Női vízilabda: háromgólos siker Oroszország ellen a világligában

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.01.29. 20:11
null
Nagy küzdelem folyt a vízben (Fotó: Tumbász Hédi)
A decemberi, Spanyolország elleni győzelem után Oroszországot is megverte a magyar női vízilabda-válogatott a világliga európai selejtezőjében.

 

Szurkolói adrenalin
„Az első negyedben elbizonytalanítottuk őket, jól védekeztünk, márpedig ez a sikeres támadás alapja. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jól kezdünk, és három góllal nyerünk, de végig nagyon felkészülten, koncentráltan játszottunk. Rengeteget számított a szurkolók biztatása, hihetetlen adrenalint adtak nekünk” – mondta Szilágyi Dorottya, a magyar válogatott legeredményesebb játékosa.

„Újra itt van, újra itt van, újra itt van a nagycsapat” – bömbölt a hangszóróból az Illés zenekar méltán híres dala, amely annyiban feltétlenül stimmelt, hogy december közepe után ismét a Hajósban szállt vízbe a magyar női vízilabda-válogatott a világligában. Ráadásként ismét az akkori, a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat 10–9-re legyőző játékosok kaptak lehetőséget, hogy újabb sikerrel tegyenek szert némi lépéselőnyre a sorozat rendkívül kiegyenlített – két kör után mindenki egy-egy vereséget és győzelmet számlált – európai selejtezőjében.

„Olyan sokat jelent, amikor egy-egy meccsen nem csupán a hangszóróból szól a Himnusz, hanem a szurkolók is énekelik azt” – lelkendezett a várható hangulat miatt még néhány nappal korábban Gurisatti Gréta, és nem is csalódott: a fantasztikus miliőt teremtő Carpathian Brigade ’09 tagjai – ha a nem is mindig a helyes tempóban – még a hangszórókat is túlharsogták.

A lányok nem maradtak adósak a parádés tábornak, éppen a hozzájuk közelebbi oldalon rámoltak be hét gólt egy félidő alatt az oroszoknak. Máté Zsuzsannának konkrétan másfél perc sem kellett, hogy kétszer betaláljon, s még négy perc sem telt el, az oroszok máris 4–0-s hátrányban találták magukat. Hiába kért időt az ellenfél edzője, nem sikerült csökkenteni a hátrányt, mint ahogyan Bíró is hiába szólította a medence széléhez övéit, akkor még nem sikerült megroppantani a riválist.

Sőt a vb-bronzérmes együttes a második negyedben egy gólra zárkózott, ám mielőtt reménykedni kezdett volna, hogy egyenlíthet, Szilágyi Dorottya és Horváth Brigitta is egyenlő létszámban volt eredményes. Ha már a létszámokról beszélünk: párját ritkítja, hogy két másodperc híján a mieink kihúzták az első félidőt anélkül, hogy hátrányba kerültek volna. Ez a magyar védekezést dicsérte, amely teljesen megfojtotta az oroszok centerjátékát.

Bíró Attila szövetségi kapitány elégedett lehet az eredménnyel (Fotó: Tumbász Hédi)
Bíró Attila szövetségi kapitány elégedett lehet az eredménnyel (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A folytatásban Bíró Attila tanítványainak néhányszor elő kellett venniük az emberhátrányos védekezést, de az oroszok inkább akcióból voltak hatékonyak, olyannyira, hogy némileg meglepően 4–3-ra meg is nyerték a harmadik negyedet. Ez cseppet sem vette el a hűséges drukkerek kedvét, lengtek a zászlók, zúgott a biztatás – ilyen hangulatban egyszerűen nem lehetett kikapni.

S nem is szenvedett vereség a kétszer is öt góllal vezető magyar válogatott. Biztos, ami biztos, a csapatkapitány Keszthelyi Rita is vágott egy gólt – gyakorlatilag le is fújhatták volna a mérkőzést.

Ahogyan kezdődött, úgy végződött: a hálás közönség állva ünnepelve a csapatot, amelynek tagjai meghatódva hallgatták a tiszteletükre elénekelt Himnuszt. Csupa mosolygós játékos pacsizott a szurkolókkal, Máté Zsuzsanna pedig hitetlenkedve ingatta a fejét, amikor a pillanatok alatt szerzett két góljáról kérdeztük. Sok ideig már nem gondolkozhat rajta, hiszen kedden a némileg átalakított keret Voloszba utazik, hogy az Európa-kupában is helyt álljon.

A Hajósban látott hasonló lendülettel könnyedén sikerülhet.

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA-SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
Magyarország–Oroszország
12–9 (4–1, 3–2, 3–4, 2–2)
Budapest, Hajós uszoda,
650 néző. Vezette: Rakovics (szerb), Mauss (német)
MAGYARORSZÁG: Gangl – Keszthelyi 1, Szücs 1, MÁTÉ 2, Parkes, Leimeter 1, SZILÁGYI 3. Csere: Gurisatti, Gyöngyössy 1, Garda 1, Vályi V., HORVÁTH B. 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
OROSZORSZÁG: Karnauh – KARIMOVA 3, Szerzsantova 1, BORISZOVA 2, Szimanovics, Ivanova 2, Hamzajeva. Csere: Gyerzanics, Csurzina, Timofejeva, Rizskova 1, Golovina. Szövetségi kapitány: Alekszandr Gajdukov
Gól – emberelőnyből: 10/3, ill. 6/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Úgy gondolom, hogy megleptük az oroszokat a védekezésünkkel, az első két negyedben nem tudták beadni a labdát, így nem is kaptak kiállítást. Kintről, jó blokkok ellen akartuk meglövetni őket, s ez sikerült, nem tudtak lefordulni. Az emberelőnyös játékunk finoman szólva sem volt tökéletes, de az átlövéseink ültek, a centerjáték működött. Bíztam benne, hogy sikerül több góllal nyerni, mint a spanyolok ellen.
Alekszandr Gajdukov: – Az első negyedben veszítettük el a mérkőzést, egyszerűen nem szabad néhány perc alatt négygólos hátrányt összeszedni. A magyarok remekül játszottak, megérdemelték a győzelmet.

További program
4. forduló: február 27.: Magyarország–Hollandia, Oroszország–Spanyolország
5. forduló: március 27.: Spanyolország–Magyarország, Hollandia–Oroszország
6. forduló: május 1.: Oroszország–Magyarország, Spanyolország–Hollandia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik