Horvát sajtóértesülések arról szólnak, hogy a pályafutása is veszélyben van. S ez kevéssel az után derült ki, hogy a total-waterpolo.com szaklap által szervezett szavazáson a világ legjobbjának választották... Szurkolunk neki, hogy csak átmeneti legyen a kényszerszünet, mert egyetemes klasszist veszítene a sportág.

AZ ÉV TAROLÁSA: A SZOLNOK ÖT TRÓFEÁJA

Bármilyen sportágban ritkán látott bravúrt hajtott végre a Szolnoki Dózsa. Májusban a három nyert meccsig tartó párharcban hibátlanul hódította el sorozatban harmadik magyar bajnoki címét, majd ugyanebben a hónapban a klub története során először a Bajnokok Ligájában diadalmaskodott. A nagy menetelés az ősszel folytatódott: az európai Szuperkupa-mérkőzésen az FTC-t győzték le a Tisza-partiak, a Magyar Kupa-döntőben az OSC-t ütötték ki, a magyar Szuperkupa-meccsen pedig az Eger nem tudta megakadályozni Cseh Sándorékat az újabb trófea elhódításában. Ha a naptári évet nézzük, ötből öt az imponáló mérleg!

A Szolnok minden trófeát begyűjtött 2017-ben (Fotó: Nemzeti Sport)